Yapılan tarihi araştırmalarda en eski ve tek kaynak olarak bilinen Kanuni Devri Malatya Tahrir Defteri (1560) Doç. Dr. Refet Yinanci, Yard. Doç. Dr.d Mesut Elibüyük, 1983, 614 S., Gazi Üniversitesi: 31, Gazi Eğitim Fakültesi: 1.Adlı eserde Ektir köyü ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yine ayni döneme ait 1530 tarihli 1530 Tarihinde Malatya Divrig ve gerger Livalari isimli haritada da komşu köylerle ilgili KARAHÖYÜK- KARAKAYA- ISA-ÇAVUSLU-KISLA- KURSEYIN (Parçikan) -SARSAP- BOYALCA (Boyaca) - ANBARCIK- HASANBADIK (Fethiye) -KARAHISAR (Karababa-Mamahar) ASMACA- SÜLMANI-YI ULYA ve SÜLMANI-YI SÜFLA isimleri ile Yukarı ve Asağı Sülmenli köyleri yer almakta iken Ektir′ le ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ektir köyü 17.yy sonları ve 18.YY ilk yarısında kurulmuş olduğu sanılmaktadır.Köyün arazi yapısı incelendiğinde sonradan kurulduğuna dair ciddi belirtiler bulunmaktadır. Söyle ki köyün arazisi bir bütün değildir arazinin Malatya′ ya doğru uzanan kısmında horun mevki ile Çakmaktaşı mevki arasında 100 metre kadar bir kesintiye uğramış 100 metre ileride köyün tekrar arazisi başlamış ve bu arazi Yukarı Sülmenli köyüne bağlı Adatepe mezrasının altında Çakmaktaşı mevki ile Bazgölü mevki arasında yine 100 metre kadar kesintiye uğramıştır, arazi Baz gölünde tekrar genişleyerek devam etmiştir bu şekilde köyün arazisi 3 ayrı parçadan oluşmaktadır. Bu durumda gösteriyor ki çevre köyler kurulduktan sonra boş kalan araziye daha sonra Ektir köyü yerleşmiştir. Anadolu nun 1000 lerce yıllık tarihi bulunmaktadır. Ektir köyü Anadolu da olduğu için çok eskidir ancak şu anki mevcut bulunan köyün tarihi sanıldığı kadar eski değildir. Ektir halkı çevre köylerin yerleşmelerini tamamladıktan sonra boş bıraktıkları bu arazilere 200-250 yil önce 1700 -1800 yıllarında kuruluşunu tamamlamıştır. kurulduğu yere sonradan gelerek yerleştikleri için, köyün ismi sonradan geldi küçük eklendi, daha sonra ilave edildi anlamına gelen 'Ektir' adını almıştır. Kuruluşunda Elazığ ilinin Keban ilçesine bağlı olan Ektir köyü Cumhuriyet döneminde Malatya′ ya bağlanmıştır. 1954 yılında Arguvan′ in ilçe olması nedeni ile idari olarak Arguvan ilçesine bağlanmıştır Ektir köyünün adı 1965 yılında Tarlacık olarak değiştirilmiştir Ektir halkına ait 1840 tarihli nüfus kayıtları mevcuttur..
Ektir köyü. Cumhuriyetin kurulmasında mutlaka ki Anadolu Türk halkının takdire sayan bir mücadelesi ile yoktan var edilerek yeni bir devlet kurulmuştur. Bu üstün gayret neticesinde Ulu önder M. Kemal Atatürk teşekkür telgrafı da çekmiştir. Ülkenin sıkıntılı olduğu 1914-1920 dönemlerinde ektir köyünden de seferberliğe giden şehit olan ve esir düşen bir çok insanımız bulunmaktadır örnek vermek gerekirse Ektir Köyünden ayni aileden dört kardeş Sarıkamış harekataına katılmış 1914-1915 Sarıkamış harekatında Yusuf Oğlu 1879 doğumlu 49498465694 T.C. Kimlik nolu Hasan AKBABA, Yusuf Oğlu 1874 doğumlu 49492465812 T.C. Kimlik nolu Bektaş AKBABA, Yusuf Oğlu 1889 doğumlu 49489465986 T.C. Kimlik nolu Hüseyin AKBABA şehit olmuşlar ve Yusuf Oğlu 1881 doğumlu 49495465758 T.C. Kimlik nolu Mustafa AKBABA Ruslara esir düşmüş 7 yil esir 4 yil askerlik hizmeti sonunda köyüne dönebilmiştir.
