Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı. Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelenlerdir. Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman ise sadece midesine indirmekti. Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı.Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelen isimlerdir. Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman’ın ise sadece midesine indirmekti. Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı.Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelen isimlerdir. Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman’ın ise sadece midesine indirmekti. Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
Şirinler hakkındaki bir iddia uzun zamandır tartışma yaratmıştır. Bu iddiaya göre Peyo bir komünisttir ve Şirinler'in İngilizce adı olan 'smurf', 'kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar' veya 'kızıl şapka altındaki sosyalist adamlar' (socialist man under red father-flag) cümlelerinin kelime baş harflerinden türetilmiştir. Şirin babanın kırmızı şapkası Karl Marx'ı andıran sakal yapısı, Şirin Köy'de hiçbir mabed veya tapınağın olmayışı, tanrının görevini üstlenen ve materyalizme göndermelerde bulunan doğa ana zaman baba gibi figürlerin oluşu, tüm şirinlerin komünal ve işçi-köylü bir yaşam sürmeleri, herşeyin elbirliği ile yapılışı,herkesin yeteneğine göre bir görevi oluşu ve hiç para (kapital) kullanmayışları bu iddiaları tetiklemiştir. Ayrıca baş kötü Gargamel'in paraya karşı olan hırsının da, komünal toplumun düşmanı olan kapitalizmi sembolize ettiği iddia edilmektedir. Ayrıca kötü Adam Gargamel'in, papaz cüppesi giyerek dini-misyonerliği sembolize ettiği, para düşkünü olduğu ve Şirinleri sürekli yemek istediği için Amerika'ya benzetildiği ortaya atılmıştır. İngilizce ismi 'Azrail' olan, Gargamel'in kedisi 'Azman''ın Amerika'nın peşinden koşan küçük insanları sembolize ettiği sanılmaktadır. Bu yüzden çeşitli ülkelerde Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış, yayını yasaklanmıştır.
Mavi sevimli yaratıklar. Denk gelirse hala zevkle izliyorum. İnsan ne kadar çok acı çeksede ne kadar çok feleğin çemberinden geşsede, içindeki çocuk ruhu bir türlü öldüremiyor. ve o şirinler gibi olmayı ne çok isterdim...
çocukluğumun en büyük eğlencesi :) hani tam başlamadan önce bi adam 'eğer uslu bi çocuk olursanız bir gün siz de şirinleri görebilirsiniz.' derdi ya... nası ümitlenirdim, zavallı ben :)
Ulan o kadar erkek şirinin arasında bir tek şirine var. Daha sonra ortaya bide bebek şirin çıkıyor. şimdi ben merak ediyorum kim ulan bu bebeğin babası (aslında ben şirin babadan şüpheleniyorum ama bilemem tabi) ......... :)
Gargamelle Azmanın tarafındayım, Uykucu Şirin hariç hepsini yiyebilirler ;) bi de bebek şirin çıktı, olsa olsa Şirine doğurmuştur da babası kim? bi de Şirin Baba kendi yaşlandı diye hiç hatun şirin bulundurmuyor, ne olur ne olmaz die Şirine var ama onu da zaten Gargamel yapıp salmıştı içlerine, ama Mata Hari gibi becerikli olamadı ve gerçek bi şirine dönüştü salak karı...
Ailece yolculuk ettiğimiz tren yolculuklarında,ormanların içine bakardım; -Anne ben ineceğim derdim. Sanırdım ki; şirinler ormanda yaşıyor.Hala ne zaman orman görsem,kendimi alamıyorum bu düşünceden.Deli miyim neyim ben? Okulda bütün arkadaşlarını toplayıp,parmak çocuk aramaya çıkan kuzenim kadar deliyim evet :)
kabiliyet düşmanı azman bi gün birini yiyecek diye iştahla beklediğim ve bu yüzden kedilere nefret duyduğum, sonra nankörlük kadınlık eşitliğiyle nefretimi pekiştirdiğim çizgi film.
