Bu kavramlarla pek alakadar değilim ama bana sanki sağcılık genetik bir şeymiş gibi görünüyor Örneğin: ana babanızdan Türk olarak doğmuşsunuz ve Türkçülüğü bir yaşam ideolojisi yapmışsınız. Fazla bir zihinsel çabaya gerek kalmadan masrafsız geleneğe tam bir teslimiyetle.. Onun için ben kendimi sağa hep uzak görmüşümdür. Müslümanlığı sağcılıkla bir görmek ise bana göre düşünce hayatımızın en büyük yanlışlarındandır İslamiyet özünde devrimci bir kimlik taşır Eğer bu din kulaktan dolma değil de okuyup araştırmaya dayalı olarak öğrenilse onun bu özelliği rahatlıkla anlaşılabilir. Ve bu yönüyle İslam sağa değil, sola daha yakındır ama ikisi de değildir.
bağımsız türkiye diye bağıran sol ve amerika bizim müttefikimizdir diye yırtınan sağ. ma iki grup da böyle öküz, çokbilmiş bi gençliğin yaratılabileceğini düşünemediler herhalde.
SAĞ VE SOL IKI BOMBOS KAVRAM... SAGSAN SAGCILIK NEDIR. MILLIYETCILIKLE BAGDASTIRMAK YANLIS BENCE..ZAMANE SAGCILARI BUNU COK IYI ANLATIYOR. SOKAKLARIN KOSEBASLARINDA GOREBILIRSINIZ BIR COGUNU...SADECE LAFTA SAGCI.. SORSANVATANIN MILLETIN ICIN NE YAPTIN DIYE,OKUYUP ADAM MI OLDUN, VE FAYDAN VAR DIYE :) KOCA BIR HİÇÇÇÇ.. SOL SOLCULUK NEDIR.. SOYLE BIR DUSUN BAKALIM SORMAZLARMI DUNYA UZERINDEKI DEEV SOLLAR BEN (YUGOSLAVYA -ÇEKOSLOVAKYA- SSCB) NERDE SIMDI NE HALDE...NE HAKLA HZIMET SOLDASIN DIYE...
iki taraftanda bi hayır göremiyorum...ya ben körüm ya 12 eylülü yanlış hatırlıyorum... inasanlık adına insanları katletme yarışı... sonuç: insanlık ayıbı...
bıktım su sacma yüzyıllık sagcı ve solcu muhabbetinden artık! insanlar bir taraflarını yırtarcasına bagırıp, kavga edip kendilerine fazla gelen enerjilerini atmak icin ya sagcıyım diyor ya solcu! baska bildikleri yok! neymis, 'AB ye gecit yok' MUS! neymis, 'universiteliler MİS, onlar da TKP liler MİS! ' tek kelimeyle SACMA!
Mehmet Metiner: İslamcı olarak sosyalizme daha yakınım
'İslam dini bence sosyal adaletçi bir dindir. Eğer siz solu veya sosyalizmi din karşıtı olarak algılarsanız, tabii ki İslam diniyle solun bağdaşması mümkün değil. Ama emeğe saygıyı, sosyal adaleti veya doğrudan adaletin kendisini tesis etmeyi isteyen bir ideoloji olarak alırsanız solu, İslamcılık sola çok daha yakındır. Ama ne yazık ki ülkemizde sol veya sosyalist ideoloji doğrudan doğruya kendisini din karşıtı bir pozisyonda ürettiği için İslamcılık ile hep çatıştı. Sağcılık muhafazakârlık, tutuculuk, bir anlamda geriliktir. Sol, tanımı gereği değişimci, yenilikçi bir öze sahiptir. Ama Türkiye'de nedense sol, statükonun bekçiliğine soyundu. O yüzden solla İslamcılık arasında Türkiye'de bence gerekli olmayan hatta anlamsız bir çatışma iklimi yaratıldı. Ben 15 yaşından beri İslamcılık hareketinin içinde olan bir insanım ama kendimi her zaman sola daha yakın hissediyorum. İslamcı solcu tabii ki olabilir. Kendimi solun değerlerine çok daha yakın hissediyorum. Mesela Suriye'de Müslüman Kardeşler hareketinin lideri olan Mustafa Sıbai İslam Sosyalizmi diye bir kitap yazmıştır. Müslüman Kardeşler hareketi bile İslam sosyalizminden söz edebiliyor. Seyit Kutup sol orijinden gelen biriydi. Sosyal adaleti, emeği, toplumculuğu savunan bir İslami sol, İran'da devrimin çok önemli hazırlayıcılarından biri olan Ali Şeraiti, Marksizm'in solun paradigması içinde yeni bir İslami yorum üretmeye çalıştı. Yeni bir açılım olarak gündeme gelmeli. Kendini bu temelde yeniden tanımlamış ve konumlamış sola Türkiye'nin ihtiyacı var. Bu temelde yeniden demokratik temelde tanımlanmış bir İslamcılık anlayışına ihtiyaç var. Her iki anlayışın da çok rahat biçimde yan yana yürümesi gerektiğine ve Türkiye'yi bu çıkmazdan kurtarması gerektiğine inanıyorum.'
