Sigara üzerinde dönen her oyunun mübah olduğu bir vergi kazancı. Bu oyun istendiği zaman istendiği yöne çevrilsin diye üzerine asla fiyat yazılmaz. Zam gelecek diye özel firmalar sigarayı yaptırım malzemesi olarak kullanır.
Zam gelse de kurtulsak şu sigarasızlıktan...
Sanırım 4. Murat bakmış halkın yüzü gülüyor o zaman vergiyi azalmış. E millet delirdi sonunda güler tabi :)
yasak olmasına rağmen sigarayla ilgili olarak gazete ve dergilerde özendirici ve yönlendirici reklam yapılmasını kesinlikle desteklediğim tütün maddesi... hiç içmeyenler de içmeli ki bu saatlerde hala çalışıyorsanız ve yalnızsanız muhakkak yardımcı olacaktır...mümkünse şarapla takılın diyeceğim ama işten eve dönmek böyle durumlarda çok güçtür iyi biliyorum.
benden bi parça mı oldu ne..? ? sevgilim gibi bişii, onsuz olmuyor... şaka bi yana,
beynimiz artık nikotin üretmeyi bırakmış ve dışarında alınan nikotine alışmış (bağımlı) ... beyin de sürekli istiyor, sonuçta nikotin olarak bedenin ihtiyacı var ama biz sigara vb. ürünlerle yalnızca nikotin almıyoruz..... keşke hiç içmesek.... sigarayı bırakıcam ve pipo içmeye başlicam, en azından sigara gibi 10 dk.lık kaçamaklarda içemem, her yerde içemem ama nikotinden de vazgeçmemiş olurum :))
Askerde en büyük zevkimiz; gemi denizi yararak ilerlerken köprü üstüne çıkıp sigara içmekti, özellikle gece siğirlerinde bu bana anlatılmaz bir zevk verirdi.. Ama, gene böyle bir seğirde gece vakti sigaramı tüttürürken makine dairesinden bir patlama sesi geldi :) aksilik dairede nöbetçi bendim, aşağıya inip baktığımda yardımcı makinenin üzerinden dumanlar çıkıyordu, sigarama öyle bir dalmışımki jeneratörün yağını kontrol etmeyi unutmuştum. Gene bana goncanın yolları gözüktü..İşte sigara böyle bi şey, anlatılmaz yaşanır...
'Sigaranın beyni de kötü etkilediği ortaya çıktı. İskoçyalı profesör Lawrence Whalley ve ekibi, yarısı sigara tiryakisi 465 kişinin kavrama yetilerinin yaşamları boyunca ne yönde değiştiğini araştırdı. İlk kez 1947 yılında 11 yaşındayken test edilen deneklerin kavrama yetilerinin 2000 ve 2002 arasında tekrar incelendiği araştırma, sigara tiryakilerinin 5 farklı kavrama testinde eski tiryakiler ve hiç sigara içmeyenlerden daha kötü sonuç aldığını gösterdi.'
Ahmed Hulûsi'nin 80 li senelerde kaleme aldığı 'INSAN ve SIRLARI' adlı kitabından bir bölüm:
'İçki ve sigara hakkında da bir kaç hususu açıklamaya çalışalım:İnsanın ölüm ötesi ebedî hayattaki mertebesi, derecesi, şu andaki, dünyadaki beyin kapasitesine bağlıdır dedik. Ne kadar yüksek kapasitede, beyin hücrelerini çalıştırır, ne kadar bu yolla «ruhuna» yâni «dalga bedenine» enerji ve ilim depo ederse, ölüm ötesi yaşamda sermayesi o kadardır, dedik. Peki... İçki ve sigara beyinde ne tesir oluşturuyor? .. Beyin hücrelerini uyuşturuyor! .. Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları (snapsları) tıkıyor! .. Bunlar arasındaki bioelektrik akışını engelliyor! .. Neticede siz, kendi elinizle, hapsolduğunuz hücreden çıkmak için verilmiş olan anahtarın dişlerini günden güne mahvederek, kendi kendinize en büyük kötülüğü yapmış oluyorsunuz. Tam bir noktaya geliyorsunuz, işin püf noktasını kavramak ve ona göre kendinize yön vermek durumundasınız. Pat diyor kafanız duruyor! .. Ne yapsanız boş! .. Çünkü o olayı çözümlemek için beyninizin ilgili hücrelerini devreye sokacak snapslar içtiğiniz sigaranın içindeki bir takım maddeler yüzünden tıkanmış! .. Ya da o hücreler aldığınız alkol dolayısıyla iş göremez hale gelmiş! .. Üstelik beyin hücreleri yenilenmez de! .. Çok kısa süreli zevkler için, milyarlarca sene sürecek yaşantınızın sermayesi olan beyninizi harcayıp durmak! .. Eline geçen bir torba altını, çıkardığı ses hoşuna gittiği için denize atan kişi gibi yaşamak! .. Şayet akıllılık bu ise buyurun devam edin! .. Ama unutmayın ki, bunun zararını gelecekte asla telâfi edemiyeceğiniz bir biçimde çekeceksiniz! ..'
sigara içmeye devam edin; 1-içtiğiniz sigaralar her sene amerika'ya 5 milyon dolar trink gidiyor.. 2-giden bu paralar yüce abd ve bush amcaların devletine savunma masrafları olarak gidiyor ve bu paralar bomba olarak ırak ve afganistan halkının başına yağıyor 3-içmeye devam edin bu sektörün yaltaklarını kalpazanlarını sevindirin..bunlar da necefte,tükritte masum halkın başına düşsün,, 4,içmeye devam edin ki bu parlar büyük yahudi lobilerine ve localarına gitsin,, için için aksırıncaya kadar,tıksırıncaya kadar için 5-için de ayak parmaklarınızı,el parmaklarınız,kolunuzu,bacağınızı kaybedin 6-için de ömrünüzü 20 sene kısaltın 7-için amerika kına yaksın(ab'ye girersek biz yakamayacağız) 8-için ki siyonizme hizmet edelim için zavallılar için herkes sigara içtiği sürece zavallıdır.. BU BABAM OLSA BİLE (alınmayın babam da içiyor)
dünya üzerindeki insanların kendilerini zehirlemek için para verdikleri iğrenç bir madde..Sigaranın içinde ortalama 44 adet zehirli madde vardır. Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir.
Artık herkes sigaranın ne kadar ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açıyor, damar tıkanıklığı felce kadar götürebiliyor. Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. En zararları da karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda, astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar. Daha sık nezle, grip ve soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.
Her on üç saniyede bir kişi, sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Her yıl dünyada 2.500.000 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin başlıca sebebi akciğer kanseridir, ikinci önemli sebep kalp hastalıkları ve diğer kanser türleridir.
İnsan vücudunda, hiçbir bölüm yoktur ki; sigarada bulunan kimyasal maddelerden etkilenmesin. Bu bölümde, vücudunuzda kısa bir tur yapacağız ve vücudunuzun ne halde olduğunu size göstereceğiz:
Baş ve Yüz
Bir sigara bağımlısı olarak, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarında rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.
Akciğer ve Bronşlar
Soluk borunuzdan ve bronşlarınızdan geçen duman göğsünüze iner. Sigara dumanındaki hidrojen siyanid, bronşlarınızın çeperini yakar ve kronik öksürük ortaya çıkar. Bronşlar zayıfladıkça, bu bölgede pek çok hastalık oluşur. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere on kat daha fazla akciğer kanseri olma riski taşırlar.
Kalp
Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.
Organlar
Sigaranın sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.
