Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • sofi19.08.2007 - 12:02

    Anadolu da MÖ. 600 yıllarından önceye dayanan bir gezgin bilge geleneği vardır. Felsefede Sophist olarak adalandırılan bu bilgeler eşek sırtında ülkeyi gezerek insanlara ders verirlerdi. İslam felsefesinin anadoluya girişiyle islam felsefesiyle fikirlerinin sentezlemişler ancak özlerinde yine Anadolu medeniyetini taşımışlardır. Temellerini Apollon kültünden almışlar, güney doğu anadoludan çıkışını alan felsefeyi egeye taşıyarak grek felsefesine, hristiyanlığa ve modern avrupa ferlsefesin de tohumlarını atmıştırlar. kelime anlamı 'bilge' dir.

    'Mezopotamya’ da varolan en eski 7 kente uygarlığı onların getirdiğine inanılmış. Bununla ilgili olarak Gılgamış Destanı’ nın ilk tabletinde Uruk kentinin surlarını 7 bilgenin yaptığı yazılıdır. Yedi sayısının kutsallığı Mezopotamya dışında, Antikçağ Yunanlıların yaşantısında da kendisini göstermiş ve Yedi Bilge’ yi doğurmuştur.

    Yedi bilge, Socrates öncesi m.ö. 7-6 yylarda yaşamış antik çağ düşüncesine öğütleriyle öncülük eden yunanlı filozof ve devlet adamları için kullanılan bir terimdir. Bu bilgelerin Rodoslu Kleobulos, Atinalı Solon, Spartalı Khilon, Lesboslu Pittakos, Pirineli Bias, Korinthoslu Periandros ve Miletli Thales oldukları söylenmekteyse de gerçekte kimler olduğu ve ya kaç kişi oldukları tam olarak bilinmiyor. http://yedibilge.net/home/index.php? option=com_content&task=view&id=12&Itemid=39'