efenim 'tengri'zamandan vü mekandan münezzeh olup orda burda onda bunda aranmayacak kadar mutlak idir.fenim arayanların çabası nafile babası marx olup aleme evvelce ibret olmuş udur.efenim tanrının merhameti tanrının vasıflarından sadece biri olup,çocuğa aldırılan/aldırılamayan cebirin ücretinin miktarından ziyadesiyle fazla olup,maddeten b teşbihlerin özürlü olmasına,10kusurlu hareketten biri olması hasbiyle nazarı dikkatiyemizi üzerine celbetmiş akabinde nevrimi döndürmüş idir.heyyt ulen... itina ilen...
Tanrı; eşinin saçlarına uzanan ellerindeki merhamette Azize, Tanrı; çocuğuna aldıramadığın matematik kursunun ücretinde… Tanrı; darulaceze’lerde, Köprü altlarında. Göğsünde süt kalmayan aç bir annededir....
tanrılar insanların dualarına kulak verseydi.bütün insanlık hızla yok olurdu.zira insanlar sürekli birbirlerinin basına çesitli kötülükler gelsin diye dua ederler. 'epikuros'
TANRI NEDİR Bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile 'tengri' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın aımanca da ki got un karşılığı olan bir kelimedir. Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cemi, ismi içinde barındıran Allah kelimesinin karşılığı değildir.
Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriyle akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.
Allah kelimesinde umumi mana anlaşılır,ve bu itibarla ALLAH IN(c.c) ism-i hass dır ALLAHdendiği an bu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zaman yunanlıların aklına ZEUS,mısırlının APİS boğası,ve hintlinin aklına kendi İNEKLERİ,gelir..onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.
tanrı ilah kelimesi yerine HUDO,DİYO, ve GOD yerinde kullanılabilir.fakat ALLAH yerinde değil....
Herşeyi ama herşeyin Tanrı tarafından belirlendiğini aslolanın öteki dünya olduğunu önsel olarak kabul ettiniz mi? Ne hayatın entellektüel üretimine katkıda bulunabilir ne de bilimsel üretim için gerekli motivasyonu sağlayabilirsiniz.
İnanılmaz yorumlar var... Fazla ikili tartışma yapmak istemem. Sadece şu TANRI kelimesinin Gök Türkler'de kullanılan Tengri kelimesinden geldiği ve bunun da Gök İlahı diye tapındıkları bir tanrının adı olduğu söylenmiş ya, onunla ilgili bir düşüncemi ifade etmek istiyorum. Evet Tengri kelimesi var Gök Türkler'de. Ancak Gök İlahı dedikleri tanrıya sadece Tengri demiyorlar ki? GÖK TENGRİ diyorlar. Yani Tengri=Gök İlahı değil, Gök Tengri=Gök İlahı. Dolayısıyla Tengri=Tanrı. Bu benim bildiklerim ışığındaki fikrim elbet.
Asıl düşüncem ise, Tanrı'nın ya da Allah'ın ya da Rab'bin ya da adı her ne ise yaratıcının bizim ne dediğimize bakacağını zannetmiyorum. İçimizdeki niyetin, samimiyetin, duyguların önemseneceğini düşünüyorum. Kelimeleri ne niyetle kullandığımıza bağlı olarak bu yorumlar değişebilir, ama geçerli tek yorum Tanrı'nın yorumudur. Çoğul konusu da aynı mihvalde benim için. Ben Tanrı derken, beni yarattığını düşündüğüm, ilah olarak kabul ettiğim (eğer inanıyorsam dinimi gönderdiğini düşündüğüm) rab'den bahsederim. Başka birşeyden bahsetmediğimi, insanlar değilse de Tanrı'nın kendisi anlıyordur nasılsa.
Tanrı Genel Yaratıcılık Sıfatıdır. İnanan insanlar olarak, Hz.Ömer in cahiliyye devri ile ilgili anlattığı seyahate çıkarken hamurdan yapıp pişirdikleri,ve onlara tapındıkları açıktıklarında da yedikleri nesnelerle kıyaslamıyalım.
