Davetimiz var… Bir gökçe çadır kuruluyor Hazar’da… Şiirin, sanatın, edebiyatın ses ve söz mimarları Elâzığ’da, 25–28 Haziran tarihlerinde bir araya geliyorlar. Bu bir kurultaydır, bu bir şölendir, bu bir edebi bayramdır. 20 milyon km2’yi bulan bir büyük coğrafyanın Hazar’da soluklandığı gündür…
1992 yılında ilk yolculuk, Fikret Memişoğlu anısına yapılan şiir akşamlarıyla başlamıştı… Yıl, 2009… 25–28 Haziran tarihleri arasında, 17.’sini usta şair Necip Fazıl Kısakürek anısına yapılacak olan Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları’nda çok zengin bir edebi sofra hazırlandı. Bu coğrafyanın bir bakıma, ‘gönül birliği’ ne çağrı diyebileceğimiz şiir sanatının ustaları bir araya gelecekler.
Şiirin tarifine; irfan deriz, hikmet deriz, nesillerin ruhu deriz, nutku ilahi deriz, milyonların yüreğini bir sese, bir soluğa taşıyan musiki deriz… Güzel sanatların tacı olarak kabul gören şiirle bir milletin dili, irfanı, edebi, ruhaniyeti ve kimliği bütünleşmiştir. Şiirde bizim destanlarımız, bizim türkülerimiz, ninnilerimiz, feryatlarımız, figanlarımız, sevinçlerimiz vardır. Şiirde; bilgimiz, yüreğimiz, cesaretimiz, tarihe olan alakamız, çizgilerimiz, desenlerimiz, renklerimiz vardır.
Bir şiirimizde ne diyorduk,
“Gönül mızrabını vur, nesrin bittiği yerde
Şairleri haykırsın bu milletin her yerde
Şirin Sivrice’de düğün, şiir gecesi bugün;
Mısraların dilinde, ‘Ülkü’ kalmasın yerde”
İsterseniz bugün sizlere şiir diliyle tarihi konuşalım… Kırgızistan’dan, Kazakistan’dan, Türkmenistan’dan, Bulgaristan’dan, Makedonya’dan, Azerbaycan’dan, İran’dan, Kosova’dan, KKTC’den, Kerkük’ten Hazar’daki büyük edebi toya iştirak eden ak yüzlü, bilge sözlü, kartal bakışlı, civan duruşlu; aynı gövdenin baharında çiçek açmış, cümlesine meyve vermiş dalları kanat gerecek söz ve ses ustalarına merhaba diyelim!
Bizler, tarihte savaşları yaşadık, göç denen dalgalara kapıldık, Söğüt’ten öğüt alıp Edirne’den üç kıtaya doğru at sürdük. Adriyatik’ten Çin Seddine bir koca yurt, kurt başlı beylerin adil ikliminde şenlendi/ dinlendi soluklar.. Elinde kopuz Aprunçur Tigin’le ses titredi, söz kanatlandı çağlar ötesine.. Sivas elinde âşık Veysel derler adına, sazıyla gözündeki ağuyu siler oldu!
Destan Şairimiz Niyazi Yıldırım bugünleri şöyle dile getiriyorlardı;
“Bu kopan fırtına, Orta Asya’da
Yüz yıl sonra Anayurt uyanması..
Bahar müjdesidir gonca çığlıklar,
Gök gürültüleri... Kurt uyanması...”
At ve Çadır bizim gökçe medeniyetimiz diye adlandırılmıştır. Çadır, Sinan’ın elinde cihan eserine sembol ‘kubbeleşti..’ Ve, şairin dediği gibi, “Çil, çil kubbeler serpen ordu..” Kök saldı toprağın derinliklerine. Avrupa’da Türk İzleri, sadece eserde değil; onları nakışlayan ses ve söz dehalarının ikliminde vücut buldu..
Destanlarımıza bakınız; “Demiri Dövdük..” Dağları erittik, ayaklarımızın altına serdik, insanlığa hediye ettik koskoca medeniyetleri.. Masallarımız, kahramanlarla çocuklarımızın gözlerini büyüledi.. anne sütü gibi gönüllerini ferahlattı.. Gürbüz yiğitler çıktı, vatan coğrafyasında.. Ses verdiler, Ötüken yaylasından.. Ders aldılar, Ahmet Yesevi’den.. Semerkant, Buhara rüyalarını süsledi, her dem.. Kaşgar, dillerini bezedi.. Aktılar, doğudan batıya doğru.. Bahar coşkusu içerisinde Yunusça dillendiler, Ahi Evran Konağı’nda yeni dünyalar, yeni iklimlerle tanış oldular.. Şeyh Edebali, Emir Sultanlarla hayata barış oldular.. Fuzuli’den Nesimi’ye.. Şeyh Galip’den, Yahya Kemal’e bir yay kirişi gibi gönül iklimini sevdalarına gerdiler.. Bir hayat ki, Dede Efendilerde, Itrilerde billurlaştı..
Bugün gibi hatırlarım… Doğu Türkistan’ın manevi lideri İsa Yusuf Alptekin’i Elâzığ’da ağırladığımızda, rahmetli Şeref Tan duygularını şöyle dile getiriyorlardı;
“Arifesindeyiz kutlu bir günün
Yarın şirin Sivrice’de şölen car
Muhasebesini yaparsak dünün
Hesabını ak alınla veren var.”
Hesabını ak alınla veren Türkmen beylerini 25–29 Haziran 2009 tarihlerinde ağırlamaktan büyük bir haz ve mutluluk duymaktayız. Hazar’da misafir ettiğimiz Dilaver Cebeci, “Harput’ta bir Gün” isimli şiirinde Elâzığ’ı, Elâzığ insanını o kadar nezih ifadelerle tarif ediyorlar ki, şiirin sanat gücünü ve güzelliğini burada bir daha anlatmak isterim;
“Müstezatlar, Hoyratlar sızlatırken geceyi
Geldi Harput ahengi kuşattı Sivrice’yi
Bu ahenk göç eyleyen bir kuşun ahengidir
Hasretten gönül dağlı Gakkoş’un ahengidir
Gakkoş coşkun bir âşık, yani sevgiden serhoş
Nezaketle asalet birleşip olmuş Gakkoş”
Hazar Şiir Akşamları dünden bugünlere gelindiğinde, bu şehrin bağrından çıkan edebi şahsiyetlerin anısına yapıldığını görüyoruz. Bu şehri kendi değerleriyle, kendi tarihi ve edebi şahsiyetleriyle bir bakıma buluşuyordu. Fikret Memişoğlu, Niyazi Yıldırım Cenani Dökmeci, İshak Sunguroğlu, Şeref Tan, Hacı Hayri Bey, Fethi Gemuhluoğlu, Ahmet Kabaklı, Dede Nüzhet ve... Hazar Şiir Akşamları, Türk dünyasının edebi şahsiyetleri anısına da yapılarak büyük bir kadirşinaslık örneği göstermiş oluyordu. Bunlar arasında; Cengiz Aytmatov, Mağcan Cumabay, Elmas Yıldırım, İsa Yusuf Alptekin isimleriyle bizleri derya dünyalarımıza, coğrafyamıza taşıyorlardı. O sebepledir ki dünden bugüne o kadar canlı edebi köprü ve o köprünün can ayakları/ mihnet taşıyıcılarını buluşturan bir tatlı serüven olarak da adlandırılır, Hazar Şiir Akşamları..
Bütün bu çalışmalar Elâzığ’ı haklı olarak çevresinde mümtaz bir konuma taşımıştır.
—Elâzığ; ‘küçük Hazar da’ Şiir, Kültür, Sanat ve Edebiyatın Türk Dünyası kurultayını yapmıştır!
-Elâzığ bu faaliyetlerle,haklı olarak isminden; ‘şiirin Başkenti..’ olarak söz ettirmiştir.
-Elâzığ, kendi gönül coğrafyasıyla 17 yıl devam eden büyük emeklerle çok büyük hizmetleri ifa etmenin yanında, yarın iş adamlarının gideceği çok geniş bir coğrafyada, ‘kalıcı olan kültür köprülerini..’ kurmuştur.
Elâzığ, bu organize devasa faaliyetlerle kendi kültür iklimine de yönelmiş.. Her birini kendi içinden çıkan bir güçlü sanat erbabının anısına yaptığı Hazar Şiir Akşamlarıyla, -dün ile bugünü çok sıcak bir atmosferde buluşturmuştur.
Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları ile birlikte; şehrin aydınları birçok önemli konu başlıkları altında buluşma imkânını bulmuştur. Bu buluşma öyle tabii bir görev ile karşımıza çıkmıştır ki; şehrin kültürünü zenginleştirerek beslemiş, iç dinamiklerini sürekli canlı tutmuş, huzur iklimini korumuş, şehrin göçler veya değişik sebeplerle kirlenmesine karşı bir manevi reaksiyon oluşturmuş ve en önemlisi Elâzığ’ın kendi dokusuna uygun yürüyüşüne imkân sağlamıştır.
