1:Kullanıldığı zaman kişinin özgürlüğünü, otonomisini ve özdenetimini kaybettiren uyuşturucu maddelerdir.(Sigara, Alkol, Esrar, Tiner, Bally :)) 2:öge,unsur... 3.Bir enerjidir, Einstein’in ünlü formülünden hatırladığımız gibi:E=MC2..... Çifte doğalıdır. Hem dalgadır, hem de zerre. Quantum fiziğine göre, kendisini oluşturan atomaltı ögelerin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Bunlar atom çekirdeği ve elektronlardan oluşmuşlardır. Atom çekirdeğini nötron ve protonlar oluşturur. Protonlar pozitif yüklü partiküllerdir ve quarklardan oluşmuşlardır. Nötronların yükü yoktur.. Nötronların protonların etrafında hale oluşturduğuna inanılmaktadır. Nötron ve protonlar farklı quarklardan oluşmuşlardır. Çekirdekdeki proton ve nötron sayısı maddenin kimyasal yapısını, yani elementleri saptar. Quantum fiziğine göre maddeyi oluşturan atomaltı ögeler son derece kaotik bir davranış içindedirler. Hareketlerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini, bire-bir anlamaya olanak yoktur. Onların yalnız istatistiki bir anlamı vardır. Birbirlerinin etkilerini nötralize ederler ve dışarıya yansıyan güçler atomaltı dünyadaki kaosu değil, o kaosdan çıkan düzeni yansıtırlar. Madde göründüğü gibi davranmayan bir nesnedir.. Bir tür yanıltmacadır, hayaldir.. Çünkü temel dogasını hiç bir zaman açığa vurmaz. Bizi kandırır. Dindarlar ve tasavvufcular bunu öteden beri söyler dururlardı zaten.. Ama nedenini açıklayamıyorlardı. Quantum mekaniği ise açıklayabiliyor. Atomaltı dünyada, daha önce de değindiğimiz gibi, ışık yoktur, üst, alt, on arka yoktur. Bir hareketin başlangıcı ve sonu yoktur, geldiği mi yoksa gittiği mi bilinmez.. Quantum mekaniğine göre madde davranışı belirsiz kesin olmayan ögelerden oluşmuştur.
Sözlük ve ansiklopedilerde tanımlanan, anlatılan kelime, ad veya konulardan her biri: 'Bir uzmanla buluşacağı zaman ansiklopediyi açar, o konuyla ilgili maddeyi okur.'- S. Birsel
Yasa, sözleşme, antlaşma gibi metinlerde, her biri başlı başına bir yargı getiren ve çoğu kez rakamla belirtilen bölüm: 'Kanun tatbikatında merhamet bilmez. Suçları maddeleriyle ölçer. Hükmünü verir, çarpar.'- H. R. Gürpınar
Duyularla algılanabilen, bölünebilen, ağırlığı olan nesne: 'Bütün uyuşturucu maddeler gibi, vazgeçemeyeceği kadar bağlanarak yalana alışır.'- N. Cumalı.
1.klasik tanım (lise dersleri) : uzayda yer kaplayan ve kütlesi olan şey'ler.. 2.fizikteki tanım: enerji öbekleri... yani kütle şart diil.. enerji şart..
ben nedense maddeyi severim... hatta bizim mantık sistemimizi de onların oluşturduğu fikrindeyim... zaten yeni fizik ile beraber, maddelerin davranışları ile sosyal bilimler arasında bi bağıntı kurulabilmekte... bu da yeni fiziğin getirisi...devamı da gelicek...
ben gülşah ilk öğretim okulu 4 cü sınıf öğrencisiyim madde yeryüzünde
ve hava boşluğunda bulunan sıvı ve katı tüm cisimlere madde denir
1:Kullanıldığı zaman kişinin özgürlüğünü, otonomisini ve özdenetimini kaybettiren uyuşturucu maddelerdir.(Sigara, Alkol, Esrar, Tiner, Bally :))
2:öge,unsur...
3.Bir enerjidir, Einstein’in ünlü formülünden hatırladığımız gibi:E=MC2..... Çifte doğalıdır. Hem dalgadır, hem de zerre.
Quantum fiziğine göre, kendisini oluşturan atomaltı ögelerin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Bunlar atom çekirdeği ve elektronlardan oluşmuşlardır. Atom çekirdeğini nötron ve protonlar oluşturur. Protonlar pozitif yüklü partiküllerdir ve quarklardan oluşmuşlardır. Nötronların yükü yoktur.. Nötronların protonların etrafında hale oluşturduğuna inanılmaktadır. Nötron ve protonlar farklı quarklardan oluşmuşlardır. Çekirdekdeki proton ve nötron sayısı maddenin kimyasal yapısını, yani elementleri saptar.
Quantum fiziğine göre maddeyi oluşturan atomaltı ögeler son derece kaotik bir davranış içindedirler. Hareketlerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini, bire-bir anlamaya olanak yoktur. Onların yalnız istatistiki bir anlamı vardır. Birbirlerinin etkilerini nötralize ederler ve dışarıya yansıyan güçler atomaltı dünyadaki kaosu değil, o kaosdan çıkan düzeni yansıtırlar. Madde göründüğü gibi davranmayan bir nesnedir.. Bir tür yanıltmacadır, hayaldir.. Çünkü temel dogasını hiç bir zaman açığa vurmaz. Bizi kandırır. Dindarlar ve tasavvufcular bunu öteden beri söyler dururlardı zaten.. Ama nedenini açıklayamıyorlardı. Quantum mekaniği ise açıklayabiliyor. Atomaltı dünyada, daha önce de değindiğimiz gibi, ışık yoktur, üst, alt, on arka yoktur. Bir hareketin başlangıcı ve sonu yoktur, geldiği mi yoksa gittiği mi bilinmez..
Quantum mekaniğine göre madde davranışı belirsiz kesin olmayan ögelerden oluşmuştur.
eğer madde sizi manadan alı koyuyorsa o madde tehlikeli bi maddedir...!
antimaddenin zıddı ;)
Öge, unsur.
Sözlük ve ansiklopedilerde tanımlanan, anlatılan kelime, ad veya konulardan her biri:
'Bir uzmanla buluşacağı zaman ansiklopediyi açar, o konuyla ilgili maddeyi okur.'- S. Birsel
Yasa, sözleşme, antlaşma gibi metinlerde, her biri başlı başına bir yargı getiren ve çoğu kez rakamla belirtilen bölüm:
'Kanun tatbikatında merhamet bilmez. Suçları maddeleriyle ölçer. Hükmünü verir, çarpar.'- H. R. Gürpınar
Duyularla algılanabilen, bölünebilen, ağırlığı olan nesne:
'Bütün uyuşturucu maddeler gibi, vazgeçemeyeceği kadar bağlanarak yalana alışır.'- N. Cumalı.
1.klasik tanım (lise dersleri) : uzayda yer kaplayan ve kütlesi olan şey'ler..
2.fizikteki tanım: enerji öbekleri... yani kütle şart diil.. enerji şart..
ben nedense maddeyi severim... hatta bizim mantık sistemimizi de onların oluşturduğu fikrindeyim... zaten yeni fizik ile beraber, maddelerin davranışları ile sosyal bilimler arasında bi bağıntı kurulabilmekte...
bu da yeni fiziğin getirisi...devamı da gelicek...