Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Panama kanalı sizce ne demek, Panama kanalı size neyi çağrıştırıyor?

Panama kanalı terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Mehmet Ozmaral
    Mehmet Ozmaral

    Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi
    Amerika Kıtası'nın kuzeyi ile güneyi arasında yer alan orta bölümü.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Panama topraklarında yer alır ve
    Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer almaktadır.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Atlantik Okyanusu ile
    Atlas Okyanusu veye Atlantik, Pasifik 'den sonraki en büyük ikinci okyanusdur. Bir zamanlar tek parça olan ata kıtanın bölünmesiyle oluşmuş olup, Avrupa ve Afrika 'yı Amerika Kıtası 'ndan ayırır. Yan denizleri ile birlikte (Akdeniz, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi) 106,2 Mil. km² alana sahip olup, yeryüzünün beşte bir alanını kaplar. 3314 metre ortalama derinliği bulunan okyanusun en derin noktası Porto Riko Çukuru dur.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Pasifik Okyanusu'nu birbirine bağlar.

    Kanalın yapımı, tarihin en büyük ve en zor mühendislik projelerinden bir olmuştur. Gemicilik üzerindeki etkileri ise, Güney Amerika kıtasının en güney ucu olan Cape Horn'dan dolaşma külfetini ortadan kaldırmış olması nedeniyle çok önemlidir.

    Panama'da bir kanal inşa etme fikri 1500'lü yıllara kadar giderse de, ilk ciddi çalışmalar, Fransızların öncülüğünde 1880'de başlamış fakat bir sonuç vermemiştir. İnşaat ABD tarafından tamamlanmış ve kanal 1914'te hizmete açılmıştır. 77 kilometre uzunluğundaki kanalın yapımı sırasında, sıtma ve sarı humma gibi hastalıklardan büyük toprak kaymalarına kadar her türlü güçlükle karşılaşılmış ve yaklaşık 27.500 kanal çalışanı bu süreçte can vermiştir.
    Bugün New York'tan San Francisco'ya giden bir geminin, Panama kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Cape Horn'un dolaşılmasını zorunlu kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.

    Açılışından 2002 yılına dek, yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır.

    Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir.

    Panama KanalıOrta Amerika’da Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusunu birleştiren kanal. On dokuzuncu asırda sömürgelerini artırmak, yeni menfaat bölgeleri elde etmek düşüncesinde olan Fransa, 1879’da Panama Kanalını yapmayı düşündü. Süveyş Kanalını açan Ferdinand de Lesseps bu işi bir şirket halinde yürütmek için teşebbüse geçti. Fakat bu işi başaramayarak, kurulan ortaklık iflas etti. 1894’te ortaklık Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliği yaparak tekrar faaliyete geçti. Fransa, karşılaşılan siyasi ve mali güçlükler sebebiyle Panama demiryolu ile kanal çalışmalarındaki hakkını Amerika’ya satmak mecburiyetinde kaldı. ABD karşılaşılan bütün güçlüklere rağmen 1904’te başlattığı kanal çalışmalarını on yıl içinde bitirdi. Kanal, 1915 yılının Ağustos ayında işletmeye açıldı.

    Panama Kanalının inşaatı sırasında iş kazaları ve hastalık yüzünden 6000 kadar işçi ölmüştür. Kanalın uzunluğu 81.300 m, genişliği en dar yerinde 91 m, en geniş yerinde 300 m, derinliği ise 12,5-13,7 m arasındadır. Panama Kanalı açılınca gemiler GüneyAmerika’nın en güneyindeki Horn Boğazını dolaşmadan, bir okyanustan diğerine geçebilmektedir. Bu bakımdan çok önemli olan Panama Kanalı, Amerika’nın iki okyanus kıyıları arasındaki deniz yolunu 15.000 km kısaltmıştır. Aynı zamanda Güney ve Kuzey Amerika’nın Büyük ve Atlas Okyanusu kenarlarındaki yolculukları da kısalmıştır.

    Panama Kanalı, Süveyş Kanalı gibi olmayıp, orta kısımda deniz seviyesinden yüksek Gotun Gölü vardır. Bu göl sun’i olup, Gotun Barajı yapımında meydana gelmiştir. Bu gölün su yüzeyi iki okyanustan da yüksektir. Okyanustan gelen gemi, kademeli olarak havuzlar vasıtasıyla göl seviyesine kadar yükseltilir. Yolun büyük bir kısmı bu gölde olup, sonra tekrar havuzlar yardımıyla kademeli olarak diğer okyanusun seviyesine indirilir. Kanaldan yılda ortalama 15-20 bin civarında gemi geçmektedir. Dünyanın en büyük gemileri rahatlıkla bu kanaldan geçebilmektedir. Halbuki Süveyş Kanalından büyük gemiler geçemezler. Uçak gemileri dahil, ABD donanması Büyük ve Atlas Okyanusuna bu kanaldan rahat geçtiğinden stratejik önemi artmaktadır.
    TarihiABD ve Panama, ilk defa 1903 yılında Hay-Bunay-Varilla Antlaşmasıyla bölgenin kurulmasına karar verdiler. Bu antlaşmaya göre, ABD, Kanal Bölgesinin 8 km’lik bir alanını “daimi” kontrolüne alıyordu. Buna karşılık Panama’nın bağımsızlığını garanti altına alacaktı. Ayrıca Panama’ya 10 milyon dolar ödeyecek ve 250 milyonluk bir tahsisat ayıracaktı. 1936’da Hull-Alfaro ve 1955’te Chapin-Fabrega Antlaşmalarıyla bu tahsisat arttırıldı. 1962 yılında kanal üzerine Thatcher Ferry Köprüsü yapıldı. 1964 yılında bölgede ayaklanmalar başgösterdi. 1971 ve 1974 antlaşmalarıyla yeni düzenlemeler getirildi. Son olarak imzalanan 1977 tarihli anlaşmaya göre Kanal Bölgesinden, ABD tedricen çekilecek ve 1999 yılına kadar bölge Panama Cumhûriyetine teslim edilmiş olacaktır.

