Vedat Yavuzoğlu
"Beyler şu gördüğünüz küçük sazın bağrında bir milletin kültürü dile geliyor." Mustafa Kemal Atatürk
"Beyler şu gördüğünüz küçük sazın bağrında bir milletin kültürü dile geliyor." Mustafa Kemal Atatürk
Öğrendiğiniz ve ileride işinize yarayabilecek yeni bir bilgiyi unutmamak için 1 gün, 1 hafta, 1 ay ve 3 ay sonra tekrar etmeniz son derece faydalıdır. Diğer türlü, insan beyni kullanılmayan bilgileri bir süre sonra siler. İleride bu bilgilerin yeniden öğrenilmesi ise tekrar emek ve büyük zaman kaybı demektir. "Öğrenmeyi öğrenmek" hayatta başarılı olmak için önemlidir ve "metabiliş" (İngilizcesi metacognition) olarak da geçer. Metabiliş teknikleri, daha başarılı olmanızı sağlayabilir.
Bilimde Türkiye'nin yüz aklarından biridir. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında çalıştı. Bilim insanı kimliğinin yanı sıra Türkçenin korunması ve toplumda Türkçe bilinci oluşturulmasıyla ilgili çalışmalarda da bulundu. Bilime sevdalı gençlerimizin kendilerine örnek almaları gereken, çok değerli bir bilim insanımız olduğuna inanıyorum..
Başarılarıyla ilgili bazı bilgiler:
• Türkiye'de ilk ve tek "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" ünvanı alan kişidir.
• Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'nin ilk ve tek Türk üyesidir.
• 20. yüzyılda, Amerika'daki Yale Üniversitesinde "tam profesörlük" ünvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesidir.
• Meksika hükumeti tarafından yüksek bilim ödülü olan "Elena Moshinsky" ile ödüllendirildi.
• Moleküler Biyoloji dalında, dünyanın ilk kurucu profesörleri arasındadır.
• Kuantum mekaniğinin gelişmesine birçok katkıları vardır.
• 1966 yılında Kimya alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı.
• 1973'te Kimya alanında Alexander von Humboldt Research Award ödülünü kazandı.
• 1975'te International Outstanding Scientist Award of Japan ödülünü kazandı.
Oktay Sinanoğlu'na ait bazı özlü sözler:
• Kimsenin kuyruğuna yapışıp kalma; sen sen ol, kim olduğunu bil, kendin bulacağın doğru yolda yürü.
• Descartes'i bilen ama Gazali'yi hiç duymamış bir Türk genci düşünülemez.
• Gerçek bilim dili matematiktir.
• Türkiye'nin kurtuluşu, Türkçe'nin kurtuluşuna bağlıdır.
• Gönlü temiz olanın dili de temiz olur.
• Dil, gönlü yüzdüren gemidir. Dil gemisi batarsa gönül de batar.
Sağlam bir bilgi birikimi için her ikisi de gereklidir. Okumayı teoriye, gezmeyi pratiğe benzetebiliriz. Biri eksik kalırsa tam verimlilik alınamaz.
Leonardo Da Vinci'nin dediği gibi:
"Uygulamaya elvermeyen teori anlamsız, teoriye dayanmayan uygulama ise kısırdır."
Sağlık, gençlik, aile.
İbni Sina'ya göre aletlerin en faydalısı.
"Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır."
İbni Sina
Matematik; sayılar, çokluklar ve geometrik şekiller gibi kavramların özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir. İtalyan astronom ve fizikçi Galileo'ya göre matematik, evrenin yazıldığı dildir ve evreni okumak için bu dili bilmek gerekir.
Kökeni Eski Yunanca olan matematik kelimesi, bu dilde "ben bilirim" anlamına gelen "matesis" sözcüğünden gelmektedir. Sonraki dönemlerde ise "öğrenme" ve "bilim" gibi anlamları olan "máthema" sözcüğünden türemiştir.
Diğer bilim dallarının bu kadar gelişebilmesinde, doğrudan ya da dolaylı olarak matematiğin büyük bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Matematiğin bir keşif mi yoksa icat mı olduğu sorusu ise yüzyıllardır bilim insanlarının kafasını kurcalıyor.
Tarihteki en ünlü matematikçilerden bazıları:
Arşimet, Pisagor, Öklid, Thales, Hypatia, Leonhard Euler, Carl Friedrich Gauss, Blaise Pascal, Bernhard Riemann, Paul Erdös.
Korkma! diye başlayan İstiklal Marşımızın yazarı, vatan şairimiz. Şairliğin yanı sıra öğretmen, veteriner hekim ve siyasetçidir. Pek bilinmez ama milli mücadele yıllarında İngilizlerin Atatürk'ü öldürmek için Ankara'ya gönderdiği Hint asıllı İngiliz casusu Mustafa Sagir'in suçüstü yakalanmasını ve idam edilmesini sağlamıştır.
"Aşk, birbirine bakmak değil; birlikte aynı yöne bakmaktır."
Antoine de Saint-Exupéry
Bir çemberin, çevresinin çapına oranını gösteren irrasyonel bir sayı ve matematiksel bir sabit. Formülü: Pi = çevre / çap
Basamakları düzenli şekilde tekrar etmez ve sonsuza kadar uzar (3,14159265358979....). Basit hesaplamalarda genelde 3,14 olarak alınır.
Antik dönemlerden bugüne, Pi'yi tam olarak hesaplayabilmek için matematikçiler çok büyük emek sarfettiler. Mısırlılara, Babillilere, Arşimet ve Batlamyus gibi eski matematikçilere ait farklı Pi değeri hesaplamaları vardır.
Pek çok insan Pi sembolünün nerden geldiğini merak ediyor. Bu sembol, Yunancada "çevre" anlamına gelen kelimenin ilk harfinden gelir.
Kimilerince "sihirli" olarak nitelenen bu sayı matematik, geometri, fizik, mimari ve mühendislik gibi pek çok alanda karşımıza çıkar. Pi üzerine yazılan çeşitli kitaplar, belgeseller ve çekilen sinema filmi de vardır.
Günümüzde, Pi sayısının virgülden sonraki en çok kısmını doğru olarak hesaplamak bir rekor haline geldi. Haziran 2022 itibarıyla, bir Google ekibi 157 günlük çalışma sonucunda Pi'nin virgülden sonraki 100 trilyonuncu rakamını doğru olarak hesaplamayı başardı..
Bu son derece önemli matematik sabiti anısına, her yıl mart ayının 14. günü Dünya Pi Günü olarak kutlanıyor (martın üçüncü ay olması ve Pi'nin yaklaşık 3,14 olarak alınması mantığıyla). Pi'nin virgülden sonraki en çok rakamını ezberleme üzerine, dünya genelinde çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir.
Son olarak Pi üzerine söylenen güzel bir söz:
Aşk Pi gibidir.. Doğal, mantıksız ve çok önemlidir..
(Love is like Pi: natural, irrational, and very important)
Atlantik Okyanusu'nda bulunan, geçmişte pek çok uçak ve geminin kaybolduğu gizemli bir bölge. Büyük denizcimiz Piri Reis, Kitab-ul Bahriye isimli eserinde bu bölgeden bahsetmiştir. Ayrıca, çizdiği dünyaca ünlü haritasında bu bölgenin büyük enerjiye sahip olduğunu göstermek için Bermuda Şeytan Üçgeni'nin olduğu yere bir rüzgar gülü koymuştur.