25–28 Haziran 2009 tarihinde yapılacak 17.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Üstat Necip Fazıl Kısakürek hatırasına yapılırken bu yıl, Türk Dünyası Hizmet Ödülü ise Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamıza verilecektir. Her bakımdan, üç gün boyunca dopdolu geçecek olan bu edebi programlara katılım kadar, misafirlerle tanış olmak bizlere apayrı bir heyecan verecektir.
17.ULUSLARARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI
PROGRAM
25 HAZİRAN 2009 PERŞEMBE
20.15 17. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Kürsübaşı Programı
Yer: F.Ü. Fırat TV stüdyosu
Konferans: Üstat Necip Fazıl KISAKÜREK
Vehbi Vakkasoğlu
Sakarya Türküsü: Dolgorma Sainbayar(Moğolistan)
Kürsübaşı Programı: Harput Müziği
26 HAZİRAN 2009 CUMA
08.30–10.00 sabah kahvaltısı - Akgün Hotel
10.30–12.00 TANIŞMA KOKTEYLİ-SERBEST KÜRSÜ
Yer: Akgün Hotel - Harput Salonu Protokol, Davetliler, Şairler ve Yazarlar
14.30 ŞAİRLER YÜRÜYÜŞÜ(CANLI YAYIN İHA)
Eski Belediye binası önünden Öğretmenevi önüne
Etkinlik afişleri, Türk Bayrağı-Mehter Takımı eşliğinde, protokol, davetliler, şair ve yazarlar, öğrenciler ve halkın katılımıyla
14.50–16.30 17. ULUSLAR ARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI AÇILIŞ TÖRENİ
Yer: Öğretmen Evi önü
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı,
Konuşmalar: Elazığ'dan katılan şairler adına bir konuşmacı(R. Mitat Yılmaz) , Türkiye'den katılan şairler adına bir konuşmacı(Cemal Safi) , Türkiye dışından katılan şairler adına bir konuşmacı(Elchin İsgenderzade) , TÜRKSOY adına (Gn. Md.Düysen Kasseinov) , F.Ü. Rektörü (A. Feyzi Bingöl) , Elazığ Belediye Bşk. (M. Süleyman Selmanoğlu) , Elazığ Valisi(Muammer Erol) . Tensip Buyurdukları Takdirde Katılan Sayın Bakanlarımız
Mehter Konseri
Halkoyunları
17.00 PANEL: NECİP FAZIL KISAKÜREK'İN AZİZ HATIRASINA
(HATIRALARLA ÜSTAD) (CANLI YAYIN İHA)
Yer: F.Ü. AKM
Oturum Başkanı: A. Tevfik Ozan
Açılış: Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri: RIDVAN DAĞLAR
Konuşmacılar: Prof. Dr. M. Sayım Tekelioğlu, Mehmet Kısakürek, Servet Kabaklı, Bekir Oğuz Başaran, Mustafa Miyasoğlu, Vehbi Vakkasoğlu, İsa Kocakaplan
TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLÜ(CANI YAYIN İHA)
Prof.Dr. Turan YAZGAN
SAAT: 20.15
YER : AKM
HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI SANAT KONSERİ
ERKAN OĞUR - İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
Saat: 20.40
Yer : F.Ü. AKM
27 HAZİRAN 2009 CUMARTESİ
İLÇE PROGRAMLARI
09.30–11.30 Program
AĞIN Oturum Başkanı : B.Keleştimur-Elazığ
Konuşmacılar : Ramiz Rövşen -Azerbaycan
Türkeş AVŞARLI-İran
Yurdal DEMİREL -Mardin
M. Faik Güngör –Elazığ
Türkay Yücel—Elazığ
İlhami Bulut-Elazığ
KEBAN Oturum Başkanı : Şükrü KACAR -Elazığ
Konuşmacılar : Ayşegül DİNÇBAŞ -Kıbrıs
Esat BAYRAM -Makedonya
Zekeriya BİCAN -Elazığ
Necati Demir-Elazığ
Saim Öztürk-Elazığ