Sonuçlar
Sigaranın sağlık üzerindeki kötü etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalar göre, sigara tiryakisi erkeklerin %40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır, hamile kadınların sigara içmesi ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. On yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak, sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacaktır. Ne yazık ki, bu hastalıklar çoğunlukla öldürücüdür. Sigarayı bırakmanız için daha iyi bir sebep olamaz. Ne Dersiniz?
Arthus bilgilendirmelerin için çok saol -ki çou insan okuma zahmetinde bulunmaz neysem bana laf sölemek düşmez(hadi leyn asıl bana düşer) :) bi kaç bişi ekleyecem.
Sigara insana yalancı veyahut sahte(ama..ama..bu 2 kelime eş anlamlı deil küne fakat sigara için kullanıldıklarında aynı kapıya götürür) bir özgüven duygusunu sağlar.. Özentilik kardeşim sigara içmek! dien çoktur kesinkes duymuşsunuzdur hatta parmaklarınız arasında tutarken bilem o zehri abi işte özentilik benimkisi de bea! demişsinizdir..Tiryakisiyim ulen bu hatunun bi de bunun :))) (Bu elemanlar aşmış yalnız): PpP
Çırılçıplak insan içine çıkamayacak kadar cesaretsiz olduunuz zaman elinizdeki sigara ve etrafınızdaki dumanla giyinirsiniz..Sırf utanmamak için..Valla bi kasıt yok biliyorum..Aktif içici sizsiniz..Pasif olanlar? ..
Sigaranın gençler üzerinde kısa vadede yaptığı etkiler, genellikle solunum yollarında yoğunlaşmaktadır. Ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problemdir. Ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. Sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.
Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar artar.
Yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce yol açmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir.
Sigara enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. Spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir.
Sigara Üreticilerinin Raporları
Gençlik Stratejileri
'Şimdiye kadar, bizim markamızın kullanılıyor olmasından hiçbir rahatsızlık duymadık. Bizim reklamımız için hiç de kötü değil.'
Brown & Williamson Sigara Firmasının avukatı Addison Yeaman'ın, sigara şekerleri üreten bir fabrikaya yazdığı 1946 tarihli mektuptan.
'Bizim işimizin temel hedefi lise öğrencileridir.'
Lorilard Raporu
'Araştırmalara göre, gençler sigara markası seçimlerini daha çocukluklarında, beş yaşından itibaren beliriliyorlar... Genç sigara kullanıcılarının bağımlılığı hakkındaki araştırmalar, onların ilk başta bağımlı olmayacaklarını düşündüklerini, ancak pişman olduklarında ise çoktan bağımlı olduklarını gösteriyor.'
Brown &Wilkinson Araştırma Raporu
'Ergenlik çağındaki çocukların tatlı sevdikleri bilinen bir gerçektir. Bu durumda sigaralara bal konulması düşünülebilir.'
1975 RJ Reynolds Raporu
'Camel büyümesini garantiye almak için, yeniliklere açık olan ve geleceğin sigara işini temsil eden, 14-24 yaş grubunu hedeflemelidir.
R. J. Reynolds'un 1977-1986 Pazarlama Hedefleri Raporu:
'Araştırmalar, 14-18 yaş grubunun giderek artan bir oranda sigara içtiğini göstermektedir. RJ Reynolds bu pazarı iyi değerlendirmeli ve bu gruba yönelik yeni bir ürün piyasaya sürmelidir, böylece endüstrideki payımız uzun bir süre büyüyecektir.'
Imperial Tobacco Şirketinin Raporu 18 Ekim 1977:
'Ergenlik çağındaki çocuklar, özgürlüklerini bir sembolle ortaya koyma eğilimindedirler, sigara yetişkinlikle özdeşleştiği için ve yetişkinler sigarayı çocuklara yasakladığı için, en önemli semboldür.'
'Sigaraya yeni başlayanların bugün hissettikleri, endüstrinin geleceği için bir göstergedir, araştırmanın bu bölümüne çok dikkat edilmesi gereklidir. Proje 16 sigara alışkanlığının oluşumuyla ilgili her şeyi öğrenmeyi hedeflemektedir. Lise öğrencilerinin sigara için bugün düşündükleri gelecekteki tütün kullanımları için bir öngörüdür.'
'Özellikle 12-13 yaş grubunun bu konu hakkındaki görüşlerine önem verilmelidir.'
'Ergenlik çağındakilere yönelik reklamlar yapılmalıdır, bu reklamlar yapaylıktan uzak ve dürüstçe yapılmalıdır.'
Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:
'Bugün 13-19 yaş arasında olanlar, yarın için potansiyel ve sürekli müşteri olacaklardır ve sigara tiryakilerinin çok büyük bir yüzdesi bu yaşlarda sigaraya başlamaktadırlar. Kırmızı Marlboro'nun başarısı büyük ölçüde bu yaş grubundaki müşterilerine bağlıdır. Kırmızı Marlboro büyüme çabası içinde olan çocukların büyüklük göstergesi haline gelmiştir. 13-19 yaş grubunun sigara içeme alışkanlığı Philip Morris için çok önemlidir.'
Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:
'Artık 13-19 yaş arası sigara kullanıcılarına eskisi kadar güvenmemeliyiz. Çünkü, bu gruptaki büyük pazarımız, okullardaki sigara kullanımının azalmasıyla pay kaybetmekte.'
okuyucunun dikkatine! ! malesef bu günlük bukadar anlatıcam cünkü 5 den fazla yazılmıyor ;)
Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır. Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar. Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır. Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar. Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir. Burunda koku alma duygusu azalır. Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır. Pankreas kanseri riski artar. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur. Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir. İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir. Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür. Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur. Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur. Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.
Sigaranın İçindeki Zehirler ----------
Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;
1961 yılında BAT (İngiliz Amerikan Tütün Şirketi) Bilim Adamı Sir Charles Ellis tarafından sigara tiryakilerine yapılan açıklama: 'Sigara içmeyi sağlayan şeyleri anlamak için öncelikle bağımlılığın ne olduğunu bilmemiz gerekir.'
13 Şubat 1961, BAT raporu, 'Sigara İçmenin Etkileri ve Battelle Kontratı için İleri bir Araştırma Yapılması için Öneri', Sir Charles Ellis, Araştırmanın Yöneticisi.
'Şunu hatırlatmamın iyi olacağını düşünüyorum ki, nikotin ihtiyacının genetik özellikleriyle ilgili araştırma sonuca ulaşmak üzeredir'.
Brown & Williamson Araştırmacısı R.B. Griffith'in 1963 yılı raporu:
'Nikotin bağımlılık yapmaktadır. Biz nikotin satıcıları olarak, bağımlılık yapan bir uyuşturucu satıyoruz...'
Brown & Williamson Raporu, 17 Temmuz 1963
'Eğer, nikotin kullanımı kronik tiryakilere yasaklanırsa bile, hipotalamus'un kortikotropin salgılaması çok azalacağından dolayı bu kişiler zayıf bir endokrin sistemine sahip olacaklardır. Böyle zayıf düşmüş bir vücut, sürekli sigara içerek, psikolojik dengesini sağlamaya çalışır. Bu bilinçsiz istek, bireyin nikotin bağımlılığını açıklamaktadır.'
19 Şubat 1969 Philip Morris araştırmacısı Dr. Helmut Wakeham:
'Sigara bir ürün değildir, bir ambalajdır. Ürün nikotindir... Bir nefes sigarayı bir nikotin kamyonu gibi düşünmeliyiz.'
1970'lerin başı, Philip Morris firmasından William L. Dunn'ın kısa notu:
'Biz tütün endüstrisi değil nikotin endüstrisi işindeyiz.'