bunun asıl hikayesi hegel döneminde başlar yani 1700/1800 yıllarında daha böyle bir durum söz konusu değildi..hegelin kurduğu mecliste fikir ayrılığı başlar ve gelenekçi olanlar meclisin sağ tarafına yenilikçi olanlar ise sol tarafa oturur..oturuş o oturuş işte...bir kıyamet kopar sonra dünyada
Türkiyede şuan itibariyle halkın gözünde ne sağ ne sol vardır.sağ görüşü savunanlar ve sol görüşü savunanlar bu ülkeyi çok sevdiklerini söylüyorlar.senelerce bu insanlar bu ülkeyi yönettiler.
bu ülkeyi bu hale ben mi getirdim?
çözüm her yerde nitelikli insanlar vardır.iş bu insanların bir araya gelip yapacağı eylemdedir.birleşin.ulusal cephede.şu ortam görüş savunma ortamı değildir.herkesin hakkını kendileri savunur.
Sağ partiler duvarlara seçim zamanı afiş yapıştırlar, çünkü ilk amaç oy almaktır.Sol partiler zaman zaman güncel olaylara tepki olarak afiş yapıştırırlar.Kastettiğim sol partiler ANTİ KAPİTALİST olan partilerdir.Zira bence ANTİ-kapitalist olduğunu açıklamayan bir parti SOL değildir, olsa olsa 'Sola yakın, sosyal demokrat partidir'
Görüşlerini beğenmediğiniz bir siyasi partinin karşısına çıkıp 'muhalefet yapan hangi parti olusa olsun (sağ veya sol) ona oy veririm.' mantığı çok yanlıştır.Çoğu insnaımız örneğin 'CHP, AKPnin karşıtıdır, ona oy veriyim' gibi bir mantığa sahipler.
tek bir sap ideoloji, yada tek bir sol ideoloji yoktur.Sağcılar gerici-muhafazakar, solcular ilerici diye bir genelleme çok büyük bir yanlıştır. Sağcı ama Atatürk ilkelerine bağlı bir çok insanımız olduğu gibi, kendini solcu olarak tanımlayan ve de dinine bağlı bir çok insanda vardır.Hatta bu insanlar çoğunluktadır.
Türkiye'de yıllarca 'solcu' kelimesi anarşist-komünist le aynı anlamlarda kullanıldı.Halen de öyle zannedenler bulunmaktadır.Evet komüniz sol bir görüştür.ANcak her solcu komünist değildir.
Türkiye'de yıllardır 'sağcı' kelimesi gerici-yobaz la aynı anlamda kullanıldı.Evet gerici-yobazlar kendilerini 'sağ'ın bir parçası olarak görmüştür.ANCAK her sağcı yobaz-gerici değildir.
