Kültür Sanat Edebiyat Şiir

abhazya sizce ne demek, abhazya size neyi çağrıştırıyor?

abhazya terimi Dadasdasdasd tarafından tarihinde eklendi

  • Mustafa İlhan
    Mustafa İlhan

    abhazya bir ülke bir vatan

  • Hamza Ressam
    Hamza Ressam

    allah yardımcıları olsun

  • Drag Bonfire
    Drag Bonfire

    Ben gürcüyüm ama milliyetçi değilim.. halkların kardeşliğine inanıyorum.. Gürcü olan Stalin'in asimilasyon projesini bütün kalbimle kınıyorum..

    Abhazları Gürcüleştirme çabaları
    1937-1953 tarihleri arasındaki dönem, Stalin ve Beria'nın Abhazya'ya yönelik karakteristik baskıların uygulandığı yıllar olarak tarihe geçmiştir. Bu süreç içerisinde Abhazya paralelindeki diğer küçük cumhuriyetlerde ise Abhazya'dakinin tersine değişik bir uygulama gelişmiştir. Beria ve Stalin'in baskı ve zorla göç ettirme yöntemleri sonucu zaten karışık olan Abhazya'nın demografik sorunları giderek karmaşık hale gelmiştir. Tarih boyunca, kültürü, dili, sosyal yaşamı hep farklı olagelmiş olan Abhazya ve Gürcistan, zorla kıyılmış bir nikah ile birbirlerine bağlanmış olan eşler gibi idi. Abhaz ve Gürcü halkının bu farklılığı açık ve bilinen bir gerçektir. 1877 yılında Gürcistan'da yayımlanan 'Tiflis Vestnik' gazetesinin açıkça belirttiği gibi, 'Abhazlar, etnografik, sosyal, ekonomik yaşamları ve dünya anlayışları ile komşusu oldukları uluslardan çok farklıdırlar.'

    19.yy'ın 70'li yıllarına kadar bu ülkede nüfus çoğunluğunu, ülkenin yerli halkı olan Abhazlar oluşturmakta idi. 1926 yılına gelindiğinde ise 60 değişik etnik grup yaşar olmuştur. Aşağıdaki 1896 sonlarında Abhazya'da nüfus dağılımını gösteren tablo Gürcü yönetiminin yavaş yavaş Abhaz halkını yok edişini açık bir şekilde ortaya koymaktadır:


    Abhazlar 58,961
    Mingreller 3,414
    Gürcüler 515
    Yunanlar 2,056
    Ruslar 972
    Ermeniler 1,337
    Estonlar 637
    Diğerleri 1,460


    Bu şekilde görülen en bariz, en çarpıcı husus 1896'da Abhazya'da 515 Gürcü yaşarken 1992 de nüfusun 240 bine ulaşmasıdır. 1870 yılından itibaren ülke nüfusunun karmaşıklığı derhal etkisini göstermiştir. Bir grup Abaza'nın Osmanlı topraklarına sürülmesi üzerine boş araziler yağmalanmıştır. 1877'deki birinci nüfus sayımı kayıtlarına göre ülke nüfusunun yüzde 53 kadarı Abhaz iken 1926 yılında Abhaz nüfusu yarı yarıya azalmıştır. 1979 yılında yapılan sayım ise Abhaz nüfusunun yüzde 17'ye düştüğünü göstermektedir. Gürcü nüfusu ise aksine büyük bir artış göstermektedir.

    Batı Gürcistan topraklarından Abhazya'ya ailelerin yerleştirilmesi, Çar yönetimi döneminde başlamıştır. Gürcü Menşeviklerin uyguladıkları ulusları birbirine düşürme, terör ve Abhazların zorla Gürcüleştirilmesi politikası, Menşevik devlet adamı Ş. Z. Eliara'nın ağzından belgelenmiştir. Eliara 1926 yılında Gürcistan'da S.I.K. teşkilat toplantısında 'Hiç ara vermeden Abhaz Halkının hak ve hürriyetlerini yok ediyorduk' demektedir.

    Stalin'in baskı yönetimi süresince Abhaz halkının yaşamı giderek bir trajediye dönüşmüştür. Bir gece içerisinde yüzlerce Abhaz köylerinden toplanarak götürülmüş, bir çoğu katledilmiş, aydınlar kökten silinmiştir. Baskı rejimi yıllarında Abhazya'nın en seçkin insanları yok edilmiştir. Bu toplu katliamlar, nüfusu az olan Abhazya için büyük yıkım olmuştur.

  • Zekiye Güven
    Zekiye Güven

    anamın memleketi :))

  • Habibe Yildiz
    Habibe Yildiz

    can insanların ülkesi... turizm cenneti. şimdi ambargo var. direniyorlar. yarıkan gürcü yarı kan abhaz olarak bu iki halkın arasında savaş istemiyorum.

  • Leyla Acba
    Leyla Acba

    Atalarimin vatani, büyük dedemin dünyaya geldigi ve ruslarin yüzünden terk etmek zorunda kalip daima hasret kaldigi cennet diyari.

