Kültür Sanat Edebiyat Şiir

mühendis sizce ne demek, mühendis size neyi çağrıştırıyor?

mühendis terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • melek sayar
    melek sayar

    çok güzel aferim size

  • Mete Esin
    Mete Esin

    Mühendislik ve başka…
    Mühendis sözü Arapça olup, aynı dildeki hendeseden gelmiştir. Hendeseyse geometri demektir. Anlaşılacağı üzere, yaptığı iş ve verdiği hizmete göre mühendis sözünde bir eksik vardır. Buysa, aritmetiktir. Yâni, mühendislik geometri olduğu kadar belki ondan daha çok aritmetiktir. Kısacası hesaptır. Demek ki, mühendis sözünün bir mantığı olabilmek için, hem aritmetik hem de geometriyi karşılaması uygundur. Her neyse…
    Bizde mühendis demek, neredeyse ve sâdece inşaat mühendisi demektir. Bundan başka branşlar akla gelmezler. Hattâ plan-proje işi olan mîmarlık kâle bile alınmaz; o da inşaat mühendisliğinden sayılır. Oysa, temelde hesap olduğu cihetle her konunun mühendisliği olabilecektir. Nitekim, dünyânın gelişmiş ülkelerinde branşlar hayli çeşitlenmiştir, daha da çeşitlenmektedir.
    Mühendislik, daha doğrusu inşaat mühendisliği, belki de en çok depremlerle gündeme gelir. Çöküp, yıkılan binâlardan, müteahhitlerin yanında mühendisler de sorumlu tutulurlar. Halk nezdinde yargılanır, demir ve çimentonun eksikliğinden mahkûm edilirler!
    Oysa, böylesi ancak binde bir gerçek olabilir. Çünkü iyi bir mühendis, bütün verileri doğru ve gerçekçi değerlendirip hassas hesaplar yapar. Uğraşmak istemeyip bundan kaçanlarsa, bir yandan da deprem gibi ihtimâller karşısında kendilerini garantiye almak için, hesapları şişirirler! Sonuçta betona girecek demir de çimento da ihtiyaçtan fazla olur. Bunu bilen veyâ tahmin eden uyanık (!) müteahhit de, demir ve çimentoyu kendince eksiltir, kesitleri küçültür, yâni aklınca dengeyi sağlar! [Günümüzdeyse hesapları bilgisayarlar yaptığından, bu konudaki hatâ artık imkânsız gibidir.] Ayrıca… Beton için lâzım olan uygun agrega (kum-çakıl vb) , yeterli derecede su ve karışım, döküm bittikten sonra belirli zamanda sulama, kalıbı almak için gereğince beklemek gibi teknik şartların ihmâl edilmeleriyse kabahatin üstüne yeni kabahatler koyar! Bu ikinci safhadaysa, bizzat müteahhitin kendisiyle denetim mühendisi, ayrı-ayrı veyâ birlikte sorumlu olabilirler. [Mühendislikte hesap ve denetim, biri önce diğeri sonraki ayrı konulardır.]
    Sonra… Bir gün olur, bir anda bir deprem gelir ve sallar... Pek yakında yaşadığımız üzere bundan ötesi mâlûmdur!
    Mühendislik deyip de daha neler yazmak mümkündür. Şu var ki, yakın zaman önce bir Van depremi yaşanmışken, bundan başka ne düşünülür ki! ?

    Mete Esin

  • Nilüfer Aydemir
    Nilüfer Aydemir

    :)) öğrendiklerinin genel kültür olarak kaldığı bu ülkede çokta hakkettiği yeri bulmayan bir meslektir..

  • Oya Okur
    Oya Okur

    sanki müendiz demek herşei bilen anlamında die bişe okumuştm bi yerde...öörendiklerimiz yetmio bi de herşei bilecess aman aman daha neler...4 yıl kafamız herşeyle doluo tüm dersleri werip mezun olmak ayrı bi dert zaten...mezun oldum ama kimse müendiz olduuma inanmıoo...2. derece akrabalarım dahil zannımca ufak tefek bi bünye olduumdan böyle dalga geçiolar...neese zaten daha tam müendiz diilim ööle mezun olmaklan hallolmuo hemen...

  • Cgl Cgl
    Cgl Cgl

    'Senden mühendis olmaz....'

    olur paşam olur...bu çalışmayla olmayabilirdi ama bu zekayla olur....
    ahh bir de huzur olsa, neler neler olacak......


    -fakülteye bakıyorum da.....bunların %97sınden muhendıs olmaz....
    ben dahil
    nokta

  • İsmail Çakır
    İsmail Çakır

    mühendis kelimesini mü - hendis kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Hendese arapçada matematiğin şekil bilgisi anlamındadır. Mühendese zamanla Mühendisûn ve mühendis olmuştur. Şekil bilgisi bilen kişiler geometri bilir ve bu bilgiyi işlerinde tatbik eder.Mü kelimesi de yapan eden anlamına gelmesi için kelimelerin başına konur.

  • Erkan Orhan
    Erkan Orhan

    İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elekronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse.

    (tam tanımını öğrenmek için baktığım lügâttan arak :) ................- ;)) ...Pp

    en az lisans eğitiminin gerekli olduğu ilâve edilebilir...Pp

  • Fildişi Kule
    Fildişi Kule

    turgut özben

  • İlyas Başpınar
    İlyas Başpınar

    Mühendislik mesleğini icra eden.
    Yapıcı.
    Matematiği doğaya geri veren.
    Ama en çok şu söz var ya, Cemal Süreyya'nın bir şiirinden aktarıyorum:
    '......mühendisler geldiler. Kedi resmini bile cetvelle çizenler......'