Kültür Sanat Edebiyat Şiir

ay başı sizce ne demek, ay başı size neyi çağrıştırıyor?

ay başı terimi Uygun Taskin tarafından tarihinde eklendi

  • Zilan
    Zilan

    En yoğun ve stresli olduğum zamanlardan bir tanesi...

    Bordro, maaş, avans, mesai.......

    Delirmemek elde değil...

    İnsan aynı yemeği yemekten nasıl bıkıyorsa, bende bıktım yaw...:=D

  • Oktay Yıldız
    Oktay Yıldız

    kadınlarda adet

  • Erkan Orhan
    Erkan Orhan

    ' bıkık' orta yaş erkeği için, üç dört günlük resmi tatil..yaşasın!

  • Drag Bonfire
    Drag Bonfire

    sonu da başı aynı oldu epidir..! el elde baş başta.. :)

  • Fatma Sena Gündüz
    Fatma Sena Gündüz

    maaş zamanı.
    kira ödeme dönemi.
    ne yaparsak yapalım paranın yetmeyeceğini gözümüze kestirdiğimiz zaman boş bira şişelerini şiire durdurduğumuz dönem

  • Muratt Çellebi
    Muratt Çellebi

    Kırmızıdır ama kötü kokar...

  • Aydinaydin
    Aydinaydin

    Memur için Bayram.
    Kadın için Başağrısı. :)

  • Alp Dalaman
    Alp Dalaman

    her aybasi telaslidir biri parayi denk getirmenin digeri pet yetistirmenin.her ikisindede yetistirememenin sonu kötüdür.

  • Scabiosa Argentea
    Scabiosa Argentea

    iki aybaşı bir araya gelince evlilik hiç çekilmiyor be! ..

  • H2o
    H2o

    delikanlı kızların molped kullandığı günler.

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Kira ödeme dönemi..
    Yeniden zevkli geçen kısacık bir bütçe hesabı..
    Faturaların bittiği zamanın başlangıcı..

  • Ayse Mutlu
    Ayse Mutlu

    çikolata gereksinimi..

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    maaş alınan gün.
    bi de kullanılmayan yumurtaların bertaraf günüdür.

  • Meliksah
    Meliksah

    Rozi günü

  • Bilhan Erden
    Bilhan Erden

    fırça yememek için kızlardan uzak kalınası dönem...

  • Var Mısın?
    Var Mısın?

    maaşın alındığı ve bittiği gün...

  • Bürran Saka
    Bürran Saka

    Evliliklerden aslında düşülmesi gereken günler...Formülü de şöyle efendim.
    'Başım ağrıyor' yada 'ayyy başım' gün sayısının aylık ortalaması*12*evlilik yıl sayısı...İnanın rakkam inanılmaz arkadaşlar. Bu kadınlar bizi ketenpereye getirmekte,evliliğin yarısını uyu,kalan bölümün 3 te birinde başın ağrısın diğer günlerde nazlan...Oynamıyorum arkadaş..

  • Sabina
    Sabina

    kojamsiz rahat yatigim gunler

  • Erdem Baba
    Erdem Baba

    internet parası yüzünden babamdan dayak yediğim günler...

  • Hilâl Güler
    Hilâl Güler

    bi de baş ağrısı, iş yoğunluğu dolayısı ile...

  • Hilâl Güler
    Hilâl Güler

    bel ağrısı...

  • Ayşegül Şimşek
    Ayşegül Şimşek

    elemanların aylıklarını ödeme günü

  • F
    F

    Maaş günü.

  • Oktay Karaca
    Oktay Karaca

    biyoloji sınıfının en gırgır dersi, nedense kızların standart rengi kırmızı oluveriyodu, hele dersi anlatan 23 yaşında bi yeni mezun kadınsa değme keyfine.
    basit diyalog
    salak- Hocam o çizdiğiniz şekil vücudun tam olarak neresinde? (vajina)
    hoca - ee şey....
    salak - Bende böyle bişey yokda :)
    ben - yokmu o yoksa senle evlenmem selami :)
    hoca- yeteer!
    (Ben bunu gördüm) .

