Cem, dinsel bir ibadettir ve bu törenlerde içki içilmez. Cem törenleri köylerde ve şehirlerde varsa büyükçe bir evde veya cemevinde yapılır. Cemin mürşit tarafından açıldığı cemdeki 12 hizmetten birini gören peyikler, yani habercile r tarafından cemaate duyurulur. Bütün talipler, mürşid, pir, rehber, huzuruna davet edilir. Meydan postundan önce, mürşit postu verilir ve mürşit postun duasını yapar ve postuna oturur.
Herkes evinde boy abdestini alıp, en temiz elbiseler ini giyer ve mürşit tarafından belirlene n günde kuruyemiş, kömbe, çörek, baklava gibi ekonomik durumu neye elveriyor sa “Lokma” denilen yiyecekle riyle birlikte cemevine gelirler. (bakınız: aşk, allah, dost, insan, ben, anne, gece, zaman, kadın, baba)
Cem Cem, Alevileri n topluca düzenledikleri ibadet töreninin adıidıir. Cem kelime manasıiyla 'toplanmak' ve 'birlik' anlamıina gelmekted ir. Alevi inancıina göre Cem’in tarihçesi Hz. Muhammed’in yaşsadıiğgıi dönemdir. Ve ilk Cem’e Hz. Muhammed mürşsitlik etmişstir. Buna 'Kıirklar Cemi' de deniliyor. Cem töreninin bir değgil, birden çok özelliğgi bu töreni klasik diyebilec eğgimiz tapıinma törenlerinden farklıilaşstıirıir. Her şseyden önce Cem, Cem’e gelenleri n birbirile rinden 'razıi' olmalarıi, rıizalıik almalarıi gerekiyor. Yani kıirgıinlıik, küskünlük Cem’e başslanmadan önce mutlaka çözüme kavuşsturulur ve ondan sonra Cem başslar. Cem sadece insanıin yaratıicıi güce karşsıi günahlarıinıin, hatalarıinıin af olunmasıi ve tövbe etmesi değgildir. Bununla beraber aynıi zamanda insanıin içinde yaşsadıiğgıi topluma karşsıi sorumluluğgunu yerine getirip getirmediğginin sorgulama sıidıir. Eğger bir kişsi herhangi bir suç işslemişsse ve bu suç Cem’de bulunan cemaat tarafıindan tespit edilmişsse o kişsi Cem’i yöneten 'Dede' tarafıindan 'dara' çekilir. Buna 'Darıi Mansur' da denilir. Suçun derecesin e göre toplumun onaylamasıiyla ceza verilir. Bu arada belirtmek te fayda var. Bir kişsi ne kadar ağgıir suç işslemişsse işslesin, o kişsi asla ölümle cezalandıirıilmaz. Suçu ne kadar ağgıir olursa olsun bir kişsiye verilecek en ağgıir ceza onu cemaatten dıişslamaktıir. Bu da Alevi inancıinıin adalet anlayıişsıinıi gösterir. Cem’de kadıin erkek beraberce ibadet ederler. Dedenin duasıiyla Cem başslar. Cem’de hizmetler i gören 'On iki' hizmet sahibi vardıir. Cem’deki dualarıin içeriğgi genellikl e Ehlibeyt’e bağglıilıik On İIki İImamlar, Hak, Muhammed, Ali sevgisine dayanıir. Deyişslerde Alevi tarihini şsekillendiren olaylarıin geçtiğgi şsiirler okunur. Bu deyişsler eşsliğginde kadıinlıi erkekli Semah dönülür. Cem’e katıilanlar halka şseklinde otururlar. Ve yine Cem’e katıilanlar lokmalarıinıi beraberle rinde getirirle r. Bu lokmalar ortaklaşsa paylaşsıilıir. Cem’lerdeki bazıi adetler yöreden yöreye değgişsse de öz aynıidıir. CEME EĞRİLER GİRMEZ, DOĞRU GELENLERİNDİR.
Düşkünler, haksız yere ve keyfi olarak eşini boşayan, haram kazanç sağlayan,yalancı şahitlik yapan, nefsine hakim olmayan,hırsızlık, adam öldüren, vergi ve askerlik gibi vatan borcunu ödemeyen, annesine, babasına evlatlık görevi yapmayan, insanlara zarar veren, komşusunu inciten, işçi ve etim hakkı yiyenler Ceme alınmazlar. Hak-Muhammed-Ali meydanı (Hak meydanı) olan cemevine bu tür yolsuzluk lar yapmış biri kesinlikl e giremez, girmeye cesaret edemez. Girmek isterse de kabul edilmez. Alevilik de ibadetin adına “Cem” denir.