Bu şehitlerin babalarının 1840 tarihli nüfus kayıtları hem bizde hem Türkiye Cumhuriyeti Nüfus kayıtlarında mevcuttur. Alikahyalar (Akbabalar) soyadını taşıyanlar köyün ilk kurucularıdır.
İsmail AKBABA (10.04.2008)
Tarlacık köyünün ekonomisi
Tarlacık köyü yerleşim yeri iklim şartları ve yer yüzü şekli itibarı ile Arguvan ilçesinin tam bir parçası olarak gözlemlenmektedir. Bu özelliğiyle ekonomisinin de, Arguvan ekonomisinden bir farklılık gözlenmemektedir. Tarlacık köyü Arguvan ilçesinin güneyinde yer almakta olup arazi yapısı olarak dalgalı bir yapıya sahiptir. Köy arazi şekli olarak dağlardan uzak ancak yüksek bir yerde kurulması nedeni ile arazisini sulayacak akarsuyu bulunmamaktadır. Araziyi sulayacak kaynak veya akarsu olmadığı için kuru tarım yapılmaktadır. Başlıca yetiştirilen ürünler; arpa, buğday ve ihtiyaç kadar nohut, mercimek gibi tarım ürünleridir. Tarlacık köyünde, tarımda kullanılan üretim araçlarının ilkel aletlerle yapıldığı dönemlerde çok miktarda küçük ve büyük baş hayvan beslenirdi. Ancak tarım üretim araçlarının modernleşmesi üretim alanında hayvanların kullanılmasından vazgeçilmesiyle birlikte köyde yetiştirilen hayvan sayısında bir azalma olmuştur. Kışların soğuk ve kar yağışının fazla olduğu 1980 ve önceki yıllarda yeraltı suları bol olarak bulunmaktaydı. Yeraltı sularının fazlalığından dolayı köy halkı cesaretlenerek ilimizde kayısı üretiminin sıçrama yapması da göz önüne alınarak bol miktarda köyde su kuyuları açılmış ve kayısı dikimi gerçekleştirilmiştir. Ancak son zamanlarda ülkemizde kendini gösteren genel bir kuraklık yer altı sularının çekilmesine neden olmuştur. Köyde kısa bir süre çok iyi ve kaliteli kayısı üretimi yapan halk kısa sürede yer altı sularının çekilmesi ve gerekli sulamanın yapılamaması sonucu kayısı bahçelerinin kurumasına engel olamamıştır. Bu nedeniyle diklen birçok kayısı bahçelerini kesmek zorunda kalmışlardır. Bu durumda alternatif üretim olarak halk büyük baş hayvan üretimine tekrar yönelmeye başlamış ellerinde bulundurdukları yerli sığırları damızlık süt ve et verimi yüksek kaliteli sığırlarla değiştirme yoluna gitmeye başlamış bir çok aile küçük çaplı süt ve et sığırı besiciliği yapmaya başlamışlardır. Köyün ekonomisi geleneksel olarak arpa ve buğday ekimi yapılmaktadır. Ürettiği arpa ve buğdayın bir kısmını satmakta bir kısmını da süt ve besi sığırcılığı yaparak değerlendirmektedir..
02/05/2008 İsmail AKBABA
Tarlacık Köyün Sorunları ve Çözüm Yolları. (İsmail Akbaba)
Anadolu da tüm köylerin bir çok sorunu olduğu gibi köyümüzün de ulaşım, su okul sağlık hizmetleri gibi bir çok sorunu bulunmaktadir.
Hızla gelişen küreselleşen dünyada büyük sermayelerin baskısı altında kalan Küçük köylerin artık kendi kendine yetmesi kendi sorunlarını tek başına çözme imkanı bulunmamaktadır. Köylerin okul, sağlık, ulaşım, barınma, kültürel ihtiyaçları bulunmaktadır asgari ihtiyaçlarının giderilmesi için aynı yörede, aynı kültürü paylaşan birbirine yakın köylerin sorunlarının çözümlerinin ortak olduğunu görmeleri, inanmaları ve çözümü birlikte aramaları gerekmektedir. Küçük yerleşim birimlerinin dünyadaki gelişmelerden kopmamalari için devletten azami ölçüde destek almaları gerekmektedir.
