Kültür Sanat Edebiyat Şiir

bulut sizce ne demek, bulut size neyi çağrıştırıyor?

bulut terimi Remzi Ekin tarafından tarihinde eklendi

  • Aldous Huxley
    Aldous Huxley

    Bulutların halini bir görebilmeni isterdim. Gökyüzü bu aralar yine harikalar yaratmakla meşgul. O kadar güzeldi ki, her türlü bulut cinsi ve rengi , göğün yüzünde aynı anda bir araya gelebiliyor bu günlerde buralarda. Geçenlerde yağmur yağarken saaaapsaarı oldu gök ki, çok severim bu halini göğün, bilirsin bir kez senle.... :))

  • Melike Toros
    Melike Toros

    Bulutlar nasıl oluşuyor?

    Tepenizde gördüğünüz orta büyüklükte, yaklaşık 1 kilometre çapındaki bir bulutun hacmi 4 milyar metreküptür ve içinde 1-5 milyon kilogram su vardır. Peki nasıl oluyor da bu kadar su başımıza kovadan dökülür gibi dökülmüyor, bu kadar tonlarca ağırlık havada durabiliyor? Gerçekten bulutlar gökyüzünün inanılmaz ve harika süsleridir.
    Hiçbir bulut diğeri ile şekil ve hacim olarak aynı değildir. Çünkü oluşumlarına etki eden hava akımları, sıcaklık, basınç, havadaki toz miktarı v.b. gibi o kadar çok etken vardır ki, çok değişken olan atmosferde iki yerde bütün bu şartları eşit olarak sağlamak mümkün değildir.
    Isınan yeryüzünden buharlaşan su, havadan hafif minik su buharları şeklinde doğruca gökyüzüne yükselir. Belirli bir yükseklikte basınç azaldığı, hava da soğuduğu için minik su damlacıkları haline geçerler ve bulutları oluştururlar. Başlangıçta bu damlalar o kadar küçüktür ki, çapları birkaç mikrometredir. (İnsan saçı 100 mikrometredir.) Ortalama bir yağmur damlasının oluşabilmesi için bunlardan milyonlarcasının birleşmesi gerekir.
    Bulutların bu kadar ağarlığa rağmen gökyüzünde asılı kalabilmelerinin sebebi bu damlacıkların çok küçük olmalarıdır. Her ne kadar bir kilometre çapındaki bir bulutta en azından 1000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1 milyon tondur, yani bin kez daha ağırdır. Bu nedenle de bulutlar içerlerindeki yağmur taneleri iyice oluşup, ağırlaşıp yere düşene kadar tepemizde gezinip dururlar. Aslında yağmur yağarken yağmur damlası oluşma işlemi devam ettiğinden bulut içindeki suyu boşaltıp bir anda kaybolmaz.
    Bulutun oluşumunda başlangıçta oluşan su damlacıkları o kadar küçüktür ki, üzerlerine gelen ışıkları doğrudan yansıtırlar ve bu tip bulutlar pamuk gibi beyaz görünürler. Su damlacıkları birleşip büyüdükçe, yani kalınlaştıkça ışığı daha az yansıtırlar, bu nedenle de yağmur bulutları daha koyu, gri hatta siyaha yakın renkte görünür. Gittikçe büyüyerek ağırlaşan bu damlalar bulutun altında toplandığından, bu tip bulutların tabanları üst taraflarına nazaran daha koyu renktedirler.
    Havadaki sıcaklık yatay olarak genellikle aynıdır. Bu nedenle havanın içine suyu alabileceği yükseklik yatay olarak hemen hemen aynı olduğundan bulutların altları daha düzdür. Bulutun ortası ile üst kenarı arasındaki ısı farklı olduğu ve üst tarafında su damlası oluşumu devam ettiği için üst taraflar kıvrımlıdır.
    Bulutlar şekillerine ve yüksekliklerine göre sınıflandırılırlar. Genelde üç ana grupta toplanırlar. Bu sınıflandırmaya göre, ince, tutam tutam, ufak bulutlara 'sirüs', kümeler halinde olanlara 'kümülüs', ufukta tabaka halinde görünenlere de 'stratus' deniliyor. Ayrıca iki tane de yükseklik kategorisi var. Bulutun tabanı yerden 2 bin-6 bin metre yükseklikte ise ön ismi 'alto', 6 bin metreden daha yükseklikte ise de 'sirro' oluyor. Yağmur bulutlarına da diğerlerinden ayırmak için 'nimbo, nimbüs' gibi isimler ekleniyor.

  • Arthas
    Arthas

    Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur.

    Yoğunlaşma çekirdekleri adı verilen toz ve duman parçacıkları sayesinde su buharı yoğunlaşabilir. Bulutun oluşumunda her şeyden önce, ister konvektif faaliyetle olsun, isterse bir dağ yamacının zorlamasıyla olsun veya isterse yerin ısınmasıyla yere yakın yerlerdeki hava parselinin ısınarak yükselmesi sonucunda olsun yükselme, soğuma ve yoğunlaşma gerekli olan üç temel özelliktir.

  • Fatma Sena Gündüz
    Fatma Sena Gündüz

    Hayatta mutluluğun doruğuna bir kez çıktım ve bir daha göremedim....

    ''o gün bulutlara bakıyordum,,,herkesin ayağı yerden kesilir.aksine ben yere basıyordum ve gökyüzüne bakıyordum....''

  • Aysun Çelik
    Aysun Çelik

    bulut annemin yaptığı şu hamur kızartmalarına verdiğim ad :)

  • Nehir Sel
    Nehir Sel

    hafiflik duygusu veriyor bana..
    uçmak geliyor içimden..

  • Uğur Oğuz Şahin
    Uğur Oğuz Şahin

    Sevgi ve aşkta yaşanan ya da toplumdaki her türlü çirkinlikleri mutsuzlukları ve olumsuzlukları tümünü birden kendinde yoğunlaştırarak tekrar yeryüzüne insanoğlunun üzerine aklanıp tertemiz bereket ve mutluluk olarak yağmasını sağlayan hareketli ilâhi parçalardır.Bulut bana gezgin kuşları anımsatır.

  • Taylan
    Taylan

    her çocuğun pamuk sandığı ulaşılmaz, ulaşılsa da ele avuca gelmez görüntü...

  • Metin Taçol
    Metin Taçol

    Dünyanın en özgür gezgini. Bugün burda yarın nerede.
    En güzel bulut, yağmur olup doğa ile kuçaklaşmak.

  • Sıtar Karabil
    Sıtar Karabil

    Ne demiş Nazım :
    Bulut mu olsam gemi mi yoksa
    Yosun mu olsam balık mı yoksa
    Ne O Ne O Ne O

  • Remzi Ekin
    Remzi Ekin

    Şöyle pamuk gibi görünen,sanki bir yaglıboyalı bir tablonun sevimli bulutları gibi;masmavi bulutlar istiyorum.Hatta belkide eflatun ve beyazlarıda...zaten kim istemezki onların arasında olmayı veya onlardan biri olmayı.Ama neyazıkki takılmışız şu ucu bucagı olmayan ama gercekte sonlu bu dünyaya.Aslında birşeyi itiraf etmeliyim.Ben o bulutların arasındayım çevrelemişler dört bir yanımı.Bazen karanlık gece bulutları,bazen gri yağmur bulutları;ama en sevdiğim bembeyaz özgür olanları...