    Yasasin Abhazya, ebedi yasasin benim asil halkim...

  • Tarık Bağlan
    Tarık Bağlan

    Abhazya Türkçe bir kelime olup Abhazcası Apsını(Canlar Ülkesi) demektir.Benim için Abhazya demek gelecekte yaşayacağım tam bağımsız kendi insanlarımın yaşadığı topraklar demektir.Sürgün ve Rusların soykırım yaptığı topraklar demektir.Özlem demektir,benliğim demektir.Kısaca ben demektir.
    Saygılar

  • Borahan Bilen
    Borahan Bilen

    1937-1955 yılları arasında, yüzlerce Gürcü aile zorunlu olarak Abhazya topraklarına yerleştirildi. 2. Dünya Savaşı sonrasında Abhaz okulları tamamen kapatılarak, Gürcüce ve Rusça eğitim yapan okullar açıldı. Kendisi de Gürcü olan Stalin 1948 yılında bölgeye geldikten sonra Abhazlar'a karşı sistemli bir soykırım uygulayan Gürcülere destek verdiğini açıkladı.

  • Borahan Bilen
    Borahan Bilen

    ' Bizim hepimizin neden kardeş olduğumuzu ve bize neden Türk denildiğini herkese öğretmek, herkese açık, berrak ve sağlam bir millet ve milliyet bilincini inşa etmek ihtiyacındayız. Bilmeyenleri kınayamayız, bildirmek borcumuzdur, vazifemizdir.'
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  • Borahan Bilen
    Borahan Bilen

    13. yüzyılda Moğollar, önce Selçuklu Devleti'ni yıkmış, daha sonra Gürcistan'ı yağmalamışlardı. Bu olaylar sonucunda Gürcistan'daki yönetim çökmüş, devlet Abhaz ve Gürcü prenslikleri olarak ikiye bölünmüştü.

  • Atay Ceyişakar
    Atay Ceyişakar

    Abhazya, Türkiye'nin Kuzey Doğusu, Gürcistan'ın Batısı, Kuzey Kafkasya'nın Güneyi'nde, Karadenize 225 km. sahili olan, 8900 km2 yüzölçümlü küçük bir ülkedir. Kafkas sıradağları Kuzeyini kapadığı için Kuzey rüzgarlarına kapalı olan Abhazya'da yarı tropikal iklim hakimdir ve inanılmaz güzellikte bir doğası vardır..

    Abhazya'nın kurucu halkı olan Abhazlar'ın tarihi çok gerilere-kadim zamana uzanmaktadır. M.Ö.'den-günümüze insanlığın ilgi odağı olan Kuzey Kafkasya ve onun denize açılan kapısı olan Abhazya, batılı araştırmacılarca 'gizemli' olarak ifade edilmektedir. Akabza adı verilen ve doğru bir yaşamı sağlayan bir yaşam felsefesini tarihin çok gerilerinde oluşturmuş bir halktır Abhazlar.

    Kuzey Kafkasya'da yer alan Adıgey Cumhutiyetinin Başkenti Maykop yakınlarında bulunan taşta yer alan yazının Abhazca olduğu anlaşılmıştır: İki Franzsız araştırmacı tarafından 1960 yılında bulunan taş Sovyet Bilimler Akademisi Üyesi Prof. G. TOURÇENİNOV ve ekibi tarafından 1963 yılında okunabilmiştir. Günümüzden 3200-3300 yıl öncesine ait olduğu bilimsel olarak belirlenen bu yazılı metin (günümüze kadar bulunabilen arkeoplojik kalıntılardan hareketle) 'sese dayalı modern alfabe'nin atası sayılmaktadır.

    Abhazların yaşadıkları bölgelere göre diyalekt farklılıkları gösteren dilleri Abazaca'dır. Abhazların Kardeniz sahillerinde yaşayanlarına Apsua/Apsuğa, yaylada yaşayıp-ağırlıklı olarak hayvancılık yapan; peynir üreten kesimine Aşua/Axua, Dağda yaşayıp ağırlıklı olarak bal üreten kesimine Aşkharua/Aşxarua adı verilmektedir.

    19. Asırda Kafkasya'da yaşanan savaşlardan sonra Kuzey Kafkasyalılar mağlup olunca Ruslar, Abhazlar'ında dahil olduğu Çerkesleri (Çerkes ismi, Kuzey Kafkasya'da ve Abhazya'da yaşayan dilleri farklı ama tarihin gerilerinden gelen-kardeş oldukları bilinen halklara yabancıların yakıştırdığı bir tanımdır. Çerkesler'de süreç içinde bu adı kabullenmişlerdir) zorunlu göçe tabi tutmuştur. Osmanlı Devleti Toprakları Çerkeslerin yeni vatanı olmuştur.

    Konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler benimle yazışabilirler.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Abhazya ülkesi hakkında geniş bilgi edinmek isteyenler:

    http://www.geocities.com/Athens/Oracle/8598/abhazya.htm.