şirine aslında şirin değil, onu gargamel yarattı, ajan olarak ve şirinlerin arasına saldı. sonra o, gerçek bi şirin olmak istedi ve şirin baba onu büyüyle gerçek bi şirin yaptı. gerçek şirin olmadan önce saçları siyah ve pırasa gibiydi. ciddiyim.
Neden sadece bir dişiden ve erkeklerden oluştuğu konusuna değinmeden önce bazı konuları açıklamak lazım.
Çizgi roman olarak başlayan sirinler ilk başta 400 karakterden oluşuyordu, bu karekterlerin heykelciklerini daha çok koleksiyon yapan insanlar içindi. Bu figürleri hepsi mavi ve aynı yapıya çok yakın olduklarından sadece karakterlerinin verdiği aksesuarlarla ve mimikleri ile ayırt edilebiliyordu. Çizgi filmdeki şirinlerinler köyünde ise 100 karekter vardı. 1971 ilk dişi şirin tanıltıldı ve sayıları 101'e çıktı. En son olarak bu sayı 50'ye inerek sonraları bebekşirin dahil 4 yeni karakter daha eklendi. Amaç sirinleri her yönüyle basit ve anlaşılır yapmaktı. Herkesin anlayabileceği basitlikten yola çıkarak karekterler çizilmişti.
Sirinlerin yaratılmasında esinlenen temel Karl Marx'dan yola çıkan Joseph Stalin ve Lenin'in komunizm anlayışına ve SSCB'in modeline. dayanıyordur. Mesela Tek ülkede sosyalizm örneği Şirinlerin komün olarak yaşadığı Tek Köyle özdeşlemesi ya da Stalin'in 5 yıllık planlama da, işçilerin aynı uniformalari giymesi ile şirinlerin renginin ve altlarına giydiklerinin aynı renkte olması gibi.
Amaç tek insan modelini benimsetmektir. SSCB'de belli bir dönmden sonra kadın isçiler de erkeklerin uniformasını giydiğinden, şirinlerde cinsiyet konusu ilk başlarda pek öne atılmamıştır, O yüzden basitçe birbirine benzeyen erkeklerden oluşan ama cinseyitin pek önde olmayıp daha çok karakterlerin sembol ettiği tiplemelerle şirinler dünyası tanıtılmıştır. Bu gibi propangdalar da daha önceden burokrasi propagandası olan Pamuk Prenses ve Yedi Cücelerde de böyle göze batmayan semboller ile kullanılmaştır. Yani bir eserin bir ideolojinn propgandası yapması şirinlerle başlamamıştır. Eninde sonunda bir eseri yaratanın etkilendiğı akımı yansıtması çok doğaldır.
Şirin Baba tiplemesi'nin farklı olması ise, lider olarak Lenin'den esinlenmesidir. Kırmızı altlığı ve şapkası Kızıl Ordu, kızıl Meydan gibi SSCB birliğinin kızıl rengini temsil ederken, beyaz sakalı ve karakteri Lenin'den alınmıştır. Mesela karaktere örnek vermek gerekirse, Lenin'in politika sanatını kullanması, şirin babanın büyü sanatını kullanmasıyla özdeşlitirebiliriz. Bunun gibi güçlünün polis tiplemesiyle KGB'yi, İnatçı, Uyuşuk, Becerikli gibi şirinlerin işçilerin karakteristiklerine, bilgenin hep şirin babanın yerine geçme isteğinin Leon Trotsky'e benzemesi gibi, daha bir sürü özdeşleştirme yapabilriz. Hatta şirinlerin düşmanı olan Gargamel ve Azrael (azman) SSCB'nin din hakkında görüşünü yansıtır... isimlerden de anlışılacağı gibi Gargamel, Gabrail'i (Cebrail) : Azrael ise Azreal - Angel of Death (Azrail) 'i temsil eder....
