Kültür Sanat Edebiyat Şiir

ayyaşlar bayramı sizce ne demek, ayyaşlar bayramı size neyi çağrıştırıyor?

ayyaşlar bayramı terimi Taşkın Su tarafından tarihinde eklendi

  • Drag Bonfire
    Drag Bonfire

    geçmiş bayramları tez elden kutlamak lazım.)

  • Mecit Yagan
    Mecit Yagan

    ayyaş gezenlere sormak lazım

  • Bilhan Erden
    Bilhan Erden

    Ayyaşlar bayramı
    İstanbul'da İkinci Meşrutiyet'in ilánına, yani 1908'e kadar asırlar boyunca hiç aksamadan devam etmiş bir gelenekti. Ramazanda ağzına içki koymayan, topaklarına el uzatmayan alkoliklerle esrarkeşler bayramı dört gözle bekler ve o gün büyük bir coşkuyla kendilerine mahsus bir başka bayramı kutlarlardı.

    Ama bu kutlama öyle büyükleri ziyarete gitmek, el öpmek yahut hürmet arzetmek gibi değil, kendine mahsus bir şenlik ve ziyaret şeklinde olurdu: Ayyaşlar tarafından neredeyse evliya mertebesine çıkartılan iki kişinin mezarına gidilir ve mezarların başında vur patlasın çal oynasın eğlenilirdi.

    İşte, bundan 93 sene öncesine kadar İstanbul'a mahsus ádetlerden biri olan ‘‘ayyaşlar bayramı’’nın ayrıntıları:

    İstanbul halkı ramazan bayramını kutlamaya başlarken bir garip kafile Edirnekapı tarafında buluşur, sur kapılarından dışarıya sessizce süzülüp ilerlemeye başlardı. Bunlar şehrin en ifláh olmaz esrarkeşleri ve serhoşlarıydı.

    Ramazan boyunca mubarek aya saygı göstermişler, ağızlarına içkinin damlasını koymamış, esrar çekmemişlerdi. Artık ramazan sona ermiş, dolayısıyla perhizlerinin de sonu gelmiş demekti.


    sanırım tekrar yaşatacağız bu bayramı...

  • Eray İnman
    Eray İnman

    Eskiden İstanbul'da takvimler 1 Şevval i gösterdiğinde, şehrin bilumum ayyaşları ve keşleri soluğu pirlerinin mezarlarında alırmış. Ayyaşlar Bekri Mustafa'nın, keşler Şeyh Ahmed Ruhavi'nin mezarına akın ederlermiş. İşrak vaktinden sonra ramazan boyunca ara verdikleri içki içme ve esrar çekme faaliyetlerine yeniden başlarlarmış. Devlet, bunlardan haberdar olmasına rağmen müdahale etmezmiş.İşte Ramazan Bayramı'nı ayyaşlar da kendi maslahatlarına uygun olarak ayyaşlar bayramına çevirmişler böylece.