  • Ayhan Karadag
    Ayhan Karadag

    yok yaw gerçekten taktir ettim yaptığın işi şaka fln değil ha! :)

  • Arthas
    Arthas

    Adet nedir?
    Aslında yumurtlaması olan kadınlarda 28-30 günde bir kanamayla rahim içi zarının dışarı atılmasıdır. Eğer bir cinsel ilişki sonucu gebelik gelişirse, embriyo tüpler yoluyla rahme ulaşır. Rahim içinde özel olarak hazırlanmış dokuya tutunur ve gelişip büyümeye başlar. Bu doku, yani rahim içi zarı her ay hormonlarla kadifemsi bir değişim gösterir. Yaklaşık bir santim kadar kalınlaşır ve gebeliğe hazır hale gelir. Eğer yumurtlama olmazsa 28-30 günlük bir olgunluk döneminden sonra işlevini kaybeder ve dökülür.

    * Bir kadın ne zaman adet görmeye başlar? Normali nedir?
    Bir kadın ortalama 12 yaşından 50 yaşına kadar her ay bu süreci doğal olarak yaşar. Ortalama 28 günde bir adet görür. Ama 21 ile 35 gün kabul edilebilir bir adet düzenidir. Adet süresi ise 2-7 gün olmalıdır.

    * Atılan miktar ne kadar olmalıdır peki?
    Adet kanamaları normalde 2-3 gün sürer. Günde 2-3 pet kanama normaldir... Hacmi herkeste farklıdır, ölçmek de mümkün değildir. Ama 40 ml.'lik bir kan normaldir. Yani kan alınan tüpler 10 cc.'liktir. 3-4 tanesini dolduracak kadar kan olur.

    * Şiddetli kanamaların nedeni nedir?
    Polipler, miyomlar ya da rahimle ilgili başka bir problem olabilir. O yüzden kanaması 5-6 günden fazla süren kadınlar Acaba rahmimde bir problem mi var? ' diye bir hekime müracaat etmeli.

    * Peki ya kanama azsa... Bu bir hastalık belirtisi midir?
    Tabii. Kanamanın olmaması ya da 1.5 ayda bir olması da yumurtlama bozukluğunun bir işareti olabilir.

    * Bir genç kız ilk adetten sonra hemen düzenli bir şekilde adet görmeye başlar mı?
    Hayır. 12-13 yaşındaki bir ergenin vücudu, kilosu belli bir yere ulaşıncaya kadar düzensizlikler olabilir. İlk yıllarda 2 ayda, 3 ayda bir adet görülebilir. Bu düzenin oluşmasıyla beraber yumurtlama da başlamış demektir. Yani genç kız üreme dönemine ulaşmış demektir. Adet düzensizliğinde hekime gitmeyi gerektiren belirtiler aşırı tüylenmenin başlaması ve kanamanın çok seyrek olmasıdır. Eğer 35 gün geçtiği halde adet olunmuyorsa yumurtlama düzensizliği var demektir.

    Tüylenmede geriye dönüş yok ama...
    * Adet düzensizliğinde en sık görülen neden nedir?
    Genç kızların arasında hiç azımsanmayacak oranda polikistik over sorununa rastlanıyor. Adetler 2 ayda, 3 ayda bir oluyor. Ve bu hanımlar gittikçe tüyleniyor.

    * Nasıl?
    Erkeksi tüylenmeler oluyor. Yani kadının yüzünde, göğüslerinin arasında, kollarında tüyler artıyor... Bunlar erkeksi, siyah tüylerdir. Tek tük çıkanlar anormal bir gidişatın belirtisi değildir. Ama saçlarda açılma varsa, yüzde, kollarda, göğüs aralarında, sırtta, bacakların üst kısmında, göbekte, yani kadınlarda pek görmeye alışık olmadığımız yerlerde siyah ve çok miktarda tüy çıkmışsa bir soruna işaret eder.

    * Tüylenme neden olur?
    Yumurtlama bozukluğu olanlarda erkeklik hormonu daha fazla salgılanıyor. Ve sürekli erkeklik hormonuna maruz kalan kadında erkek tipi tüylenme başlıyor.

    * Diyelim tedaviye gelinmedi...
    Çok ciddi, kadını mağdur edecek şekilde tüylenme oluyor. Ama cinsel bölgelerde bir değişiklik ya da davranışsal bir bozukluk olmuyor.