Peki neden Şirine hariç sadece erkeklerden oluşmuştur? Bu konun çıkış noktası Karl Marx'ın Kominist Manifestosu kitabında ki komünel kadına (communal wife) bakış açısına dayanır. Marx bu kitapta 'The Communists have no need to introduce free love; it has existed almost from time immemorial' (Komunistlerin serbest aşkı tanıtmalarına ihtiyaç yoktur, aşk zaten çok eski bir kavramdır) diyerek şirinlerde kadının pek yer verilmemesini de açıklar..
Şirine ilk başta Gargamel tarafından şirinleri baştan çıkartması için yaratılmıştır, bu da Marx'ın gözünde kadın bakış açısını çok iyi yansıtmıştır. Sonradan Şirin Baba'nın Gargamelin büyüsünü bozması ve yeni öğretileriyle Şirineyi şirinlerin arasına sokması da yine Lenin'in politik sanatını çok iyi kullanması ve öğretilerine dayanmaktadır.
Tabi Şirinler'de eskiden az önem verilen Ressam şirin ve Şair (romantik) şirin sonradan daha ilgi görmesi Gorbaçov'la gelen yumuşama dönemi ile paralel çizgi izler.
Daha uzun uzun benzetmeler devam ederim ama artık gerisini de diğer şirinler hayranlarına bırakayım.
Kısacası eserin yaratıcısı şirinlerin nasıl ürediği konusuna pek değinmemiş daha verilmek istenen mesajlar üzerinde durarak basit ve göze batmayan bir şekilde propogandasını yapmak için uğraşmıştır.
Yukarda saydıklarımı göz önüne alırsak, tahminim, şirin ırkının orataya çıkışı da Darwanizm'e yani doğal seleksiyon ile rasgele ortaya çıkmalarına dayanıyor. Bundan dolayı ortaya çıkmaları konusunda kısaca geçilip doğanın yaratılıcığına bırkılmıştır. Ne de olsa bunlar şirinler, hep mutlulular, ne evde eş derdi, ne de çocuk altı değiştirme dertleri var. Bir tane kadın ve bir çocuk yetiyor koskoca köye... :))))
sevdiim bi cizgi film fakat hep sunu dusunmusumdur izleigim de (her bolumde) yaa bunların iyi guzel herseyi sirinleyen bi babalari war amaaaaa nerde bunların sirinleyen anneleri? ? ? bu sorunun cevabını bilenler gerekli bilgiyi verirlerse memnun olurum...
Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı. Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelenlerdir.
Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman ise sadece midesine indirmekti.
Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı.Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelen isimlerdir. Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman’ın ise sadece midesine indirmekti.
Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
Bu sevimli, küçük ve mavi yaratıklarla 1984’de tanışmıştık. Şirinler ormanın derinliklerinde, mantarlar arasındaki bir köyde yaşarlardı.Şirin Baba, Şirine, Gözlüklü Şirin, Usta Şirin, Hayalci Şirin, Şair Şirin, Somurtkan Şirin, Aşçı Şirin, Güçlü Şirin, Süslü Şirin, Şakacı Şirin ilk akla gelen isimlerdir. Koca köyde bir tek kız Şirine idi, bu yüzden Şirinler bazen birbirine girerlerdi. Bir de Şirinler belalıları kötü Gargamel ile kedisi Azman vardı. Gargamel’in amacı onları yemek ya da satarak para kazanmak, Azman’ın ise sadece midesine indirmekti.
Aynı dönemlerde ülkemizde Milliyet Çocuk dergisinde çizgi romanı da yayınlanmıştı.
çocukluğumuzun çocuklarımızla ortak yönü :)
En son şirinler izlerken deprem olmuştu..güzel yazı defterine ödevimi yapıyordum :)
kasım depremi..
bir daha izlemedim! :)
Şirinler: Smurf (Socialist Man Under Red Flag) . Türkçesi; kızıl bayrak altındaki sosyalist adamlar.