Köyümüz ve çevresinde din, dil, ırk, gelenek, görenek ve tarih birliği bulunan Asaği Sülmenli, Yukarı Sülmenli köyleri ile sorunlarının ortak çözüleceğine inanmak bu köylerin resmiyette birlikteliğini sağlamak ve bunu takiben Arguvan ilçe merkezine mahalle olarak bağlanması ile devletten yardım alma olanakları yaratılmış olur.
Köylerin içme suyu, kanalizasyon, temizlik sorunları Arguvan belediyesine devredilebilir. Köyleri birleşmesi ile devletten sağlık ocaği talebi oluşabilir ve bu sorunun devlet tarafından çözülmesi sağlanabilir. Yukari Sülmenli de bulunan Ilköğretim okuluna ek bina yapma gerektiğinde lise yapma veya yaptırma olanağı sağlanabilir. Ulaşım konusunda şu an günde bir araçla sağlanan ulaşım günün çesitli saatlerinde birkaç defa belli saatlerde ulaşım sağlanma imkanına kavuşulabilir.Köylerin içme su ihtiyacı tam olarak devletin, belediyenin hizmetleri kapsamında olduğundan bu sorun kısa sürede çözülebilir. Üç köyün birleşmesi ve Arguvan ilçesi ile bütünleşmesi bu köylerin üretmiş oldukları çesitli ürünleri değerlendirme olanaklarına kavuşturabilir. Bu birleşmeden Arguvan Belediyesinin nüfusu bir miktar artacaği için belediyenin Devletten ve iller bankasından alacağı katkı ve yardım miktarı artacak ve dolayısı ile toplu bir kalkınma ve yardımlaşma söz konusu olacaktır. Bu birleşmeden Arguvan belediyesi hiçbir zarar görmeyeceği gibi belediye gelirlerinde ve çaliştırılan personel sayısında artış olacaktır. Sonuçta birleşmeye katkı sunan herkes kazançlı çıkacaktır.
TARLACIK (EKTİR) KÖYÜ’nün TARİHİ İSMAİL AKBABA
Yapılan tarihi araştırmalarda en eski ve tek kaynak olarak bilinen Kanuni Devri Malatya Tahrir Defteri (1560) Doç. Dr. Refet Yinanci, Yard. Doç. Dr.d Mesut Elibüyük, 1983, 614 S., Gazi Üniversitesi: 31, Gazi Eğitim Fakültesi: 1.Adlı eserde Ektir köyü ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yine ayni döneme ait 1530 tarihli 1530 Tarihinde Malatya Divrig ve gerger Livalari isimli haritada da komşu köylerle ilgili KARAHÖYÜK- KARAKAYA- ISA-ÇAVUSLU-KISLA- KURSEYIN (Parçikan) -SARSAP- BOYALCA (Boyaca) - ANBARCIK- HASANBADIK (Fethiye) -KARAHISAR (Karababa-Mamahar) ASMACA- SÜLMANI-YI ULYA ve SÜLMANI-YI SÜFLA isimleri ile Yukarı ve Asağı Sülmenli köyleri yer almakta iken Ektir′ le ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ektir köyü 17.yy sonları ve 18.YY ilk yarısında kurulmuş olduğu sanılmaktadır.Köyün arazi yapısı incelendiğinde sonradan kurulduğuna dair ciddi belirtiler bulunmaktadır. Söyle ki köyün arazisi bir bütün değildir arazinin Malatya′ ya doğru uzanan kısmında horun mevki ile Çakmaktaşı mevki arasında 100 metre kadar bir kesintiye uğramış 100 metre ileride köyün tekrar arazisi başlamış ve bu arazi Yukarı Sülmenli köyüne bağlı Adatepe mezrasının altında Çakmaktaşı mevki ile Bazgölü mevki arasında yine 100 metre kadar kesintiye uğramıştır, arazi Baz gölünde tekrar genişleyerek devam etmiştir bu şekilde köyün arazisi 3 ayrı parçadan oluşmaktadır. Bu durumda gösteriyor ki çevre köyler kurulduktan sonra boş kalan araziye daha sonra Ektir köyü yerleşmiştir.