Cem, dinsel bir ibadettir ve bu törenlerde içki içilmez. Cem törenleri köylerde ve şehirlerde varsa büyükçe bir evde veya cemevinde yapılır. Cemin mürşit tarafından açıldığı cemdeki 12 hizmetten birini gören peyikler, yani habercile r tarafından cemaate duyurulur. Bütün talipler, mürşid, pir, rehber, huzuruna davet edilir. Meydan postundan önce, mürşit postu verilir ve mürşit postun duasını yapar ve postuna oturur.
Herkes evinde boy abdestini alıp, en temiz elbiseler ini giyer ve mürşit tarafından belirlene n günde kuruyemiş, kömbe, çörek, baklava gibi ekonomik durumu neye elveriyor sa “Lokma” denilen yiyecekle riyle birlikte cemevine gelirler.
(bakınız: aşk, allah, dost, insan, ben, anne, gece, zaman, kadın, baba)
Cem
Cem, Alevileri n topluca düzenledikleri ibadet töreninin adıidıir. Cem kelime manasıiyla 'toplanmak' ve 'birlik' anlamıina gelmekted ir.
Alevi inancıina göre Cem’in tarihçesi Hz. Muhammed’in yaşsadıiğgıi dönemdir. Ve ilk Cem’e Hz. Muhammed mürşsitlik etmişstir. Buna 'Kıirklar Cemi' de deniliyor.
Cem töreninin bir değgil, birden çok özelliğgi bu töreni klasik diyebilec eğgimiz tapıinma törenlerinden farklıilaşstıirıir. Her şseyden önce Cem, Cem’e gelenleri n birbirile rinden 'razıi' olmalarıi, rıizalıik almalarıi gerekiyor. Yani kıirgıinlıik, küskünlük Cem’e başslanmadan önce mutlaka çözüme kavuşsturulur ve ondan sonra Cem başslar. Cem sadece insanıin yaratıicıi güce karşsıi günahlarıinıin, hatalarıinıin af olunmasıi ve tövbe etmesi değgildir. Bununla beraber aynıi zamanda insanıin içinde yaşsadıiğgıi topluma karşsıi sorumluluğgunu yerine getirip getirmediğginin sorgulama sıidıir. Eğger bir kişsi herhangi bir suç işslemişsse ve bu suç Cem’de bulunan cemaat tarafıindan tespit edilmişsse o kişsi Cem’i yöneten 'Dede' tarafıindan 'dara' çekilir. Buna 'Darıi Mansur' da denilir. Suçun derecesin e göre toplumun onaylamasıiyla ceza verilir. Bu arada belirtmek te fayda var. Bir kişsi ne kadar ağgıir suç işslemişsse işslesin, o kişsi asla ölümle cezalandıirıilmaz. Suçu ne kadar ağgıir olursa olsun bir kişsiye verilecek en ağgıir ceza onu cemaatten dıişslamaktıir. Bu da Alevi inancıinıin adalet anlayıişsıinıi gösterir.
Cem’de kadıin erkek beraberce ibadet ederler. Dedenin duasıiyla Cem başslar. Cem’de hizmetler i gören 'On iki' hizmet sahibi vardıir. Cem’deki dualarıin içeriğgi genellikl e Ehlibeyt’e bağglıilıik On İIki İImamlar, Hak, Muhammed, Ali sevgisine dayanıir. Deyişslerde Alevi tarihini şsekillendiren olaylarıin geçtiğgi şsiirler okunur. Bu deyişsler eşsliğginde kadıinlıi erkekli Semah dönülür. Cem’e katıilanlar halka şseklinde otururlar. Ve yine Cem’e katıilanlar lokmalarıinıi beraberle rinde getirirle r. Bu lokmalar ortaklaşsa paylaşsıilıir. Cem’lerdeki bazıi adetler yöreden yöreye değgişsse de öz aynıidıir.
CEME EĞRİLER GİRMEZ, DOĞRU GELENLERİNDİR.
Düşkünler, haksız yere ve keyfi olarak eşini boşayan, haram kazanç sağlayan,yalancı şahitlik yapan, nefsine hakim olmayan,hırsızlık, adam öldüren, vergi ve askerlik gibi vatan borcunu ödemeyen, annesine, babasına evlatlık görevi yapmayan, insanlara zarar veren, komşusunu inciten, işçi ve etim hakkı yiyenler Ceme alınmazlar. Hak-Muhammed-Ali meydanı (Hak meydanı) olan cemevine bu tür yolsuzluk lar yapmış biri kesinlikl e giremez, girmeye cesaret edemez. Girmek isterse de kabul edilmez.
Alevilik de ibadetin adına “Cem” denir.
CEM: Bir olmak, toplanmak anlamındadır.