Demokratik, özgurlukcu, esitlikci, insan onuruna saygili, azinliklarda icinde olmak uzere butun vatandaslarinin insan haklarina saygili bir hukuk sistemi ve hosgörulu, adil, dayanismaci, cogulcu ve ayirim gözetmiyen bir insana bakis acisi vardir. Dogal ki, bu ulkeler, bu degerleri bir gunde yaratmamislardir. Cok uzun bir demokrasi gelenegi surecinden gecerek, din ve kultur farkliliklarinin hosgöru sinirini yukseltmislerdir. En koyu fasist dusuncelerden en uctaki mezhep örgutlenmelerini bu sistem icerisinde barindirmayi basarmislar, her konuda sivil toplum örgutleri ve yine her konuda dusunce ve ifade özgurluklerinin sinirsizliklarini sagliyabilmislerdir Unutmamak gerekir ki bu uzun gelisim surecinde, sömurgeciliken endustriyel devrime kadar olan ekonominin butun asamalarini ve engisisyon (Inquisition) dönemi de icinde olmak uzere hristiyan dinin butun evrelerinin etkilerini göz önunde bulundurmak gerekir. Butun bu surecte en buyuk dinamik guc ise ekonomidir. Kucuk sehir devletleri (derebeylikler) döneminden gunumuze kadar gecen surecte, herturlu savasin, isgalin temelinde gözudoymaz kapitalin bir numarali rol oynadigini rahatlikla söyliyebiliriz. Ancak bunun da örgutlenmesi ve buyumesi gerekirdi ki bu da Gunumuzde ki devletleri dogurmustur.
Demokratik, özgurlukcu, esitlikci, insan onuruna saygili, azinliklarda icinde olmak uzere butun vatandaslarinin insan haklarina saygili bir hukuk sistemi ve hosgörulu, adil, dayanismaci, cogulcu ve ayirim gözetmiyen bir insana bakis acisi vardir.
Dogal ki, bu ulkeler, bu degerleri bir gunde yaratmamislardir. Cok uzun bir demokrasi gelenegi surecinden gecerek, din ve kultur farkliliklarinin hosgöru sinirini yukseltmislerdir. En koyu fasist dusuncelerden en uctaki mezhep örgutlenmelerini bu sistem icerisinde barindirmayi basarmislar, her konuda sivil toplum örgutleri ve yine her konuda dusunce ve ifade özgurluklerinin sinirsizliklarini sagliyabilmislerdir Unutmamak gerekir ki bu uzun gelisim surecinde, sömurgeciliken endustriyel devrime kadar olan ekonominin butun asamalarini ve engisisyon (Inquisition) dönemi de icinde olmak uzere hristiyan dinin butun evrelerinin etkilerini göz önunde bulundurmak gerekir. Butun bu surecte en buyuk dinamik guc ise ekonomidir. Kucuk sehir devletleri (derebeylikler) döneminden gunumuze kadar gecen surecte, herturlu savasin, isgalin temelinde gözudoymaz kapitalin bir numarali rol oynadigini rahatlikla söyliyebiliriz. Ancak bunun da örgutlenmesi ve buyumesi gerekirdi ki bu da Gunumuzde ki devletleri dogurmustur.