Gitar mazisi çok eskilere dayanan "Lavta" ailesindendir. Kaynağı Orta Asya'ya ve Araplara kadar gider. Altı telli, geniş gövdeli, uzun saplı, mızrap veya elle çalınan bir müzik aletidir. Eski Yunanlılarda da kullanılan bu çalgı, M.S. 1300 tarihlerinde zamanının en önemli müzik aletlerinden biriydi. "Kitara" olarak anılır ve tapınak musikisinde kullanılırdı. Bundan başka, yine Yunanlıların "Kitharis" dedikleri, tahtadan yapılma, yedi daha sonra onsekiz telli gitara benzeyen bir müzik aleti de vardı. Sanat tanrıs Apollon'un sembolü olarak bilinen tek telli bir çalgı, gitarın en ilkel hali olarak anılır. Esası Orta Asya'ya dayanan ve başlıca Hint çalgılarından olan dört telli ve perdesiz "Sitar" ve "Vina" diye adlandırılan çalgılar gitara çok benzeyen müzik aletleridir. Bunun yanında, Yahudilerinİ Mısır eski Yunan ve türlü Asya ülkelerinin ortak çalgısı olarak bilinen "Kinnor" bir çeşit kitara idi. Bugün klasik ve modern müzikte kullanılan gitar İspanyol ve İtalyan halkının milli çalgısıdır. GİTARIN ÇEŞİTLERİ Gitar "İspanyol gitar" ve "Elektro gitar" olmak üzere iki çeşittir. Hawaii müziğinde "Ukele" denilen küçük cinsi çalınır. Bir de Rusların kullandığı, İspanyol gitara benzeyen, yedi telli bir çalgı vardır. İspanyol gitara naylon tel, elektro gitara da çelik tel takılırsa, daha iyi netice alınır. Gitarda 1. tel "Mi", 2. tel "Si", 3. tel "Sol", 4. tel "Re", 5. tel "La", 6. tel "Mi"dir. Görüldüğü gibi, altı tel bu seslere göre ayarlanır ve saza düzen verilmiş olur. Ancak, çalınacak esere göre, ses düzeninde de bazı değişiklikler yapılabilir. Mesela, 6. teldeki "Mi" sesi, "Re" olarak ayarlanır. FAYDALI METODLAR Gitar öğrenkete faydalı olacak bazı metodlar şunlardır: Klasik gitar çalmak için: Carulli (Metodo completo), Per ehitarra in 3 volumi. Hafif, modern ve caz müziği için: Charles Mc Neil'in "Mc Neil Modern Guitar" metodu, F. Chierici'nın "Prontuario di tutti gli accordi per chitarra 2400 posizioni"si, Fred Therhoff ve Jack Zoufal'un "Modern Guitar Dutor"u, Mickey Baker's "Complete coruse in jazz guitar"ı (I ve II özellikle caz çalmak için meraklı gençlere tavsiye edebileceğim metodlardır.), ayrıca Türkçe izahlı, AR-AK müzik evinin hazırladığı "Yeni Gitar Metodu" mevuttur. GİTARIN ÖNEMİ Müziğin başlıca üç unsuru vardır: 1. Melodi, 2. Ritm, 3. Armoni. İşte gitar bu üç unsuru rahatlıkla uygulayabilen, imkanlı ve güçlü bir enstrümandır. Gitarla Bach caz çalınır, underground müzik, folk müziği yapılabilir. Hatta, uzun hava çalınabilir. Bu nedenle 20. yüzyılda en çok gelişen enstrümanlardan biri de gitardır. Bir takım pedallar, elektronik cihazlar ilavesiyle, çok renkli sesler, (örneğin, hayvan sesleri bile) elde etmek mümkün olmuştur. Yeraltı müziğinde en çok faydalanılan enstrüman gitardır. Ayrıca altı telli gitarı, oktavını veren altı telle takviye ederek, 12 telli folk gitarı şekline de sokabiliriz. Dolgun akompanye yapabilmesi bakımından bu şekil oldukça faydalıdır.