BAT Firması genel başkanının şirket yöneticileriyle yaptığı bir toplantı tutanaklarından, 1971:
1973 R.J. Reynolds'un bilim araştırmacısının 'RJ Reynolds markasının gençliğe yönelik pazarında daha fazla satışa ulaşması için'yaptığı araştırmayla ilgili notu:
'Carolyn Levy'e bu araştırmayı sürdürmesi için onay verdim... Araştırmaya devam edeceğiz. Eğer, nikotinin sonuçları morfin ve kafein sonuçlarıyla benzerlik gösteriyorsa, araştırmayı gömmek istiyoruz. Bu nottan sadece iki kopya var, bir tanesi ekteki, diğeri de bendeki.'
1977 Philip Morris Raporundan:
'Çok az tüketici, nikotinin bir zehir olduğunun yada ne kadar bağımlılık yaptığından haberdar değil.'
Pasif içicilik ve Aktif Zarar Görme ----------
Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve sadece sigara içenler için değil içmeyenler için de çok zararlıdır. Sigara, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütününün hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür. Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir.
Zehirli Duman
Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3.700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır.
Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar.
Risk Altındaki Bebekler ve Çocuklar
Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü, akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır.
İki yabancı markalı sigara fabrikası faaliyete geçti. Açılışında bütün devlet erkanı oradaydı. Bütün “billboard”lar, gazeteler, dergiler, satış noktaları neredeyse her yer sigara reklamı ile donatıldı. Bine varan araç, on bini aşan personelle dağıtım ağı kuruldu. Tüketimi körüklemek için bedava sigaralar dağıtıldı.Başta bayiler olmak üzere her yere promosyonlar yağdırıldı. Tıp fakültesi mezuniyet balosunu Marlboro düzenledi. Üniversitelerin özel günlerinin değişmez sponsoru sigara idi. “Camel Trophy” - “Marlboro Adventure” gibi organizasyonlar sürekli gündemde tutuldu. Bir çok gazeteci- televizyoncu tanıtım için başta Amerika olmak üzere seyahatlere götürüldü. Çıkarılmak istenen kanun veto edildi, sonra gündeme bile alınmayıp, bir dönem görüşülemeden kadük oldu.
Patlama Yapan Sigara Tüketimi
* 1993 yılında yıllık tüketim 4.7 milyar paket / 22 Trilyon TL * 1994 yılında yıllık tüketim 5.4 milyar paket / 61 Trilyon TL * 1995 yılında yıllık tüketim 5.7 milyar paket / 95 Trilyon TL
Sosyal Sonuçlar
* 5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı. * Sigara içme yaşı 11’lere indi. * Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti. * Sigara içmek doğal bir davranış oldu. Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız. * Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu.
SİGARA ÜLKEMİZİN 1 NUMARALI SORUNUDUR! ! !
Türkiye'de Sigaradan Ölümler
Peki sigaradan daha öncelikli sorun var mı? Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız. Şüphesiz ölçümüz insan hayatı ve sağlığına verdiği zarar ölçü olarak alındığında: Hiçbir şey, sigara kadar ülkemizde insanlarımıza zarar vermemektedir. Ölçümüz insan hayatıdır.
Her yıl ülkemizde 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000'e çıkacak.
Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında kılı kıpırdamayanlar var. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor?
Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.
Sigarayı Daha Başka Nasıl Tanıyabiliriz? Ülkemizde en çok ölüme sebep veren diğer toplumsal sorunlarla karşılaştıracak olursak, sigarayı daha iyi tanıyabiliriz. Ülkemizde sonucu ölüm olan toplumsal belli başlı diğer sorunlarla karşılaştırılacak olunursa:
Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.
Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. SİGARA SADECE ÜLKEMİZİN SORUNU DEĞİLDİR..
Dünyada Sigaradan Ölümler
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan etmiştir. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.
19. Yüzyıldan Önce Tütün Kullanımı 1492'den önce: Amerika kıtasının yerlileri tedavi ve dini amaçlarla tütün üretimi yapıyorlardı.
1492: Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetti. Avrupa'ya döndüğünde yanında bu kıtada daha önce hiç görülmemiş olan tütün tohumları ve yaprakları vardı. Kolomb'un mürettebatından Rodrigo Jerez tütün içerken görüldü ve şeytan tarafından ele geçirildiği iddia edilerek hapis cezasına çarptırıldı.
1535: Montreal Adasına ulaşan Jacques Cartier oradaki yerli halkın kendisine tütün sunmasından sonra günlüğüne 'vücutlarını, ağızları ve burunları sanki birer bacaymışlar gibi tütene kadar, dumanla dolduruyorlar', 'biz de onları taklit ettik, ancak duman biber gibi acıydı ve ağzımızı yaktı' diye yazmıştı.
1556: Fransa ilk defa tütünle tanıştı ve Jean Nicot kısa zamanda tütün içmeyi popüler hale getirdi (19. Yüzyıl bilim adamları 'nikotin' olarak tanınan kimyasal maddeye onun adını verdiler) . 1565 yılına gelindiğinde, tüm Avrupa'ya yayılan tütün alışkanlığı, ünlü İngiliz aristokratı ve şairi Sir Walter Raleigh'nin tütün içmeye başlamasıyla, İngiltere'ye de girdi.
1610: Japonya'da tütün üretimi ve içimi yasaklandı.
1612: Amerika'da Virginia'da ilk defa ticari tütün ekimi yapıldı ve başarıya ulaştı. Amerikalı tütün ekicisi John Rolfe daha sonra ünlü Kızılderili kızı Pocahontas'la evlendi. On yıl içinde, tütün Virginia eyaletinin en önemli ihraç maddesi haline geldi. Tütün ekimi için köle iş gücü kullanılmaya başlandı.
1618: Virginia 20.000 libre tütün üretti.
1622: Virginia, bir Kızılderili saldırısında kolonisinin üçte birini kaybetmesine rağmen 60.000 libre tütün üretti.
1627: Virginia, 500.000 libre tütün üretti.
1629: Virginia tütün üretimini üç katına çıkararak 1.500.000 libre tütün üretti.
1634: Maryland kuruldu. Maryland'de de tütün üretimine başlandı. Rus Çarı tütün içimini tüm Rusya'da yasakladı. Tütün içerken yakalananların ceza olarak burnu kesiliyor, suçun tekrarı halinde ölüme mahkum ediliyorlardı.
1660: Tütün üreticisi olan Virginia ve Marland kolonilerinde kölelik başladı. Sayıları azalan beyaz uşaklar yerini kölelere bıraktı. Köle fiyatları tütün fiyatlarına göre belirlenmeye başlandı.
1676: New France Kolonisinde sokakta tütün içmek ve tütün taşımak yasaklandı. Bir süre için, perakende satışta yasaklandı ancak halkın kendileri için tütün yetiştirmeye başlamasıyla, Kanada'nın tütün endüstrisi düşüş gösterdi.
1732: Virginia'nın en zengin tütün üreticisi Robert King öldü. Öldüğünde 300.000 dönüm arazisi ve 700 kölesi vardı.
1739: Fransa, Kanada'dan tütün ithal etmeye başladı.
1761: İngiliz doktor John Hill, 'Cautions Against the Immodetrate Use of Snuff' (Aşırı Enfiye Kullanımına Dikkat) isimli ve tarihte bilinen ilk tütün-kanser araştırması olan raporunu yayınladı.
1775: Virginia ve Maryland'in tütün üretimi 100 milyon libreye ulaştı.
