Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • Falco02.02.2006 - 18:25

    gerçek adı johann hölzel(1957-1998) Falconun anlamı latince şahin demektir.bana ise özgürlük gibi geliyor.annesi üçüz dünyaya getirmiş, ancak sadece en son doğan Johann yaşamayı başarabilmişti. O kadar yetenekli bir çocuktu ki daha beş yaşına geldiğinde radyo kanallarını karıştırarak hoşuna giden bir müzik buluyor ve eline geçen eşyaları gitar ya da mikrofon gibi kullanarak şarkılara eşlik ediyordu. Ondaki bu müzik zevkini gören ailesi, müzik öğretmeni olan çok yakın bir komşularının tavsiyesiyle altıncı doğumgününde ona bir piyano hediye ettianne ve babasının şiddetli geçimsizlik yüzünden ayrılması, onun okula ve derslerine olan ilgisini de iyice azalttı. Takip eden yıllarda zorda olsa ortaokulu bitirmeyi başardı ve bir müzik dehasını ortaya çıkaracak olan hayati kararı aldı. 'Artık okumayacak, sadece müzikle uğraşacaktı': Ancak çalışması, para kazanması ve bu şekilde annesine destek olması gerekiyordu. 15 yaşına geldiğinde rüyalarını süsleyen bas gitarı satın aldı. Boş zamanlarında sürekli bu gitarla çalışıyor, hatta Viyana'daki bazı stüdyolarda tanıştığı kişilerle ortak provalara bile 17 yaşına geldiğinde 'Umpspanwerk' isimli bir gruba katıldı. Bir sene kadar bu grupla birlikte müzik yaptıktan sonra ayrıldı ve Viyana Caz Okulu'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir kursa kaydoldu. Burada, müzisyen kimliğinin ciddi anlamda şekillenmesini sağlayacak üç değerli sömestr geçirdikten sonra Almanya'da batı Berlin'e gitmeye karar verdi. Orada, her zaman idolü olarak kabul ettiği David Bowie ve o zamanlar Almanya'da ciddi projeler üreten Kraftwerk gibi isimlerden etkilenerek, kafasına kendi tarzının oluşmasına önayak olan birtakım düşünceler yerleştirdi. Berlin'de geçirdiği bir sene boyunca çeşitli yerel gruplarda bas gitar çalarak oldukça iyi miktarda paralar kazandı.
    Viyana'ya döndüğünde ise onu gerçek anlamda sahneye taşıyacak olan 'The Hallucination Band' isimli gruba katıldı. Bu grupla 1978'de Avusturya genelinde turneye çıktı. Bir gün Salzburg'da verecekleri bir konserden önce menejerleri Wickerl Adam'a bir ricada bulunarak kendisine sahnede kullanmak üzere bir takma isim bulduğunu ve 'Falko Götehrer' olarak anons edilmek istediğini talep etti. Falko ismini seçmişti, çünkü o dönemde hayranı olduğu bir kayak şampiyonu olan Falko Weisspflog'a özeniyordu1981 sonbaharı'nda sözleri ve bestesi kendine ait olan bir eserle ortaya çıktı: 'Der Kommisar' ve b-side olarak yer alan 'Helden Von Heute'. Kasım 1981'de Avusturya listeleri'nde 1 numaraya yükseldi bu single. Almanya listelerini zorlamaya başladı. Satışlar tüm Avrupa'da bir anda patladı. İki hafta içinde hemen hemen tüm Avrupa'da 1 numaraya yükselmişti 'Der Kommisar'. Aralık ayında ise tüm dünyadaki satış rakamı 7 milyonu bulmuştu. Bu şarkının yer aldığı ilk stüdyo albümü 'Einzenhaft' için dünya turnesine başladı. Avustralya'dan Kanada'ya kadar pek çok ülkede konserler verdi.
    31 Ekim 1985'te Viyana'da bir konserde tam 14.000 kişi izledi Falco'yu. Takip eden aylarda 'Jeanny' adlı single sürüldü piyasaya. Bu çalışma, tüm dünyada daha ilk haftada 1.700.000 civarında satarak Falco'yu bir efsane haline getiriyordu. Bu arada kız arkadaşının hamile olduğunu öğrendi ve onunla ilgilenebilmek için dünya turnesinin bir bölümünü iptal etmek zorunda kaldı.