İsra 13-14... Peygamberimizin zuhurunda vahiy dilinin neden arapça olduğunu yazar. Biz Bu ülkede hangi dil ile konuşuyorsak kendi dilimizde beyan etmek en gerçektir.Bu tamamen bir dil probleminden ve bir kültürün diğer kültür üzerindeki baskı kurmasından kaynaklanmaktadır.
bu yazdığım yasmin542 ye bir cevap olarak iletilede bilir tanrı demek; ingilizlerin dilinde 'ALAH' demek diğildir herkesin kendine göre tanrısı vardır müslümanların tanrısıda 'ALLAH2' tır tanrı kelimesi çoğul olarak kullanılmaktadır
insanın önemsiz, kötülükler ve iyilik farkını düşünemediği(çünkü iyiliği alah gösterir, kötülüğü şeytan) ,kendisini ifade edemediği ve tanımadığı, kul,köle olduğu noktadır.yani insanın düşünemediği an(her dinde insanın kulanma klavuzu vardır) robot
Tanrı:insanların korkularını ve kendilerini kontrol edebilmeleri için ve zamanlar iktidarların,erklerin insanları boyunduruğu altına almak istemesiyle gelişen fizik ötesi bir kavram.Tanrı bana insanların zor ve güç anlarında sığındıkları yer diye çağrışım yapıyorum....
tanrı mı...yüce allah cc mı..? ? ? biz ihtiyaç duyduğumuz için yaşarız yada yaşatırız... önü ve sonu olmayan yaratan ihtiyaç duymaz... veeee onu tanımadan varlığını ve işini sorgulamak... eksik iş....yanlış yooool... var olanı inkar etmek onu yok kılmaz arkadaşlar... kendimizi kandırmak olur...
ilginç bir soru. ama öncelikle tanrı ismi soruya uygun değil. çünkü tüm tanrılar yaratılmış mahluktur, ve onlarda bir yaratıcı tarafından var edilmek sureti ile vardır. sizin sorunuza en uygun isim ALLAH cc dır. çünkü ALLAH cc dan başka bir varlık yoktur. insan yaratılmadan öncede yaratıldıktan sonrada gene ALLAH cc dan başka varlık yoktur.
varlığı hangi kategoride incelediğinizde önemlidir. mevcut ilimlerinde ispatı ile varlık diye görüdüğümüz hiç bir şeyin aslı yoktur ve var olarak gördüğümüz herşey an içinde sürekli değişen ve hiç bir şekil yada surette sabit kalmayan görüntülerdir ama sadece görüntü. ister zihninizde gelişsin ister algınızda ama sadece bir görüntü ve o görüntüler üstüne işlenmiş yada ruh ile irtibatlı kılınmış hisler.
dileyen bu konuyu araştırsın ve kendi hakikatini öğrensin önce.
bu noktadan bakınca zaten var olarak gene O' yaratıcı dan başka varlık ve gerçek vücud sahibi yoktur.
insanların kulluk için yaratıldığı savına ise demişsiniz 'neden bunu istesin'? !
peki siz neden bilgisayar kullanırsınız? çünkü bilgisayar kullanmayı biliyorsunuz. siz neden konuşursunuz? çünkü konuşmayı biliyorsunuz. siz neden soru sorarsınız? çünkü mantıklı bir insansınız.
ALLAH cc niçin insan yaratmıştır? çünkü ALLAH cc yaratcıdır. ve ALLAH cc ın yaratmadaki maksadı biz yaratılmışlarca anlaşılacak kadar insansıl değildir.
ama şunu unutmamak gerek; güzel kendini gösterir; mükemmel olan sanatkar mükemmel sanatını ortaya koyar; mükemmel konuşan o mükemmel hitabeti herkese duyurmak ister. eğer bunlar açığa çıkmazsa çirkinlik olur. yani çirkin olduğu için ortaya çıkarılmayan gösterilmeyen gibi olur.
yüce yaratıcı hakkında fikir yürütmeden yada onun hakkında bir varsayım ortaya koymadan önce sanırım O'nu az tanımak gayreti içinde olmak gerek. O'nu tanımak yada tanımaya çalışmak eziklik psikolojisi değildir. tam aksine akıllı insan işidir zira kendini tanımanın bilmenin en mükemmel yolu yaratıcıyı tanımaktır. yaratıcıyı tanımadan kendini tandığını iddia eden kişi yalan konuşmuş olur.
bu konuda dileyen kişiler ile özeldende yazışabiliriz. site kuralları gereği yasak değil ise bu teklif.
Birşey sormak istiyorum. Tanrı kendisinden başka hiçbir varlığın olmadığı bir ortamda neden başka bir varlık yaratmak istesin? Bazılarınız 'İnsanları yarattı, kendisine kulluk etsinler' diye diyebilir. Ama Neden bunu istesin eğer cevabınız buysa.