Sosyalizmin anlatıldığı eğlenceli bir çizgi film.
Şirinlerdeki gibi bir hayat... Güzel olabilirdi...
şirinleri çocukken çok severdim bu iddiayı bende duymuştum ve şirinleri daha çok seviyorum şimdi.
Şirinler hakkındaki bir iddia uzun zamandır tartışma yaratmıştır. Bu iddiaya göre Peyo bir komünisttir ve Şirinler'in İngilizce adı olan 'smurf', 'kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar' veya 'kızıl şapka altındaki sosyalist adamlar' (socialist man under red father-flag) cümlelerinin kelime baş harflerinden türetilmiştir. Şirin babanın kırmızı şapkası Karl Marx'ı andıran sakal yapısı, Şirin Köy'de hiçbir mabed veya tapınağın olmayışı, tanrının görevini üstlenen ve materyalizme göndermelerde bulunan doğa ana zaman baba gibi figürlerin oluşu, tüm şirinlerin komünal ve işçi-köylü bir yaşam sürmeleri, herşeyin elbirliği ile yapılışı,herkesin yeteneğine göre bir görevi oluşu ve hiç para (kapital) kullanmayışları bu iddiaları tetiklemiştir. Ayrıca baş kötü Gargamel'in paraya karşı olan hırsının da, komünal toplumun düşmanı olan kapitalizmi sembolize ettiği iddia edilmektedir. Ayrıca kötü Adam Gargamel'in, papaz cüppesi giyerek dini-misyonerliği sembolize ettiği, para düşkünü olduğu ve Şirinleri sürekli yemek istediği için Amerika'ya benzetildiği ortaya atılmıştır. İngilizce ismi 'Azrail' olan, Gargamel'in kedisi 'Azman''ın Amerika'nın peşinden koşan küçük insanları sembolize ettiği sanılmaktadır. Bu yüzden çeşitli ülkelerde Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış, yayını yasaklanmıştır.
(vikipediden alıntıdır)
iyi bir çocuk olursak ormanda gezerken görebileceğimiz,küçük,mavi yaratıklar...
Mavi sevimli yaratıklar. Denk gelirse hala zevkle izliyorum. İnsan ne kadar çok acı çeksede ne kadar çok feleğin çemberinden geşsede, içindeki çocuk ruhu bir türlü öldüremiyor. ve o şirinler gibi olmayı ne çok isterdim...
çocukluğumun en büyük eğlencesi :) hani tam başlamadan önce bi adam 'eğer uslu bi çocuk olursanız bir gün siz de şirinleri görebilirsiniz.' derdi ya... nası ümitlenirdim, zavallı ben :)
Şirine:şirin baba kendime yeşil etek diktim güzel olmuş mu?
Şirin Baba:olmamış
Şirine:neden?
Şirin Baba:konsepte aykırı.
Ulan o kadar erkek şirinin arasında bir tek şirine var. Daha sonra ortaya bide bebek şirin çıkıyor. şimdi ben merak ediyorum kim ulan bu bebeğin babası (aslında ben şirin babadan şüpheleniyorum ama bilemem tabi) ......... :)
Ben küçükken ne zaman bağırsam babam bana 'gözlüklü' derdi :)
şirin babadan fetvalar ;)))
dünü bugüne bağlayan gecede yapılmış komik muhabbet konusu...
yeşil şirinler.... ;)
şirinler mi? herkesin kendine göredir
benim için yeğenlerim gelir aklıma! 'başka bişii gelmez...
en sevdiğim çizgi film ama en tatlıları sinirli ve bebek şirin
bunlar kesin gay abicim! köy dolusu şirin ve şirine hala sağ...yok mu lan bi kara murat aranızda? !