19. Yüzyıl
1800: ABD'nin köle nüfusunun yarısından fazlası Virginia ve Maryland'deydi. Bu iki eyaletteki toplam zenci köle sayısı 395.000'di.
1800'lerin başı: Puro tüketimi, enfiye tüketimiyle rekabet etmeye başladı. Tütün çiğneme ve pipo kullanımı ortaya çıktı.
1854: 1856 yılında sona eren Kırım Savaşı başladı. İngiliz ve Fransız askerleri Türk tütünüyle tanışıp, onu Avrupa'ya götürdüler.
1878: Kanada'nın Ontorio bölgesinin rahibi Albert Sims 'The Sin of Tobacco Smoking and Chewing Together With an Effective Cure for These Habbits' (Tütün İçme ve Çiğneme Günahı ve Bu Alışkanlıkları Bırakmak İçin Etkili Tedavi) isimli kitabını yayınladı.
1881: ABD'de, John Bonsack ilk sigara yapan makinenin patentini aldı. Böylece ABD, günde 120.000 sigara üretmeye başladı. Bir makine 48 kişinin yaptığı işi yapıyordu. Üretim maliyeti düştü ve güvenli kibritin de icadıyla, sigara tüketimi bir anda patladı.
1889: Saint John Hastanesi sigaranın zararlarını ve gırtlak kanserine neden olduğunu anlatan bir kitap yayınladı.
1891: Kanada'nın British Colombia eyaletinde, 15 yaşından küçüklerin tütün içmesi yasaklandı.
1895: Sadece Kanada'da 66 milyon adet sigara satıldı.
20. Yüzyıl
1903: Kanada, İngiltere ve Amerika'da sigaranın zararları ciddi bir şekilde ele alınmaya başlandı, Kanada'da sigaranın yasaklanması için meclise kanun tasarısı verildi.
1914: Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla, sigarayı yasaklama hareketi sekteye uğradı hatta tüm dünyada, cephedeki askerlere tütün yollama kampanyaları başladı.
1920'ler: Tüm dünyada sigara kullanımı hat safhaya ulaştı, bir yılda tüketilen sigara sayısı milyarları buldu.
1930: Almanya'nın Köln Üniversite'si bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak ortaya çıkardı.
1934: İlk mentollü sigara üretildi.
1938: John Hopkins Üniversitesi doktorlarından Raymond Pearl sigara içenlerin, sigara içmeyenlere oranla daha genç yaşta öldüklerini belirtti.
1939: Almanya Polonya'yı işgal etti ve İkinci Dünya Savaşı başladı. Cephedeki askerlere sigara taşınmaya başlandı.
Bu sırada Alman bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine inceleyen yeni bir istatistiksel rapor yayınladı.
1943: Dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %60-%80'nin sigara içiyordu.
1944: Amerikan Kanser Derneği, sigaranın sağlığa zararlı olabileceğini belirtti. Akciğer kanseri ve sigara arasındaki ilişkinin henüz kesinlik kazanmadığını ama gene de dikkatli olunması gerektiği hakkında halkı uyardı.
1947: Kanadalı doktor Norman Delarue akciğer kanseri hastalarının %90'ının sigara tiryakisi olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı.
'sigara sağlığa zararlıdır' sigara içilmez,sigara içmek yasaktır,no smoking...daha nice sözler sarfedilmiştir,ama hepsi boşuna! ...istatistikler hiçde düşmanca tavır içerisine girmiyor.nedeni açık,seçik.'dost acı söyler ama doğrusunu söyler'.sigaranın tüketimi ülkemizde bir hayli yüksektir.okulda,fabrikada,kışlada,otobüste,minibüste,trende,vapurda,metroda; hatta her yerde,sigara içilmemesi için mesajlar gerekli yerlere yazılmış,bunları görmezlikten gelemeyiz.hepimiz görüyoruz,işitiyoruz; ama işimize gelmiyor.eh kimileri zevkine,kimileride kederine bu zıkkımı içer.bu zıkkımın zararlarını yazmaya kalksam bana ne cümleler,ne de kağıt ile mürekkep yeter.sigara tiryakilerine acıyorum.hele hele sigara aşkına kapılanlara ne demeli? ey beyhude zavallı! aşka kıran mı girdi,gidipte o nalet şeye aşık olunurmu? aşık olacağınız o sigaranın zerafetine bir gözatalım...büfeden süslü-püslü ambalaj içerisinde gelinlik giymiş sigara paketini aldınız.coşku dolu ivedi hareketlerle jelatinini yırtma ile işe başladınız; derken o hayal meyal kurduğunuz sigaraya kavuşmak üzeresiniz.paketin üst tarafından bir pencere açtınız.o pencereden ruhunuzu okşayacak filtreli sigara ile başbaşasınız.sigarayı ateşlediniz.bir fırt,iki fırt derken,yudum yudum arzularınıza kavuştunuz.hey gidi tiryakiler arzularınıza kavuştuğunuzumu zannediyorsunuz? aslında sigara yudum yudum amacına ulaştı.sizi yok etmek,bitirmek ve tüketmek için kolları sıvadı bile.sigaraya aşık olursunuz öyle mi? kim aşkına kavuşmuş ki,siz kavuşasınız? aşk öyle kolaymı sanki? mecnun leylasına,kerem aslısına kavuşamadı.siz mi kavuşacaksınız? evet sigara aşkına belki ama yaşam aşkına hiçbir zaman...
Nikotini sayesinde insana kendini bağlayan, ilk başta dumanı sayesinde entel dantel görünen fakat sonrasında çok aptalca bulduğum şey. İçine kafa yapıcı hiçbir ot koymadığınız sürece bir anlamı olmayan, Kötü kokan, benim sek kullanmadığım tütünü fabrikasyon sarılan karbondioksit deposu, Günlük hayatta kullanmadığım şey...
yani sigara işte olmazsa olmaz tamam zararlı öldürür ciğer ağrısı yapar çarpıntıya neden olur ama bırakamazsın zaten bırakmakta olmaz hele böyle havalarda elinde kahve fincanı bir elinde sigara dumanları karışır birbirine bu da huzur işte keyif...
Sigara üzerinde dönen her oyunun mübah olduğu bir vergi kazancı. Bu oyun istendiği zaman istendiği yöne çevrilsin diye üzerine asla fiyat yazılmaz. Zam gelecek diye özel firmalar sigarayı yaptırım malzemesi olarak kullanır.
Zam gelse de kurtulsak şu sigarasızlıktan...
Sanırım 4. Murat bakmış halkın yüzü gülüyor o zaman vergiyi azalmış. E millet delirdi sonunda güler tabi :)
ne olur eğer bigün ben seni bırakma gafleti gösterirsem sen beni bırakma...
yasak olmasına rağmen sigarayla ilgili olarak gazete ve dergilerde özendirici ve yönlendirici reklam yapılmasını kesinlikle desteklediğim tütün maddesi...
hiç içmeyenler de içmeli ki bu saatlerde hala çalışıyorsanız ve yalnızsanız muhakkak yardımcı olacaktır...mümkünse şarapla takılın diyeceğim ama işten eve dönmek böyle durumlarda çok güçtür iyi biliyorum.
benden bi parça mı oldu ne..? ?
sevgilim gibi bişii, onsuz olmuyor... şaka bi yana,
beynimiz artık nikotin üretmeyi bırakmış ve dışarında alınan nikotine alışmış (bağımlı) ... beyin de sürekli istiyor, sonuçta nikotin olarak bedenin ihtiyacı var ama biz sigara vb. ürünlerle yalnızca nikotin almıyoruz..... keşke hiç içmesek....
sigarayı bırakıcam ve pipo içmeye başlicam, en azından sigara gibi 10 dk.lık kaçamaklarda içemem, her yerde içemem ama nikotinden de vazgeçmemiş olurum :))
Askerde en büyük zevkimiz; gemi denizi yararak ilerlerken köprü üstüne çıkıp sigara içmekti, özellikle gece siğirlerinde bu bana anlatılmaz bir zevk verirdi.. Ama, gene böyle bir seğirde gece vakti sigaramı tüttürürken makine dairesinden bir patlama sesi geldi :) aksilik dairede nöbetçi bendim, aşağıya inip baktığımda yardımcı makinenin üzerinden dumanlar çıkıyordu, sigarama öyle bir dalmışımki jeneratörün yağını kontrol etmeyi unutmuştum. Gene bana goncanın yolları gözüktü..İşte sigara böyle bi şey, anlatılmaz yaşanır...