Kaynak: Hey dergisi (1972 yılına ait) Yazan: Yurdaer Doğulu
birçok kişiin çalmasına rağmen çalması çok zor bir enstrümandır, entonasyonu tam değildir, en fazla altı sese müsade eder, akor basmak zordur bu sebeple elektro gitar ise çalması daha kolay görünse de ayrı bir tekniktir, telleri susturmazsanız çaldıklarınızdan bir şey anlaşılmaz, bend yapmak kolay olsa da diğer teller gevşer...
bir zamandır günde 15 dk. yı geçmeyecek kadar elime alıyorum da kolay bir enstrüman be...:P __ yaylıdan telliye sert bir geçiş olduğundan mıdır bilmem sağ elimi çok boş hissettim... ama geçti geçti...:P
Gitar:bazısının sek(salt) sanat...bazısının kendıni iyi hissettirdiği...bazısının gitarının onu varsa daha-yoksa sadece 'karizmatik' kıldıgını düşündüğü...bazısınınsa karşı cinsi çekmek(etkilemek) için vb. gerekçelerle çaldığı enstrumandır.Doğrudur pek hoş durur siyah kılıfıyla siyah insan omuzlarında...Gerçekten merak ediyorsanız:(17yy.) ispanyada doğdugu söyleniyor(tabii bu süre zarfında değişikliğe uğramıştır.) türlü türlü ağaçlardan yapılır.Genellikle (bas_dört tellidir) altı tellidir ve tıpkı ağaçlar gibi onunda türleri vardır:akustik, bas, klasik, perdesiz...vs Yine türüne (çok isterseniz keyfe) göre parmak,tırnak veya penayla çalınır.
gitar hakkında bilgi almaya çalıştım yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim kimiminin dertelerin, kimilerininde özlemlerini debreştirdim gitar başlı başına harika bir ensturman
onu elime aldığımda beni uzak diyarlara götüren gevşeten ve mutlu eden şey benim için gitar.ama bi de şu iki akor örenip kendini gitarist sananlar olmasa! !
Gitarın bütün dünyada sevilen yaygın bir çalgı olması,yeni bir olgu değildir.16. Yüzyılın sonlarında armonik müziğe eğilim başlayınca İspanyol gitarı hem solo çalgı hem şarkı ve dansların yatkin bir eşlikçisi konumuna gelmişti.19. Yüzyılın büyük kemancısı Paganini,gitar müziğine bir tutku halinde bağlanmış,Chopin ise onun 'en etkileyici çalgı' olduğunu dile getirmiştir.Gitarın geniş yaygınlık kazanmasını sağlayan birkaç belirgin özelliği vardır:Melodiyi ve Armoniyi seslendirebilmesi,klasik,geleneksel ve popüler bütün müzik türlerinde kullanılması,kendine özgü ses renginin etkileyiciliği ve pratik,kolay taşınır bir çalgı olması...Klasik gitarın 6 teli vardır.Uzunluğu 65-66 cm. olan telleri,Mİ,La,Re,Sol,Si ve Mi olarak akort edilir.Günümüzde türkiyede,çoğunlukla popüler müzik için kullanılan Gitar hiç çalmayı bilmeyip hava olsun diye taşıyanlar tarafından da amaç dışı kullanılır.
Artık herkesin sırtında bir gitar asılı duruyor. Müzik aleti olmasından çok bir aksesuar niteliğinde kullanılıp çekici özelliğinden istifade ediliyor. Müzik enstrümanlarından hiç anlamayan ben bile yakında bir gitar asacağım sırtıma.
GİTAR benim çalmak istediğim en güzel enstürüman ama ne alıcak param ne alsamda tutucak hocam yok iki ucu pisli deynek aman zaten alcak paramda yok o zaman kalsın içimde ukde olarak daha uzun süre
Gitar mazisi çok eskilere dayanan "Lavta" ailesindendir. Kaynağı Orta Asya'ya ve Araplara kadar gider. Altı telli, geniş gövdeli, uzun saplı, mızrap veya elle çalınan bir müzik aletidir.
Eski Yunanlılarda da kullanılan bu çalgı, M.S. 1300 tarihlerinde zamanının en önemli müzik aletlerinden biriydi. "Kitara" olarak anılır ve tapınak musikisinde kullanılırdı. Bundan başka, yine Yunanlıların "Kitharis" dedikleri, tahtadan yapılma, yedi daha sonra onsekiz telli gitara benzeyen bir müzik aleti de vardı. Sanat tanrıs Apollon'un sembolü olarak bilinen tek telli bir çalgı, gitarın en ilkel hali olarak anılır. Esası Orta Asya'ya dayanan ve başlıca Hint çalgılarından olan dört telli ve perdesiz "Sitar" ve "Vina" diye adlandırılan çalgılar gitara çok benzeyen müzik aletleridir. Bunun yanında, Yahudilerinİ Mısır eski Yunan ve türlü Asya ülkelerinin ortak çalgısı olarak bilinen "Kinnor" bir çeşit kitara idi. Bugün klasik ve modern müzikte kullanılan gitar İspanyol ve İtalyan halkının milli çalgısıdır.
