' Türkiye'deki telefon şehir kodları listesine bakarsanız, birbirine komşu şehirlerin kodlarının çok farklı, kod numaraları yakın olan şehirlerin ise birbirlerinden çok uzak olduklarını görürsünüz. Bunun nedeni, kod sisteminin tuşlu telefonlar yaygınlaşmadan önce kadranlı telefonlara göre kurulmuş olmasıdır. Kadranlı telefonlarda 9'u çevirmek için, hizasındaki deliğe parmağınızı sokup, sonuna kadar kadranı çevirmeniz ve bırakmanız gerekiyordu. Kadran da otomatik olarak geri dönerek eski konumuna geliyor ve bir tek numara çevirme işlemi tamamlanıyordu. Bu işlemde l'i çevirmek 9'u çevirmekten, 212'yi çevirmek 989'u çevirmekten çok daha kısa bir sürede gerçekleşiyor ve santraller daha az meşgul oluyorlardı. Şüphesiz bugünkü tuşlu telefonlar çok hızlı çalıştıklarından, numaraları aramak bakımından bir zaman farkı yok. Bu nedenle, 212 gibi kısa süre tutan kod numaraları ülkenin en büyük, en çok telefon kullanılan şehirlerine verilmiştir. Örneğin, NevvYork ve İstanbul'un kod numaraları aynı, yani 212 iken, Chicago ve Ankara'nın da 312'dir. Bu sisteme göre bugün Türkiye'de üçüncü en kısa kod 222 ile Eskişehir iken, en uzun süren kod ise 488 ile Batman'dır. Zamanla şehirler çok büyüyünce, onları kısımlara bölüp, yeni kod numaraları vermek ihtiyacı doğdu. Yeniler eskilerle karışmasın diye farklı numaralar verildi. Örneğin kodu 212 olan 127 NewYork ikiye bölününce, ikinci kısma 718 kodu verildi. Bizde ise buna pek dikkat edilmedi, ben 212 mi Avrupa yakasıydı, yoksa 216 mı, hala karıştırırım..'
'Geçit ver dağlar dağlar' 'Yol ver dağlar yol ver bana' 'Dağlar dağlar kurban olam yol ver geçem' vs..
bütün suç dağın öylemi? İnsan; her zaman suçlayacak birilerini bulur çocukluktan başlıyor zaten - elektrikler kesikti ders çalışamadım örtmenim! gibi.. gerçi örnek klasik oldu ama neyyyse..
' Türkiye'deki telefon şehir kodları listesine bakarsanız, birbirine komşu şehirlerin kodlarının çok farklı, kod numaraları yakın olan şehirlerin ise birbirlerinden çok uzak olduklarını görürsünüz.
Bunun nedeni, kod sisteminin tuşlu telefonlar yaygınlaşmadan önce kadranlı telefonlara göre kurulmuş olmasıdır.
Kadranlı telefonlarda 9'u çevirmek için, hizasındaki deliğe parmağınızı sokup, sonuna kadar kadranı çevirmeniz ve bırakmanız gerekiyordu. Kadran da otomatik olarak geri dönerek eski konumuna geliyor ve bir tek numara çevirme işlemi tamamlanıyordu.
Bu işlemde l'i çevirmek 9'u çevirmekten, 212'yi çevirmek 989'u çevirmekten çok daha kısa bir sürede gerçekleşiyor ve santraller daha az meşgul oluyorlardı. Şüphesiz bugünkü tuşlu telefonlar çok hızlı çalıştıklarından, numaraları aramak bakımından bir zaman farkı yok.
Bu nedenle, 212 gibi kısa süre tutan kod numaraları ülkenin en büyük, en çok telefon kullanılan şehirlerine verilmiştir. Örneğin, NevvYork ve İstanbul'un kod numaraları aynı, yani 212 iken, Chicago ve Ankara'nın da 312'dir.
Bu sisteme göre bugün Türkiye'de üçüncü en kısa kod 222 ile Eskişehir iken, en uzun süren kod ise 488 ile Batman'dır.
Zamanla şehirler çok büyüyünce, onları kısımlara bölüp, yeni kod numaraları vermek ihtiyacı doğdu. Yeniler eskilerle karışmasın diye farklı numaralar verildi. Örneğin kodu 212 olan 127 NewYork ikiye bölününce, ikinci kısma 718 kodu verildi. Bizde ise buna pek dikkat edilmedi, ben 212 mi Avrupa yakasıydı, yoksa 216 mı, hala karıştırırım..'
erdem aLpHaE
Kakalanmış olan malzeme.
Argoda
alışverişte bir malı kandırarak satmak (kakalamak)
Ateş sadece düştüğü yeri yakar nedir bu dünyanın hali
Bir sana bir bana al gülü ver gülü sev beni seveyim ki seni
Dünyanın hali böyleee...
Bir bakışın yeter düşerim yollarına dünyalar güzeli kezban,
Sarı sarı bileziği takarım kollarına dünyalar güzeli kezban...
barış manço..
Nedir bu çocukların kötü kalpli cadılardan çektiği kardeşim!
men eden..
yazılış terkibi biraz farklı ama
' mai' ' olursa men eden..
birde mai eflatun..
Ordunun dereleri AKSA yukarı AKSA..
Yasaklanmalı bu türkü..
Yer çekimine muhalefetten; dere yukarı akar mı hiç..
- Sen hiç, maydanozun arkasına saklanmış bir adam gördün mü?
- Hayır
- Demek ki iyi saklanmış..
'Geçit ver dağlar dağlar'
'Yol ver dağlar yol ver bana'
'Dağlar dağlar kurban olam yol ver geçem' vs..
bütün suç dağın öylemi?
İnsan; her zaman suçlayacak birilerini bulur
çocukluktan başlıyor zaten
- elektrikler kesikti ders çalışamadım örtmenim!
gibi..
gerçi örnek klasik oldu ama neyyyse..
Demek ki neymiş;
insanoğlu bazen saçmalıyormuş..
'Hır-lı' olmayan..
'hır' iyilik doğruluk manasındaki 'hayır' kelimesinin kısaltılmışı.
'hırsız' = 'hayırsız' uğursuz..