9 Aralık'da mynet.com da yayınlana haberdir:
'Sigaranın beyni de kötü etkilediği ortaya çıktı.
İskoçyalı profesör Lawrence Whalley ve ekibi, yarısı sigara tiryakisi 465 kişinin kavrama yetilerinin yaşamları boyunca ne yönde değiştiğini araştırdı.
İlk kez 1947 yılında 11 yaşındayken test edilen deneklerin kavrama yetilerinin 2000 ve 2002 arasında tekrar incelendiği araştırma, sigara tiryakilerinin 5 farklı kavrama testinde eski tiryakiler ve hiç sigara içmeyenlerden daha kötü sonuç aldığını gösterdi.'
Ahmed Hulûsi'nin 80 li senelerde kaleme aldığı 'INSAN ve SIRLARI' adlı kitabından bir bölüm:
'İçki ve sigara hakkında da bir kaç hususu açıklamaya çalışalım:İnsanın ölüm ötesi ebedî hayattaki mertebesi, derecesi, şu andaki, dünyadaki beyin kapasitesine bağlıdır dedik. Ne kadar yüksek kapasitede, beyin hücrelerini çalıştırır, ne kadar bu yolla «ruhuna» yâni «dalga bedenine» enerji ve ilim depo ederse, ölüm ötesi yaşamda sermayesi o kadardır, dedik.
Peki... İçki ve sigara beyinde ne tesir oluşturuyor? ..
Beyin hücrelerini uyuşturuyor! ..
Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları (snapsları) tıkıyor! .. Bunlar arasındaki bioelektrik akışını engelliyor! ..
Neticede siz, kendi elinizle, hapsolduğunuz hücreden çıkmak için verilmiş olan anahtarın dişlerini günden güne mahvederek, kendi kendinize en büyük kötülüğü yapmış oluyorsunuz.
Tam bir noktaya geliyorsunuz, işin püf noktasını kavramak ve ona göre kendinize yön vermek durumundasınız. Pat diyor kafanız duruyor! .. Ne yapsanız boş! .. Çünkü o olayı çözümlemek için beyninizin ilgili hücrelerini devreye sokacak snapslar içtiğiniz sigaranın içindeki bir takım maddeler yüzünden tıkanmış! ..
Ya da o hücreler aldığınız alkol dolayısıyla iş göremez hale gelmiş! .. Üstelik beyin hücreleri yenilenmez de! ..
Çok kısa süreli zevkler için, milyarlarca sene sürecek yaşantınızın sermayesi olan beyninizi harcayıp durmak! ..
Eline geçen bir torba altını, çıkardığı ses hoşuna gittiği için denize atan kişi gibi yaşamak! ..
Şayet akıllılık bu ise buyurun devam edin! .. Ama unutmayın ki, bunun zararını gelecekte asla telâfi edemiyeceğiniz bir biçimde çekeceksiniz! ..'
üzülünce, sinirlenince yada cok sevinince, bahane cok yani yakacaksin bi tane keyfine bakacaksin. özellikle aksam yemeginden sonra harika gidiyor :))
Bir ölüm çeşidi...
Güzel ama...!
En güzel sigara Şebnem Ferahdan dinlediğim sigara :))
diger bir anlamınında '' Avanak otu'' oldugunu biliyomuydunuz?
:))
-Dişlerinizi sarartır, gülünce çok çirkin gözükürsünüz.
-Dumanının kokusu üstünüze siner, dolmuşa falan binince bütün ortamı pis pis kokutursunuz...
-Ağzınızı kokutur, öpüşürken nefesiniz kokar..
Ahmed Hulusi diyorki:' Kötü cinler sigara dumanına gelir' MİŞ...
Ne kadar doğru bilemiyeceğim...
sigara içmeye devam edin;
1-içtiğiniz sigaralar her sene amerika'ya 5 milyon dolar trink gidiyor..
2-giden bu paralar yüce abd ve bush amcaların devletine savunma masrafları olarak gidiyor ve bu paralar bomba olarak ırak ve afganistan halkının başına yağıyor
3-içmeye devam edin bu sektörün yaltaklarını kalpazanlarını sevindirin..bunlar da necefte,tükritte masum halkın başına düşsün,,
4,içmeye devam edin ki bu parlar büyük yahudi lobilerine ve localarına gitsin,,
için için aksırıncaya kadar,tıksırıncaya kadar için
5-için de ayak parmaklarınızı,el parmaklarınız,kolunuzu,bacağınızı kaybedin
6-için de ömrünüzü 20 sene kısaltın
7-için amerika kına yaksın(ab'ye girersek biz yakamayacağız)
8-için ki siyonizme hizmet edelim
için zavallılar için
herkes sigara içtiği sürece zavallıdır..
BU BABAM OLSA BİLE (alınmayın babam da içiyor)
dünya üzerindeki insanların kendilerini zehirlemek için para verdikleri iğrenç bir madde..Sigaranın içinde ortalama 44 adet zehirli madde vardır. Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir.
Artık herkes sigaranın ne kadar ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açıyor, damar tıkanıklığı felce kadar götürebiliyor.
Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. En zararları da karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda, astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar. Daha sık nezle, grip ve soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.
Her on üç saniyede bir kişi, sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Her yıl dünyada 2.500.000 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin başlıca sebebi akciğer kanseridir, ikinci önemli sebep kalp hastalıkları ve diğer kanser türleridir.
İnsan vücudunda, hiçbir bölüm yoktur ki; sigarada bulunan kimyasal maddelerden etkilenmesin. Bu bölümde, vücudunuzda kısa bir tur yapacağız ve vücudunuzun ne halde olduğunu size göstereceğiz:
Baş ve Yüz
Bir sigara bağımlısı olarak, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarında rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.
Akciğer ve Bronşlar
Soluk borunuzdan ve bronşlarınızdan geçen duman göğsünüze iner. Sigara dumanındaki hidrojen siyanid, bronşlarınızın çeperini yakar ve kronik öksürük ortaya çıkar. Bronşlar zayıfladıkça, bu bölgede pek çok hastalık oluşur. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere on kat daha fazla akciğer kanseri olma riski taşırlar.
Kalp
Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.
Organlar
Sigaranın sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.
Sonuçlar
Sigaranın sağlık üzerindeki kötü etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalar göre, sigara tiryakisi erkeklerin %40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır, hamile kadınların sigara içmesi ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. On yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak, sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacaktır. Ne yazık ki, bu hastalıklar çoğunlukla öldürücüdür. Sigarayı bırakmanız için daha iyi bir sebep olamaz. Ne Dersiniz?
kötü bir alışkanlık..yawaş yawaş sona götüren cinsten..ama külüyle iyi gümüş parlatılıyor :)
Onun mu beni? benim mi onu? kullandığını bir türlü anlayamadığım.. Bazen çok zevk veren, bazen kendinden nefret ettiren.. kısaca 'meret'..
bende yararlarından bahsedeyim bari....
herkes kötülemiş zavallıyı... :))))))))))
sanki zorla içiriyorlar..