    * Yani kurt kadın oluyoruz... Peki geri dönüş var mı?
    Maalesef geri dönüş olmuyor. Yeni tüylerin çıkması önleniyor. Çıkmış tüyler eğer kalınlaşmışsa ancak kozmetik olarak yani lazerle, epilasyonla halledilebiliyor... Biz yeni tüylerin çıkmamasını erkeklik hormonunun aşırı çalışmasını engelleyerek önlemiş oluyoruz.

  • Arthas
    Arthas

    'sizin için önemli olan her şey esastır ve önemlidir ve de gereklidir'

    ~Muayeneye gelirken lütfen aklınızdaki her şeyi bir kağıda yazınız! , çünkü orada unutabilirsiniz, aklınıza gelen sormak istediğiniz her şeyi ama her şeyi yazın,siz inanıyorsanız gereklidir!

    Ayıp olur mu? , doktor ne düşünür? , kızar mı? demeyiniz,bir ücret ödeyip karşılığını alıyorsunuz, çekinmenize gerek yok, sizin bedensel sağlığınız ve de ruhsal sağlığınız bizim için çok önemlidir.

    Eğer ki hasta ruhen tatmin olmazsa veya neyi olduğunu-problemi tam olarak anlamazsa verdiğimiz ilaçları düzgün kullanamaz veya kullansa da ruhen,aklen tatmin olmadığı için ilaçlardan gerekli verimi alamayız, bu yüzden muayene sonrası da sormak istediğiniz her şeyi; hastalığınız veya ilaç kullanımı, bulaşıcılık, veya cinsel yaşamınıza olan etkisi gibi her şeyi sorunuz, böyle yaparak hem bize hem kendinize faydalı olursunuz! !

    UFAK ÖNERİLER:
    - doktora geliyoruz diye ağda veya epilasyon gibi bizim için gereksiz ve de sağlıksız işlemlerle uğraşmayınız! (bakınız kadınlara öneriler:-Ağda, jilet gibi yöntemlerle temizlik sağlandığı düşünülebilir.Ancak alınarak açılan kıl kökleri genital (cinsel bölge) bölgenin kolayca mikrop kapmaya elverişli hale gelmesine neden olur.Ayrıca uzun yıllar yapılan ağdalar nedeniyle kıl dönmeleri ve dış dudaklarda şekil bozuklukları oluşmaktadır.Bu nedenle gereken yerlerde makas veya makinayla tüylerin kısaltılması genital bölge için en sağlıklı temizlik yöntemidir.)

    -muayene öncesi vajeninizi yıkayıp temizlerseniz biz sizin akıntınızı veya doğal vajen yapınızı göremeyiz,unutmayınız doktor hasta arasında ayıp yoktur.

    -her zaman muayene olabilirsiniz gerekirse adetliyken bile!

    -muayeneye gelirken eski reçete ve tahlilerinizi de getiriniz,kendi başınıza ilaç aldıysanız kutusunu getirmenizde faydalı olur.

    -gelmeden önce son adet tarihinizi ve adet düzeninizi de yazarsanız (mutlaka sorarız) hatırlamaya çalışmak zorunda kalmazsınız.

    -muayeneye gelirken rahat ve huzurlu olunuz,
    sizi seviyor ve saygı duyuyoruz,
    canınızın acımayacağını,karşınızdaki insanın size faydalı olmak için orada olduğunu,bunun karşılığını ödediğinizi,sizin mutluluk ve sağlığınızın ona mutluluk ve gurur verdiğini ve de onunda bir annesi,kız kardeşi, karısı veya kız arkadaşı olduğunu ve sizi anladığını biliniz ve inanınız!

    Geçenlerde bir doktor arkadaşımın muayenesine gittim, çocukluk arkadaşımdı ve konuşurken basit bir sıkıntımdan bahsettim,gel bakalım dedi ve o an hafif bir korku ve sıkıntı yaşadım,bir doktor olarak bende bunları yaşıyorum,hepimiz sağlığımız veya geleceğimiz söz konusu olunca heyecanlanır ve panikleriz,yaşadıklarınız ve hissettikleriniz tamamen doğaldır,
    hele hele bu konu intim bir konu ise,yıllarca yanlış olarak bunu konuşmanın ayıp olduğuna inandırılmışsak, hep böyle görüp büyütülmüş isek hissettikleriniz sizin değil sizi böyle yetiştirenlerin kabahatidir.