Anadolu nun 1000 lerce yıllık tarihi bulunmaktadır. Ektir köyü Anadolu da olduğu için çok eskidir ancak şu anki mevcut bulunan köyün tarihi sanıldığı kadar eski değildir. Ektir halkı çevre köylerin yerleşmelerini tamamladıktan sonra boş bıraktıkları bu arazilere 200-250 yil önce 1700 -1800 yıllarında kuruluşunu tamamlamıştır. kurulduğu yere sonradan gelerek yerleştikleri için, köyün ismi sonradan geldi küçük eklendi, daha sonra ilave edildi anlamına gelen 'Ektir' adını almıştır. Kuruluşunda Elazığ ilinin Keban ilçesine bağlı olan Ektir köyü Cumhuriyet döneminde Malatya′ ya bağlanmıştır. 1954 yılında Arguvan′ in ilçe olması nedeni ile idari olarak Arguvan ilçesine bağlanmıştır Ektir köyünün adı 1965 yılında Tarlacık olarak değiştirilmiştir Ektir halkına ait 1840 tarihli nüfus kayıtları mevcuttur..
Ektir köyü. Cumhuriyetin kurulmasında mutlaka ki Anadolu Türk halkının takdire sayan bir mücadelesi ile yoktan var edilerek yeni bir devlet kurulmuştur. Bu üstün gayret neticesinde Ulu önder M. Kemal Atatürk teşekkür telgrafı da çekmiştir. Ülkenin sıkıntılı olduğu 1914-1920 dönemlerinde ektir köyünden de seferberliğe giden şehit olan ve esir düşen bir çok insanımız bulunmaktadır örnek vermek gerekirse Ektir Köyünden ayni aileden dört kardeş Sarıkamış harekataına katılmış 1914-1915 Sarıkamış harekatında Yusuf Oğlu 1879 doğumlu 49498465694 T.C. Kimlik nolu Hasan AKBABA, Yusuf Oğlu 1874 doğumlu 49492465812 T.C. Kimlik nolu Bektaş AKBABA, Yusuf Oğlu 1889 doğumlu 49489465986 T.C. Kimlik nolu Hüseyin AKBABA şehit olmuşlar ve Yusuf Oğlu 1881 doğumlu 49495465758 T.C. Kimlik nolu Mustafa AKBABA Ruslara esir düşmüş 7 yil esir 4 yil askerlik hizmeti sonunda köyüne dönebilmiştir.
Bu şehitlerin babalarının 1840 tarihli nüfus kayıtları hem bizde hem Türkiye Cumhuriyeti Nüfus kayıtlarında mevcuttur. Alikahyalar (Akbabalar) soyadını taşıyanlar köyün ilk kurucularıdır.
İsmail AKBABA (10.04.2008)
Tarlacık köyünün ekonomisi
Tarlacık köyü yerleşim yeri iklim şartları ve yer yüzü şekli itibarı ile Arguvan ilçesinin tam bir parçası olarak gözlemlenmektedir. Bu özelliğiyle ekonomisinin de, Arguvan ekonomisinden bir farklılık gözlenmemektedir.
Tarlacık köyü Arguvan ilçesinin güneyinde yer almakta olup arazi yapısı olarak dalgalı bir yapıya sahiptir. Köy arazi şekli olarak dağlardan uzak ancak yüksek bir yerde kurulması nedeni ile arazisini sulayacak akarsuyu bulunmamaktadır. Araziyi sulayacak kaynak veya akarsu olmadığı için kuru tarım yapılmaktadır. Başlıca yetiştirilen ürünler; arpa, buğday ve ihtiyaç kadar nohut, mercimek gibi tarım ürünleridir.
Tarlacık köyünde, tarımda kullanılan üretim araçlarının ilkel aletlerle yapıldığı dönemlerde çok miktarda küçük ve büyük baş hayvan beslenirdi. Ancak tarım üretim araçlarının modernleşmesi üretim alanında hayvanların kullanılmasından vazgeçilmesiyle birlikte köyde yetiştirilen hayvan sayısında bir azalma olmuştur.
Kışların soğuk ve kar yağışının fazla olduğu 1980 ve önceki yıllarda yeraltı suları bol olarak bulunmaktaydı. Yeraltı sularının fazlalığından dolayı köy halkı cesaretlenerek ilimizde kayısı üretiminin sıçrama yapması da göz önüne alınarak bol miktarda köyde su kuyuları açılmış ve kayısı dikimi gerçekleştirilmiştir.