Arthus bilgilendirmelerin için çok saol -ki çou insan okuma zahmetinde bulunmaz neysem bana laf sölemek düşmez(hadi leyn asıl bana düşer) :) bi kaç bişi ekleyecem.
Sigara insana yalancı veyahut sahte(ama..ama..bu 2 kelime eş anlamlı deil küne fakat sigara için kullanıldıklarında aynı kapıya götürür) bir özgüven duygusunu sağlar..
Özentilik kardeşim sigara içmek! dien çoktur kesinkes duymuşsunuzdur hatta parmaklarınız arasında tutarken bilem o zehri abi işte özentilik benimkisi de bea! demişsinizdir..Tiryakisiyim ulen bu hatunun bi de bunun :))) (Bu elemanlar aşmış yalnız): PpP
Çırılçıplak insan içine çıkamayacak kadar cesaretsiz olduunuz zaman elinizdeki sigara ve etrafınızdaki dumanla giyinirsiniz..Sırf utanmamak için..Valla bi kasıt yok biliyorum..Aktif içici sizsiniz..Pasif olanlar? ..
Sigaranın Gençlik Üzerindeki Etkileri
----------
Sigaranın gençler üzerinde kısa vadede yaptığı etkiler, genellikle solunum yollarında yoğunlaşmaktadır. Ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problemdir.
Ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. Sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.
Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar artar.
Yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce yol açmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir.
Sigara enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. Spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir.
Sigara Üreticilerinin Raporları
Gençlik Stratejileri
'Şimdiye kadar, bizim markamızın kullanılıyor olmasından hiçbir rahatsızlık duymadık. Bizim reklamımız için hiç de kötü değil.'
Brown & Williamson Sigara Firmasının avukatı Addison Yeaman'ın, sigara şekerleri üreten bir fabrikaya yazdığı 1946 tarihli mektuptan.
'Bizim işimizin temel hedefi lise öğrencileridir.'
Lorilard Raporu
'Araştırmalara göre, gençler sigara markası seçimlerini daha çocukluklarında, beş yaşından itibaren beliriliyorlar... Genç sigara kullanıcılarının bağımlılığı hakkındaki araştırmalar, onların ilk başta bağımlı olmayacaklarını düşündüklerini, ancak pişman olduklarında ise çoktan bağımlı olduklarını gösteriyor.'
Brown &Wilkinson Araştırma Raporu
'Ergenlik çağındaki çocukların tatlı sevdikleri bilinen bir gerçektir. Bu durumda sigaralara bal konulması düşünülebilir.'
1975 RJ Reynolds Raporu
'Camel büyümesini garantiye almak için, yeniliklere açık olan ve geleceğin sigara işini temsil eden, 14-24 yaş grubunu hedeflemelidir.
R. J. Reynolds'un 1977-1986 Pazarlama Hedefleri Raporu:
'Araştırmalar, 14-18 yaş grubunun giderek artan bir oranda sigara içtiğini göstermektedir. RJ Reynolds bu pazarı iyi değerlendirmeli ve bu gruba yönelik yeni bir ürün piyasaya sürmelidir, böylece endüstrideki payımız uzun bir süre büyüyecektir.'
Imperial Tobacco Şirketinin Raporu 18 Ekim 1977:
'Ergenlik çağındaki çocuklar, özgürlüklerini bir sembolle ortaya koyma eğilimindedirler, sigara yetişkinlikle özdeşleştiği için ve yetişkinler sigarayı çocuklara yasakladığı için, en önemli semboldür.'
'Sigaraya yeni başlayanların bugün hissettikleri, endüstrinin geleceği için bir göstergedir, araştırmanın bu bölümüne çok dikkat edilmesi gereklidir. Proje 16 sigara alışkanlığının oluşumuyla ilgili her şeyi öğrenmeyi hedeflemektedir. Lise öğrencilerinin sigara için bugün düşündükleri gelecekteki tütün kullanımları için bir öngörüdür.'
'Özellikle 12-13 yaş grubunun bu konu hakkındaki görüşlerine önem verilmelidir.'
'Ergenlik çağındakilere yönelik reklamlar yapılmalıdır, bu reklamlar yapaylıktan uzak ve dürüstçe yapılmalıdır.'
Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:
'Bugün 13-19 yaş arasında olanlar, yarın için potansiyel ve sürekli müşteri olacaklardır ve sigara tiryakilerinin çok büyük bir yüzdesi bu yaşlarda sigaraya başlamaktadırlar. Kırmızı Marlboro'nun başarısı büyük ölçüde bu yaş grubundaki müşterilerine bağlıdır. Kırmızı Marlboro büyüme çabası içinde olan çocukların büyüklük göstergesi haline gelmiştir. 13-19 yaş grubunun sigara içeme alışkanlığı Philip Morris için çok önemlidir.'
Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:
'Artık 13-19 yaş arası sigara kullanıcılarına eskisi kadar güvenmemeliyiz. Çünkü, bu gruptaki büyük pazarımız, okullardaki sigara kullanımının azalmasıyla pay kaybetmekte.'
okuyucunun dikkatine! ! malesef bu günlük bukadar anlatıcam cünkü 5 den fazla yazılmıyor ;)
Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?
----------
Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.
Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.
Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.
Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.
Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.
Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur.
Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.
Burunda koku alma duygusu azalır.
Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.
Pankreas kanseri riski artar.
Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.
Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.
Sigaranın İçindeki Zehirler
----------
Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;
Polonyum - 210 (kanserojen) ,
Radon (radyosyon) ,
Metanol (füzeyakıtı) ,
Toluen (tiner) ,
Kadmiyum (akü metali) ,
Bütan (tüpgaz) ,
DDT (böcek öldürücü) ,
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri) ,
Aseton (oje sökücü) ,
Naftalin (güve kovucu) ,
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri) ,
Arsenik (fare zehiri) ,
Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
Karbon (eksoz Monoksit gazı) ,
Nikotin
ve 3.885 toksik madde.
Sonuç olarak ciğerlerimizde oluşan Katran (asfalt) .
Sigara Üreticilerinin Raporları
----------
1961 yılında BAT (İngiliz Amerikan Tütün Şirketi) Bilim Adamı Sir Charles Ellis tarafından sigara tiryakilerine yapılan açıklama:
'Sigara içmeyi sağlayan şeyleri anlamak için öncelikle bağımlılığın ne olduğunu bilmemiz gerekir.'
13 Şubat 1961, BAT raporu, 'Sigara İçmenin Etkileri ve Battelle Kontratı için İleri bir Araştırma Yapılması için Öneri', Sir Charles Ellis, Araştırmanın Yöneticisi.
'Şunu hatırlatmamın iyi olacağını düşünüyorum ki, nikotin ihtiyacının genetik özellikleriyle ilgili araştırma sonuca ulaşmak üzeredir'.
Brown & Williamson Araştırmacısı R.B. Griffith'in 1963 yılı raporu:
'Nikotin bağımlılık yapmaktadır. Biz nikotin satıcıları olarak, bağımlılık yapan bir uyuşturucu satıyoruz...'
