Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Başak Çocuk sizce ne demek, Başak Çocuk size neyi çağrıştırıyor?

Başak Çocuk terimi Osman Aslan tarafından tarihinde eklendi

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    80'li yıllarda malum çoçuk dergileri furyası vardı. Milliyet, Tercüman, Türkiye, Hürriyet, Günaydın gazetelerinden bağımsız olarak çıkarılan ve ücret karşılığı satılan çocuk dergilerin yanında; bankaların da ücretsiz çıkardığı dergiler vardı. Bu dergiler genellikle kalite olarak gazetelerin çıkardığı dergilerle boy ölçüşemese de, gene de okunabilecek düzeyde idiler.
    Ziraat bankası'nın "Başak Çocuk", İş bankası'nın "Kumbara", Şekerbank'ın "Şeker Çocuk", Pamukbank'ın "Pamuk Çocuk" ve Akbank'ın verdiği "Başarı" dergileri aklıma gelenlerdir. Hepsi aylık olarak yayınlanırdı. Aybaşı geldiğinde büyük bir heyecanla ve de biraz çekimserlikle bankanın yolunu tutardık; zira banka görevlisi ters bir günündeyse bir çocuk olarak sizi tersliyor ya da sizle ilgilenmiyor olabilirdi. Gerçi ben bu yönden arkadaşlarıma göre çok şanslıydım zira tüm bankaların yolunu aşındırmış bir çocuk olarak, bu gibi olumsuz durumlarla sadece bir kaç kez karşılaşmıştım. Bu yüzden elimde çeşitli bankalardan aldığım ciddi bir dergi arşivim oluşmuştu.
    Beğeniyle okuduğum bu dergilerden biri de 1983’de yayın hayatına başlayan Başak Çocuk idi.. Yağlı kağıttan oluşan ve genellikle gülümseyen mutlu çocuk figürlerinin kullanıldığı çok güzel kapak tasarımlarına sahipti. İçinde şiirler, bulmacalar, çizgiromanlar, masalların yanında kişisel gelişimimize fayda sağlayacak bir çok nitelikli bilgi vardı. Ayrıca sık sık tasarruf yapmanın iyi bir şey olduğunu empoze eden bir yayın anlayışındaydı.
    Dergideki en çok beğendiğim kısım; bir çizgi roman kahramanı olan Başak Çocuk'un maceraları idi. Başak Çocuk kumbarasına para atarak zamanda yolculuk yapardı. Kendisini her ay tarihi önemli bir şahsiyetin ve de olayların içinde bulurdu. Bu tarz kurgular hoşuma gittiğinden olsa gerek, ben de adeta kendimi onun yanında hissederdim.