lord of the rings / yüzüklerin efendisi sizce ne demek, lord of the rings / yüzüklerin efendisi size neyi çağrıştırıyor?
lord of the rings / yüzüklerin efendisi terimi Uygar tarafından tarihinde eklendi
lord of the rings / yüzüklerin efendisi terimi Uygar tarafından tarihinde eklendi
Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği" film müzik
Filmin son karesinde; çocuk , bana çok yakın gelen bir cümle duymuştum:
"İki tür hikaye vardır," diyordu filmin esrarengiz sihirbazı.
"Gerçek hikayeler, ve gerçek olması gereken hikayeler.
Bu izlediğiniz ikinci tür hikâyelerdendi."
J.R.R. Tolkien'ın kült eseri Yüzüklerin Efendisinde ikinci tür hikayelerden biri
belki de en güzeli anlatılmakta.
Peki ama, nedir bana ve daha yüz küsur bin okuyucuya ya da seyirciye
"Frodo Baggins'le sekiz yol arkadaşının öyküsü gerçek olmalıydı" dedirten?
Çok mutlu bir dünyada mı yaşıyorlar, olaylar çok mu keyifli,
"keşke bu maceralar benim başımdan geçseydi" diye mi düşünüyor insan?
hayatımın en özel-güzel-muhtesem-mükemmel-harika-kusursuz ve daha ifade edemeyeceğim kadar da harikulade bir başyapıt
Lara St. John (1971) - 'Gypsy'
şu anda tam bir krizin ortasındaim...yüzüklerin efendisini izlemeliyimm...arada bi böyle bi kriz gelio soora da geje oturup sabaha kadar üçlemeyi izliorum...nası bişe bu yaaa...
çok güzel bir filmdi o yüzden elimde var olduğu halde kitabını okumadım :))
gerçekten kitap ile film birbirini tutmuyor...
izlediğim yüzlerce film in içerisindeki en muazzam seri......
bu film bize dünyanın en önemli yerinin ortası olduğunu dünyamızda insanlardan başka varlıklarında yaşadığını öğretti orklar,goblinler ve bu iksinin karışımı olan uruk-hailer bide elfler. Cüceler demicem çünkü cücelerin var olduğunu biliyoduk birde büyücüler var tabiiki cinci hocalara benzemeselerde gandalf,saruman.galadriel efendimiz sauron ve witch-king of angmar(angmarın büyücü kralı) . Bizim ırkımız olan insanlar en muazzamı aragorn kahraman abimiz kendileri arathorn oğlu isildurun varisidir yüzük yok edildikten sonra kendileri gondorun kralı olmuşlardır.Daha sonra aşık olduğu kadın arwenle evlenmiştir ayrıca en iyi dostları legolas(ondan iyi okçu tanımam) ve gimlidir.son olarak savaşta ölen insan,elf ve kötü birliklere(ork,uruk) başta lurtz,uğluk,gothmog,sharku olmak üzere rahmet dilerim
lordofdrinks,yüzüklerin beyefendisi... gibi nickleri beraberindegetiren başyapıt
4.sü 'yüzük gitti kavga bitti' adiyla piyasaya sürülecek olan üçlemenin adı
süper bir film süper bi kitap veeeeeeeeee
süper iki oyun
ilk oyun daha hoş ama
the battle of the middle earth
bütün stratejicilerin oynaması gerek özellikle krallar şehrindeki 3 boyutlu kale olagandışı age of empires artık bitti benim için ama multiplayerda age of vazgeçilmez..
Hepsine hükmedecek bir yüzük, hepsini
o bulacak.
Hepsini bir araya getirip, karanlıkta birbirine bağlayacak
ne filmdi unutulmaz ogün :))
abi ben bu filmede kitabada bayılıyorum. bin kerede oynasa filmini bin kerede izlerim ama kitabı biraz fazla ağır en azından iki-üç defa okumak lazım. bide tolkien in diğer kitaplarınıda okumak lazım zira bu kitaplar yüzüklerin efendisi üçlemesinin içindeki bir çok hikayeyi açıklıyor. AMA BENİM ANLAMADIĞIM BU VALİMAR KİM.
bugün ikincisini de aldım çok iyiiiiii oyunnnnnnn
kitap larıda filmleride beş para etmez.............
ama oyun süper oynadıgım en ii strateji oyunu....
orta dünyadan en iyi oyun....
kitaplarını okumadım.filmde,evet müthiş bir görsellik var,ama ilk izlediğimde bile bana sanki haçlı seferlerini resmediyormuş gibi geldi.'kötülük doğudan yükseliyor' felan.oh ne güzel,bir fantastik,yani uydurma konuyla uygarlığın beşiği doğuyu kötü,hala barbar kalmış batıyı iyi yap,dünyaya da izlet.sahtekar,kötü kalpli herifler.
alyans.. :)
Elbereth! Gillthoniel..