    ilgisizlikten bunalan kız arkadaşı Isabelle, kızları Katherina Bianca'yı da alarak birlikte yaşadıkları evi terketti. Bu durum ilk başlarda Falco'yu pek etkilemedi. Zaten turnedeydi ve o zamanlar onun için ilk planda olan tek şey müzikti. 1987 yılının neredeyse tamamı konserlerle geçti. Japonya, Amerika, Kanada gibi deniz aşırı ülkelerde konserler verdi1992'ye kadar sessizliğini koruyan ve sadece televizyon programlarında konuk olarak hayranlarına görünen Falco, plak şirketini değiştirdi ve yeni şirketi EMI Electro'dan çıkan ilk, kendisinin altıncı albümü olan 'Nachtflug' hayranlarının beğenisine sunuldu. Bu albümden listelere giren ilk 45'lik Mozart ritmleriyle zenginleştirilmiş 'Titanic' isimli çalışması oldu. Bu albümün Almanya,Avusturya,İngiltere ve Hollanda'daki satışları kendisine platin plak kazandırdı. Yıllar sonra yine turnedeydi Falco. Avusturya, İsviçre, İtalya, Almanya, Rusya'da çoğu şehri dolaştı. Tam herşey yoluna giriyordu ki bir olay Falco'nun hayatını altüst etti. Ayrıldığı eşi Isabelle, kızları Katherina Bianca'nın Falco'dan olmadığını iddia ediyor ve DNA testi yapılmasını istiyordu. Testin sonucu eski eşini haklı çıkarınca Falco'nun dünyası kararmıştı. Kızını elinden çekip almışlardı1996 ilkbaharında ise kendi ifadesiyle 'pillerini şarjlamak için' gözlerden uzak, oldukça sakin bir yere taşındı.Dominik Cumhuriyeti'nin Puerto Plata isimli bir tatil beldesi'ne. Orada 200 metrekare civarında bir villa satın alarak çalışmalarını gözden geçirmeye başladı. Hayatında klip çektiği son single olan 'Naked' burada kendisi tarafından bestelenmiştir. Bu şarkı aynı zamanda sanatçının hayattayken yayınlanmış olan yedinci ve son stüdyo albümü 'Out Of The Dark' ta yer almaktadır. Albümle aynı adı taşıyan 'Out Of The Dark' isimli şarkı da oldukça dikkat çeken başarılı bir Falco klasiğidir.
    6 Şubat 1998'de yerel saatle 16:40 civarında bir trafik kazasında hayatını kaybettibu şok haberin ardından cenazesi, annesi Maria tarafından doğduğu ve büyüdüğü yer olan Viyana'ya getirildi. Burada, hayranları tarafından oluşturulan bir fon ile yaptırılan özel bir mezara defnedildi. Aynı yıl, üzerinde çalıştığı ancak yayınlamaya fırsat bulamadığı en son albümü 'Verdammt Wir Leben Noch' gerekli düzenlemeler yapılarak piyasaya sürüldü. Bu Falco'nun sekizinci albümüydü.
    Sanatçının Viyana'daki evi, resimleri, gitarları, Dominik Cumhuriyeti'ndeki villası bugünlerde müze olarak işletilmektedir. Hayattaki akrabaları, Falco'nun ölümünden sonra adının kullanılarak ticari gelir elde edilmesini engellemek için ortak aldıkları bir kararla her tür hatıra ürünün satışına yasak getirmişlerdir. Gerek ülkesi Avusturya'daki müzik marketlerde, gerekse internet üzerinden satış yapan sanal mağazalarda, orijinal stüdyo albümleri ve konser görüntülerinden oluşan DVD'ler dışında Falco'ya ait bir materyel bulabilmek oldukça zordur.

  • Jeanny02.02.2006 - 18:08

    jeanny belkide dinleyenlere 20 yıl sonra bile aynı hisleri yaşatabilir.Bizlere almancayı sevdiren ender şarkılardan biri.günde en az 2 kere dinlerim klibini de izlerim.Şarkı tecavüzü anlatmıyor.falconun kendi açıklamaları var.Bu şarkı bi sübyancıyı diil imkansız bir aşkı anlatıyor.Ama klibindeki performansı inanılmaz.Hele akıl hastanesindeki o çığlıkları,ben bu kadar içten bi şarkı daha görmedim.Ayrıca Jeanny 2(coming home) ve Jeanny 3(where are you now?) yapılmıştır devamı olarak. bir dönem yasaklanmıştır.Falco 1998de dominik cumhuriyetinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmiştir.