Kültür Sanat Edebiyat Şiir

ozon sizce ne demek, ozon size neyi çağrıştırıyor?

ozon terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada ’iyileşmeye’ başladığı sanılan ozon tabakasının Kuzey Kutbu üzerinde rekor derecede inceldiği ortaya çıktı.

  • Düşünmüyorum Yine De Varım
    Düşünmüyorum Yine De Varım

    Kundaktaki çocuk bile delmek için uğraşıyo.

  • Oktay Karaca
    Oktay Karaca

    insanlardaki delme hırsının son noktası...

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    3 tane oksijen atomu

  • Melike Toros
    Melike Toros

    1 molden hesaplayacak olur isek; 2.6,02.10üzeri23 :) + 6,02.10üzeri23

  • Arthas
    Arthas

    Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir kimyasal bileşiktir (O3) . İki atomlu normal atmosferik oksijenin (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Böylece bu iki çeşit molekülün yapıları birbirinden aşağıdaki gibi farklıdır:

    O3 oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. (fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında hissedilir) . İsmi Yunanca 'koklamak' manasına gelen ozein’den gelir. Alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein (1799-1868) tarafından 1840 yılında keşfedildi. Zemin seviyelerine yakın yerlerde 10 milyon hava partikülü başına bir partikül O3 (= 0.1 ppm = 200 µg/m³) konsantrasyonlarında duman şeklinde bulunur. 2000 metre yükseklikte, çok daha azalarak 0.03 - 0.04 ppm seviyelerine düşer.

    Çok güçlü okside etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde, Dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır.

  • Arthas
    Arthas

    Ozon atmosferde doğal olarak bulunan bir gazdır. Her ozon molekülü 3 tane Oksijen atomu içerir ve O3 olarak gösterilir. Atmosferik ozonun % 10 civarındaki kısmı yeryüzüne çok yakın olan troposferde (yüzeyden 10-16 km. yukarı) bulunur. Atmosferik ozonun geri kalan % 90’lık kısmı troposferin tepesi ile yaklaşık 50 km. yükseklikteki stratosferde bulunur. Stratosferdeki büyük miktardaki ozon sıklıkla “ozon tabakası” olarak adlandırılır.

  • Burak F K
    Burak F K

    Leke çıkarmada da kullanılan, 3 oksijen atomunun birleşmesinden oluşan, uçucu, sarımsak kokulu, güçlü bir mikrop öldürücü, yüzme havuzlarına da katılan ve mayo renklerimizin açılmasına neden olan bir molekül. Ayrıca deliği ile meşhur, güneşin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden dünyamızı ve tabi bizi koruyan bir de tabakası var. Bunun yanında en sık bu isim ile 'bu üründe ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler bulunmamaktadır' ibaresinde karşılaşmaktayız.

  • Seu Kuyt
    Seu Kuyt

    delik,
    bir turlu yamayamiyoruz,
    set,
    bir nevi cardak :)))

  • Zehra Taner
    Zehra Taner

    O3

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Yukarı atmosferde yaklaşık,25 km. yükseltide ozon gazının (O3) en yoğun olduğu bir kuşak vardır. Bu ozon tabakası insan için zararlı olan elementleri süzerek yeryüzünü Güneş’in morötesi ışınlardan korur.1985’ten bu yana, ozon tabakasında, kutupların üstünde büyüyen deliklerin oluştuğu saptandı. Soğutmada, plastik köpük ve aerosol yapımında çok sık kullanılan kimyasal bir ürün olan CFC’nin (kloroflorokarbon) , tabakasını tahrip ettiği sanılıyor.
    _______________________________________________________

    İTÜ: Ozon tabakası inceldi – (Basın)

    İSTANBUL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik, '1998'de yapılan tespitlere göre, Türkiye'nin de yer aldığı orta enlemlerde ozon azalması tespit edildi' dedi.

