Kültür Sanat Edebiyat Şiir

türk edebiyatı vakfı sizce ne demek, türk edebiyatı vakfı size neyi çağrıştırıyor?

türk edebiyatı vakfı terimi Tarhan Tekelioglu tarafından tarihinde eklendi

  • Tarhan Tekelioglu
    Tarhan Tekelioglu

    Türk Edebiyati Vakfi


    Türk Edebiyati Vakfi'nin Kurulusu

    1978 yilinda Ahmet Kabakli hocanin baskanliginda kuruldu. Ancak vakif haline gelmeden önce TÜRK EDEBIYATI CEMIYETI 'nin (1970) bünyesinde; memleketin belli basli fikir ve sanat adamlari bir araya gelmislerdi. Ahmet Kabakli, Nihat Sami Banarli, Tarik Bugra, Mehmet Kaplan, Mumtaz Turhan, Sevinc Çokum, Emine Isinsu, Gültekin Samanoglu, Mehmet Çinarli, Necip Fazil Kisakürek, Arif Nihat Asya, Zeki Ömer Defne, Erol Güngor, Muharrem Ergin, Faruk Kadri Timurtas gibi ilim ve fikir adamlari yaninda pekçok siyasi sahsiyette cemiyet bünyesinde yer aldi. Cemiyetin yayin organi olarak Ocak 1972 yilinda TÜRK EDEBIYATI dergisi yayina basladi. Böylece Cemiyet, Dergi ile daha genis muhitlere ulasma imkani buldu. Daha sonra da (1978) Türk Edebiyati Vakfi kuruldu.


    Dergi


    Bugüne kadar bircok sanat ve fikir hareketine öncülük eden Türk Edebiyati Vakfi, sayisi pekcok olan degerli mensuplari ile Türk milletinin geçmisi ve bugünü, eski ve yeni edebiyatçilar, çagdas ve klasik sanatlar arasindaki yakinlasmayi bu Türk Edebiyati Dergisi ile saglamaktadir. Türk Edebiyati Dergisi Nisan 1995'de 258. sayisini yayimladi.25 yildan beri, Türk ülkelerinin edebiyati ile tanismamizi sagladi. Türk Edebiyatlari özel sayisi çikardi. Azeri edebiyati, Kazak Sairleri, Üsküplü, Bulgaristanli, Kibrisli sairlerin siirlerini yayinladi. Zamanimizin gerçekten Sultanü's Suarasi diyebilecegimiz Necip Fazik Kisakürek, Mehmet Kaplan, Tarik Bugra, Osman Yüksel, Ahmet Yesevi, Omer Seyfettin, Nasreddin Hoca gibi özel sayilar nesrettik.
    Yine ülkemizin seçkin yazarlari, Türk Edebiyati dergisinde birbirin güzel yazilar yaziyorlar.


    Yayin


    Ayrica Vakif yayinlari bulunmaktadir. Basta Ahmet Kabakli hocanin 5 ciltlik Orhun yazitlarindan (Destan devrinden) günümüze kadar bütün edebiyat verimlerini kucaklayan eseri vakfimiz tarafindan yayinlanmaktadir. Rahmetli Osman Yüksel Serdengeçti külliyati, degerli yazarlarimizin kitaplari yayinlanmistir. Yeni dönemdede genis bir yayin programi hazirlanmaktadir.



    Sohbetler


    Vakfin diger sosyal ve kültür faaliyetlerine gelince: Sultanahmet Divanyolu 14 nolu binamizda gelenek haline dönüsen 'ÇARSAMBA SOHBETLERI' Ekim ayi ike takip eden yilin Haziran ayi sonuna kadar devam eder. Bu sohbetlerde ülkemizin çesitli edebi ve kültür davalari konusulmaktadir.

    Üniversiteden hocalarin, ilim, fikir ve sanat aleminin taninmislari tarafindan konferanslar verilir. Açik oturumlar, sempozyumlar düzenlernir.


    Yarismalar


    Gençler arasi yazi, siir yarismalari düzenlenmektedir.

    Gençlik günleri, siir günleri, Asiklar söleni, Yazar ve okuyucun bulustugu sohbet toplantilari Vakif bünyesinde yapilmaktadir.

    Tarihi mekanlarin gezileri, uzmanlariyla birlikte Camiler, Türbeler, Saraylar, toplu halde gezilir. Istanbul disindaki sehirlerimizde program dahilinde özel günlere ý stý rak edilir. Konferanslar, açik oturumlar verilir.


    Kurslar


    Her sene oldugu gibi Vakif dersanemizde Osmanlica kursu, Klasik Türk Musikisi koro çalismasi, Ebru, Hat yazi kurslari duzenlenmektedir. Bu sene Türk Dili ve Edebiyatinin degisik uygulamali çalismalarida yapilmaktadir. Hitabet, yazi, güzel konusma gibi... Bunlarin programlari da her yil calisma dönemlerinde peyderpey ilan edilecektir.


    Ilave bilgi icin Türk Edebiyati Vakfi'nin Sultanahmetteki Genel Merkezine muracaat edilebilir.
    Tel: +90 (212) 526 16 15 - 527 50 32
    Fax: +90 (212) 513 77 49
    Divanyolu Cad. No:14 Sultanahmet/Istanbul