Malatya-Kayseri-Ankara karayolu üzerinde olup, Malatya'ya uzaklığı 53 km'dir. Köy, dağlık bir alandadır. Hemen batısındaki Karahan Geçidi'nin rakımı 1800 m.dir. Köy nüfusu: 1997: 266 :2000: 202 Kişi sürekli ikamet eder. Sosyo-Ekonomik Yapı Etnik-dinsel yapı, Kürecik yöresinde olduğu gibi kürt-alevidir. Kürtçenin 'Kurmanci' lehçesi konuşulur. Kökeni konusunda çeşitli tartışmalar olmakla birlikte, köyün şimdiki yapısı ile 500 yılı geçkin bir süredir burada yerleşik olduğuna dair kanıtlar güçlüdür. Daha öncesine dair ise ortak etnik ve dinsel yapıdan (kürt-alevi) kaynaklı olarak Dersim yöresinden, diğer bazı araştırmalara göre de Suriye'nin kuzey bölgelerinden buraya geldikleri yönündedir. 'Horasan'dan gelindiği' tezi ise daha çok Türk-İslam ideolojisi kaynaklı olup pek de itibar edilmemektedir. Köyde kayısı başta olmak üzere, yöreye özgü olan Çavuş (Bal) Armudu ve elma yetiştirilmektedir. Köyün temel geçim kaynağı tarım (kayısıcılık) ve hayvancılık olmakla birlikte, çoğunlukla köy dışından, özellikle de başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya ve yine başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine (Adana, Mersin, İzmir, Ankara) yerleşmiş köylülerin köyde kalan yakınlarına sağladığı destek daha önemli bir boyuttadır. Köy, yaklaşık 80-100 haneli olup, köyde sürekli kalan hane sayısı 30 civarındadır. Bunların da geçim kaynağı kırsal ekonomiden çok yurtdışındaki veya büyük kentlerdeki yakınlarının sağladığı yardımlardır. Köy, yüksek bir okuma-yazma oranına sahip olup, üniversiteli oranı oldukça yüksektir. Ayrıca Malatya Kayseri yolu köyün ortasında geçmekte olup gürkaynak köyü 7 mezradan oluşmaktadır.1-Hanahışlar Mezrası 2-Öğeçler ve Bılızlar Mezrası 3-Şeyholar Mezrası 4-Kürdmıstolar Mezrası 5-cunolar ve Kuniler mezrası 6-Ağcalar Mezrası 7-Sofular Mezrası 'dır.Köyün Doğusundan Kuruçay Ve Dümüklü Köyü bulunur. Batısından çarşak Tepesi Ve Radar Bulunur. Güneyinde Kahyalı ve Ortaköy Köyleri vardır. Kuzeyinde ise Durulova köyü Bulunmaktadır.Gürkaynak Köyü Muhtarı Ali Kılıçkaya olup Azalar ise 1- Mehmet Karapınar 2-Hasan Akçadağ 3-Mamo Kadem 4- Hacı Kuruçay 'dır.Gürkaynak köyünün Akçadağ İlçesine olan uzaklığı 24 km.dir. Köyde öğrenci azlığı nedeni ile okullar kapalı olup öğrenciler Toplu taşıma ile Kepez Köyünde bulunan Mehmet Çelik ilk öğretim okuluna taşınmaktadır.Köyün mezra yolları Köy Merkezine kadar olan kısmları ise stabilize yol'dur.
Gürkaynak köyü'nün Eski Adı Kelanlı'dır.
Malatya-Kayseri-Ankara karayolu üzerinde olup, Malatya'ya uzaklığı 53 km'dir. Köy, dağlık bir alandadır. Hemen batısındaki Karahan Geçidi'nin rakımı 1800 m.dir. Köy nüfusu: 1997: 266 :2000: 202 Kişi sürekli ikamet eder.
Sosyo-Ekonomik Yapı
Etnik-dinsel yapı, Kürecik yöresinde olduğu gibi kürt-alevidir. Kürtçenin 'Kurmanci' lehçesi konuşulur. Kökeni konusunda çeşitli tartışmalar olmakla birlikte, köyün şimdiki yapısı ile 500 yılı geçkin bir süredir burada yerleşik olduğuna dair kanıtlar güçlüdür. Daha öncesine dair ise ortak etnik ve dinsel yapıdan (kürt-alevi) kaynaklı olarak Dersim yöresinden, diğer bazı araştırmalara göre de Suriye'nin kuzey bölgelerinden buraya geldikleri yönündedir. 'Horasan'dan gelindiği' tezi ise daha çok Türk-İslam ideolojisi kaynaklı olup pek de itibar edilmemektedir.
Köyde kayısı başta olmak üzere, yöreye özgü olan Çavuş (Bal) Armudu ve elma yetiştirilmektedir. Köyün temel geçim kaynağı tarım (kayısıcılık) ve hayvancılık olmakla birlikte, çoğunlukla köy dışından, özellikle de başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya ve yine başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine (Adana, Mersin, İzmir, Ankara) yerleşmiş köylülerin köyde kalan yakınlarına sağladığı destek daha önemli bir boyuttadır. Köy, yaklaşık 80-100 haneli olup, köyde sürekli kalan hane sayısı 30 civarındadır. Bunların da geçim kaynağı kırsal ekonomiden çok yurtdışındaki veya büyük kentlerdeki yakınlarının sağladığı yardımlardır. Köy, yüksek bir okuma-yazma oranına sahip olup, üniversiteli oranı oldukça yüksektir.
Ayrıca Malatya Kayseri yolu köyün ortasında geçmekte olup gürkaynak köyü 7 mezradan oluşmaktadır.1-Hanahışlar Mezrası 2-Öğeçler ve Bılızlar Mezrası 3-Şeyholar Mezrası 4-Kürdmıstolar Mezrası 5-cunolar ve Kuniler mezrası 6-Ağcalar Mezrası 7-Sofular Mezrası 'dır.Köyün Doğusundan Kuruçay Ve Dümüklü Köyü bulunur. Batısından çarşak Tepesi Ve Radar Bulunur. Güneyinde Kahyalı ve Ortaköy Köyleri vardır. Kuzeyinde ise Durulova köyü Bulunmaktadır.Gürkaynak Köyü Muhtarı Ali Kılıçkaya olup Azalar ise 1- Mehmet Karapınar 2-Hasan Akçadağ 3-Mamo Kadem 4- Hacı Kuruçay 'dır.Gürkaynak köyünün Akçadağ İlçesine olan uzaklığı 24 km.dir. Köyde öğrenci azlığı nedeni ile okullar kapalı olup öğrenciler Toplu taşıma ile Kepez Köyünde bulunan Mehmet Çelik ilk öğretim okuluna taşınmaktadır.Köyün mezra yolları Köy Merkezine kadar olan kısmları ise stabilize yol'dur.