Kültür Sanat Edebiyat Şiir

tarım ve doğa sizce ne demek, tarım ve doğa size neyi çağrıştırıyor?

tarım ve doğa terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Nesrin Gelincik
    Nesrin Gelincik

    Tarım....... üretemediğimiz
    Doğa...... tükettiğimiz..

  • Düşünmüyorum Yine De Varım
    Düşünmüyorum Yine De Varım

    Ayırın da göreyim

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    tarım, doğadan aldığı silahla doğayı vuruyor.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Dünyada tarımsal alanların genişlemesinin, makinelerin ve kimyasal tekniklerin kullanılmasının ekolojik sonuçları vardır.

    Brezilya’da veya Güney Meksika’da yaygın hayvancılık yapmak amacıyla tropikal orman topraklarının tahrip edilmesi, Üçüncü Dünya kentlerinin çevresindeki toprakların ve suların aşırı kullanılması, Kuzey Afrika’nın geleneksel toprak işleme biçimlerinin yıkıma uğraması bağlantısız olgular değildir. Yer değiştirmeleri engeleyen sınırların etkileri de, tam tersine yerleşime açılan alanlara göçler de doğaya zarar vermektedir. Ekili toprakların aşınması pek yeni bir olgu değildir. Brezilya’da işlenmemiş arazilerde kahve tarımına başlanılması ABD’de ise Büyük Ovalar’ın tarıma açılması toprakların tahribine yol açmaktadır.

    Kuzeybatı Avrupa’daki yoğun tarım ve hayvancılık da, doğal gübreler yerine suni gübre ve tarım ilaçları kullanılması yüzünden çevreye ciddi zararlar vermektedir.Fransa’da büyük tarım bölgelerindeki büyük vadilerdeki ve yoğun sınai hayvancılık bölgelerdeki yeraltı su yataklarında rastlanan nitrat yoğunlaşmalarını kaygı verici boyutlardadır. Gübre şerbeti boşaltımı bugün büyük bir sorun oluşturmaktadır. Danimarka’da gübrenin yayılacağı arazileri gösteren yönetmelikler vardır. Holanda’da atık suların arıtılması ve kurultulması zorunlu kılınmıştır ama İngiltere’de hayvancılar üzerinde hiçbir kısıtlama yoktur. Kirlenmeye, yeraltı sularının doğal yollardan temizlenmesini imkansız kılan aşırı kullanım sorunu eklenmektedir. Üstüne de yoğun suluma ile Fransa’nın güneybatısında ve Rhöne badisinde mısırın yaygınlaşmasıyla birlikte artmıştır.

    Öyleyse sonuçta tarım çevreye zarar vermektedir. Toprağın ticari üretim ve spekulasyon aracı olduğu toplumlarda bunun bilincine varılması kolay olmayacaktır. Kırsal bölegelerde biriken sınai ve kentsel atıklara gelince, bunlar tarım ürünlerinin kalitasini tehlikeye atmaktadır; oysa tarım, ekonomik olarak ikincil konuma gelmiş olsa bile gezegenimizde yaşayan her için yaşamanın vazgeçilmez temelidir.

    Referans: Françoise Plet