Kültür Sanat Edebiyat Şiir

mekece köyü sizce ne demek, mekece köyü size neyi çağrıştırıyor?

mekece köyü terimi Var Mısın? tarafından tarihinde eklendi

  • Nihat Tunç
    Nihat Tunç

    Mekecelilik sevgiyi bilmek,köyünü özlemek demek.Ama orada yaşayanlar için.

  • Serkan Tunç
    Serkan Tunç

    http://www.mekece.guzeldir.com/
    COĞRAFİ DURUM:
    Mekece köyü Paşalar boğazı adıyla bilinen; Cambaz kayaların 3km kuzeydoğusunda, ilçenin demiryolu ile ana asfalt yolun bitimini sınırlayan son köyüdür. Doğusunda Eğriçay köyü, batısında Ahiler köyü, kuzeyinde Şeyhvarmaz köyü en yakın komşu köyleridir. Köyün hemen güneydoğusunda Sakarya nehri akmaktadır. Batısında Ahiler köyünden akarak gelen Papaz deresi köy arazisini sulamaktadır.
    Köy ve çevresi meyve ağaçlarıyla tabii bitki örtüsü ile kaplıdır. Köy doğu rüzgarlarını tamamen sinesine çeker. Çevrenin diğer köylerinde yağmurun yağacağı bu köyün üzerinde bulutlar görüldüğünde “tamam yağmur var” diye ifade edilir. Paşalar boğazına doğru uzayan kıraç dağ eteği köy muhtarlığınca parsellenip, Kemaliye, Akçakaya ve diğer köylerden gelen ailelere satılmış ve böylece köy 60 hane iken, kısa zaman içinde 250 hane olmuştur.
    Köyün tam ortasından Ankara-İstanbul demiryolu ile, İstanbul-Eskişehir, Adapazarı-Bursa karayolu geçmektedir. Ana asfaltın Bursa yolu bitişimi köyün tam merkezinden geçer. Köyün başlıca mekileri Eşşekmeydanı, Dereköyler, Kelemlikler, Değirmendere, Kaleler, Sıracevizler, Sakaraboyları, Erenlerüstü, Soğanlıklar, Harmanlarmahallesi, İstasyon, Karakaya, Cambazkaya ve Karaağaçlıklar dır.
    KÖYÜN TARİHİ:
    Köyün tarihi geçmişi kesin olarak belli değildir. Mekece halkının Emevi ordularındaki Mekkeliler’den mi, yoksa Osman beyin Söğüt yaylasından getirdiği Türkmenlerden mi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Halk arasında anlatılan ve yaşlı kuşaklardan aktarılan bilgilere göre iki rivayet vardır:Birinci rivayet göre; Emevi devleti, dört halife devrinden sonra kurulan ilk devlettir. Emeviler’in Bizans’ın başkenti olan İstanbul’u fethetmek için 705 ile 750 yılları arasında sefer yaptıkları bilinmektedir. Emevi tarihine göre Beğce (Mekece) ’ye obalar halinde gelen ordular, Paşalar boğazını (Cambazkaya vadisi) geçtikten sonra, Beğce’de bulunan tekfurluğu kolayca fethetmişlerdir.
    Beğce’yi fetheden Emevi orduları Rinsel (Tirse, Kemaliye) tekfurluğunu fethederek Tekfurluğun, Akçakaya köyündeki bazı binaları da talan ederek geriye dönmüşlerdir. Beğce ve Rinsel de yaşayan Bizanslılar Müslüman olduktan sonra, birkaç yıl Mekece’ de ordularını dinlendiren Emevi kumandanları İstanbul üzerine yürümüşlerdir.
    İkinci rivayete göre; Osmanlı devletinin kurucusu, Osman beyin çevrede fethettiği ilk tekfurluk (Beğce) Mekece’dir (1324) . Beğce’yi fethettiği yıllarda halkın Müslüman olduğuna inanarak ve itimat ederek, Beğce’nin beyini serbest bırakmış ve Akhisar üzerine yürümüştür. Fakat beyin Rinsel tekfuru ile anlaşarak Osmanlı ordularına saldırışı, Osman beyi şaşırtmıştır. Şeyhvarmaz köyü altında Osman bey ile savaşmışlardır. Savaşı Kaybeden tekfur ve Mekece beyi Karaceyş Hisarına (Paşalar kalesi) kaçarak saklanmışlardır. Halkın çoğunluğu Müslüman olan Mekece köyü bu olaydan sonra tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.Kurtuluş savaşı yıllarında Mustafa Kemal (Atatürk) e ve Türk ordularına yardımı esirgemeyen Halil İbrahim Ağanın yaşadığı köy olması çevreyi savunan Türk ordularının karargahının burada kurulu olması, Mekece’nin önemini bir kat daha arttırmaktadır.

  • Kemal İri
    Kemal İri

    Mekece Köyü adıda üzerinde bir köy. :-)