Konumuz Kanal Şeş; Türkçe- Kürtçe Karşıtlığı Değil Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapmış bir öğretmen olarak orada tespit ettiğim eksikliklerin başında Kürtçe bir Tv'nin olmayışı geliyordu.Neden böyle bir eksiklik sorusunun cevabı ise iki dil arasındaki ortak kelimelerin kullanılmasıyla ikim dilin birbirinden uzak ve kopuk bir dil olmadığının anlaşılmasıydı. Oradaki halkın ben Türkçe bilmiyorum veya oraya giden devlet görevlisinin ben Kürtçe bilmiyorum mantığının temelden yanlış olduğunun görülmesiydi. Bu kanal bu amaca hizmet eder mi bilemem. Bunu zaman gösterecek. Bunun 18 yıl sonrası gerçekleşmiş olması büyük bir talihsizliktir. Kaldığım süre içerisinde Kürtçe öğrenmeye çalıştım ve bir yabancı dil öğretmeni olarakta kısa sürede Kürtçenin semantiğini kavradım. Kürtçe sorulara Türkçe cevap vermeye başladığımda Hoca sen zaten Kürtçe biliyordun dediler. Hayır, tek kelime Kürtçe bilmeden o bölgeye gitmiştim.Önce şunu kabul etmekte yarar var; Kürtçe bir dildir. Hangi dillerin birleşiminden veya nasıl meydana geldiği beni ilgilendirmiyor. Yalnız o bölgede hakim olan Kürtçe dünyanın en zengin dili, en zor öğrenilen dili gibi ön yargılarında doğru olmadığını bilmelerinde yarar vardır. Du (almanca sen) kelimesini almanlar Kürtçeden çalmış, No (ingilizce hayır) kelimesini İngilizler Kürtçeden çalmışlar gibi. Kanal Şeş'in hangi açılım sebebiyle kurulduğunu bilemem. Hak-hukuk mücadele sonucu kazanıldığı konusu da beni ilgilendirmez. Türkçe- Kürtçe karşılaştırması ile yeni bir ayrışımada çanak tutmak abesle iştigal olur. Ne demek benim dilim zengin, benim dilim seninkinden eski? Bırakın bunları, herkes kendi dilini adam gibi öğrensin. Kürtçeyi öğrenmek isteyenlerde öğrensinler. Üniversitelerde kürsüler kurulsun, bölümler açılsın. Kanal Şeş'i seyretmek isteyende seyretsin, seyretmek istemeyenler için 12 ayrı kanal var. Sonra ne mi olacak? Global dünyada güçlü olan diller ayakta kalacak. Biz Türkçeyi yabancı dillerin etkisinden kurtarıp ölü diller snıfına girmekten kurtaralım. Kürtçe mi ne olacak? Onu da Kürtçe konuşanlar - yazanlar düşünsün. Kısacası ister Türk ister Kürt olalım ama ara sıra Kanal Şeş'e de misafir olalım.
Konumuz Kanal Şeş; Türkçe- Kürtçe Karşıtlığı Değil
Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapmış bir öğretmen olarak orada tespit ettiğim eksikliklerin başında Kürtçe bir Tv'nin olmayışı geliyordu.Neden böyle bir eksiklik sorusunun cevabı ise iki dil arasındaki ortak kelimelerin kullanılmasıyla ikim dilin birbirinden uzak ve kopuk bir dil olmadığının anlaşılmasıydı. Oradaki halkın ben Türkçe bilmiyorum veya oraya giden devlet görevlisinin ben Kürtçe bilmiyorum mantığının temelden yanlış olduğunun görülmesiydi. Bu kanal bu amaca hizmet eder mi bilemem. Bunu zaman gösterecek. Bunun 18 yıl sonrası gerçekleşmiş olması büyük bir talihsizliktir.
Kaldığım süre içerisinde Kürtçe öğrenmeye çalıştım ve bir yabancı dil öğretmeni olarakta kısa sürede Kürtçenin semantiğini kavradım. Kürtçe sorulara Türkçe cevap vermeye başladığımda Hoca sen zaten Kürtçe biliyordun dediler. Hayır, tek kelime Kürtçe bilmeden o bölgeye gitmiştim.Önce şunu kabul etmekte yarar var; Kürtçe bir dildir. Hangi dillerin birleşiminden veya nasıl meydana geldiği beni ilgilendirmiyor. Yalnız o bölgede hakim olan Kürtçe dünyanın en zengin dili, en zor öğrenilen dili gibi ön yargılarında doğru olmadığını bilmelerinde yarar vardır. Du (almanca sen) kelimesini almanlar Kürtçeden çalmış, No (ingilizce hayır) kelimesini İngilizler Kürtçeden çalmışlar gibi.
Kanal Şeş'in hangi açılım sebebiyle kurulduğunu bilemem. Hak-hukuk mücadele sonucu kazanıldığı konusu da beni ilgilendirmez. Türkçe- Kürtçe karşılaştırması ile yeni bir ayrışımada çanak tutmak abesle iştigal olur. Ne demek benim dilim zengin, benim dilim seninkinden eski? Bırakın bunları, herkes kendi dilini adam gibi öğrensin. Kürtçeyi öğrenmek isteyenlerde öğrensinler. Üniversitelerde kürsüler kurulsun, bölümler açılsın.
Kanal Şeş'i seyretmek isteyende seyretsin, seyretmek istemeyenler için 12 ayrı kanal var. Sonra ne mi olacak? Global dünyada güçlü olan diller ayakta kalacak. Biz Türkçeyi
yabancı dillerin etkisinden kurtarıp ölü diller snıfına girmekten kurtaralım. Kürtçe mi ne olacak? Onu da Kürtçe konuşanlar - yazanlar düşünsün.
Kısacası ister Türk ister Kürt olalım ama ara sıra Kanal Şeş'e de misafir olalım.