Brown & Williamson Raporu, 17 Temmuz 1963
'Eğer, nikotin kullanımı kronik tiryakilere yasaklanırsa bile, hipotalamus'un kortikotropin salgılaması çok azalacağından dolayı bu kişiler zayıf bir endokrin sistemine sahip olacaklardır. Böyle zayıf düşmüş bir vücut, sürekli sigara içerek, psikolojik dengesini sağlamaya çalışır. Bu bilinçsiz istek, bireyin nikotin bağımlılığını açıklamaktadır.'
19 Şubat 1969 Philip Morris araştırmacısı Dr. Helmut Wakeham:
'Sigara bir ürün değildir, bir ambalajdır. Ürün nikotindir... Bir nefes sigarayı bir nikotin kamyonu gibi düşünmeliyiz.'
1970'lerin başı, Philip Morris firmasından William L. Dunn'ın kısa notu:
'Biz tütün endüstrisi değil nikotin endüstrisi işindeyiz.'
BAT Firması genel başkanının şirket yöneticileriyle yaptığı bir toplantı tutanaklarından, 1971:
'Nikotin bağımlılığı, pH dengesinin düzenlemesiyle kolaylıkla sağlanabilir.'
1973 R.J. Reynolds'un bilim araştırmacısının 'RJ Reynolds markasının gençliğe yönelik pazarında daha fazla satışa ulaşması için'yaptığı araştırmayla ilgili notu:
'Carolyn Levy'e bu araştırmayı sürdürmesi için onay verdim... Araştırmaya devam edeceğiz. Eğer, nikotinin sonuçları morfin ve kafein sonuçlarıyla benzerlik gösteriyorsa, araştırmayı gömmek istiyoruz. Bu nottan sadece iki kopya var, bir tanesi ekteki, diğeri de bendeki.'
1977 Philip Morris Raporundan:
'Çok az tüketici, nikotinin bir zehir olduğunun yada ne kadar bağımlılık yaptığından haberdar değil.'
Pasif içicilik ve Aktif Zarar Görme
----------
Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve sadece sigara içenler için değil içmeyenler için de çok zararlıdır. Sigara, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütününün hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür.
Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir.
Zehirli Duman
Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3.700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır.
Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar.
Risk Altındaki Bebekler ve Çocuklar
Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü, akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır.
Sigara İle İlgili İstatistikler..
----------
Türkiye'de Sigara Tüketimi
1990-1995 YILLARI
İki yabancı markalı sigara fabrikası faaliyete geçti. Açılışında bütün devlet erkanı oradaydı. Bütün “billboard”lar, gazeteler, dergiler, satış noktaları neredeyse her yer sigara reklamı ile donatıldı. Bine varan araç, on bini aşan personelle dağıtım ağı kuruldu. Tüketimi körüklemek için bedava sigaralar dağıtıldı.Başta bayiler olmak üzere her yere promosyonlar yağdırıldı. Tıp fakültesi mezuniyet balosunu Marlboro düzenledi. Üniversitelerin özel günlerinin değişmez sponsoru sigara idi. “Camel Trophy” - “Marlboro Adventure” gibi organizasyonlar sürekli gündemde tutuldu. Bir çok gazeteci- televizyoncu tanıtım için başta Amerika olmak üzere seyahatlere götürüldü. Çıkarılmak istenen kanun veto edildi, sonra gündeme bile alınmayıp, bir dönem görüşülemeden kadük oldu.
Patlama Yapan Sigara Tüketimi
* 1993 yılında yıllık tüketim 4.7 milyar paket / 22 Trilyon TL
* 1994 yılında yıllık tüketim 5.4 milyar paket / 61 Trilyon TL
* 1995 yılında yıllık tüketim 5.7 milyar paket / 95 Trilyon TL
Sosyal Sonuçlar
* 5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı.
* Sigara içme yaşı 11’lere indi.
* Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti.
* Sigara içmek doğal bir davranış oldu. Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız.
* Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu.
SİGARA ÜLKEMİZİN 1 NUMARALI SORUNUDUR! ! !
Türkiye'de Sigaradan Ölümler
Peki sigaradan daha öncelikli sorun var mı? Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız. Şüphesiz ölçümüz insan hayatı ve sağlığına verdiği zarar ölçü olarak alındığında: Hiçbir şey, sigara kadar ülkemizde insanlarımıza zarar vermemektedir. Ölçümüz insan hayatıdır.
Her yıl ülkemizde 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000'e çıkacak.
Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında kılı kıpırdamayanlar var. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor?
Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor.
Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor
Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.
Sigarayı Daha Başka Nasıl Tanıyabiliriz?
Ülkemizde en çok ölüme sebep veren diğer toplumsal sorunlarla karşılaştıracak olursak, sigarayı daha iyi tanıyabiliriz. Ülkemizde sonucu ölüm olan toplumsal belli başlı diğer sorunlarla karşılaştırılacak olunursa:
Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın
Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın
Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.
Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.
SİGARA SADECE ÜLKEMİZİN SORUNU DEĞİLDİR..
Dünyada Sigaradan Ölümler
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan etmiştir.
Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.
Tütünün Tarihçesi
----------
19. Yüzyıldan Önce Tütün Kullanımı
1492'den önce: Amerika kıtasının yerlileri tedavi ve dini amaçlarla tütün üretimi yapıyorlardı.
1492: Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetti. Avrupa'ya döndüğünde yanında bu kıtada daha önce hiç görülmemiş olan tütün tohumları ve yaprakları vardı. Kolomb'un mürettebatından Rodrigo Jerez tütün içerken görüldü ve şeytan tarafından ele geçirildiği iddia edilerek hapis cezasına çarptırıldı.
1535: Montreal Adasına ulaşan Jacques Cartier oradaki yerli halkın kendisine tütün sunmasından sonra günlüğüne 'vücutlarını, ağızları ve burunları sanki birer bacaymışlar gibi tütene kadar, dumanla dolduruyorlar', 'biz de onları taklit ettik, ancak duman biber gibi acıydı ve ağzımızı yaktı' diye yazmıştı.
1556: Fransa ilk defa tütünle tanıştı ve Jean Nicot kısa zamanda tütün içmeyi popüler hale getirdi (19. Yüzyıl bilim adamları 'nikotin' olarak tanınan kimyasal maddeye onun adını verdiler) . 1565 yılına gelindiğinde, tüm Avrupa'ya yayılan tütün alışkanlığı, ünlü İngiliz aristokratı ve şairi Sir Walter Raleigh'nin tütün içmeye başlamasıyla, İngiltere'ye de girdi.
1610: Japonya'da tütün üretimi ve içimi yasaklandı.
1612: Amerika'da Virginia'da ilk defa ticari tütün ekimi yapıldı ve başarıya ulaştı. Amerikalı tütün ekicisi John Rolfe daha sonra ünlü Kızılderili kızı Pocahontas'la evlendi. On yıl içinde, tütün Virginia eyaletinin en önemli ihraç maddesi haline geldi. Tütün ekimi için köle iş gücü kullanılmaya başlandı.
1618: Virginia 20.000 libre tütün üretti.
1622: Virginia, bir Kızılderili saldırısında kolonisinin üçte birini kaybetmesine rağmen 60.000 libre tütün üretti.
1627: Virginia, 500.000 libre tütün üretti.
1629: Virginia tütün üretimini üç katına çıkararak 1.500.000 libre tütün üretti.
1634: Maryland kuruldu. Maryland'de de tütün üretimine başlandı. Rus Çarı tütün içimini tüm Rusya'da yasakladı. Tütün içerken yakalananların ceza olarak burnu kesiliyor, suçun tekrarı halinde ölüme mahkum ediliyorlardı.
