dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sizce ne demek, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu size neyi çağrıştırıyor?
dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu terimi Selin Sonsuz tarafından tarihinde eklendi
dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu terimi Selin Sonsuz tarafından tarihinde eklendi
dikkatini yoğunlaştıramama ve hareketlilik bağlamında sadece düşündüğümde (kötü anlamlardan uzak) ..bana sevgili Sebgerd'i çağrıştırıyor...
tipik olarak dikkati uzun süre yoğunlaştıramayan ancak çok da zeki olan bu kişiler aynı zamanda çok hareketlidirler...
Hiperaktivite
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE
ADHD (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) son 25-30 yılda daha yoğun ele alınan çocukluk dönemindeki önemli psikiyatrik problemlerden biridir. Bu bozukluk, ilk olarak 1902 yılında George STILL ismindeki İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır.
DSM-IV’e göre Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun üç tipi vardır...
Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Birleşik tip;
Dikkat sizlik, hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve impulsivite (dürtüsellik) bir arada görülmektedir.
Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu-Dikkatsizliğin önde geldiği tip;
Dikkatsizliğin ön planda olduğu görülmektedir.
Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu-Hiperaktivite-İmpulsivitenin önde geldiği tip
DİKKAT EKSİKLİĞİ
Dikkatini ayrıntılara verememe, okul ödevlerinde, derslerde ve diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yapma, dikkatin dağılması, verilen işin-görevin tamamlanamaması, oyuncak ve eşyaların kaybedilmesi, dikkatin dış uyaranlarla çok kolay dağılması, unutkanlık, kendisiyle konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi hissedilmesi belirtilerini içerir.
HİPERAKTİVİTE (Aşırı Hareketlilik)
Ellerin-ayakların kıpır-kıpır olması, sürekli hareketlilik (koşma, tırmanma) , sakin zaman geçirme-oyun oynama zorluğunun olması, çok konuşma belirtilerini içermektedir.
İMPULSİVİTE (Dürtüsellik)
Sırasını bekleme güçlüğü, başkalarının sözünü kesme, oyunun arasına girme, sorulan soru tamamlanmadan cevabını verme belirtilerini içerir. Bu semptomların 7 yaşından önce de bulunması, en az iki ortamda (okulda- evde) bu belirtilerin olması, kişinin veya çocuğun günlük yaşantısını bozacak derecede olması gerekmektedir.
Davranım bozukluğu, karşı gelme bozukluğu, öğrenme güçlüğü, depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklar ADHD’ye eşlik edebilmektedir. Görülme sıklığı cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Erkeklerde kızlara oranla 3 kat daha yüksek oranda rastlandığı görülmektedir.
İstatistiklere göre; erkeklerde, hiperaktivite- dürtüsellik- dikkat eksikliği gösteren birleşik tip, kızlarda ise dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tip daha yoğun görülmektedir.
ADHD’nin nedenleri araştırıldığında, bu kişilerin beynin ön bölümünde ve bu bölümle ilişkili beyin yapılarında normalden düşük kanlanma ve şeker kullanımı bulunduğu ve yine ADHD olan çocukların yakın akrabaları arasında ADHD, davranım bozukluğu, antisosyal özellikler, depresyon, alkolizm ve madde kullanımı gibi psikiyatrik sorunların sık görüldüğü tespit edilmiştir.
ADHD’yi etkileyen psikososyal etkenler, temel bir etkiden çok hazırlayan ve problemin ortaya çıkışını hızlandıran sebepler olarak ele alınabilir. Ailede geçimsizlik, parçalanmış aile, aile tutumlarındaki bozukluk, yetişme yurdunda yetişen çocuklarda duygusal yoksunluğa bağlı olarak geliştiği ileri sürülmektedir.
TEDAVİ
Tıbbi tedavi, psikostimülan ilaçların kullanımı, anne- baba eğitimi, öğretmen eğitimi- desteği, özel eğitim çalışmaları, davranış terapisi birlikte yürütülmektedir.
Kliniğimizde ek tedavilerden- özel eğitim çalışmaları içerisinde Rehacom (dikkat ve zihin geliştirme programları) ve neuro- biofeedback uygulaması kullanılmaktadır.