İNSANLAR sık sık, 'Tanrı sevgisini anlamıyorum, nedir Tanrı sevgisi? ' diye sorarlar Şöyle söylemek daha iyi olur.'Tanrı sevgisi olmaksızın, bu dünyada,sevgiyi anlamak imkansızdır.'
Türkçe bir kelimedir.
(Bkz: Tengri, Tanrı.)
Allah tanrının belasını versin ! ...
م َ ا و َ د َ ّ ع َ ك َ ر َ ب ُ ّ ك َ و َ م َ ا ق َ ل َ ى ٰ
Rabbin seni terketmedi ve darılmadı.
أ َ ل َ م ْ ي َ ج ِ د ْ ك َ ي َ ت ِ ي م ً ا ف َ آ و َ ى ٰ
O seni yetim bulup da barındırmadı mı?
efenim 'tengri'zamandan vü mekandan münezzeh olup orda burda onda bunda aranmayacak kadar mutlak idir.fenim arayanların çabası nafile babası marx olup aleme evvelce ibret olmuş udur.efenim tanrının merhameti tanrının vasıflarından sadece biri olup,çocuğa aldırılan/aldırılamayan cebirin ücretinin miktarından ziyadesiyle fazla olup,maddeten b teşbihlerin özürlü olmasına,10kusurlu hareketten biri olması hasbiyle nazarı dikkatiyemizi üzerine celbetmiş akabinde nevrimi döndürmüş idir.heyyt ulen...
itina ilen...
Tanrı;
eşinin saçlarına uzanan ellerindeki merhamette Azize,
Tanrı;
çocuğuna aldıramadığın matematik kursunun ücretinde…
Tanrı;
darulaceze’lerde, Köprü altlarında.
Göğsünde süt kalmayan aç bir annededir....
K.Kentli//
tanrılar insanların dualarına kulak verseydi.bütün insanlık hızla yok olurdu.zira insanlar sürekli birbirlerinin basına çesitli kötülükler gelsin diye dua ederler. 'epikuros'
Belki de tanrı uygun kişiyi tanımadan önce yanlış kişilerle tanışmanı, onu tanıdığında minnettar olman için istedi
TANRI NEDİR
Bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile 'tengri' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın aımanca da ki got un karşılığı olan bir kelimedir.
Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cemi, ismi içinde barındıran Allah kelimesinin karşılığı değildir.
Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriyle akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.
Allah kelimesinde umumi mana anlaşılır,ve bu itibarla ALLAH IN(c.c) ism-i hass dır ALLAHdendiği an bu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zaman yunanlıların aklına ZEUS,mısırlının APİS boğası,ve hintlinin aklına kendi İNEKLERİ,gelir..onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.
tanrı ilah kelimesi yerine HUDO,DİYO, ve GOD yerinde kullanılabilir.fakat ALLAH yerinde değil....
hep korkutulan ve en çok korkulan anlarda sığınılan var i,leyok arası..
İnanmaktan ziyade şüphe etmeye meylim var... Boşuna inanmaktan ve boşuna şüphe etmekten çok sakınırım...
Bence, şüphe edilecek şeyden şüphe etmemek ve şüphe edilmeyecek şeyden şüphe etmek ahmaklıktır...
Benim inancım, şüpheye karşı adım adım kazanılmış bir dikkat, inceleme ve bilgi zaferidir...
...
'Tavuk mu yumurtadan çıktı, yumurta mı tavuktan? ' gibi bir tartışmayı beraberinde getiren kavram.
Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen
Ben buyum, cehalet.
Ben neyim, sorgulama.
Ben hiç bir şeyim, idrak.
Ben her şeyim, sevgidir.
Gerçekle Yüzleşmek
Herşeyi ama herşeyin Tanrı tarafından belirlendiğini aslolanın öteki dünya olduğunu önsel olarak kabul ettiniz mi? Ne hayatın entellektüel üretimine katkıda bulunabilir ne de bilimsel üretim için gerekli motivasyonu sağlayabilirsiniz.
İnanılmaz yorumlar var...
Fazla ikili tartışma yapmak istemem. Sadece şu TANRI kelimesinin Gök Türkler'de kullanılan Tengri kelimesinden geldiği ve bunun da Gök İlahı diye tapındıkları bir tanrının adı olduğu söylenmiş ya, onunla ilgili bir düşüncemi ifade etmek istiyorum.