1660: Tütün üreticisi olan Virginia ve Marland kolonilerinde kölelik başladı. Sayıları azalan beyaz uşaklar yerini kölelere bıraktı. Köle fiyatları tütün fiyatlarına göre belirlenmeye başlandı.
1676: New France Kolonisinde sokakta tütün içmek ve tütün taşımak yasaklandı. Bir süre için, perakende satışta yasaklandı ancak halkın kendileri için tütün yetiştirmeye başlamasıyla, Kanada'nın tütün endüstrisi düşüş gösterdi.
1732: Virginia'nın en zengin tütün üreticisi Robert King öldü. Öldüğünde 300.000 dönüm arazisi ve 700 kölesi vardı.
1739: Fransa, Kanada'dan tütün ithal etmeye başladı.
1761: İngiliz doktor John Hill, 'Cautions Against the Immodetrate Use of Snuff' (Aşırı Enfiye Kullanımına Dikkat) isimli ve tarihte bilinen ilk tütün-kanser araştırması olan raporunu yayınladı.
1775: Virginia ve Maryland'in tütün üretimi 100 milyon libreye ulaştı.
19. Yüzyıl
1800: ABD'nin köle nüfusunun yarısından fazlası Virginia ve Maryland'deydi. Bu iki eyaletteki toplam zenci köle sayısı 395.000'di.
1800'lerin başı: Puro tüketimi, enfiye tüketimiyle rekabet etmeye başladı. Tütün çiğneme ve pipo kullanımı ortaya çıktı.
1854: 1856 yılında sona eren Kırım Savaşı başladı. İngiliz ve Fransız askerleri Türk tütünüyle tanışıp, onu Avrupa'ya götürdüler.
1878: Kanada'nın Ontorio bölgesinin rahibi Albert Sims 'The Sin of Tobacco Smoking and Chewing Together With an Effective Cure for These Habbits' (Tütün İçme ve Çiğneme Günahı ve Bu Alışkanlıkları Bırakmak İçin Etkili Tedavi) isimli kitabını yayınladı.
1881: ABD'de, John Bonsack ilk sigara yapan makinenin patentini aldı. Böylece ABD, günde 120.000 sigara üretmeye başladı. Bir makine 48 kişinin yaptığı işi yapıyordu. Üretim maliyeti düştü ve güvenli kibritin de icadıyla, sigara tüketimi bir anda patladı.
1889: Saint John Hastanesi sigaranın zararlarını ve gırtlak kanserine neden olduğunu anlatan bir kitap yayınladı.
1891: Kanada'nın British Colombia eyaletinde, 15 yaşından küçüklerin tütün içmesi yasaklandı.
1895: Sadece Kanada'da 66 milyon adet sigara satıldı.
20. Yüzyıl
1903: Kanada, İngiltere ve Amerika'da sigaranın zararları ciddi bir şekilde ele alınmaya başlandı, Kanada'da sigaranın yasaklanması için meclise kanun tasarısı verildi.
1914: Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla, sigarayı yasaklama hareketi sekteye uğradı hatta tüm dünyada, cephedeki askerlere tütün yollama kampanyaları başladı.
1920'ler: Tüm dünyada sigara kullanımı hat safhaya ulaştı, bir yılda tüketilen sigara sayısı milyarları buldu.
1930: Almanya'nın Köln Üniversite'si bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak ortaya çıkardı.
1934: İlk mentollü sigara üretildi.
1938: John Hopkins Üniversitesi doktorlarından Raymond Pearl sigara içenlerin, sigara içmeyenlere oranla daha genç yaşta öldüklerini belirtti.
1939: Almanya Polonya'yı işgal etti ve İkinci Dünya Savaşı başladı. Cephedeki askerlere sigara taşınmaya başlandı.
Bu sırada Alman bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine inceleyen yeni bir istatistiksel rapor yayınladı.
1943: Dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %60-%80'nin sigara içiyordu.
1944: Amerikan Kanser Derneği, sigaranın sağlığa zararlı olabileceğini belirtti. Akciğer kanseri ve sigara arasındaki ilişkinin henüz kesinlik kazanmadığını ama gene de dikkatli olunması gerektiği hakkında halkı uyardı.
1947: Kanadalı doktor Norman Delarue akciğer kanseri hastalarının %90'ının sigara tiryakisi olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı.
'sigara sağlığa zararlıdır'
sigara içilmez,sigara içmek yasaktır,no smoking...daha nice sözler sarfedilmiştir,ama hepsi boşuna! ...istatistikler hiçde düşmanca tavır içerisine girmiyor.nedeni açık,seçik.'dost acı söyler ama doğrusunu söyler'.sigaranın tüketimi ülkemizde bir hayli yüksektir.okulda,fabrikada,kışlada,otobüste,minibüste,trende,vapurda,metroda; hatta her yerde,sigara içilmemesi için mesajlar gerekli yerlere yazılmış,bunları görmezlikten gelemeyiz.hepimiz görüyoruz,işitiyoruz; ama işimize gelmiyor.eh kimileri zevkine,kimileride kederine bu zıkkımı içer.bu zıkkımın zararlarını yazmaya kalksam bana ne cümleler,ne de kağıt ile mürekkep yeter.sigara tiryakilerine acıyorum.hele hele sigara aşkına kapılanlara ne demeli? ey beyhude zavallı! aşka kıran mı girdi,gidipte o nalet şeye aşık olunurmu? aşık olacağınız o sigaranın zerafetine bir gözatalım...büfeden süslü-püslü ambalaj içerisinde gelinlik giymiş sigara paketini aldınız.coşku dolu ivedi hareketlerle jelatinini yırtma ile işe başladınız; derken o hayal meyal kurduğunuz sigaraya kavuşmak üzeresiniz.paketin üst tarafından bir pencere açtınız.o pencereden ruhunuzu okşayacak filtreli sigara ile başbaşasınız.sigarayı ateşlediniz.bir fırt,iki fırt derken,yudum yudum arzularınıza kavuştunuz.hey gidi tiryakiler arzularınıza kavuştuğunuzumu zannediyorsunuz? aslında sigara yudum yudum amacına ulaştı.sizi yok etmek,bitirmek ve tüketmek için kolları sıvadı bile.sigaraya aşık olursunuz öyle mi? kim aşkına kavuşmuş ki,siz kavuşasınız? aşk öyle kolaymı sanki? mecnun leylasına,kerem aslısına kavuşamadı.siz mi kavuşacaksınız? evet sigara aşkına belki ama yaşam aşkına hiçbir zaman...
Vazgeçmek istemediğim fakat bana vereceği zarardan adım gibi emin olduğum.
cigaraya benzer bisey ama onun kadar iyi degil! ! ! !
bir ucunda yanan tütün, diğer ucunda yanan bir hayat...
Başıma sardığım en büyük bela.
Nikotini sayesinde insana kendini bağlayan, ilk başta dumanı sayesinde entel dantel görünen fakat sonrasında çok aptalca bulduğum şey. İçine kafa yapıcı hiçbir ot koymadığınız sürece bir anlamı olmayan, Kötü kokan, benim sek kullanmadığım tütünü fabrikasyon sarılan karbondioksit deposu, Günlük hayatta kullanmadığım şey...
yani sigara işte olmazsa olmaz tamam zararlı öldürür ciğer ağrısı yapar çarpıntıya neden olur ama bırakamazsın zaten bırakmakta olmaz hele böyle havalarda elinde kahve fincanı bir elinde sigara dumanları karışır birbirine bu da huzur işte keyif...
Lütfen içmeyin şunu geleceği düşünün:En azından şimdinin acılarından kurtulmak için geleceğe acı yollamayın.