Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • islam dünyası19.07.2004 - 13:20

    Nüfusunun çoğunluğu müslüman olan ülkeler:
    (bkz: afganistan)
    (bkz: arnavutluk)
    (bkz: azerbeycan)
    (bkz: bahreyn)
    (bkz: banglades)
    (bkz: benin)
    (bkz: bosna hersek)
    (bkz: brunei)
    (bkz: birleşik arap emirlikleri)
    (bkz: burkina faso)
    (bkz: cezayir)
    (bkz: cibuti)
    (bkz: endonezya)
    (bkz: etiyopya)
    (bkz: fas)
    (bkz: fildisi kıyısı)
    (bkz: filistin)
    (bkz: gambia)
    (bkz: gine)
    (bkz: gine bissau)
    (bkz: ırak)
    (bkz: iran)
    (bkz: katar)
    (bkz: kazakistan)
    (bkz: kırgızistan)
    (bkz: kuveyt)
    (bkz: kktc)
    (bkz: libya)
    (bkz: lübnan)
    (bkz: maldivler)
    (bkz: malezya)
    (bkz: mali)
    (bkz: mısır)
    (bkz: moritanya)
    (bkz: nijer)
    (bkz: nijerya)
    (bkz: özbekistan)
    (bkz: pakistan)
    (bkz: sierra leone)
    (bkz: somali)
    (bkz: sudan)
    (bkz: suriye)
    (bkz: suudi arabistan)
    (bkz: tacikistan)
    (bkz: tanzanya)
    (bkz: tunus)
    (bkz: türkiye)
    (bkz: türkmenistan)
    (bkz: umman)
    (bkz: ürdün)
    (bkz: yemen)

  • yavuz sultan selim19.07.2004 - 13:10

    2.Osman, Vahdettin ve Kanuni ile birlikte sakalsız dört Osmanlı padişahından biri..

  • 70 kuşağı19.07.2004 - 13:05

    1970-1979 yıllarında Lise ve üniversite çağlarında (yaklaşık 16 - 28 yaş arası) olan gençlerin dahil olduğu zaman dilimi.

  • ortodoksluk19.07.2004 - 13:02

    Ortodoksluk sadece Hrıstiyanlığa özgü bi mezhep diildir, aynı şekilde ortodoks yahudiler de vardır. bir dinde gelenekçi olan mezhepleri temsil eder.

  • sosyalizm19.07.2004 - 12:29

    TÜRKİYE SOSYALİST EMEKÇİ VE KÖYLÜ PARTİSİ [TSEKP] (1946)
    14 Mayıs 1946'da çok-partili hayata geçilmesinin ardından, 19 Haziran 1946'da Doktor Şefik Hüsnü (Deymer) tarafından İstanbul'da kuruldu. Kurucuları arasında Ragıp Vardar, Fuat Bilego, İstefo Papadopulos, Emin Aydınlatan, Dr. Habil Alamato, Müntakin Öçmen, Hayrettin Emin Manoğlu gibi isimler yer alıyordu. Kuruluşunun hemen ardından Adana, Ankara, Gaziantep, İzmir ve İzmit'te örgütlenen parti, haftalık Sendika Gazetesi ve aylık Yığın dergilerini çıkarıyordu. 16 Aralık 1946'da Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatıldı. Partiyle birlikte, İstanbul İşçi Sendikaları Birliği, İstanbul İşçi Kulübü ve Ses, Dost, Yığın adlı dergiler ile Sendika Gazetesi de kapatıldı.Yargılamalar sonucunda 42 yöneticisi 1 ile 4 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldılar.
    Yayınlar: Sendika Gazetesi - Yığın - Ses - Dost.

  • sosyalizm19.07.2004 - 12:24

    TÜRKİYE SOSYALİST FIRKASI [TSF] (1919)
    Osmanlı Sosyalist Fırkası'nın devamı olarak 20 Şubat 1919'da kuruldu. Kurucuları arasında Sadrettin Celal, Osmanlı Sosyalist Fırkası Başkanı Hüseyin Hilmi Antel (İştirakçi Hilmi) , Suphi Nuri İleri, Doktor İhsan Özgen, Mustafa Fazıl gibi isimler bulunuyordu. Partinin Başkanı Hüseyin Hilmi, Genel Sekreteri ise Mustafa Fazıl'dı. Partinin programında sosyalizm şu şekilde tanımlanıyordu: 'Sosyalizm adem-i müsevvat ve adaletsizliğe istinad eden cemiyet-i hazıranın teşkilatı esasiyesinde tedbilat ve tağriyat icra ederek o cemiyeti kabil-i tahammül bir hale ifrağ eylemek demektir.' Yani, sosyalizm mevcut düzeni değiştirerek kabul edilebilir bir yaşam teşkil etmeye çalışan bir rejim demektir.

  • sosyalizm19.07.2004 - 12:24

    OSMANLI SOSYALİST FIRKASI (1910)
    1910'da İstanbul'da kuruldu. Başkanlığını 'İştirakçi' diye bilinen Hüseyin Hilmi'nin yaptığı fırkanın üyelerini ise Namık Hasan, Tevfik, Pertev, İbn-il Tahir, İsmail Faik, Baha Tevfik ve Hamis Suphi oluşturuyordu. Sürekli baskı altında tutulan bu çevrenin faaliyetleri, Mahmut Şevket Paşa'nın katli bahane edilerek devletçe sona erdirildi.

  • sosyalizm19.07.2004 - 12:23

    TÜRKİYE İŞÇİ VE ÇİFTÇİ SOSYALİST FIRKASI [TİÇSF] (1919)
    Spartakistslerin etkisi altındaki bir öğrenci grubu Berlin'de Türkiye İşçi Çiftçi Fırkası'nı kurmuş ve Kurtuluş adlı bir dergi yayınlamaya başlamışlardı. Dr. Şefik Hüsnü'nün katılımıyla partinin ismine 'Sosyalist' kelimesi eklenerek 22 Eylül 1919'da İstanbul'da kuruldu. Parti 1919 yılı sonlarında İstanbul'da bir sol cephe kurmak için giriştiği denemelerde başarı kazanamadığı gibi, dergilerinin yayını da İstanbul'un işgaliyle durduruldu. Kısa bir süre sonra partide görüş ayrılıkları yaşandı; Anadolu grubu (Anadoluya geçerek Kuvayi Milliye hareketine katılanlar) TBMM'ni desteklemekteydi. Aydınlık ve Kurtuluş dergileri bu ayrılığı yansıtıyordu. Aydınlıkçılar ayrıca Orak-Çekiç isimli bir dergi daha yayınlıyorlardı. TKP ile aynı siyasi duruşa sahip olan TİÇKF üyeleri, 1920'lerde başlayan baskı döneminden etkilendiler. Fırka 1924 yılında kendisini feshetti, kadroları TKP'ne katıldı.

  • sosyalizm19.07.2004 - 12:10

    Türkiye'deki sosyalist akımların tümü için http://members.lycos.co.uk/turkiyesolu/turk_solu.html

  • ülkücülük ve faşizm19.07.2004 - 10:53

    müslüman olamayan Türk'leri (örn:gagavuz Türkleri) Türk saymayan ideoloji.Türkçülük değil TÜRK-İSLAM sentezcisi akım.Yani biraz OSMANLI'cı biraz Cumhuriyetçi... Karışık, ne olduğu tam belli değil...

    Atatürk'ten de övgüyle bahseden, Onu öldürtmek isteyen Vahdettin'den de övgüyle bahseden bir garip ieoloji(!)