Fantastik tarzda yazilmis en iyi üçleme bence.Kitaplarin herbirini ikiser defa okudum.Filimlerini kaçar kez izledigimi hatirlamiyorum.Yazari olan J.R. Toolkin'in koyu bir irkçi oldugunu okumustum.(umarim degildir.) Belkide bu yüzden filmde batiyi temsil eden iyi insanlar hep mavi gözlü,sarisin,beyaz tenli; doguyu temsiledenlerse çirkin,esmer,vahsi.
Aşağıda yer alan fransızca cümleye istinaden, izniyle :) açıklaması...
''Bu benim seçimimdi.
Sen istesen de, istemesen de...artık beni götürebilecek gemi yok.''
legolas
etkileyici
yüzük kardeşliği” hikayesinin özünde, Orta-Dünyayı dokuz farklı yaratık ve kültür oluşturuyor: hobbitler, cüceler, insanlar, elfler, büyücüler, troller, entler, orklar, yüzük tayfları kara süvariler ve uruk-hai’ler.
her kültürün kendi zengin yaşam biçimleri, gelenekleri, mitleri, giyimleri ve hatta dövüş tarzları var. Her biri çok gelişmiş bir yaşamın ve kendi tarihimizin dışında yaşayan, nefes alan bir dünyanın özünü oluşturuyor.
örneğin, hobbitler nazik ve doğaya yakınlar, çiftçilik yapıyorlar ve neredeyse çocuk gibiler. kısa, kıllı ayaklı hobbitler, tepelerin eteklerindeki içi eşyayla döşenmiş deliklerde yaşıyorlar. basit zevkleri var. örneğin, pipo içmek, yemek yemek ve tabii ki, hikaye anlatmak...
öte yandan elfler asil, şık, sihirli varlıklar. zamanları akıp gidiyor ve mit olma yolunda ilerliyorlar. öldürülebilir veya acıdan ölebilirler ama bunun dışında hiç yaşlanmadıkları ve hasta olmadıkları için ölümsüzler.
cüceler kısa ama çok güçlüler. bu gücü iilik ya da kötülük için kullanabilirler, bu, kalplerinin nereye uzandığına bağlı.
İnsanlar ise, kendi dünyalarına sahip çıkmaya çalışan bir ırk.
diğer yaratıklar daha da fantastikler: yaprak kaplı entler gibi. birliklerinin kaynağı olan ağaçları koruyorlar. biçimsiz orklar saruman için dövüşüyorlar. ve sinsi, kara pelerinli yüzük tayfları kara süvariler ise ne yaşıyorlar, ne de ölüler. ama sauron’un alacakaranlık dünyasından kalma lanetine uğramışlar...
miş...
Bana soluksuzca yüzüklerin efendisi'ni okutan, birazdan burada bırakıp yatacağım derken gecelerimi gündüzlerime katmama sebep olan o güç nedir? antik çağların o mistik ve kadim gizlerle dolu esrarlı havasına çocukluğumdan beri duyduğum o tutku mu beni ona bağlayan?
Koyu katolik diye bilenen Tolkien, ne kadar hiristiyanlıkta hayr ve şer konuları çok işlenmese de kader, hayr ve şer gibi dini konuları LOTR kitabında muhteşem bir şekilde işlemiştir.
Dikkat edilecek bir çok noktaya sahip olan kitaba gereksiz demek hem yazarına hem de okurlarına bence hakaret olur.
Tolkien zaten kendisi 'belki gereksiz ama' diyerek alçakgönüllüğü gösterip İngiltere için bir mitoloji yaratacağını söylemiştir lakin kısa bir sürede İngiltere değil tüm dünyaya ait bir efsane yaratmasıyla edebiyata fantazi edebiyatının temellerini atmıştır..
Tolkien sadece roman yazmamıştır Tolkien yarattığı değişik kaynaklar ile tarih ve mitoloji yaratmıştır. Bu dünyanın içinde yaratılıştan tutun ırklara, dillere, haritalara, külltürlere hatta bitikiler ve hayvan alemine kadar detaylı olarak bilgiler mevcuttur ve bunu bir insanın kısa hayatına sığdırması gerçekten hayret vericidir. Ölmesi bile mitolojinin gün ılığına çıkmasını engellememiştir çünkü efsaneler bir şekilde yaşar...
evet 1973 gibi yakın bir tarihte ölen bir kişinin eseri eski Yunan Mitolojisinde ki öyküler kadar efsaneleşmiştir...
Sting gibi şarkıcılar, Led Zeppelin ve Blind Guardian gibi gruplar, kompozitörler, bestekarlar vs gibi müzik dünyasından 600'dan fazla kişiyi; Alan Lee ve John Howe gbi yüzlerce ressamı, Terry Pratchett ve Ursula K. Le Guin gibi binlerce yazarı ve romanı, Wizard of Oz gibi filmler George Lucas gibi yapımcılar ya da yönetmenler gibi sinema dünyasını, ve saymakla bitmeyecek kadar insaları ve grupları etkilemiştir...