Bana göre bir vatansever, 'ben sağcıyım-solcuyum' demeden önce, NE İSTEDİĞİNİ düşünmeli, karar vermelidir.Kendine sormalıdır: *Ben ülkemde yabancı sermayenin kol gezmesini, ABD-AB-İMF gibi güçlerin oyuncağı-sömürgesi haline gelmesini istiyor muyum? *Ben Kürtlerin-Çerkezlerin-Lazların bu sınırlar içerisinde kendi kültürlerini, dillerini konuşmalarını ister miyim? *Ben nasıl bir Eğitim sitemi olmasını istiyorum?
Ayrıca solun veya sağın tarihteki temeli, süreci, gelişimi hakkında bilgi birikimi olmayan kişiler çok sağlıksız bir siyasi karaktere sahip olabilirler.Bir dedikleri diğerini tutmayabilir.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri de (özellikle Türkiye gibi eğitim seviyesi düşük ülkelerde) insanın kendini İLLE DE BİR SİYASİ PARTİNİN TARAFTARI OLMASI gerektiği yanılgısıdır.Siyasi fikir ve görüşleriniz bir partiye YAKIN olabilir.Ama tamamen birebir aynı olamaybilir.Bu da çok doğaldır.
Çünkü günümüzde siyasi partiler bazı ateşleyici unsurları (laiklik-atatürk-imamhatip-kıbrıs-başörtüsü-ab-abd) kendileri inanmasalar bile sanki öyle düşünüyormuşçasına hararetle savunurlar.Bütün bunları SİYASİ PROPAGANDA MALZEMESİ yaparlar.
Siyasi partiler birbirlerine düşmanlık etmeye mahkum olurlar; çünkü dış düşmanlara ve sözde müttefiklerimize(ab-abd...) yan gözle bakmaya yetecek cesareti kendilerinde bulamazlar!
Bir de 'Ben sağcı da değilim solcu da değilim, memleketimiz için hayırlısı kimse o başa gelsin' mantığı vardır ki aslında mantıksızlıktır.Her insanın belli fikirleri ve görüşleri vardır.(En azından öyle olmalı) Bu görüşler ya sağa 'yakındır' yada sola 'yakındır'...Ama mutlaka bir tarafa 'yakındır'.
Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun ne olduğunu bilmediğine emin olduğum siyasi eğilimler.Türkiyede partilere, parti başkanlarına sağcı veya solcu olup olmadığına bakılarak oy verilmez genellikle.Neyi savundukları neye karşı oldukları halk tarafından pek fazla ilgi çekmez.Örneğin Ecevit 1977 yılında %40 ın üzerinde oy almıştır diye halkın %40 ı sol eğilimlidir diyemeyiz.Aynı şekilde AKP %40 larda oy alınca halkın %40 ı AKPnin politikalarını destekliyor diyemeyiz. Türkiye'de seçmenlerin yarıya yakını kadındır.Ama kadınlarımızın siyasete ne kadar uzak olduğunu biliyoruz.Politikacıya ay ne şeker kadın(Çiller) ay ne yakışıklı adam(Sarıgül) mantığıyla bakarlar.Hatta erkek seçmenlerin de büyük bir çoğunluğu olaya böyle bakar ve yaklaşırlar.
sağ-sol yok! ! boykot var.. :))
Bu kavramlarla pek alakadar değilim ama bana sanki sağcılık genetik bir şeymiş gibi görünüyor Örneğin: ana babanızdan Türk olarak doğmuşsunuz ve Türkçülüğü bir yaşam ideolojisi yapmışsınız. Fazla bir zihinsel çabaya gerek kalmadan masrafsız geleneğe tam bir teslimiyetle.. Onun için ben kendimi sağa hep uzak görmüşümdür. Müslümanlığı sağcılıkla bir görmek ise bana göre düşünce hayatımızın en büyük yanlışlarındandır İslamiyet özünde devrimci bir kimlik taşır Eğer bu din kulaktan dolma değil de okuyup araştırmaya dayalı olarak öğrenilse onun bu özelliği rahatlıkla anlaşılabilir. Ve bu yönüyle İslam sağa değil, sola daha yakındır ama ikisi de değildir.