Gargamelle Azmanın tarafındayım, Uykucu Şirin hariç hepsini yiyebilirler ;)
bi de bebek şirin çıktı, olsa olsa Şirine doğurmuştur da babası kim?
bi de Şirin Baba kendi yaşlandı diye hiç hatun şirin bulundurmuyor, ne olur ne olmaz die Şirine var ama onu da zaten Gargamel yapıp salmıştı içlerine, ama Mata Hari gibi becerikli olamadı ve gerçek bi şirine dönüştü salak karı...
ben en çok gargameli severdim tabi azmanı unutmamak gerek
Ailece yolculuk ettiğimiz tren yolculuklarında,ormanların içine bakardım;
-Anne ben ineceğim derdim.
Sanırdım ki; şirinler ormanda yaşıyor.Hala ne zaman orman görsem,kendimi alamıyorum bu düşünceden.Deli miyim neyim ben?
Okulda bütün arkadaşlarını toplayıp,parmak çocuk aramaya çıkan kuzenim kadar deliyim evet :)
Küçük mavi turplar :-) lezzetli olmalılar. Ama kim kıyabilirki onlara.
kabiliyet düşmanı azman bi gün birini yiyecek diye iştahla beklediğim ve bu yüzden kedilere nefret duyduğum, sonra nankörlük kadınlık eşitliğiyle nefretimi pekiştirdiğim çizgi film.
şirine aslında şirin değil, onu gargamel yarattı, ajan olarak ve şirinlerin arasına saldı. sonra o, gerçek bi şirin olmak istedi ve şirin baba onu büyüyle gerçek bi şirin yaptı. gerçek şirin olmadan önce saçları siyah ve pırasa gibiydi. ciddiyim.
onlar var ya düpedüz sosyalist..
şirinler diyince...aklıma uykucu ve obur şirin geliyor...ve tabi yemek yiyip yatmak...
laylayla laylaylay
laylay laylaylay....
mantar evler ve şarkısı..
minik mavi dostlar...
çocuklara verilmeye çalışılan öğüt dolu ince mesajlar..
Neden sadece bir dişiden ve erkeklerden oluştuğu konusuna değinmeden önce bazı konuları açıklamak lazım.
Çizgi roman olarak başlayan sirinler ilk başta 400 karakterden oluşuyordu, bu karekterlerin heykelciklerini daha çok koleksiyon yapan insanlar içindi. Bu figürleri hepsi mavi ve aynı yapıya çok yakın olduklarından sadece karakterlerinin verdiği aksesuarlarla ve mimikleri ile ayırt edilebiliyordu. Çizgi filmdeki şirinlerinler köyünde ise 100 karekter vardı. 1971 ilk dişi şirin tanıltıldı ve sayıları 101'e çıktı. En son olarak bu sayı 50'ye inerek sonraları bebekşirin dahil 4 yeni karakter daha eklendi. Amaç sirinleri her yönüyle basit ve anlaşılır yapmaktı. Herkesin anlayabileceği basitlikten yola çıkarak karekterler çizilmişti.
Sirinlerin yaratılmasında esinlenen temel Karl Marx'dan yola çıkan Joseph Stalin ve Lenin'in komunizm anlayışına ve SSCB'in modeline. dayanıyordur. Mesela Tek ülkede sosyalizm örneği Şirinlerin komün olarak yaşadığı Tek Köyle özdeşlemesi ya da Stalin'in 5 yıllık planlama da, işçilerin aynı uniformalari giymesi ile şirinlerin renginin ve altlarına giydiklerinin aynı renkte olması gibi.
Amaç tek insan modelini benimsetmektir. SSCB'de belli bir dönmden sonra kadın isçiler de erkeklerin uniformasını giydiğinden, şirinlerde cinsiyet konusu ilk başlarda pek öne atılmamıştır, O yüzden basitçe birbirine benzeyen erkeklerden oluşan ama cinseyitin pek önde olmayıp daha çok karakterlerin sembol ettiği tiplemelerle şirinler dünyası tanıtılmıştır. Bu gibi propangdalar da daha önceden burokrasi propagandası olan Pamuk Prenses ve Yedi Cücelerde de böyle göze batmayan semboller ile kullanılmaştır. Yani bir eserin bir ideolojinn propgandası yapması şirinlerle başlamamıştır. Eninde sonunda bir eseri yaratanın etkilendiğı akımı yansıtması çok doğaldır.