Eserlerini okuyan bir kaç kişiyi etkilemediyse bence büyük resmi görememelerindendir.
Birden fazla kez okuduğum ve okuyacağım kütüphanemin gurur kaynağı
Bir de Tüzüklerin Efendisi var.
6 bölüm ve 3 kitaptan oluşan Yüzüklerin Efendisi serisi esasında Tolkien'ın yarattığı on binlerce yıllık Orta-Dünya tarihinin sadece 3 yılını kapsar.
İlk basımda çoğu kişi, Tolkien'ın serisinde kimin kim ya da ne olduğu, ya da nerede veya ne zaman geçtiğini açıklamadan ve sayfalarca yazdığı bir kişinin potresini ya da yerlerin tasvirini okuyucu sıkacak, romandan kopartacak riskler olarak görmüşlerdir... Başarısından sonra oynadığı kumarı kazandığı düşünülmüştür. Lakin ortada bir kumar yoktur çünkü Yüzüklerin Efendisi roman ya da basitçe yazılmış bir kitap değildir. Büyük Resmin sadece küçük bir kısmını detaylı olarak anlatır ve okuyucunu kafasında soru işaretleri bırakarak, Orta Dünya'ya ilgi duymasını sağlar.... Tolkien'ın esas resmi Orta-Dünya tarihidir, bu tarihi yazmasındaki amaç İngiltere'nin Keltler'den veya Angalo Saxon'lardan başka kendisine ait bir tarihi olmadığını görüp, bu boşluğu doldurmak için kollarını sıvar.
Kendi deyimiyle ''belki saçmada olsa'' ortaya İngilizler'e hediye edeceği mitoloji yaratır. Elf, Cüce ve Rhoan gibi değişik diller yaratır, hatta bazı notlarını bu dillerle tuttuğu için bazıları hala çevrilelememiştir. Yarıtılıştan karaların yer değişmesine kadar diller, bitkiler, haritalar, destanlar, şarkılar, şiirler, sanatlar, dinler, ırklar, değişik canlılar, çoğrafyalar, yönetimler ve bir sürü olguyu yaratır. Silmarillion kitabı ile özetlediği bu mit, malesef ölümü ile tamamlanamamıştır, yine de oğlu tarafından düzene sokulmaya çalışılan notlarından bugüne kadar 12 cilt ve değişik kitaplar çıkartılmıştır. Orta Dünya tarihi bu emeklerin ortasında ilgi gören LOTR'den bize bakıp göz kırpar...
Tolkien yazdıklarını referans olarak kendisini değil, kendi yaratığı tarihteki insanları verir... Mesela LOTR Frodo Baggins'e aittir, Hobbit kitabı ise Bilbo Baggins'a aittir, fakat Lost Tales gibi başka kaynaklardan da, LOTR kitabında, olanları farklı şekillerde okuyabilirsiniz... Bunun sebebi Tolkien, mitoloji yaratırken, tarihte, birden fazla ve farklı kaynakların olduğunu bilir... Mesela bazen bir yere giden Gladriel olurken, başka kaynakta bu Cindar olabiliyor....O yüzden LOTR serisi hikayenin sadece bir versiyonudur... Mesela Gandalf'ın kulede başına gelenler LOTR de yazmazken, notlarında üç dört versiyonu bulunabilir... ama tabi ki Tom Bombadil kim olduğu gibi boşluklar çoktur diyebiliriz fakat onlarda kasıtlı olarak yapıldığı ortadır mesela Numenorla ilgi bilgiler ada ile battığından o tarihte gelişen olaylar hakkında çok detaylı bilgilere sahip değiliz der ya da Faramir'in tuttuğu notların büyük kısmı savaşta kayboldu gibilerinden dip notlara bile karşılaşabilirsiniz. Uzun sözün kısası LOTR sadece hayal gücüyle değil büyük birikimler sayesinde ortaya çıkmştır.
Melkor varken onun öğrencisi Sauron'ı, Faramir varken Aragorn'u, Cevherler Savaşı varken Yüzk Savaşı'nı okumak... Yani elimde Middle Earth ansiklopedisi dururken LOTR'yi nereye koyarsınız size kalmış ama Tolkien'ın ömrü uzun olsaydıTurin'in açıklı öyküsü gibi bir çok destanı LOTR gibi daha detaylı yazabilirdi. Hiç bir eseri basite alınacak ya da küçümsenecek çalışmalardır diyemem.
Fİlmi, serisinin yanında havai fişek gösterisi olarak nitelendirebilirim
Uzun uzun burada karakterlerin, yerlerin ve diğer tüm olguların nerden ve ne olduklarını yazmak isterim ama ansiklopedilere bile zor sığıcak bu bilgileri bir oturuşta yazamam ama size tavsiyem kitabını okurken elinizde ''Guide To Middle Earth'' gibi Orta Dünya sözlüğünü bulundurmaya çalışın derim...