Kurut sözcüğü tamamen Türkçe olup, anlamı: Kurutmak - tan gelmektedir. Buradaki özel anlamı ise: Bayburt, Elazığ gibi bir çok illerde öteden beri yapıldığı üzere, Yağsız yoğurtun, yada ayranın torbalarda süzülerek, geri kalan katı kalıntının ellerde topak topak yapılıp, dışarda güneşte kurutulup sertleşmesine denir. Eskiden Bayburt'ta kış mevsimine girmeden bu kurutlardan yapılıp saklanırdı. Çok sert olan kurutlar suya konulduğunda kolayca eridikleri için, bundan kısa sürede çorbalarda, bazı yemeklerde yararlanıldığı gibi ayran olarak ta tüketilmektedir. Bayburt'un özellikle köylerinde bugünde kurut yapımı azda olsa sürdürülmektedir. Bildiğim kadarıyla kurut yapma geleneği Türkler tarafından bulunan yoğurt kadar eski olup; Orta Asya'da da yapılmaktaydı.
Cümle içerinde kullanılmış hali 'Falancanın kızı çok maharetli, her yaz kurutmasını yapar'
Maharetin göstergesi...
Kurut sözcüğü tamamen Türkçe olup, anlamı: Kurutmak - tan gelmektedir. Buradaki özel anlamı ise: Bayburt, Elazığ gibi bir çok illerde öteden beri yapıldığı üzere, Yağsız yoğurtun, yada ayranın torbalarda süzülerek, geri kalan katı kalıntının ellerde topak topak yapılıp, dışarda güneşte kurutulup sertleşmesine denir.
Eskiden Bayburt'ta kış mevsimine girmeden bu kurutlardan yapılıp saklanırdı. Çok sert olan kurutlar suya konulduğunda kolayca eridikleri için, bundan kısa sürede çorbalarda, bazı yemeklerde yararlanıldığı gibi ayran olarak ta tüketilmektedir.
Bayburt'un özellikle köylerinde bugünde kurut yapımı azda olsa sürdürülmektedir.
Bildiğim kadarıyla kurut yapma geleneği Türkler tarafından bulunan yoğurt kadar eski olup; Orta Asya'da da yapılmaktaydı.
yara üzerindeki kabuk tabakası...