Kültür Sanat Edebiyat Şiir

AFYONKARAHİSAR DİNAR ÇAĞLAYAN KÖYÜ sizce ne demek, AFYONKARAHİSAR DİNAR ÇAĞLAYAN KÖYÜ size neyi çağrıştırıyor?

AFYONKARAHİSAR DİNAR ÇAĞLAYAN KÖYÜ terimi tarafından tarihinde eklendi

  • HÜSEYİN YÜCEL
    HÜSEYİN YÜCEL

    ÇAĞLAYAN KÖYÜ’NÜN TARİHİ
    Arşiv belgelerinde Danişmendli Türkmenlerine dair ilk kayıtlara Başbakanlık Osmanlı arşivinde bulunan tahrir defterlerinde rastlanılmaktadır. Bunların en önemlisi 200 numaralı Diyarbekir tahrir defteri olup, Danişmendli kazasının ana unsurunu teşkileden Türkmenler ilk defa burada görülmektedir.Danişmendli aşireti, defterin 963 ve 964 sayfalarında bulunmaktadır. Danişmendli Türkmenleri kaza statüsünü muhafaza etmekle beraber 17yy. ortalarında Aydın Evi ve Rum Evi olmak üzere ikiye ayrıldılar.Kazanpınar Köyü ve Çağlayan(Cadı) Köyün’ne yerleşen Gölegir Aşireti Aydın Evi grubuna bağlıdır.
    GÖLEGİR AŞİRETİ :
    İlk tahrirde görülmeyen Gölegir Aşireti, 1656 yılında 51 hane ile temsil bennak yazılmıştı.1659 sayımında ise nüfusları 55’i bennak olmak üzere 80 haneye çıkmıştır.Bununla birlikte koyun ve develerin nüfusa paralel bir artış görülmemesi yüzünden 1661-1662 yılında tashihi yoluna gidilmiş; deve ve koyunların miktarlarında bazı eksiltmeler yapılmıştır.Gölegircemati Aydın evi içinde yeralmıştı.Onlar Sandıklı kazasında Kazanpınar (Kazganpınarı),Cadı (Çağlayan), Horu, Kıranbeğli, , Seyidli, Çavuşlar, Küflüağıl/Gölağıl? ve Urla kazasında Okçular adlı köylere iskan oldular.
    KAYNAK: XVII. ve XVIII yy. Danişmendli Türkmenleri
    Araştırmacı Yazar,Tufan GÜNDÜZ
    GÖLEGİR OYMAĞI, 13 ev ile Cadı(Çağlayan) ve Yenice, 16 ev ile Kazgan pınarı (Kazanpınar) köylerine yerleştirildiler.
    KAYNAK:Osmanlı İmparatorluğu’nda Aşiretlerin İskanı sayfa: 74 Araştırmacı Yazar ,Cengiz ORHONLU

    DİNAR ÇAĞLAYAN KÖYÜ

    Köy Tanıtım Bilgileri

    Aciklama: ÇAĞLAYAN KÖYÜ`NÜN TARİHİ Arşiv belgelerinde Danişmendli Türkmenlerine dair ilk kayıtlara Başbakanlık Osmanlı arşivinde bulunan tahrir defterlerinde rastlanılmaktadır. Bunların en önemlisi 200 numaralı Diyarbekir tahrir defteri olup, Danişmendli kazasının ana unsurunu teşkileden Türkmenler ilk defa burada görülmektedir.Danişmendli aşireti, defterin 963 ve 964 sayfalarında bulunmaktadır. Danişmendli Türkmenleri kaza statüsünü muhafaza etmekle beraber 17yy. ortalarında Aydın Evi ve Rum Evi olmak üzere ikiye ayrıldılar.Kazanpınar Köyü ve Çağlayan(Cadı) Köyün`ne yerleşen Gölegir Aşireti Aydın Evi grubuna bağlıdır. GÖLEGİR AŞİRETİ : İlk tahrirde görülmeyen Gölegir Aşireti, 1656 yılında 51 hane ile temsil bennak yazılmıştı.1659 sayımında ise nüfusları 55`i bennak olmak üzere 80 haneye çıkmıştır.Bununla birlikte koyun ve develerin nüfusa paralel bir artış görülmemesi yüzünden 1661-1662 yılında tashihi yoluna gidilmiş; deve ve koyunların miktarlarında bazı eksiltmeler yapılmıştır.Gölegircemati Aydın evi içinde yeralmıştı.Onlar Sandıklı kazasında Kazanpınar (Kazganpınarı),Cadı (Çağlayan), Horu, Kıranbeğli, , Seyidli, Çavuşlar, Küflüağıl/Gölağıl? ve Urla kazasında Okçular adlı köylere iskan oldular.

    KAYNAK: XVII. ve XVIII yy. Danişmendli Türkmenleri Araştırmacı Yazar,Tufan GÜNDÜZ

    GÖLEGİR OYMAĞI, 13 ev ile Cadı(Çağlayan) ve Yenice, 16 ev ile Kazgan pınarı (Kazanpınar) köylerine yerleştirildiler. KAYNAK:Osmanlı İmparatorluğu`nda Aşiretlerin İskanı sayfa: 74 Araştırmacı Yazar ,Cengiz ORHONLU











    ÇAĞLAYAN KÖYÜ HALKININ SÜLALE İSİMLERİ VE BU SÜLALERE AİT SOYADLAR
    Köyümüz halkının aşağıdaki adı yazılı olan sülalelerden oluşmuş olduğu, bu sülalelerin aldığı soy isimler, Nüfus bilgilerinden tespit edilmiştir.
    1.BALOĞLU SÜLALESİ: YÜCEL,ÖZBAL,YILDIRIM ve SAYIN.

    2.ÖRÜMLÜOĞLU SÜLALESİ: YILDIZ, BULUT, BOZKURT ,KAYA ,KILINÇKAYA ve SAYIN (Rahmetli Hidayet SAYIN ailesine mensup aileler)

    3.TÜRKOĞLU SÜLALESİ: ÖZTÜRK ve AKTAŞ.

    4. CABEROĞLU SÜLALESİ: ÇOBAN.

    5. MUCANOĞLU SÜLALESİ: ÇELİK.

    6.ZEYBEK SÜLALESİ: ÖZARSLAN.

    7.CÖMERTOĞLU SÜLALESİ: YILMAZ.

    8.KOLOĞLU SÜLALESİ: ŞİRİN.

    9.KARA RECEPOĞLU SÜLALESİ: KILINÇ.

    10.KAVUKÇUOĞLU SÜLALESİ: GÜNAY.

    11.ÇAKALOĞLU SÜLALESİ: TUNCER.
    26.07.2011Hüseyin YÜCEL-Yılmaz Şener İlkokulu Öğretmeni/ISPARTA
    26.07.2011
    Hüseyin YÜCEL
    Yılmaz Şener İlkokulu Öğretmeni/ISPARTA