Evet Tengri kelimesi var Gök Türkler'de. Ancak Gök İlahı dedikleri tanrıya sadece Tengri demiyorlar ki? GÖK TENGRİ diyorlar. Yani Tengri=Gök İlahı değil, Gök Tengri=Gök İlahı. Dolayısıyla Tengri=Tanrı.
Bu benim bildiklerim ışığındaki fikrim elbet.
Asıl düşüncem ise, Tanrı'nın ya da Allah'ın ya da Rab'bin ya da adı her ne ise yaratıcının bizim ne dediğimize bakacağını zannetmiyorum. İçimizdeki niyetin, samimiyetin, duyguların önemseneceğini düşünüyorum. Kelimeleri ne niyetle kullandığımıza bağlı olarak bu yorumlar değişebilir, ama geçerli tek yorum Tanrı'nın yorumudur. Çoğul konusu da aynı mihvalde benim için. Ben Tanrı derken, beni yarattığını düşündüğüm, ilah olarak kabul ettiğim (eğer inanıyorsam dinimi gönderdiğini düşündüğüm) rab'den bahsederim. Başka birşeyden bahsetmediğimi, insanlar değilse de Tanrı'nın kendisi anlıyordur nasılsa.
Tanrı gercekliligini görülüp bilinir oldugunda tamamlıyacak,onu bilmeYENLER KENDİ ÜTOPYALARINA TAPIYORLAR GERCEKTE.
Tanrı Genel Yaratıcılık Sıfatıdır.
İnanan insanlar olarak, Hz.Ömer in cahiliyye devri ile ilgili anlattığı seyahate çıkarken hamurdan yapıp pişirdikleri,ve onlara tapındıkları açıktıklarında da yedikleri nesnelerle kıyaslamıyalım.
İsra 13-14... Peygamberimizin zuhurunda vahiy dilinin neden arapça olduğunu yazar.
Biz Bu ülkede hangi dil ile konuşuyorsak kendi dilimizde beyan etmek en gerçektir.Bu tamamen bir dil probleminden ve bir kültürün diğer kültür üzerindeki baskı kurmasından kaynaklanmaktadır.
Selam ve Saygılar
bu yazdığım yasmin542 ye bir cevap olarak iletilede bilir tanrı demek; ingilizlerin dilinde 'ALAH' demek diğildir herkesin kendine göre tanrısı vardır müslümanların tanrısıda 'ALLAH2' tır tanrı kelimesi çoğul olarak kullanılmaktadır
Varlık alemi O´ndan ayrı değil
Var olan O´dur gayrı değil
Alemlerin rabbi olan Allah
Tahayyül edildiği gibi tanrı değil
Sebahattin Zorlu - Gerçekle Yüzleşmek
tanrı demek allah demektir ingilizler tanrı derler
insanın önemsiz, kötülükler ve iyilik farkını düşünemediği(çünkü iyiliği alah gösterir, kötülüğü şeytan) ,kendisini ifade edemediği ve tanımadığı, kul,köle olduğu noktadır.yani insanın düşünemediği an(her dinde insanın kulanma klavuzu vardır) robot
tanrı;
arapçası ilah.
ibranicesi rab,
ingilizcesi god,
almancası gott,
fransızca dieu
dişi olanına tanrıça denir, kraliçe gbi :))
Tanrı:insanların korkularını ve kendilerini kontrol edebilmeleri için ve zamanlar iktidarların,erklerin insanları boyunduruğu altına almak istemesiyle gelişen fizik ötesi bir kavram.Tanrı bana insanların zor ve güç anlarında sığındıkları yer diye çağrışım yapıyorum....
____________Y Ü Z Ü N
__________________________h
__________________________er
__________________________bit
_________________________kinin
_______________________yaprağından
_____________________farklı__görünür
____________________yüzün______yüzün
_____________________her_________her
___________________çiçeğin_______çiçeğin
_________________giysisinde______giysisinde
________________başka__________________başka
_______________kesimsin_______________kesimsin
_______________renksin__________________renksin
_______________her__________________________her
_______________yerden___________________yerden
________________bakarsın______________bakarsın
__________________gözlerime________gözlerime
________________________her_______her
_______________________yerden___yerden
_______________________her______renkte
________________________ve________her
___________________________biçimde
_____________________________gözle
______________________________rin
______________________________ya
_______________________________ra
________________________________ta
_________________________________nı
__________________________________m
____________Onur BİLGE
http://www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp? sair=42021&siir=598001&order=oto
Otomatik sıralamaya göre 30. sayfadaki 600. şiir...
