Kültür Sanat Edebiyat Şiir

mann haatha sizce ne demek, mann haatha size neyi çağrıştırıyor?

mann haatha terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    KİM VAR ORDA?

    Aşağıda aktardığım bölüm,1950'lerin başında, Gazze'ye yapılan bir baskını yansıtıyor. Baskını anlatan, olayın kahramanlarından Meir Har-Tzion. Bu kişinin, İsrail'in bir dönem dışişleri bakanı olan Ariel Sharon'un yakın arkadaşı -ve, kelimenin en doğru kullanımı ile, 'suç ortağı'- olduğuna dikkatinizi çekmem gerekiyor.

    'Mann Haatha? '

    - 'Geniş, kurumuş nehir yatağı ay ışığında parlıyor. Dağ yamacı boyunca dikkatle ilerliyoruz. Evler görünmeye başladı. Rüzgârla salınan çalıların gölgesi toprağa düşüyor. Uzaktan üç ışık seçiliyor. Karanlıktaki evlerden Arap müziği duyulmakta... Dörder kişilik üç gruba ayrılıyoruz. Gruplardan ikisi güneyimizdeki büyük göçmen kampına yöneliyor, diğer gurup Gazze Vadisi'nde yalnız başına duran bir eve doğru yürüyor. Ay gümüş ışığı ile bizi sararken, yeşil tarlalardan çamurlar içinde ilerliyoruz. Sessizlik birazdan kurşun sesleri, patlamalar ve şimdi huzur içinde uyuyanların çığlıkları ile bozulacak. 'Mann Haatha? '
    (Arapça, 'Kim var orada? ')
    Sesin geldiği tarafa dönüyoruz. Korku içinde titreyen iki Arap duvara yapışmış duruyor. Kaçmayı deniyorlar. Ateş açıyorum. Adamlardan biri yere düşüyor, diğeri koşmaya devam ediyor.
    Artık harekete geçmeliyiz. Kaybedecek vaktimiz yok!
    Araplar karma karışık halde koşuşurken, ev ev işimizi hallediyoruz.
    Makineli silâhların sesi korkunç çığlıklara karışıyor.
    Göçmen kampının ana caddesine varıyoruz. Diğer gurup, karşı yönden kaçan Araplar'a saldırıyor. El bombalarının gürültüsü yükseliyor. Geri çekilme emri alıyoruz.
    Saldırı sona erdi.
    Yarın gazeteler şöyle yazacak. Gazze yakınlarındaki Halburj göçmen kampı saldırıya uğradı. Kamp, İsrail toprak altına sızanlara barınak hizmeti görüyordu. Yirmi kişi öldü, yirmiden fazlası da yaralı.'

    Aktaran: Jülide ERGÜDER