Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • islamiyet29.07.2024 - 23:56

    Allah rızası için tutulan oruç, beraberinde birçok bireysel ve toplumsal fayda da getirerek her sene ramazan ayında müslümanların misafiri olur. Cemaatle kılınan teravih namazları, birlikte yapılan iftarlar müslümanların birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirir. Uykunun en derin anında kalkıp Allah’ı anarak yenilen sahur yemekleri, gün boyu nefsanî birçok arzunun ertelenmesi, ağzın sadece yiyecek içeceğe değil, yalana, dedikoduya, her türlü harama kapalı tutulmaya çalışılması müminin kendisini Allah’a daha yakın hissetmesini sağlar. Böylece oruç müslümanların hayatına rahmet ve bereket getirir.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:55

    Ramazan ayı boyunca oruç tutmak İslâm’ın beş şartından biridir. Aklî melekeleri yerinde olan ve ergenlik çağına gelmiş her müslümanın ramazan ayında oruç tutması farzdır. Oruç tutmak, tan yerinin ağarmasından gün batımına kadar Allah rızası için ibadet maksadıyla hiçbir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamaktır. Rejim yapmak, sağlıklı olmak gibi sebeplerden dolayı aç kalmak oruç sayılmaz. Zira oruç bir ibadettir. Bundan dolayı da bu bilinç ve amaçla gerçekleştirilmesi gerekir.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:55

    İslâm’ın, kelime-i şehâdetten sonra en önemli esası namazdır. Namaz Hz. Peygamber’in(s.a.s.) de buyurduğu gibi Allah’a inanan kişinin mi‘racıdır. Yani mânevî olarak Rabbine yükselmesidir. Namaz kılan bir mümin, ruhunu ve gönlünü Allah’a açar, O’ndan rahmet ve bereket diler, O’na olan derin saygısını ifade etmiş olur, O’nun yüceliği karşısında kendi âcizliğini itiraf edip boyun eğdiğini gösterir. Namaz, kelime-i şehâdetin davranışa dönüşmüş halidir. Gönüllere ferahlık veren, ruhu huzura kavuşturan, benliği aydınlatan bir kandildir.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:55

    Beş vakit namazında müslüman kardeşleriyle omuz omuza saf tutan, ramazan ayında yokluk çekenlerle aynı şartları yaşayan, hacda dünyanın farklı yerlerinden gelen diğer müslümanlarla tanışıp aynı ortamlarda bulunan, zekât ve sadaka gibi malî ibadetlerini yerine getirirken ihtiyaç sahibi peşinde koşan bir müslüman, hiç şüphesiz diğer insanları düşünme ve onlara yardım eli uzatma bilinci kazanır.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:54

    İbadet, kişinin kendisini ve bu dünyadaki konumunu tanımasını sağlar, insanî yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunur. İbadetle iç ve dış dünyasını huzursuz eden birtakım kirlerden arınan insan, bu sayede insanî olgunluğa erişir. Kötülüklerden uzak bir yaşam sürer. Bir gün Allah’ın huzuruna çıkarak dünyada yaptığı her şeyin hesabını orada vereceğinin bilinciyle hareket etmesi, kişinin ölçülü olmasını ve her işinde dürüst davranmasını sağlar.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:54

    Allah’ı seven insan, her davranışında güzel hareket etmenin ve kötülüklerden uzak durmanın yollarını arar. Allah ve resûlünün gösterdiği şekilde yaşamaya çalışır. Allah’a yönelen, O’nun ölçülerini hayatında uygulamaya çalışan kul ile Rabbi arasındaki bağ güçlenir. Meselâ namaz kılan bir insan, sürekli Allah’ın huzurunda olduğunu günde beş kere kendine hatırlatmış, Rabbini unutmadığını ortaya koymuş olur. Rabbiyle arasında oluşan bağ sayesinde güven ve huzur duyar. Yüce Allah’ın kendisini gördüğünü, ihtiyaçlarından ve sıkıntılarından haberdar olduğunu, kendisine değer verdiğini bilir ve hisseder. Sıkıntı ve zorluklarla karşılaştığında, bu sayede metanetini yitirmez. Bunun Allah’tan gelen bir sınav olduğunu bilir ve sabreder.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:53

    ibadet; Varlıkların kulluk ve itaatle, Allah’a boyun eğmeleri, sevgi ve saygı göstermeleridir. Allah’a yaklaşmak için, kulluk bilinciyle yapılan birtakım hareket ve davranışlardır. Kişinin Allah’a teslimiyetini gösteren, beden veya malla yapılan davranışlardır. Allah’ın emrettiklerini yapmak, yasakladıklarından kaçınmak ve kulluk bilincini sâlih amellerle ortaya koymaktır.

  • islamiyet29.07.2024 - 23:53

    İbadet; İnsanın Allah ile ilişkisini güçlendirir. İnsanın hayatına anlam katar. İç huzuru sağlar. Dengeli ve huzurlu bir yaşama biçimi oluşturur. İnsanı mânevî yönden tedavi eder. İnsanın mânevî ve ruhî dünyasını geliştirir. İnsanı yüksek ahlâkî duygu ve tutumlara yöneltir. İnsana güzel alışkanlıklar kazandırır.

  • serbest kürsü29.07.2024 - 03:29

    Size saygısızca davranan birine cevap vermek, onu onore etmektir. Bir aşağılığı onore etmeyin. Bırakın derin sessizliğiniz, onun ruhunu boğsun.

  • islamiyet29.07.2024 - 01:03

    Kısaca ibadet; Varlıkların kulluk ve itaatle, Allah’a boyun eğmeleri, sevgi ve saygı göstermeleridir. Allah’a yaklaşmak için, kulluk bilinciyle yapılan birtakım hareket ve davranışlardır. Kişinin Allah’a teslimiyetini gösteren, beden veya malla yapılan davranışlardır. Allah’ın emrettiklerini yapmak, yasakladıklarından kaçınmak ve kulluk bilincini sâlih amellerle ortaya koymaktır. Allah’ın rızasını kazandıracak her türlü hareket, davranış, duygu ve düşüncedir.