Kovulmuş Şeytandan Rabbime Sığınırım
Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla insanlık tarihinin en büyük imtihan vesilelerinden biri olan İblis’i tanımlamak ve doğru anlamak önemlidir. İblis’in kim olduğu, nitelikleri ve amelleri, Kuran-ı Kerim ve İslam geleneğinde açıkça belirtilmiştir. Ancak zaman zaman ortaya atılan yanlış iddialar bu konunun tekrar ele alınmasını gerektirir. Bu makalede İblis’in melek olup olmadığı, kıyas yoluyla nasıl insanları kandırdığı ve insanlardan ve cinlerden olan şeytanların insanlığa olan zararları üzerinde durulacaktır.
İBLİS MELEK DEĞİLDİR
Kuran-ı Kerim, yaratılışın hikayesini ve İblis’in Allah’a itaatsizliğiyle başlayan süreci açıkça anlatır. Ancak İblis’in kimliği, özellikle onun melek mi yoksa cin mi olduğu konusu, tarih boyunca farklı yorumlara yol açmıştır. Kuran’da İblis’in cinlerden olduğu açıkça belirtilmiştir. Kehf Suresi 50. ayet bu konuda önemli bir rehber niteliğindedir:
"Ve hani meleklere ‘Adem’e secde edin demiştik. Onlar secde ettiler, İblis hariç. O, cinlerden idi ve Rabbinin buyruğunun dışına çıktı. Siz onu ve onun neslini dostlar mı ediniyorsunuz benden ayrı olarak? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için ne kötü bir değiştirmedir. "
Bu ayet, İblis’in cinlerden olduğunu açık bir şekilde ifade etmektedir. Cinler, insan gibi irade sahibi varlıklardır. Bu özellikleri onları meleklerden ayırır. Çünkü melekler, Allah’ın emirlerine koşulsuz şekilde itaat eden varlıklardır. Meleklerin bu özelliği ise Tahrim Suresi 6. ayette belirtilmiştir:
Ey inananlar kendinizi ve ailenizi yakıtı taşlar ve insanlardan olan ateşten koruyun onun başında Allah'ın kendilerine buyurduğu şeye karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan gayet katı şiddetli melekler vardır. (Tahrim suresi 6. Ayet)
çatı katındaki odanın
kuytu bir köşesinde
kumaşındaki eski yağmurların
hüzünlü kokusuyla
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta