Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Nadir Şener Hatunoğlu
Nadir Şener Hatunoğlu

'HER NE Kİ BENİ DÜŞÜNDÜRMEZ, BENİ DAHA AHMAK YAPAR.' (ÜRETTİĞİM ÖZDEYİŞLERDEN BİRİDİR.)

  • çakşır21.09.2010 - 15:54

    Efelerin gydiği bir çeşit şalvar. Paçalar ya diz üstüdür ya da diz altıdır.

  • kargış20.09.2010 - 15:26

    'Kargış', beddua demektir. Bana kargış etti demek, bana beddua etti demektir. Kafkasya Türkçesi'nde vardır.

  • cılbır20.09.2010 - 15:22

    Kişi sayısına göre birkaç yumurta kırılarak çarpılır. Soğan, domates yağda biraz kavrulur. Sonra tenceredeki kaynar suya boca edilerek karıştırılır. Kuru, bayat ekmek tabaklara doğranarak, servis yapılır. Dar zamanda hazırlanabilen bir yemek çeşididir. CILBIR yemeğine, 'cılbıra' dendiği de olur. Bir de tekerleme uydurulmuştur:
    'Cılbıra cırt, karnımı yırt.'
    *Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*

  • ivme18.09.2010 - 16:43

    Genelde, fiziksel terimdir. Anlamı: Bir hareketlinin hızındaki değişime İVME denir. Bu değişim artma ya da azalma biçiminde olur. Söz gelişi uçaktan bırakılan bir taş, hızı artarak yere iner. İlk saniyede -örneğin- 9 metre yol almışsa, ikinci saniyede bu hız artar, giderek artar. Tersine aşağıdan yukarıya atılan bir taşın hızı da azalark hareket eder.
    Bilindiği gibi ekonomide de mecazi olarak kullanılmakta: 'Enflasyaon hızı, % 5 azaldı.' gibi.

    Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*

  • loğtaşı18.09.2010 - 16:33

    Yol yapımında kullanılan 5-6 toluk demir silindiri hepimiz biliriz. Bu silindirin taştan yapılmış olanı da var. Yetmiş-seksen cm. boyunda, 30-40 cm. çapında silindirik bir taş. Bu taşın her iki tabanında, iki cm. çapında ve 8-9 cm. deriliğinde çukur açılır. Kalın bir tel, bailardaki bu çukurlara takılara. silindir döndürülür.

    Çatısı olmayan yani toprak örtülü damlarda bu taş (Loğtaşı) döndürülerek, damın toprağı bastırılır. Sertleşen toprak, yağmurum içe geçmesini önler; yani ev damlamaktan kurtulu.

    *Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*

  • terki18.09.2010 - 16:18

    Genellikle at binicisinin arka bölümüne TERKİ denir. 'Çocuğu terkime alır götürürüm.' cümlesinde kullanılmıştır. Şairler de mecazi anlamda kullanmışlardır:
    'Bir çocuk gülüşünün terkisinde,
    'Dağları aşmak da ne ki...' (Nadir Şener-Bekleyiş)

    *Nadir Şener Hatunoğlu: matematikçi-bilim ıuzmanı*

  • erinmek16.09.2010 - 20:54

    ERİNMEK sözcüğünün tam anlamı, 'üşenmek'. Kafkasya Türkçe-si'nde Erzurum, Kars yöresinde bir de deyim, mesel üretilmiştir:
    'Çağrılan yere erinme,çağrılmayan yere görünme.'

  • kusulmak15.09.2010 - 17:53

    Birine görünmemek için çömelmek, belini bükerek boyunu kısaltmak olayına 'Kusulmak, denir. Sözgelişi av sırasında hayvana görünmemek için, çalılıktan kusularak geçeriz. Bu sözcük, sıfat olan isimlerin de türemesini sağlamıştır. Kambur kimseler eğilmiş gibi yürüdükleri, onlara 'Kusuk=Kussuk' denilmiştir. *Nadir ŞENER HATUNOĞLU:matemati,kçi-bilim uzm.*

  • şaplak15.09.2010 - 17:44

    ŞAPLAK, 'şamar' demektir. Kafkasya Türkçesi'nde 'şappalak' de denildiği olur. Bu sözcük de güzel dilimize 'yansıma' yöntemiyle girmiştir. Çünkü Açık elle atılan tokat (şamar) 'şap' diye ses getirir.

  • şıppık14.09.2010 - 19:57

    Türkçemiz'i zenginleştiren çeşitli kıurallar vardır. Bunlarda biri de 'yansıma' yöntemidir. Bu genellikle ses yansımasıdır. Ağaçtan ince bir dal keselişm. Bu dal ile -örneğin- duvara vuralım; ŞIP diye bir ses duyarız. Bu nedenle ince dala, 'şıppık' adı verilir. *Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzm.*