    Ve ilk kez jinekoloji (kadın-doğum) muayenesi olacak hanımlarımız ne ile karşılaşacaklarını bilmediklerinden daha fazla heyecan ve korku duyarlar. Bu korku ve heyecan yüzünden bir gece öncesinden uykusuz kalan ya da muayene olmayı sürekli erteleyen çok sayıda kadın vardır.İlk kez hamile olup kürtaj olacak genç hanımlarımızda kürtaj olmanın korkusunun yanı sıra doktor ne diyecek,ne düşünecek diye de bir korku vardır.(tekrar hatırlatıyoruz muayene ve kürtaj olmak için evli olmak gerekmez)

    Kadın olmak özeldir, bunu gururunu taşıyın ve yaşayın, kadın olmaktan ve kadınlık organlarınızdan utanmayınız.

    Muayene-kadın hastalıkları ve doğum muayenesi her kadının hayatında düzenli ve belirli aralıklarla olması gerekli bir muayenedir.Hepiniz en azından bir kere zorunluluk yüzünden jinekoloğa gittiniz veya gideceksiniz.
    Madem bunu yaşamak zorundasınız daha kolay olması için ruhen ve bedenen hazırlanın!

    Kadın-doğum doktoru muayenesinde canınız hiç bir şekilde acımaz,insan olarak ta size özen gösterilir,eğer muayene sırasında sizi rahatsız eden bir durum olursa ve bunu doktorunuza iletirseniz mutlaka bunu sizin için konforlu bir hale getirip devam edecektir.

    Jinekolojik muayenede nelerle karşılaşacağınızı bilirseniz muayeneden korkmazsınız.

    Önemli not: kişinin evli olup yada olmadığı kimseyi ilgilendirmez ve sorulmaz,sorulamaz,sadece cinsel yaşantısı yoksa bakire olduğunu belirtmesi gerekir, çünkü muayene yapılış şekli bakirelerde farklıdır.

    Muayene olmak için veya küretaj olabilmek için evli olmak gerekmez,bu sizin özel yaşantınızdır kimsenin bilmesi gerekmez.

    Ama Jinekolojik muayene sırasında doktorunuza diğer her şeyi açık ve saklamadan anlatmanız sizi tanımamız ve anlamamız için önemlidir. Hiç bir ön yargısız (acaba ne düşünür,beni nasıl görür gibi bir fikre kapılmadan) vereceğiniz bilgiler sizin sağlığınız ve tedaviniz için gereklidir.
    Bu bilgiler hiç kimseyle ve hatta özel durumlar dışında meslektaşları ile bile paylaşmadığı sırlardır. Bu bilgiler kanunen de gizli sayılır ve mahkeme kararı dışında kimse alamaz.Sizin adınızı vererek arayan,annesi ve kocası veya nişanlısı olduğunu söyleyip bilgi almak isteyen kişilere de böyle birini tanımadığımızı bildiririz.Geçmişte benzer durumlar oldu ve arayan kişiye böyle birini tanımıyoruz dedik ve akşam evde sen niye doktora gitmedin veya bak doktor seni tanımıyor gibi ufak yanlış anlaşılmalar yaşanmıştır.Hasta hakkında bilgi almak isteyen kişiler için önce muayene olan kişi beni-bizi arayıp ben...........,birazdan eşim veya erkek arkadaşım arayacak,ona durumumu anlatır mısınız demelidir,ancak o durumda bilgi verilir.

    Eğer ilk konuşmalar sırasında yanınızda bulunan kişinin veya kişilerin(anne,koca,sevgili) yüzünden bazı şeyleri söyleyemiyorsanız (mesela eski küretaj sayınız vesaire gibi) muayene odasında bunu doktorunuza bildiriniz,kesinlikle ikinizin arasında kalacaktır.