GİTARIN ÇEŞİTLERİ
Gitar "İspanyol gitar" ve "Elektro gitar" olmak üzere iki çeşittir. Hawaii müziğinde "Ukele" denilen küçük cinsi çalınır. Bir de Rusların kullandığı, İspanyol gitara benzeyen, yedi telli bir çalgı vardır. İspanyol gitara naylon tel, elektro gitara da çelik tel takılırsa, daha iyi netice alınır.
Gitarda 1. tel "Mi", 2. tel "Si", 3. tel "Sol", 4. tel "Re", 5. tel "La", 6. tel "Mi"dir. Görüldüğü gibi, altı tel bu seslere göre ayarlanır ve saza düzen verilmiş olur. Ancak, çalınacak esere göre, ses düzeninde de bazı değişiklikler yapılabilir. Mesela, 6. teldeki "Mi" sesi, "Re" olarak ayarlanır.
FAYDALI METODLAR
Gitar öğrenkete faydalı olacak bazı metodlar şunlardır: Klasik gitar çalmak için: Carulli (Metodo completo), Per ehitarra in 3 volumi. Hafif, modern ve caz müziği için: Charles Mc Neil'in "Mc Neil Modern Guitar" metodu, F. Chierici'nın "Prontuario di tutti gli accordi per chitarra 2400 posizioni"si, Fred Therhoff ve Jack Zoufal'un "Modern Guitar Dutor"u, Mickey Baker's "Complete coruse in jazz guitar"ı (I ve II özellikle caz çalmak için meraklı gençlere tavsiye edebileceğim metodlardır.), ayrıca Türkçe izahlı, AR-AK müzik evinin hazırladığı "Yeni Gitar Metodu" mevuttur.
GİTARIN ÖNEMİ
Müziğin başlıca üç unsuru vardır: 1. Melodi, 2. Ritm, 3. Armoni.
İşte gitar bu üç unsuru rahatlıkla uygulayabilen, imkanlı ve güçlü bir enstrümandır. Gitarla Bach caz çalınır, underground müzik, folk müziği yapılabilir. Hatta, uzun hava çalınabilir. Bu nedenle 20. yüzyılda en çok gelişen enstrümanlardan biri de gitardır. Bir takım pedallar, elektronik cihazlar ilavesiyle, çok renkli sesler, (örneğin, hayvan sesleri bile) elde etmek mümkün olmuştur. Yeraltı müziğinde en çok faydalanılan enstrüman gitardır. Ayrıca altı telli gitarı, oktavını veren altı telle takviye ederek, 12 telli folk gitarı şekline de sokabiliriz. Dolgun akompanye yapabilmesi bakımından bu şekil oldukça faydalıdır.
Kaynak: Hey dergisi (1972 yılına ait)
Yazan: Yurdaer Doğulu
birçok kişiin çalmasına rağmen çalması çok zor bir enstrümandır, entonasyonu tam değildir, en fazla altı sese müsade eder, akor basmak zordur bu sebeple
elektro gitar ise çalması daha kolay görünse de ayrı bir tekniktir, telleri susturmazsanız çaldıklarınızdan bir şey anlaşılmaz, bend yapmak kolay olsa da diğer teller gevşer...
bir zamandır günde 15 dk. yı geçmeyecek kadar elime alıyorum da kolay bir enstrüman be...:P
__
yaylıdan telliye sert bir geçiş olduğundan mıdır bilmem sağ elimi çok boş hissettim... ama geçti geçti...:P
artık benle konuşabilen istisnalardan.
ruhumun sıkıntısını bir kağıda bir ona!
nedir çektiğiniz şu ellerimden...