    Fiziki YapısıPanama Kanalı bölgesi kanalın her iki kenarından 8 km içeriye girmiş durumuyla, yaklaşık olarak 16 km. genişliğindedir. Kanal Bölgesinin, Panama Kanalı ve geçiti boyunca devam eden uzunluğu ise 64 km civarındadır. Bölgenin yüzölçümü yaklaşık 1432 km2dir. Bölgede tropikal iklim hüküm sürer. Ocak ayından mayıs ayına kadar kurak ve mayıs ayından aralık ayına kadar yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması Atlantik Kıyılarında 3308 mm ve Pasifik kıyılarında 1730 mm’dir. Ortalama hava sıcaklığı 23 ila 32°C arasında değişir.

    Nüfus ve Sosyal HayatYaklaşık olarak 55.000 nüfuslu bir bölgedir. bunun üçte ikisi Amerikalıdır. Nüfûsun 45.000’ine yakın bir bölümü sivil, geri kalanı ise ABD ordusunda, Kanal Bölgesi Hükümetinde veya Panama Kanal Şirketinde çalışır. Kanal Bölgesinin başlıca kasabaları Cristobal, Balboa ve Ancon’dur.
    Siyasi HayatKanal Bölgesi Hükümeti, ABD’ye ait, Panama Kanal Şirketiyle yakından alakalı olan bir idaredir. 1951’de kurulan bu şirket, Panama Kanalını ve Panama Demiryolunu işletir. Kanal Bölgesi bir vali tarafından yönetilir. Bu vali ABD Başkanı tarafından tayin edilir. Vali, aynı zamanda Panama Kanal Şirketinin de otomatik olarak başkanı olur. Vali, bölgedeki eğitim ve öğretim, polis, itfaiye, posta hizmeti ve halk sağlığı konularında başlıca sorumludur. Bu hususlardan dolayı ABD kanunlarına tabi tutulur ve ordu sekreterliği vasıtasıyla, ABD başkanına bağlıdır.
    Amerika ve Asya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.

  • ´m e R n n`
    ´m e R n n`

    USAnın kotrolünde

  • Büşra Özkan
    Büşra Özkan

    Atlas Okyanusuyla Büyük Okyanusu birbirine bağlayan su yoludur.Bildiğim birşey daha var kanalın bir ucundan diğer ucuna yolculuk 9 saat sürmekteymiş, birde bu kanalın yapımında yanlış olmasın ama 30.000 civarında işçi ölmüş ayrıca dünyanın 7 harikasından birisi imiş=)

  • Hande Gul Sarıgöl
    Hande Gul Sarıgöl

    biz dönem ödevi arıyoruz siz bize soruyonuz ayıp ya insan kendisi yazarda biraz faydalı olur....

  • Mecit Orhan
    Mecit Orhan

    gitmedim,görmedim,duydum.gemiler merdivenden çıkoomuş.

  • Harun Çat
    Harun Çat

    kocaman güney amerika kıtasını dolaşmamayı...

  • Legioner
    Legioner

    Insanlıgın en buyuk yapılarından biri

  • Erkan Orhan
    Erkan Orhan

    gemi merdiveni...basamakları sudan yapılmış....

  • Celil Er
    Celil Er

    mühendislik harikası

  • Şendeniz Yüksel
    Şendeniz Yüksel

    panamakanalını görmek istiyorum

  • Şendeniz Yüksel
    Şendeniz Yüksel

    bilmiyorum

  • Nilay Aytek
    Nilay Aytek

    O halde önce şu nickname değişse...(nickname dedim, rumuz değil :)

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Dağ üzerindeki bir nehir vasıtasıyla 2 okyanusu birbirine bağlayan bir kanaldır. (Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu)

    Gemi önce birinci havuza girer. Okyanus tarafındaki kapak kapanır, gölün suyu bu havuzu doldururken yükselir. Havuzun nehir tarafındaki kapak açılır ve gemi nehirden sonraki diğer havuzları da geçip diğer okyanusa iner.

    Çalışma şekli

    'Yağmur olmazsa, Panama kanalı da olmaz '

  • Oktay Karaca
    Oktay Karaca

    atlantik ve büyük okyanusları (bakın pasifik demedim niye? amerikalımıyız biz? değiliz sizde demeyin) birbirine bağlayan, ilk yapımını üstlenen ve süveyş kanalınıda kendileri yapan fransızları hüsrana uğratan (işçilerin çoğu sıtmadan vefat etmiş allah rahmet eylesin) bu hüsranın ardından ABD nin yapını üstlenip becerdiği kocaman bi geçittir, dendiğine göre 25-30 saatte geçilir aman diyim 1 gün resmen :)