Kültür Sanat Edebiyat Şiir

alfabe sizce ne demek, alfabe size neyi çağrıştırıyor?

alfabe terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Emma Libertarian
    Emma Libertarian

    Ünlü bir oyuncu, özel bir tv kanalında programa katılıyor...
    Sunucu kendisine, Kürt Açılımı ve Pkk ile ilgili sorular yöneltiyor...
    Adam Pkk derken -K- harfini albafede olduğu gibi kullanıyor...
    Sunucu ise tüm aptallığıyla, adama şöyle bir soru yöneltiyor:
    ' Neden Pkk deil de (burdaki -k- harif alfabede kullanılmayan, günlük yaşamda kullanılan -k-harifini temsil ediyor) , Pkk dediniz (burdaki -k- harfi ise alfabede kullandığımız -k-harfini temsil ediyor) diyor.

    oyuncu ise büyük bir şaşkınlıkla adama; kullandığı -k- harfinin alfabede bulunan
    -k- harfini olduğunu söylüyor..

    Alfabeyi okuyunca aklıma bu örneği vermek geldi.

    Aslında söylemek istediğim anlaşılmıyor olabilir... (keşke anto da ses özelliği olsaydı) =)

    İnsanoğlu bir harfi bahane ederek nasıl da kurnazlık peşine
    düşüyor böyle!

  • Ferruh Safak
    Ferruh Safak

    Yunan alfabesindeki 'alfa - beta' harfleri nedeniyle Yunanlilar'dan, Arap alfabesindeki 'elif - be' nedeniyle de Arabca'dan alindigi iddia edilen bu sozcugu Turk Dil Kurumu, Fransizca'dan aldigimizi belirtir...

    Bazi arkadaslarimiz da yazmis, bana gore de 'abece' denilmeli...

  • İsa Erdoğan
    İsa Erdoğan

    arap alfabesinin ilk iki harfi 'elif be' den ismini alan harfler dizisi. Konuşmak İlk insan Adem peygambere dayanır. Allah ona bütün isimleri öğretti. Şu halde herşeyini Allaha borçlu olan insanlık konuşmayı ve yazmayıda Allaha borçludur.

  • Halil İbrahim Degirmenci
    Halil İbrahim Degirmenci

    insanların duygu ve düşüncelerini karşıya aktamak için kağıt üzerine belirli bir işaretlemeye dayanarak yaptıkları resme alfabe denir

  • Zeytin Zeytin
    Zeytin Zeytin

    kelimeleri yazıya dökmek için kullanılan işaretleri hatırlatıyor..
    mesela biz latin alfabesini kullanıyoruz :))))

  • Ünal
    Ünal

    28 harf
    değiştir karıştır kullan
    28 harf
    28 bin milyon mana

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Yunanca ilk iki harf olan Alfa-Beta'dan meydana gelmiş bir kelime çağrışımı yapıyor. O yüzden ABC demek daha mantıklı oluyor.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    (1. binyılın sonunda Yunanlılar, Fenikelilerden esinlenen bir alfabe kullanır, bu mezopotamya yazı sistemlerinin uğradığı son değişimdir.)

    Alfabe yazısı, insanlarla ürünlerin, fikirlerle düşünsel yeniliklerin daima iç içe girdiği Akdeniz çevresinde ve Kenan (Fenike ve Filistin) ülkelerinde ortaya çıktı.

    Birinci binyıldan beri alfabe oluşturma yönünde birçok girişim olmuştu: hiyeroglif işaretlerini temel alan yaklaşık 30 işaretllik basit bir yazı kullanan, M.Ö.1800’e doğru, muhtemelen Asya kökenli Sinalı madencilerin girişimi bunlardan birirdir. Mısır’la Kenan dünyasının kaynaştığı, Biblos’ta, hiyerogliften yola çıkılarak benzer şekilde hece değerine veya sessiz harflere dayanan 75 işaretli bir sistem oluşturuldu. Asıl yeniliği ise Ugarit yazıcıları yarattı: Mezopotamya işaretleri gibi kile kazınan çiviyazısı görünümdeki karakterler aslında daha o zamandan gelecekteki alfabe sisteminde yerini alan 30 harften oluşuyordu. Ugarit, yani Kenan dünyasının dini edebiyat metinleri, bu yazıyla bize ulaşmıştır. ”’Ugarit alfabesi’” sadece bu siteyle sınırlı kalırken, ”’eski ”’ olarak adlandırılan Sami alfabesi bugün kullandığımız alfabe sistemlerinin kökenini oluşturdu. İlk kez 11. Yüzyılda, Biblos Kralı Ahiram’ın lahti üzerine kazılı metinde ortaya çıktı; yalnızca sesli harf değerindeki 22 işaretten meydana geliyordu. Bu sistem sırasıyla Aramlar, İbraniler ve Fenikeliler, seferleri sırasında bu sistemi özellikle Batı’ya, Kıbrıs ve Ege’ye taşıdılar. Bu sistemden esinlenerek yola çıkan Yunanlılar kendi alfabelerini yarattılar. Dünyada ilk kez, sessiz ve sesli harflerin yazıya, dökülmesine dayalı ilk gerçek alfabeyi kullananlar, MÖ.11 yüzyılda Yunanlılardır. Etrüskler tarafından yeniden ele alınan ve İtaliklere, daha sonra da Latin halklarına aktarılan bu alfabe, tüm Akdeniz dünyasında kullanılacaktır.

    Referans: Muhammed Ali Binmahluf

    Not: Tabi bu tarihsel öncelikler, yeni buluşlarla değişebilir.