Bilindiği gibi 'Kagir', taştan, tuğladan yapılan bina demektir. Taşlar, taş ocaklarından düzensiz olarak kırılır. On-onbeş kg. ağırlığındaki düzensiz taşlar, üst üste yığılarak duvar örülür. Bu kocaman taşların arasında, kocaman boşlular oluşur. Genelde bu boşluklara, 'toprak çamuru' doldurulur. Ancak çamur duvarda taş gibi kurusa bile, yine de taş direnci kazanamaz. O nedenle kaya boşluklarının arası, yumruk, yumurta büyüklüğündek önemsizi taşlarla doldurulu; sonra da çamur sıvanır. **İşte bu önemsiz taşlara, HIBAR adı verilir.
Kimi zaman kişi, olay, durum değerlendirilirken, yapı taşları 'istiare' olarak değerlendirirlir. Şu söylemlere bakalım: 'O adam, derneğin kilit taşıdır. Ya da köşe taşıdır.' HIBAR da, türkülerimize girmiştir:
Bilindiği gibi 'Kagir', taştan, tuğladan yapılan bina demektir. Taşlar, taş ocaklarından düzensiz olarak kırılır. On-onbeş kg. ağırlığındaki düzensiz taşlar, üst üste yığılarak duvar örülür. Bu kocaman taşların arasında, kocaman boşlular oluşur. Genelde bu boşluklara, 'toprak çamuru' doldurulur. Ancak çamur duvarda taş gibi kurusa bile, yine de taş direnci kazanamaz. O nedenle kaya boşluklarının arası, yumruk, yumurta büyüklüğündek önemsizi taşlarla doldurulu; sonra da çamur sıvanır.
**İşte bu önemsiz taşlara, HIBAR adı verilir.
Kimi zaman kişi, olay, durum değerlendirilirken, yapı taşları 'istiare' olarak değerlendirirlir. Şu söylemlere bakalım:
'O adam, derneğin kilit taşıdır. Ya da köşe taşıdır.'
HIBAR da, türkülerimize girmiştir:
'Ben babamın evinde,
'Gezerdim kibari;
'Gittim elin evine, (evlendim))
'Oldum duvar hıbar'ı.
*Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*