En ünlüsü Zeus´dur. En yücesi Manitu.
tanrı mı...yüce allah cc mı..? ? ?
biz ihtiyaç duyduğumuz için yaşarız yada yaşatırız...
önü ve sonu olmayan yaratan ihtiyaç duymaz...
veeee
onu tanımadan varlığını ve işini sorgulamak...
eksik iş....yanlış yooool...
var olanı inkar etmek onu yok kılmaz arkadaşlar...
kendimizi kandırmak olur...
en sevgili...sevgili ey sevgili...
asıl var ederek şereflendiren...
severek sevdirerek,kendini bildirerek lutfeden...
sonsuz aşkk....
ilginç bir soru.
ama öncelikle tanrı ismi soruya uygun değil.
çünkü tüm tanrılar yaratılmış mahluktur, ve onlarda bir yaratıcı tarafından var edilmek sureti ile vardır.
sizin sorunuza en uygun isim ALLAH cc dır.
çünkü ALLAH cc dan başka bir varlık yoktur.
insan yaratılmadan öncede yaratıldıktan sonrada gene ALLAH cc dan başka varlık yoktur.
varlığı hangi kategoride incelediğinizde önemlidir.
mevcut ilimlerinde ispatı ile varlık diye görüdüğümüz hiç bir şeyin aslı yoktur ve var olarak gördüğümüz herşey an içinde sürekli değişen ve hiç bir şekil yada surette sabit kalmayan görüntülerdir ama sadece görüntü.
ister zihninizde gelişsin ister algınızda ama sadece bir görüntü ve o görüntüler üstüne işlenmiş yada ruh ile irtibatlı kılınmış hisler.
dileyen bu konuyu araştırsın ve kendi hakikatini öğrensin önce.
bu noktadan bakınca zaten var olarak gene O' yaratıcı dan başka varlık ve gerçek vücud sahibi yoktur.
insanların kulluk için yaratıldığı savına ise demişsiniz 'neden bunu istesin'? !
peki siz neden bilgisayar kullanırsınız?
çünkü bilgisayar kullanmayı biliyorsunuz.
siz neden konuşursunuz?
çünkü konuşmayı biliyorsunuz.
siz neden soru sorarsınız?
çünkü mantıklı bir insansınız.
ALLAH cc niçin insan yaratmıştır?
çünkü ALLAH cc yaratcıdır.
ve ALLAH cc ın yaratmadaki maksadı biz yaratılmışlarca anlaşılacak kadar insansıl değildir.
ama şunu unutmamak gerek;
güzel kendini gösterir;
mükemmel olan sanatkar mükemmel sanatını ortaya koyar;
mükemmel konuşan o mükemmel hitabeti herkese duyurmak ister.
eğer bunlar açığa çıkmazsa çirkinlik olur.
yani çirkin olduğu için ortaya çıkarılmayan gösterilmeyen gibi olur.
yüce yaratıcı hakkında fikir yürütmeden yada onun hakkında bir varsayım ortaya koymadan önce sanırım O'nu az tanımak gayreti içinde olmak gerek.
O'nu tanımak yada tanımaya çalışmak eziklik psikolojisi değildir.
tam aksine akıllı insan işidir zira kendini tanımanın bilmenin en mükemmel yolu yaratıcıyı tanımaktır.
yaratıcıyı tanımadan kendini tandığını iddia eden kişi yalan konuşmuş olur.
bu konuda dileyen kişiler ile özeldende yazışabiliriz.
site kuralları gereği yasak değil ise bu teklif.
selam ve dua ile
Birşey sormak istiyorum.
Tanrı kendisinden başka hiçbir varlığın olmadığı bir ortamda neden başka bir varlık yaratmak istesin?
Bazılarınız 'İnsanları yarattı, kendisine kulluk etsinler' diye diyebilir.
Ama Neden bunu istesin eğer cevabınız buysa.
İNSANLAR sık sık, 'Tanrı sevgisini anlamıyorum, nedir Tanrı sevgisi? ' diye sorarlar Şöyle söylemek daha iyi olur.'Tanrı sevgisi olmaksızın, bu dünyada,sevgiyi anlamak imkansızdır.'