Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Muhammed İnan
Muhammed İnan

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY VAR DEĞİŞİMİN TA KENDİSİDİR.

  • kültür emperyalizmi11.06.2010 - 17:22

    günümüzde artık devletler bir ülkeyi kültür emperyalizmiyle sömürüyorlar. kültür emperyalizmi demek bir ükeyi kendi mallrını o ülkeye satarak ülkeyi kendine bağımlı kılmaktır. bunun ilk olarak farkeden en önemli kişi mahatba gandhi dir. ingilizlirden mal yada başka hiç bir ürün almayarak kendi kültürlerini korumaya çalıştılar.

  • komünizm11.06.2010 - 17:12

    komünizmin çağrıştığı bana gelecekte sınıfsız bir toplum oluşturmak, herkesin eşit olduğu ve her şeyin devlete ait olduğunu süren öğretidir. komunizme göre tanrı, ruh yoktur. aynı zamnda her şeyin madde olduğunuda ileri sürüyor.

  • marjinal11.06.2010 - 17:03

    marjinal demek küçük demektir. ama toplumda küçük gruplar olarak daha çok kullanılyor.

  • insan10.06.2010 - 16:27

    İNSAN NEDİR?
    İnsan var olduğundan beri hep insanın ne olduğunu dair araştırmalar yapmıştır. Ama insanın ne olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Günümüzde ise insanın ne olduğuna dair bildiğini zannediyor. Hâlbuki yanılıyor. Birçok bilim dalı insanın ne olduğuna dair araştırmalar yapıyor. Hatta insanın ne olduğuna dair araştırmalar yapan bir bilim dalı da vardır. Bu bilime insan bilim denir. İnsan bilimleri tarih, sosyoloji, psikoloji, antropoloji bilimlerdir. Bu bilimler insanın değişik yönlerini ile ele alır. Bunların yanında yardımcı olan bilim dalları; kimya, biyoloji, felsefe, fizik vs. Bu bilimlerin görevleri; kimya insanın madde yanını, biyoloji insan yapısını, psikoloji insanın içinde olan şeyi, sosyoloji insanın toplumdaki yeri ve davranışlarını, fizik insanın fiziği, tarih ise insanın var olduğundan beri geçmişini araştırması, felsefe düşünce ile insanın ne olduğuna dair bilgi çıkarmak.
    İnsan canlılar arasında en çok faaliyette bulunan varlıktır. Günümüzde yapılan bazı tanımlar insanın ne olduğuna dair; hayvanlar âleminin bir üyesi, beyni özel bir biçimde gelişmiş olan, özelleşmiş bir organı olmayan, çevresini değiştirebilen, dünyaya ve evrene açık olan, konuşan ve yaratıcı düşünme yeteneği olan, deney dünyasını aşabilen, kendisinin evrenin bilincine varmış, eylemlerden sorumlu olan varlıktır.
    Genellikle insanı öteki varlıkların doğası gibi, bir doğa olarak biliriz. Gene insanı geleneğin eleştirel arındırılması dolayısıyla, tarih olarak anlayış yetisiyle göz önünde bulundurulan eylem ve düşünce içerisinde görürüz. İnsan konusunda davranışları yönlendirici öğelerden durumlarken doğanın nesnel gerçeklerinden kaynaklanan olayların açıklanışına dayanan verilerle bilgi ediniriz. İnsanla ilgili araştırmalarımız değişik bilgiler ortaya koydu, ancak bunlar, bir bütün olan insanın varlığını kapsamadı.
    İnsanın ne olduğundan başka aynı zamanda bizim nasıl var olduğumuza dair bilinmemektedir. Belki biz evrenin büyük patlama (bigbang) sından oluştuğunu biliyoruz ama insanın nasıl var olduğunu bilmiyoruz. Aynı zamanda bizim bir yaratıcımız var mı yok mu konusuna dair bir bilgimiz yoktur. Ama bizim varlığımız rastlantı değildir. Bizim varlığımız determinizm(neden-sonuç) ile açıklanabilir.
    Belki insan Hipokrat diye filozofu sağlık yönünden geçmiş olabilir ama Platon diye filozof insanın ne olduğuna dair günümüz dünyasından daha iyi biliyor.
    İnsanın ne olduğuna dair bilgi öğrenmek için kendimize hep şu soruları sormamız gerekir:
    -Ben kimim?
    -Niçin varım?
    -Nerden geldim?
    -Nereye gidiyorum?
    genelikle bu sorulara cevap vermesi gerekir. İnsanın ne olduğuna dair bilgi öğrenilirse diğer canlılarda ne olduğunu öğrenebiliriz.
    İnsanın kendisinin ne olduğunu teşvik eden; yapısı gereği şüphe eden, araştıran, soruşturan, düşünen, bilen bir varlıktır. İnsan özne olarak bilen bir varlıktır. Bilmek istediği kendisi ve kendi dışındaki nesnelerdir. İnsan nesnel bir varlık olduğu için kendisini bilmek ister. Çünkü nesneler bilinmesi gerekir.
    Aynı zamanda insanın kendisinin ne olduğunu bilmesi için ve özüne ulaşması için evrenin ve kendisinin bilincine varması gerekir.
    İnsanın merak ettiği hemen hemen her şey kendi özünde saklıdır.
    Günümüzde insanın ne olduğu bilinmesi birçok soruyada cevap verilebilir. Ama insanın ne olduğu bilinmemesi birçok soru işareti kafada oluşuyor. Aynı zamanda insanın ne olduğu bilinmemesi birçok soruna da yol açabiliyor. Özellikle insanın bir yaratıcısı var mı sorusu günümüzün en önemli sorulardan birisidir. Ama bu soruya cevap insanın ne olduğunu keşfettikten sonra cevap verebiliriz.
    MUHAMMED İNAN

  • sevgi15.04.2010 - 21:04

    Yaşamın verdiği zorlu deneyim’leri aşıp yüksele bilmenin yolu Sevgi yoludur. Sevgi yolunda ilerlemenin yolu da, Ruhsal öz benliğin Huzuru ve Bilinciyle olur. Sevgi olmasa sorumluluk da olmaz. Sevgi yoluyla insanlar birarada yaşayabiliyorlar.