  • Arthas
    Arthas

    ADET DÜZENSİZLİKLERİ

    Öncelikle isterseniz menstürasyonun (adet kanaması) ne olduğundan ve niye olduğundan biraz bahsedelim:

    Rahim iç yüzeyinde her ay dölenmiş yumurtanın (gebeliğin) , gelip yapışmasına ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşur ve eğer döllenme yoksa bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür. Rahimden, dolayısıyla vücuttan dışarıya atılır. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanır biz bu sürece menstürel siklus (adet düzeni) , işlevini yitirerek yerini yeni oluşan yapıya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da mentürasyon kanaması (adet kanı) diyoruz.

    Her insanın vücudundaki her düzenin birbirinden farklı olduğu gibi adet düzeni de kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

    Yılardan beri yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler sonucunda;

    -İdeal sürenin 28 ± 7 gün olduğu yani bir kanamanın ilk gününden, sonraki kanamanın ilk gününe kadar geçen sürenin en az 21 en fazla 35 gün olmasını normal kabul etmekteyiz.

    -Ortalama menstürel kanama süresi de 5 ± 3 gün olarak kabul edilmektedir. Yani en az 2 gün, en fazla 8 gün süren adet kanaması normal sınırlar içindedir.

    Kanamanın miktarı da önemlidir, bir adet kanması boyunca kaybedilen kan miktarı ortalama 40 ml olup, en fazlası 80 ml en azı 20 ml dir.(basitce üç ile beş pet normal kabul edilmektedir)

    Bunların dışındaki kanamaları normal dışı kabul etmekteyiz ve bu anormal kanama dediğimiz kanamalar kadınlarımızın jinekolojik şikayetlerinin % 10 ila 15’ini oluşturmaktadır.

    Kanamanızın normalden çok veya az miktarda olması, daha sık veya daha uzun aralıklarla gelmesi, ara kanamaların olması yaşam kalitenizi bozacağı gibi, sinir sisteminizi de etkileyecektir. Hemen ekliyelim ilerideki sayfalarımızda adet sancıları ve adet öncesi gerginlik dediğimiz premenstural sendrom ve yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz, çünkü bu da hanımlarımız için ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır.

    Adet düzeni niçin bozulur ve neler bozar, normal dışı kanama, vücudun hem biz doktorlara hem de siz hanımlara bir işaretidir. Bu tip problemlerin çok basit nedenlerden oluşabileceği ve basit bir tedavi ile çözülebileceği gibi, altında yatan çok büyük problemlerden oluşabileceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Problem ne kadar büyük olursa olsun erken teşhisin başarısı çok yüksektir. Onun için kanama bozukluklarımızı ihmal etmiyelim, en kısa sürede bir jinekoloğa baş vuralım, sorun basitse çözümlendirip hayat kalitemizi yükseltelim, eğer ciddi bir neden varsa vakit kaybetmeden tedavimizi olup zarar görmeden veya en az zararla çözüme ulaşalım.

    Neler adet düzenini bozabilir; yeni adet görmeye başlıyan genç kızlarımızda da ilk adet yılındaki kanamaları düzenli aralıklarla gelmeyebilir, biz gerekli muayeneyi yapıp altında herhangi bir başka neden yoksa hormonal düzen oturuncaya kadar beklenmesini tavsiye ederiz. Adetten kesilmek üzere olan hanımlarımızda da düzen bozulmaya başlar.


    Başka nedenler ne olabilir dersek;
    Gebelik
    Üzüntü
    Stress
    Hormonal problemler
    İyi huylu tümörler
    Kanserler
    Doğum kontrol hapı gibi hormon haplarının yanlış kullanımı
    Spiral
    Enfeksiyon
    Kan Hastalıkları
    Tiroid hastalıkları gibi bir çok neden adet düzenini bozabilir.
    Yapılması gereken nedir?
    En kısa sürede jinekoloğunuza gidip nedenini ve çözümünü öğrenmek olmalıdır.

  • Periru Gogen
    Periru Gogen

    Ay basi atlas keseler, dökülür önüme birer birer, hepsini harcadim teker teker, simdi nerede o sahane elbiseler?

  • Selin Sonsuz
    Selin Sonsuz

    Menstruasyon mu kasdedilen acaba?
    açık değil.