Kültür Köy bulunduğu coğrafik yapının etkisi ile düğünleri ve bayramlarında kendine özgü adetleri vardır. Düğünlerde kına gecesi, gelin alınması (hak) ve semet (sadece kadınların katıldığı) etkinlik düzenlenir. Bayramlarda eskiden köylülerin getirdiği malzemeden yapılan yemekler köy meydanında pişirilip, güreş vb etkinlikler ile ikram edilirmiş. Şimdilerde eski köy okulunun olduğu yerde köy sosyal tesislerinde bayram şenlikleri düzenlenmektedir. Yemek; Haluşka, gevur pancarı ile pırasa kavurması, ebe kümeci kavurması, kiren (kızılcık) tarhanası, pıhtı (kıvamlaşmış kelle paça) , dana (efendi) paklası donduması, omaç çorbası, un nişastası bulamacı, ababura (kestane kebap) ... İmecilerin değişmez baş yemeği bol sarımsak ve yoğurtlu kesme makarna.
Coğrafya Kastamonu iline 97 km, İnebolu ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köy dağınık bir yerleşime sahip olduğundan, ilk mahalle ile son mahalle arasında 5 km mesafe vardır. Bol deresi olan, doğal kestane ormanlarına sahip yaklaşık %95 orman arazisine sahip bir köydür.
Nüfus Köy aşırı göç veren durumunda olduğundan, yerleşik olanlar çoğunlukla emekli ve yaşlı kişilerden oluşmaktadır.
Ekonomi İstanbul'daki çeşitli yerlerde kurululan İnebolu pazarına ürün yetiştiriciliği önemli geçim kaynaklarındandır. Emanetçi diye adlandırılan bu tüccarlar köyden ve Cumartesi ilçe pazarından aldıkları yöresel ürünleri aynı gün İstanbul'un çeşitli semtlerine ulaştırmaktadır.
İneboluya yaklayık 5-6 km civarında uzaklıktadır.Tarımcılık ve halvancılık geliymemiş olduğundan köy nufusunun çoğunluğu göçetmiştir.Bayıralan köyünün daha önceki ismi Adar Köyüdür.Bir rivayete göre bulunan alan eskiden adaymış ve doğa olayları sonuncunda köyün şuanki yerleşim yeri oluşmuştur.Daha eskilerde Muhtarlık yapan Muhtarlarından biri ise Ahmet TUNOĞLU'dur (GOFUR AHMET lakaplı) .Bayıralan köyünün patika olan yolunu bugünmü temelini uğraş ve çaba ile Eski Muhtarlardan olan Ahmet Tunoğlu yaptırmıştır(devletin ve kendinin desteğiyle) Merhum'a Allah c.c. Ramet dileriz. Bayıralan köyünü ziyarette bulunmanızı doğanın muhteşemliğini görmenizi,tarihin kokusunu almanızı ve köy yaşantısının tadını bir nemzede olsa tadmanızı tavsiye ederim.Unutmayınki Aslını İnkar Eden Bizden Değildir.
Kültür
Köy bulunduğu coğrafik yapının etkisi ile düğünleri ve bayramlarında kendine özgü adetleri vardır.
Düğünlerde kına gecesi, gelin alınması (hak) ve semet (sadece kadınların katıldığı) etkinlik düzenlenir.
Bayramlarda eskiden köylülerin getirdiği malzemeden yapılan yemekler köy meydanında pişirilip, güreş vb etkinlikler ile ikram edilirmiş. Şimdilerde eski köy okulunun olduğu yerde köy sosyal tesislerinde bayram şenlikleri düzenlenmektedir.
Yemek; Haluşka, gevur pancarı ile pırasa kavurması, ebe kümeci kavurması, kiren (kızılcık) tarhanası, pıhtı (kıvamlaşmış kelle paça) , dana (efendi) paklası donduması, omaç çorbası, un nişastası bulamacı, ababura (kestane kebap) ... İmecilerin değişmez baş yemeği bol sarımsak ve yoğurtlu kesme makarna.
Coğrafya
Kastamonu iline 97 km, İnebolu ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köy dağınık bir yerleşime sahip olduğundan, ilk mahalle ile son mahalle arasında 5 km mesafe vardır. Bol deresi olan, doğal kestane ormanlarına sahip yaklaşık %95 orman arazisine sahip bir köydür.
Nüfus
Köy aşırı göç veren durumunda olduğundan, yerleşik olanlar çoğunlukla emekli ve yaşlı kişilerden oluşmaktadır.
Ekonomi
İstanbul'daki çeşitli yerlerde kurululan İnebolu pazarına ürün yetiştiriciliği önemli geçim kaynaklarındandır. Emanetçi diye adlandırılan bu tüccarlar köyden ve Cumartesi ilçe pazarından aldıkları yöresel ürünleri aynı gün İstanbul'un çeşitli semtlerine ulaştırmaktadır.
İneboluya yaklayık 5-6 km civarında uzaklıktadır.Tarımcılık ve halvancılık geliymemiş olduğundan köy nufusunun çoğunluğu göçetmiştir.Bayıralan köyünün daha önceki ismi Adar Köyüdür.Bir rivayete göre bulunan alan eskiden adaymış ve doğa olayları sonuncunda köyün şuanki yerleşim yeri oluşmuştur.Daha eskilerde Muhtarlık yapan Muhtarlarından biri ise Ahmet TUNOĞLU'dur (GOFUR AHMET lakaplı) .Bayıralan köyünün patika olan yolunu bugünmü temelini uğraş ve çaba ile Eski Muhtarlardan olan Ahmet Tunoğlu yaptırmıştır(devletin ve kendinin desteğiyle) Merhum'a Allah c.c. Ramet dileriz.
Bayıralan köyünü ziyarette bulunmanızı doğanın muhteşemliğini görmenizi,tarihin kokusunu almanızı ve köy yaşantısının tadını bir nemzede olsa tadmanızı tavsiye ederim.Unutmayınki Aslını İnkar Eden Bizden Değildir.