insanın girilmemiş odalarında
paslı zincir kırık kaplar uzun kışlar var
anlam sözden yapılmaz ki nesnelere bakarken
boşluğun hayvanları gibidir rüzgar
insanın girilmemiş odalarında
çocukların yüzleridir şu ince bahar
Biri bir koca görür rüyasında:
Yüz lira maaşlı kibar bir adam.
Evlenir, sedire taşınırlar.
Mektuplar gelir adreslerine:
$en Yuva Apartmanı, bodrum kati.
Kutu gibi bir dairede otururlar.
Devamını Oku
Yüz lira maaşlı kibar bir adam.
Evlenir, sedire taşınırlar.
Mektuplar gelir adreslerine:
$en Yuva Apartmanı, bodrum kati.
Kutu gibi bir dairede otururlar.
Uzun süredir ilk defa güzel bir şiir düştü sayfaya.Keşke seçkideki arkadaşlar biraz daha işin ciddiyetini anlayabilse...
Şiir aynı zamanda emek işidir.10-20 dakikada iç yapısı oluşur.
Dışsal yapı zamanla şekillenir.O nedenle üzerinde çalışılma yapılmadan,ilk haliyle okuyucuya sunulmamalıdır kanaatindeyim.
NEYİ ANLAMADINIZ...ŞİİR ZAYIF DEMEDİMMMM...dikkatli okuyun yorumları...Mehmet Bey...
Sanatta soyutlamanın en büyük açmazı doğru somutlamaktır. Picasso, Matisse ve de Dali bu sebeple zirve sanatçılardır.
Kıpkırmızı uykularınızın içinden nehir geçiriyorsanız, 'bu kadar yabancı(?) nın doğduğu şehir, serinliğini gelecek yüzyıllara saklıyorsa; bu somutluğu en ince çizgilerine kadar kavramak ve sonra kelimelerle bize sunmak durumundasınız.
Anlam sözle yapılır nesnelere bakarken, efendim.
Saygı ile.
aslında şiirin zayıflığı uzun bir tartışma konusudur...herkes zayıf şiir dendiğinde aşağı yukarı aynı şeyleri anlar...değerli yorumcumuz ve şairimiz bunun için gerekli gördüğü açıklamaları uslubunca hikayeleştirip...(katılmadığım hususlar olsa bile) yazmaktadır...amaç veya ortak hedefimizi alttaki açıklamalarımda yapmaya çalıştım...zaman değerlidir...lütfen aynı konular hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum...sadece ehemmiyet bize güzel şiirler taşır...tabii şairleride
‘’Yazar önce odasından çıkar, sonra evinden, sonra şehrinden, sonra ülkesinden; yazarken olgunlaşır, yoğunlaşır, esrir, yetkinleşir. Önce ülkesine döner, sonra şehrine sonra evine, sonra odasına.”demiş edebiyatımızda evler şairi olarak bilinen Behçet Necatigil.
Şair Altan Doğan’ın sayfasındaki şiirlerin çoğu yukarıdaki şiirine benzer bir kimliğe sahip.O da bakışların, bahçelerin, mekanların. odaların şairi anladığım kadarı ile.Dikkatini dekor niteliğindeki eşyalara, hayatın dikkat çekmeyen önemsiz sessiz ayrıntılarına, veren bir şair.
Çekingen bir mizaç, tedirgin çevre ile bağları zayıf bir ruh hali ve evreni odaya hapseden hayal dünyası yansımış şiire diye düşündüm.
Fevkalade güzel bir şiir.
Böyle anladım böyle yorumladım. Değerli şaire saygılarımla
Gönülcüm, ben düşündüklerimi dedim, herkes kendi fikrinde özgür, aynı zamanda sevgili Lara hanım da...
Günün şiiri seçici kurulundan bir ricam var: Bu köşeye zayıf hatalı şiirler de aslsın ve eleştirilsin,yıkıcı, alay edici değil yapıcı eleştiriler yazılsın.
Ben ezberledim bu cumleyi :)
'insanın girilmemiş odalarında'
Ne vardır biliyor musunuz? Bilinçaltı mezarlığı. hayallerini gömdüğün..yaptığın, yapamadığın, Belkide tüm kirlenmiş ve saf düşüncelerin. Hani sadece kendine sakladığın.Kendin olmaktan korktuğun ama yalnız olduğunda saklandığın derin bir kuyu..
Bu satırlarda şair okurların zihnine labirentler serpiştirmeye çalışmış ama hiç bir yere çıkmayacak manasız labirentler. Çok manidar olmasada farklı söylemlerin dikkat çektiği hesabı üzerine inşa edilmiş, kısacası yazılmış olmak için yazılmış bir şiir. Seçiçi kurulda şiiri kavrayamadığından kıymetli bir şey buldum sanmış ve günün şiiri yapmış. Şansımıza ne çıkarsa ama hep aynı torbaya dalıyormuş elleri Anar Zalem hanımın ifadesinden anladığım kadarıyla çokta masum değiller.
Güzel şiir.
ve fakat kimseyi kırmadan incitmeden halletme taraftarıyım...kuruldakiler şiirlerini teker teker astı bunu anlıyorum...ama amacımızdan lütfen sapmayalım
Bu şiir ile ilgili 89 tane yorum bulunmakta