SAGINLAN SOLUNU KARITIRANLARA BIR ÖNERI:
SAGINIZA SARIMSAK, SOLUNUZA SOGAN BAGLAYIN
bağımsız türkiye diye bağıran sol ve amerika bizim müttefikimizdir diye yırtınan sağ. ma iki grup da böyle öküz, çokbilmiş bi gençliğin yaratılabileceğini düşünemediler herhalde.
bircok seyi
Sarımsak-Soğan
yavvv ne gerek var boş işler artık bunlar
boş işler bunlar.. ne sağı ne solu ya.. herkesi fikirlerine bi kılıf uydurmak zorunda deil..
Ne sıçaktır şeytanın yatağı, solunda ve sağında bir sevgili, çekemezler birbirlerini!
hakikatin kirintilari
bir butunun parcalari
SAĞ VE SOL IKI BOMBOS KAVRAM...
SAGSAN SAGCILIK NEDIR. MILLIYETCILIKLE BAGDASTIRMAK YANLIS BENCE..ZAMANE SAGCILARI BUNU COK IYI ANLATIYOR. SOKAKLARIN KOSEBASLARINDA GOREBILIRSINIZ BIR COGUNU...SADECE LAFTA SAGCI.. SORSANVATANIN MILLETIN ICIN NE YAPTIN DIYE,OKUYUP ADAM MI OLDUN, VE FAYDAN VAR DIYE :) KOCA BIR HİÇÇÇÇ..
SOL SOLCULUK NEDIR.. SOYLE BIR DUSUN BAKALIM SORMAZLARMI DUNYA UZERINDEKI DEEV SOLLAR BEN (YUGOSLAVYA -ÇEKOSLOVAKYA- SSCB) NERDE SIMDI NE HALDE...NE HAKLA HZIMET SOLDASIN DIYE...
IKISIDE KOCA BIR HIÇ
Eski yunandan kalma bir gelenektir. Meclisin sağ tarafında sağcılar, sol tarafında solcular oturur.
Bizim geçmişimizde ise ülkücüler sağcıdır, komünistler solcudur. Şimdi ise dinciler sağdır, komünistler hala solcudur :) ülkücüleri bilmiyorum
iki taraftanda bi hayır göremiyorum...ya ben körüm ya 12 eylülü yanlış hatırlıyorum...
inasanlık adına insanları katletme yarışı...
sonuç: insanlık ayıbı...
kum havuzunda kavga eden iki kardes
sağ gösterip sol vurmak.. vurulan hep biziz nasıl olsa..
Maalesef ülkemizde Sağ-Sol ayrımı tamamen kültüreldir. Elit-Seçkinci, görece dinsiz/dinle ilgili olmayan, kozmopolit bir yaşam tarzını seçenler Solcu, geleneksel, görece dindar veyahut kırsal kökenli/köylü/çiftçi kimseler de Sağcı sayılıyor.
bıktım su sacma yüzyıllık sagcı ve solcu muhabbetinden artık! insanlar bir taraflarını yırtarcasına bagırıp, kavga edip kendilerine fazla gelen enerjilerini atmak icin ya sagcıyım diyor ya solcu! baska bildikleri yok! neymis, 'AB ye gecit yok' MUS! neymis, 'universiteliler MİS, onlar da TKP liler MİS! '
tek kelimeyle SACMA!
Mehmet Metiner: İslamcı olarak sosyalizme daha yakınım
'İslam dini bence sosyal adaletçi bir dindir. Eğer siz solu veya sosyalizmi din karşıtı olarak algılarsanız, tabii ki İslam diniyle solun bağdaşması mümkün değil. Ama emeğe saygıyı, sosyal adaleti veya doğrudan adaletin kendisini tesis etmeyi isteyen bir ideoloji olarak alırsanız solu, İslamcılık sola çok daha yakındır. Ama ne yazık ki ülkemizde sol veya sosyalist ideoloji doğrudan doğruya kendisini din karşıtı bir pozisyonda ürettiği için İslamcılık ile hep çatıştı. Sağcılık muhafazakârlık, tutuculuk, bir anlamda geriliktir. Sol, tanımı gereği değişimci, yenilikçi bir öze sahiptir. Ama Türkiye'de nedense sol, statükonun bekçiliğine soyundu. O yüzden solla İslamcılık arasında Türkiye'de bence gerekli olmayan hatta anlamsız bir çatışma iklimi yaratıldı. Ben 15 yaşından beri İslamcılık hareketinin içinde olan bir insanım ama kendimi her zaman sola daha yakın hissediyorum. İslamcı solcu tabii ki olabilir. Kendimi solun değerlerine çok daha yakın hissediyorum. Mesela Suriye'de Müslüman Kardeşler hareketinin lideri olan Mustafa Sıbai İslam Sosyalizmi diye bir kitap yazmıştır. Müslüman Kardeşler hareketi bile İslam sosyalizminden söz edebiliyor. Seyit Kutup sol orijinden gelen biriydi. Sosyal adaleti, emeği, toplumculuğu savunan bir İslami sol, İran'da devrimin çok önemli hazırlayıcılarından biri olan Ali Şeraiti, Marksizm'in solun paradigması içinde yeni bir İslami yorum üretmeye çalıştı. Yeni bir açılım olarak gündeme gelmeli. Kendini bu temelde yeniden tanımlamış ve konumlamış sola Türkiye'nin ihtiyacı var. Bu temelde yeniden demokratik temelde tanımlanmış bir İslamcılık anlayışına ihtiyaç var. Her iki anlayışın da çok rahat biçimde yan yana yürümesi gerektiğine ve Türkiye'yi bu çıkmazdan kurtarması gerektiğine inanıyorum.'
bunun asıl hikayesi hegel döneminde başlar yani 1700/1800 yıllarında daha böyle bir durum söz konusu değildi..hegelin kurduğu mecliste fikir ayrılığı başlar ve gelenekçi olanlar meclisin sağ tarafına yenilikçi olanlar ise sol tarafa oturur..oturuş o oturuş işte...bir kıyamet kopar sonra dünyada
türkiyede çatışmaların en yaygın olduğu 68-70 dönemlerinde iki grubun sıkça karşı karşıya geldiği kavram
Türkiyede şuan itibariyle halkın gözünde ne sağ ne sol vardır.sağ görüşü savunanlar ve sol görüşü savunanlar bu ülkeyi çok sevdiklerini söylüyorlar.senelerce bu insanlar bu ülkeyi yönettiler.
bu ülkeyi bu hale ben mi getirdim?
çözüm her yerde nitelikli insanlar vardır.iş bu insanların bir araya gelip yapacağı eylemdedir.birleşin.ulusal cephede.şu ortam görüş savunma ortamı değildir.herkesin hakkını kendileri savunur.
Sağ partiler duvarlara seçim zamanı afiş yapıştırlar, çünkü ilk amaç oy almaktır.Sol partiler zaman zaman güncel olaylara tepki olarak afiş yapıştırırlar.Kastettiğim sol partiler ANTİ KAPİTALİST olan partilerdir.Zira bence ANTİ-kapitalist olduğunu açıklamayan bir parti SOL değildir, olsa olsa 'Sola yakın, sosyal demokrat partidir'
Bişey taşıyacaksam sol elimi, pande-tolyo! atacaksam sağ ayağımı kullanırım...
Görüşlerini beğenmediğiniz bir siyasi partinin karşısına çıkıp 'muhalefet yapan hangi parti olusa olsun (sağ veya sol) ona oy veririm.' mantığı çok yanlıştır.Çoğu insnaımız örneğin 'CHP, AKPnin karşıtıdır, ona oy veriyim' gibi bir mantığa sahipler.
tek bir sap ideoloji, yada tek bir sol ideoloji yoktur.Sağcılar gerici-muhafazakar, solcular ilerici diye bir genelleme çok büyük bir yanlıştır.
Sağcı ama Atatürk ilkelerine bağlı bir çok insanımız olduğu gibi, kendini solcu olarak tanımlayan ve de dinine bağlı bir çok insanda vardır.Hatta bu insanlar çoğunluktadır.
Türkiye'de yıllarca 'solcu' kelimesi anarşist-komünist le aynı anlamlarda kullanıldı.Halen de öyle zannedenler bulunmaktadır.Evet komüniz sol bir görüştür.ANcak her solcu komünist değildir.
Türkiye'de yıllardır 'sağcı' kelimesi gerici-yobaz la aynı anlamda kullanıldı.Evet gerici-yobazlar kendilerini 'sağ'ın bir parçası olarak görmüştür.ANCAK her sağcı yobaz-gerici değildir.
Bana göre bir vatansever, 'ben sağcıyım-solcuyum' demeden önce, NE İSTEDİĞİNİ düşünmeli, karar vermelidir.Kendine sormalıdır:
*Ben ülkemde yabancı sermayenin kol gezmesini, ABD-AB-İMF gibi güçlerin oyuncağı-sömürgesi haline gelmesini istiyor muyum?
*Ben Kürtlerin-Çerkezlerin-Lazların bu sınırlar içerisinde kendi kültürlerini, dillerini konuşmalarını ister miyim?
*Ben nasıl bir Eğitim sitemi olmasını istiyorum?
Ayrıca solun veya sağın tarihteki temeli, süreci, gelişimi hakkında bilgi birikimi olmayan kişiler çok sağlıksız bir siyasi karaktere sahip olabilirler.Bir dedikleri diğerini tutmayabilir.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri de (özellikle Türkiye gibi eğitim seviyesi düşük ülkelerde) insanın kendini İLLE DE BİR SİYASİ PARTİNİN TARAFTARI OLMASI gerektiği yanılgısıdır.Siyasi fikir ve görüşleriniz bir partiye YAKIN olabilir.Ama tamamen birebir aynı olamaybilir.Bu da çok doğaldır.
Çünkü günümüzde siyasi partiler bazı ateşleyici unsurları (laiklik-atatürk-imamhatip-kıbrıs-başörtüsü-ab-abd) kendileri inanmasalar bile sanki öyle düşünüyormuşçasına hararetle savunurlar.Bütün bunları SİYASİ PROPAGANDA MALZEMESİ yaparlar.
Siyasi partiler birbirlerine düşmanlık etmeye mahkum olurlar; çünkü dış düşmanlara ve sözde müttefiklerimize(ab-abd...) yan gözle bakmaya yetecek cesareti kendilerinde bulamazlar!
Bir de 'Ben sağcı da değilim solcu da değilim, memleketimiz için hayırlısı kimse o başa gelsin' mantığı vardır ki aslında mantıksızlıktır.Her insanın belli fikirleri ve görüşleri vardır.(En azından öyle olmalı) Bu görüşler ya sağa 'yakındır' yada sola 'yakındır'...Ama mutlaka bir tarafa 'yakındır'.
Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun ne olduğunu bilmediğine emin olduğum siyasi eğilimler.Türkiyede partilere, parti başkanlarına sağcı veya solcu olup olmadığına bakılarak oy verilmez genellikle.Neyi savundukları neye karşı oldukları halk tarafından pek fazla ilgi çekmez.Örneğin Ecevit 1977 yılında %40 ın üzerinde oy almıştır diye halkın %40 ı sol eğilimlidir diyemeyiz.Aynı şekilde AKP %40 larda oy alınca halkın %40 ı AKPnin politikalarını destekliyor diyemeyiz.
Türkiye'de seçmenlerin yarıya yakını kadındır.Ama kadınlarımızın siyasete ne kadar uzak olduğunu biliyoruz.Politikacıya ay ne şeker kadın(Çiller) ay ne yakışıklı adam(Sarıgül) mantığıyla bakarlar.Hatta erkek seçmenlerin de büyük bir çoğunluğu olaya böyle bakar ve yaklaşırlar.
80 den önce esen fırtınanın adı
ordu şııışt dedi milletin sağı solu birbirine karıştı
Ne güzel.
Doğu ile batı gibi ayrı kutuplar.
bu yy la yakışmayan iki terim ayrım yapanlara inat herkes eşit :)