Şirin Baba tiplemesi'nin farklı olması ise, lider olarak Lenin'den esinlenmesidir. Kırmızı altlığı ve şapkası Kızıl Ordu, kızıl Meydan gibi SSCB birliğinin kızıl rengini temsil ederken, beyaz sakalı ve karakteri Lenin'den alınmıştır. Mesela karaktere örnek vermek gerekirse, Lenin'in politika sanatını kullanması, şirin babanın büyü sanatını kullanmasıyla özdeşlitirebiliriz. Bunun gibi güçlünün polis tiplemesiyle KGB'yi, İnatçı, Uyuşuk, Becerikli gibi şirinlerin işçilerin karakteristiklerine, bilgenin hep şirin babanın yerine geçme isteğinin Leon Trotsky'e benzemesi gibi, daha bir sürü özdeşleştirme yapabilriz. Hatta şirinlerin düşmanı olan Gargamel ve Azrael (azman) SSCB'nin din hakkında görüşünü yansıtır... isimlerden de anlışılacağı gibi Gargamel, Gabrail'i (Cebrail) : Azrael ise Azreal - Angel of Death (Azrail) 'i temsil eder....
Peki neden Şirine hariç sadece erkeklerden oluşmuştur? Bu konun çıkış noktası Karl Marx'ın Kominist Manifestosu kitabında ki komünel kadına (communal wife) bakış açısına dayanır. Marx bu kitapta 'The Communists have no need to introduce free love; it has existed almost from time immemorial' (Komunistlerin serbest aşkı tanıtmalarına ihtiyaç yoktur, aşk zaten çok eski bir kavramdır) diyerek şirinlerde kadının pek yer verilmemesini de açıklar..
Şirine ilk başta Gargamel tarafından şirinleri baştan çıkartması için yaratılmıştır, bu da Marx'ın gözünde kadın bakış açısını çok iyi yansıtmıştır. Sonradan Şirin Baba'nın Gargamelin büyüsünü bozması ve yeni öğretileriyle Şirineyi şirinlerin arasına sokması da yine Lenin'in politik sanatını çok iyi kullanması ve öğretilerine dayanmaktadır.
Tabi Şirinler'de eskiden az önem verilen Ressam şirin ve Şair (romantik) şirin sonradan daha ilgi görmesi Gorbaçov'la gelen yumuşama dönemi ile paralel çizgi izler.
Daha uzun uzun benzetmeler devam ederim ama artık gerisini de diğer şirinler hayranlarına bırakayım.
Kısacası eserin yaratıcısı şirinlerin nasıl ürediği konusuna pek değinmemiş daha verilmek istenen mesajlar üzerinde durarak basit ve göze batmayan bir şekilde propogandasını yapmak için uğraşmıştır.
Yukarda saydıklarımı göz önüne alırsak, tahminim, şirin ırkının orataya çıkışı da Darwanizm'e yani doğal seleksiyon ile rasgele ortaya çıkmalarına dayanıyor. Bundan dolayı ortaya çıkmaları konusunda kısaca geçilip doğanın yaratılıcığına bırkılmıştır. Ne de olsa bunlar şirinler, hep mutlulular, ne evde eş derdi, ne de çocuk altı değiştirme dertleri var. Bir tane kadın ve bir çocuk yetiyor koskoca köye... :))))
sevdiim bi cizgi film fakat hep sunu dusunmusumdur izleigim de (her bolumde) yaa bunların iyi guzel herseyi sirinleyen bi babalari war amaaaaa nerde bunların sirinleyen anneleri? ? ? bu sorunun cevabını bilenler gerekli bilgiyi verirlerse memnun olurum...