Xeto Hakan Basaoğul
BERİ BERİ, BERİ BERİ. DAHADA BERİ MADEMKİ BEN SENİM SENDE BENSİN NEDİR BU SENSİZLİK BENSİZLİK BİZ TANRI IŞIĞIYIZ
BERİ BERİ, BERİ BERİ. DAHADA BERİ MADEMKİ BEN SENİM SENDE BENSİN NEDİR BU SENSİZLİK BENSİZLİK BİZ TANRI IŞIĞIYIZ
Evliya Çelebiye göre bu isim Büyük İskender tarafından verilmiştir. Rivayete göre Büyük İskender vücudundaki dayanılmaz ağrılar için nice hekimlere baş vurduğu halde şifa bulamaz. Bunun üzerine ab-ı hayat (ölümsüz hayat) suyunu aramaya başlar. Uzun aramalardan sonra suyun kaynağı bulunur, o sudan içip dayanılmaz ağrılardan kurtulur.
Faydasını gördüğü bu suya 'Makdis lisanı' üzerine cennet suyu anlamına gelen Çabakçur adını verir. Doktorlarına, sizlerin çare bulmadığınız ağrılarıma Allah cennet ırmaklarından deva verdi. Burada benim adıma bir kale yapın ve adını Çabakçur koyun demiştir. Daha sonra çeşitli kaynaklarda Mingöl olarak karşımıza çıkar. Mingöl göller bölgesi anlamındadır. Mingöl kelimesi de zamanla halk tarafından Bingöl şeklinde telaffuz edilmiş bin tane göl anlamındadır.
evliya çelebinin bir seyhatnemesinde yine bir avcının vurduğu kekliği derenin kenarında temizlerken keklikcanlanı verir ve elinden uçu verir bunu gören avcı abı hayat(ölümsüzlük suyu) nun kaynağını bulduğunu anlar ama ne yazikki sır açığa çıkınca o su 1000 parçaya bölünür ve kaybolur işte bingöl ismide burdan gelmektedir bingöl dağlarından güneşin doğuşunu seyrederken güneş ışıklarının vurduğu 1000 tane göl görülür işte böyle arkadaşr