Kültür Sanat Edebiyat Şiir

eleştiri sizce ne demek, eleştiri size neyi çağrıştırıyor?

eleştiri terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Var Mısın?
    Var Mısın?

    kritik

  • Mm
    Mm

    sanat..sanatların en zoru....

  • Seu Kuyt
    Seu Kuyt

    Öz, benlik, kendin, öznellik gibi sıfatlarını bir kenara koyup, tarafsızca, incelemektir önüne konanı; ama bunu yapmak nerdeyse imkansızdır..çünkü kendini soyutlamak mümkün olmadığı gibi, her an özünü sınırlar içinde tutumak da olası deildir.mutlaka koyduğun sınırı aştığın bir yer olacaktır.bu sebeple tarafsız eleştiri yapmak mümkün deildir; yalnız ona yakın bişeyler yapabilirsiniz..
    çoğu bilim dalında olduğu gibi, buna fiziği örnek verecek olursak...fizik kabuller sanatıdır ve eleştiri de bir sanattır ve o da bir kabullerdir dizisidir..neyi mi kabul edersiniz? tarafsız olacağınızı; ama bu yalnız bir ide dir, asla gerçek olmayacak bir soygazdır..
    bu sebebe binaen eleştiri zor zanattır; ama yalnız ide ye yaklaşmak isteyenler için...

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Eleştiri, eğer hakkıyla yapılırsa geliştiricidir. Eylemci veya öncü, iyi bir eleştirmen sayesinde yanlışlarını görür, onları tekrarlamaz ve eğer mümkünse rotasını bu sayede düzeltir. Buna karşın sorumluluk sahibi bir eleştirmen, kalem oynattığı veya şifahi olarak konuştuğu konu hakkında derin bir bilgi birikimine sahip olmalıdır. Eleştirmen kasdi hareket etmemeli, sürecin başarısı için çırpınmalıdır. Yapıcı eleştiri bunu gerektirir. Çünkü yapıcı eleştiri dost veya aynı hedefe yönelik bir programı olan güçler veya kişiler tarafından yöneltilir. Karşı taraftan yapıcı eleştiri gelmez. Onlar sadece tahribat için uğraşırlar. Oysa yapıcı eleştiri geliştiricidir. Düşmanca değildir. Eleştirmen kalemini çok sivri kullanmaz. Hele çok hassas bir süreç yaşanıyorsa daha da dikkatli olunmalıdır. Tıpkı şu yaşadığımız süreçte olduğu gibi.. Bu süreçte yıkıcı eleştiri egemendir. Düşmanca olan bu 'eleştiri' furyasının temelleri, yanlış anlamadan ziyade kasdi yorumlarda saklıdır.
    ....

    Yazan: M. Sirac Bilgin