Kültür Sanat Edebiyat Şiir

dido sotiriou sizce ne demek, dido sotiriou size neyi çağrıştırıyor?

dido sotiriou terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Depeche Mode
    Depeche Mode

    romanını okurken kendimden geçtim,toprağı bol olsun..

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    24 Eylül 2004 - Dido Sotiriu'dan son selam

    *************

    ‘‘Off, off! Çok kötüydü. Gözlerimden akan yaşı tutamıyordum. Gemi yavaş yavaş limandan uzaklaşırken ağlıyordum. Hiç ayrılmak istememiştim. Ama annem ve babam beni sonunda ikna etmişlerdi. Sonra hep geride bıraktığımız evimizi, İzmir'i özledim...’’

    - o -

    Barış savaşçısı Dido’yu kaybettik

    13 yaşında İzmir’den bir vapurla ayrılırken gözyaşlarına boğulan Yunanlı yazar Dido Sotiriu, anılarını ‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’ adlı romanında anlatmıştı.

    Türkiye’de çok okunan ‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’ romanının yazarı, Dido Sotiriu 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1909 yılında Aydın’da doğan Dido Sotiriu, 13 yaşındayken İzmir’den Yunanistan’a göç etti. Bütün hayatı mücadeleyle geçen Dido Sotiriu, bir barış savaşçısıydı. Türkiye’yle Yunanistan arasındaki ilişkilerin en gergin olduğu dönemlerde bile Türkiye’yle dostluk ve barış için sesini yükseltmekten korkmadı.

    Gençliğinden itibaren kadın hakları için de mücade eden, faşizme karşı direnişte yer alan Sotiriu, özel hayatında da bir devrimciydi.

    20. yüzyılın zor dönemlerine tanıklık eden Sotiriu, ölümden hiçbir zaman korkmadığını söyler, ‘Beni korkutan tek şey, yavaş yavaş kaybolan ve kıymetli anılarımı da beraberinde alan hafızam’ derdi..

    - o -

    ''Babamın bir sabun fabrikası vardı. Babam da buraya gelmek istemedi, çünkü orada birçok arkadaşı vardı. Biz Türkleri çok seviyorduk, çok iyi anlaşıyorduk. Düşmanlık nedir bilmezdik. İzmir'i o kadar severdik ki şarkılar bile bestelemiştik.''

    - o -

    Dido Sotiriu'nun ünlü romanı ‘‘Benden Selam Söyle Anadolu'ya’’ Rum asıllı bir Anadolu köylüsü olan Manoli'nin 1910'lardan 1922'ye uzanan savaş, kan, gözyaşı ve sevgi dolu yaşamını anlatıyor. Türk ve Rumlar arasındaki dostlukları ve sevgiyi de.

    - o -

    'Ve sen... Kör Mehmet’in damadı. Hele sen! Niye öyle tiksinerek bakıyorsun yüzüme? Öldürdüm evet seni, ne olmuş! Ve işte ağlıyorum... Sen de öldürdün! Kardeşler, dostlar, hemşeriler... Koskoca bir kuşak, durup dururken katletti kendi kendini! ... Anayurduna selam söyle benden, Kör Mehmet’in damadı! Benden selam söyle Anadolu’ya... Toprağını kanla suladık diye bize garezlenmesin... Ve kardeşi kardeşe kırdıran cellatların, Allah bin belasını versin...”'