Gitar:bazısının sek(salt) sanat...bazısının kendıni iyi hissettirdiği...bazısının gitarının onu varsa daha-yoksa sadece 'karizmatik' kıldıgını düşündüğü...bazısınınsa karşı cinsi çekmek(etkilemek) için vb. gerekçelerle çaldığı enstrumandır.Doğrudur pek hoş durur siyah kılıfıyla siyah insan omuzlarında...Gerçekten merak ediyorsanız:(17yy.) ispanyada doğdugu söyleniyor(tabii bu süre zarfında değişikliğe uğramıştır.) türlü türlü ağaçlardan yapılır.Genellikle (bas_dört tellidir) altı tellidir ve tıpkı ağaçlar gibi onunda türleri vardır:akustik, bas, klasik, perdesiz...vs Yine türüne (çok isterseniz keyfe) göre parmak,tırnak veya penayla çalınır.
gitar hakkında bilgi almaya çalıştım yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim kimiminin dertelerin, kimilerininde özlemlerini debreştirdim gitar başlı başına harika bir ensturman
GİTAR NEDİR?
kendim öğrenmeye çalışıyorum ama çok zor.bir yere kadar insan kendi kendine öğrenebilir ama kendini geliştirmek istiyorsa kursa gitmesi lazım
En Büyük Dostum...En sewdiğim Müzik Aleti... Saatlerce Hiç Durmadan çaldığım tek çalgı...
onu elime aldığımda beni uzak diyarlara götüren gevşeten ve mutlu eden şey benim için gitar.ama bi de şu iki akor örenip kendini gitarist sananlar olmasa! !
Gitarın bütün dünyada sevilen yaygın bir çalgı olması,yeni bir olgu değildir.16. Yüzyılın sonlarında armonik müziğe eğilim başlayınca İspanyol gitarı hem solo çalgı hem şarkı ve dansların yatkin bir eşlikçisi konumuna gelmişti.19. Yüzyılın büyük kemancısı Paganini,gitar müziğine bir tutku halinde bağlanmış,Chopin ise onun 'en etkileyici çalgı' olduğunu dile getirmiştir.Gitarın geniş yaygınlık kazanmasını sağlayan birkaç belirgin özelliği vardır:Melodiyi ve Armoniyi seslendirebilmesi,klasik,geleneksel ve popüler bütün müzik türlerinde kullanılması,kendine özgü ses renginin etkileyiciliği ve pratik,kolay taşınır bir çalgı olması...Klasik gitarın 6 teli vardır.Uzunluğu 65-66 cm. olan telleri,Mİ,La,Re,Sol,Si ve Mi olarak akort edilir.Günümüzde türkiyede,çoğunlukla popüler müzik için kullanılan Gitar hiç çalmayı bilmeyip hava olsun diye taşıyanlar tarafından da amaç dışı kullanılır.
5 senedir Gitar Çalıyorum Kimseden Yardım Almadım Şimdi Çok Mutluyum Herkese Ders Veriyorum :))
yaaaaaaaaaaa uğraşıyorum ama bir türlü çalamıyorummmmmmmm
Artık herkesin sırtında bir gitar asılı duruyor. Müzik aleti olmasından çok bir aksesuar niteliğinde kullanılıp çekici özelliğinden istifade ediliyor. Müzik enstrümanlarından hiç anlamayan ben bile yakında bir gitar asacağım sırtıma.
gitar nedir
Duygularımın tercümanı.
GİTAR benim çalmak istediğim en güzel enstürüman ama ne alıcak param ne alsamda tutucak hocam yok iki ucu pisli deynek aman zaten alcak paramda yok o zaman kalsın içimde ukde olarak daha uzun süre
yıllardır el sürülmeyen,duyguların yüklenip bir kenara bırakıldığı müzik aleti...
benim yaşamımın olmazsa olmazı...
İspanya-Meksika
Ana vatanı İspanya'dır. Flamenko müziğinin temel enstrümanıdır.
biraz gitar tıngırdattım belki uçar dertlerim..
bu nasıl gitar solo.. bu nasıl ilişki...
gitar telli bi çalgıdır ve o tellerden müthiş güzel ses çıkar,benim içime işliyo gitar sesi.
aklıma hemen santana geliyo.bende gitar çalıyorum ama tabikide usta değiliz daha.
bende de bitane var.. olee duruyor yanı başımda. çalamıyorum ama olsun. bi gün mutlaka bi şevkle başlarım. yine bi şevkle almıştım zaten.)
Ah birgün çalmak nasip olsa.Öyle kıygıdık kıygıdık çalanlara hasta oluyorum....
Beethoven-Moonlight Sonata(guitar)
still got the blues for you...
Made in İspanya