Hicrî: 18.M.1285 / Milâdî: 11 Mayıs 1868 tarihinde, Atûfetlü Efendim Hazretleri diye başlayan fermanla kuruluş emri verilen; günümüzdeyse öğrencilerinin kendini birer meşhur-u cihan sandığı lise. Tanzimat uygulamalarının Osmanlı'daki yansımalarından olan bu eğitim kurumu, 1 Eylül 1868 de Sultan Abdülaziz'in katıldığı törenle faaliyete geçer. O güne dek uygulanan geleneksel eğitim sisteminin dışına çıkılarak (batılı eğitim standartlarını uygulayarak) , sosyal hukuksal siyasal alanlarda gerçekleştirilecek yenilikleri Osmanlı'da yaşama geçirecek aydın kadroların yetiştirilmesi maksadıyla kurulmuştur. Teneffüslerde Fransızca konuşma zorunluluğu 'bu aydın kadroların! ' sırf daha aydın yetiştirilmesi içindir aklınız karışmasın.. Farsça, Arapça, İtalyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca 'nın seçmeli dersler arasında olduğunu da ekleyelim.. Ve'l hasıl'ı kelam, eğitim ve kültür alanındaki inkılaplardan etkilenmiş olacak, Cumhuriyet dönemiyle birlikte teneffüslerdeki bu zorunluluk kalkarak genel kültür dersleri Türkçe verilmeye başlar ve kurum 1924 yılında Galatasaray Lisesi adını alır. Mekteb i Sultani' den bahsediyorsak eğer hakkında ne/ ne kadar yazmış olursak olalım, o muhteşem kapısından söz etmediysek eksik anlattık demektir. İstiklâl Caddesi'nden geçerken heybetine ve asaletine daha dikkatli bakın derim.. O kapı, arkasında sakladığı muhteşem boğaz manzarasına yakışır bir kalkandır..
Hicrî: 18.M.1285 / Milâdî: 11 Mayıs 1868 tarihinde, Atûfetlü Efendim Hazretleri diye başlayan fermanla kuruluş emri verilen; günümüzdeyse öğrencilerinin kendini birer meşhur-u cihan sandığı lise.
Tanzimat uygulamalarının Osmanlı'daki yansımalarından olan bu eğitim kurumu, 1 Eylül 1868 de Sultan Abdülaziz'in katıldığı törenle faaliyete geçer. O güne dek uygulanan geleneksel eğitim sisteminin dışına çıkılarak (batılı eğitim standartlarını uygulayarak) , sosyal hukuksal siyasal alanlarda gerçekleştirilecek yenilikleri Osmanlı'da yaşama geçirecek aydın kadroların yetiştirilmesi maksadıyla kurulmuştur.
Teneffüslerde Fransızca konuşma zorunluluğu 'bu aydın kadroların! ' sırf daha aydın yetiştirilmesi içindir aklınız karışmasın.. Farsça, Arapça, İtalyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca 'nın seçmeli dersler arasında olduğunu da ekleyelim.. Ve'l hasıl'ı kelam, eğitim ve kültür alanındaki inkılaplardan etkilenmiş olacak, Cumhuriyet dönemiyle birlikte teneffüslerdeki bu zorunluluk kalkarak genel kültür dersleri Türkçe verilmeye başlar ve kurum 1924 yılında Galatasaray Lisesi adını alır. Mekteb i Sultani' den bahsediyorsak eğer hakkında ne/ ne kadar yazmış olursak olalım, o muhteşem kapısından söz etmediysek eksik anlattık demektir. İstiklâl Caddesi'nden geçerken heybetine ve asaletine daha dikkatli bakın derim.. O kapı, arkasında sakladığı muhteşem boğaz manzarasına yakışır bir kalkandır..