Ancak son zamanlarda ülkemizde kendini gösteren genel bir kuraklık yer altı sularının çekilmesine neden olmuştur. Köyde kısa bir süre çok iyi ve kaliteli kayısı üretimi yapan halk kısa sürede yer altı sularının çekilmesi ve gerekli sulamanın yapılamaması sonucu kayısı bahçelerinin kurumasına engel olamamıştır. Bu nedeniyle diklen birçok kayısı bahçelerini kesmek zorunda kalmışlardır.
Bu durumda alternatif üretim olarak halk büyük baş hayvan üretimine tekrar yönelmeye başlamış ellerinde bulundurdukları yerli sığırları damızlık süt ve et verimi yüksek kaliteli sığırlarla değiştirme yoluna gitmeye başlamış bir çok aile küçük çaplı süt ve et sığırı besiciliği yapmaya başlamışlardır.
Köyün ekonomisi geleneksel olarak arpa ve buğday ekimi yapılmaktadır. Ürettiği arpa ve buğdayın bir kısmını satmakta bir kısmını da süt ve besi sığırcılığı yaparak değerlendirmektedir..
02/05/2008
İsmail AKBABA
Tarlacık Köyün Sorunları ve Çözüm Yolları. (İsmail Akbaba)
Anadolu da tüm köylerin bir çok sorunu olduğu gibi köyümüzün de ulaşım, su okul sağlık hizmetleri gibi bir çok sorunu bulunmaktadir.
Hızla gelişen küreselleşen dünyada büyük sermayelerin baskısı altında kalan Küçük köylerin artık kendi kendine yetmesi kendi sorunlarını tek başına çözme imkanı bulunmamaktadır. Köylerin okul, sağlık, ulaşım, barınma, kültürel ihtiyaçları bulunmaktadır asgari ihtiyaçlarının giderilmesi için aynı yörede, aynı kültürü paylaşan birbirine yakın köylerin sorunlarının çözümlerinin ortak olduğunu görmeleri, inanmaları ve çözümü birlikte aramaları gerekmektedir. Küçük yerleşim birimlerinin dünyadaki gelişmelerden kopmamalari için devletten azami ölçüde destek almaları gerekmektedir.
Köyümüz ve çevresinde din, dil, ırk, gelenek, görenek ve tarih birliği bulunan Asaği Sülmenli, Yukarı Sülmenli köyleri ile sorunlarının ortak çözüleceğine inanmak bu köylerin resmiyette birlikteliğini sağlamak ve bunu takiben Arguvan ilçe merkezine mahalle olarak bağlanması ile devletten yardım alma olanakları yaratılmış olur.
Köylerin içme suyu, kanalizasyon, temizlik sorunları Arguvan belediyesine devredilebilir. Köyleri birleşmesi ile devletten sağlık ocaği talebi oluşabilir ve bu sorunun devlet tarafından çözülmesi sağlanabilir. Yukari Sülmenli de bulunan Ilköğretim okuluna ek bina yapma gerektiğinde lise yapma veya yaptırma olanağı sağlanabilir. Ulaşım konusunda şu an günde bir araçla sağlanan ulaşım günün çesitli saatlerinde birkaç defa belli saatlerde ulaşım sağlanma imkanına kavuşulabilir.Köylerin içme su ihtiyacı tam olarak devletin, belediyenin hizmetleri kapsamında olduğundan bu sorun kısa sürede çözülebilir. Üç köyün birleşmesi ve Arguvan ilçesi ile bütünleşmesi bu köylerin üretmiş oldukları çesitli ürünleri değerlendirme olanaklarına kavuşturabilir.
Bu birleşmeden Arguvan Belediyesinin nüfusu bir miktar artacaği için belediyenin Devletten ve iller bankasından alacağı katkı ve yardım miktarı artacak ve dolayısı ile toplu bir kalkınma ve yardımlaşma söz konusu olacaktır. Bu birleşmeden Arguvan belediyesi hiçbir zarar görmeyeceği gibi belediye gelirlerinde ve çaliştırılan personel sayısında artış olacaktır. Sonuçta birleşmeye katkı sunan herkes kazançlı çıkacaktır.
10.04.2008
Ismail AKBABA