    İTÜ ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen 'Uluslararası Stratosferik Ozon/UV Radyasyonu Değişimi ve Etkileri' konulu panelde konuşan Prof. İncecik,1987'de Dünya Meteoroloji Teşkilatı'nın (WMO) önderliğinde 'Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü'nün kabul edildiğini ve Türkiye'nin de protokolü 1991'de imzaladığını hatırlattı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Doç. Dr. Selahattin Sarı da, stratosferik ozon azalmasının, yeryüzünün ultraviyole-B ışınlarına daha çok muhatap olmasına neden olacağını ifade ederek, 'Bu durum da, öncelikle sağlık sorunlarına ve ekolojik denge üzerinde olumsuz değişimlere neden olur' şeklinde konuştu. (aa)
    _______________________________________________________

    Ozon tabakası nasıl oluştu? (www.biltek.tubitak.gov.tr/)

    Yaşam ortaya çıkmadan önce, karbon dioksit, nitrojen ve diğer ağır gazlar, Dünya’nın manto tabakası ve yer kabuğu tarafından ortama bırakılıyordu. Bu gazlar dünyanın yerçekimi kuvveti sayesinde tutuldu ve zaman içinde bir atmosfer meydana geldi.Yerçekimi, metan (CH4) , karbon dioksit (CO2) , amonyak (NH3) , hidrojen (H2) , azot (N2) , ve su buharının (H2O) bu şekilde atmosferde birikmesine neden oldu. Zaman içinde Dünya, su buharının yoğunlaşıp sıvı hale gelmesine olanak sağlayacak kadar soğudu. Bu durum beraberinde yağmurları ve kuvvetli kasırgaları getirdi. Sürekli yağan yağmur denizlerin oluşmasını sağladı. Şiddetli kasırgalar sırasında oluşan elektrik dünyanın yüzeyini etkiledi.

    Bu sırada atmosferde serbest halde hiç oksijen yoktu çünkü oksijen hidrojenle birleşip suyu, yer kabuğundaki başka elementlerle de birleşip demir oksitleri, silikatları, karbon dioksiti ve karbon monoksiti oluşturuyordu. Yaklaşık 2 milyar yıldan fazla bir süre boyunca oksijenin tamamı başka elementlere bağlanmış halde bulunuyordu.

    İlk canlılar, atmosferde serbest oksijen bulunmadığı için anaerobik yani oksijensiz solunum yapan canlılardı. (Canlıların ortaya çıkışlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz “Dünya üzerinde yaşam nasıl başladı? ” sorusunun cevabına göz atabilirsiniz.) Anaerobik solunumda sonra fotosentez evrimi gerçekleşti, yani fotosentez yapabilen canlılar ortaya çıktı. Bu canlılar su ve karbon dioksiti kullanarak glikoz ve oksijen üretmeye başladılar. Serbest oksijen böylece atmosferin stratosfer adı verilen tabakasında birikmeye başladı. Morötesi ışınlar, bu tabakadaki oksijen moleküllerine (O2) çarparak bu moleküllerin iki oksijen atomuna (O + O) bölünmesi sebep oldu. Bu oksijen atomları da oksijen molekülleriyle birleşerek ozonu oluşturdular. (O + O2 → O3) . Ozon tabakası bu şekilde oluştu. Ayrıca bu tepkimeler günümüzde de aynı şekilde oluşmakta. Ozon tabakasının üstünde yeterince oksijen bulunmadığı için tabakanın kalınlığı sınırlı. Daha alt tabakalara da morötesi ışınlar ulaşamıyor. (B. Duygu Özpolat)
    _______________________________________________________

    Ozon kirliliği – (www.ogm.gov.tr/bilgi/ozon_01.htm)

    Bunun yanısıra, güneş ışığında fotokimyasal tepkimeye giren egzos gazları, kirli havadan oluşan duman bulutlarında ozon ve nitrojen dioksit oluşturmaktadır. Böylece atmosferin yeryüzüne yakın alt kısımlarında da bir Ozon Kirliliği meydana gelmektedir...
    _______________________________________________________

    ayrıca bkz. Ozon Nedir:
    www.kimyaokulu.com/merak%20ediyorsaniz/html/ozon.htm
    www.koeri.boun.edu.tr/meteoroloji/ozon2.htm
    www.ttgv.org.tr/tur/06_tekno_guncel/644.htm (Ozonla İlgili bağlantılar)
    vb.
    _______________________________________________________