BASKİL Oturum Başkanı : M. Naci ONUR-Elazığ
Konuşmacılar : Galibe Haciyeva -Azerbaycan
Ayşen DAĞLI -Kıbrıs
Şemsettin Küzeci-Kerkük
Hadi ÖNAL -Elazığ
İhsan NAZİK -Elazığ
Hüseyin POYRAZ -Elazığ
SİVRİCE Oturum Başkanı : Yrd. Doç. Dr. Tarık Özcan- -Elazığ
Konuşmacılar : Yahya AKENGİN -Ankara
Abdullah SATOĞLU-Ankara
Doğan ÖZDAL -Elazığ
Tamer Kavuran -Elazığ
Fadıl Karlıdağ—Elazığ
KARAKOÇAN Oturum Başkanı : Muammer AKSOY-Elazığ
Konuşmacılar : Bolat M. SAĞINDIKOF-Kazakistan
Mahym ROZYYEWA-Türkmenistan
Erhan Deveci-Elazığ
R. Mitat Yılmaz-Elazığ
M.Şükrü BAŞ-Elazığ
Mahir Gürbüz-Elazığ
KOVANCILAR Oturum Başkanı:Yrd. Doç. Dr. Ercan ALKAYA- Elazığ
Konuşmacılar : Hasan AHMET-Gümülcine
Lokman TASALI-Elazığ
Hasan ÖZÇAM-Elazığ
Bahtiyar ARSLAN-İstanbul
10.00-11.30 PANEL: TÜRK ŞİİRİ ve DERGİCİLİK
Yer : Elazığ Öğretmenevi
Oturum Başkanı: Nazım Payam
Katılımcılar:
İsa Kocakaplan- Türk Edebiyatı Dergisi
Belkıs İBRAHİMHAKKIOĞLU- Türk Edebiyatı Dergisi
Uğur Nail UZUNOK- Temrin Dergisi
Ümit Fehmi SORGUNLU- Berceste
Nazım PAYAM- Bizim Külliye
Yakup Deliömeroğlu-Kardeş Kalemler
Hasan Bölük- Yenises
Mehmet Emin Ulu- Kümbet Dergisi
Osman Baş- Kümbetaltı Dergisi
Recep GARİP-Ay Vakti, Türk Dili Buruciye
Yüzakı Dergisi; Mehmet Lütfü ŞEN
11.30–12.30 ŞİİRİN SULTANLARI RESİM SERGİSİ ve
SUNUMU(CANLI YAYIN İHA)
Prof. Dr. İskender Pala
Yer: Eski Hükümet Konağı
Açılış ve Sunum:
27.06.2009 -Saat: 11.30 -12.30
(27–30 Haziran 2009 arası ziyarete açık kalacaktır)
14.30 PANEL: NECİP FAZIL KISAKÜREK
Yer : F.Ü. AKM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mustafa İsen -Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri
Katılımcılar: Prof. Dr. Ahmet Buran, Prof. Dr. İbrahim Kavaz(milletvekili) , Abdurrahman Şen, Prof.Dr. Mehmet Törenek, Mustafa Miyasoğlu, Mehmet Kısakürek, Doç. Dr. Galibe Hacıyeva, Eşqanә Babayeva, Mesud Akhtar Shaikh.
20.30 Hazar Şiir Akşamları(CANLI YAYIN İHA)
Yer : Özel İdare Sosyal Tesisleri-Sivrice
ŞAİRLER
1. Dolgormaa SAİNBAYAR -Moğolistan
2. Gülşen YILMAZ-Türkiye
3. Güldeniz Ekmen AGİŞ-Türkiye
4. Elçin İSGENDERZADE-Azerbaycan
5. Ali AKBAŞ-Türkiye
6. Hüsamettin SEPTİOĞLU-Türkiye
7. Ayşegül DİNÇBAŞ-KKTC
8. Yahya AKENGİNTürkiye
9. Doç. Dr. Galibe HACIYEVA-Azerbaycan
10. Esat Kabaklı-Türkiye
11. Bahtiyar ASLAN-Türkiye
12. Hasan AHMET-Gümülcine
13. Ayşen DAĞLI-KKTC
14. Abdullah SATOĞLU-Türkiye
15. Türkeş Avşarlı (Sina Hosseinalizadehmiandoab) -İran
16. Ecaterina Ganeva-Gagavuz
17. Gazi ÖZCAN-Türkiye
18. Ramiz Rovşen -Azerbaycan
19. Muhammed Ali EŞMELİ-Türkiye
20. Erol TUFAN-Makedonya
21. Saime TOPTAN-Türkiye
22. Cemal SAFİ-Türkiye
23. Farida BUTAEVA-Özbekistan
24. Bedrettin KELEŞTİMUR-Türkiye
25. Altynbek İSMAİLOV-Kırgızistan
26. Recep GARİP-Türkiye
27. Metin Önal MENGÜŞOĞLU-Türkiye
28. Slave DİMOSKE-Makedonya
29. Özcan ÜNLÜ-Türkiye
30. Bolat Mağazoğlu SAGINDYKOV-Kazakistan
31. Nurullah GENÇ-Türkiye
32. Almas TEMİRBAY-Kazakistan
33. A.Murat KUŞCUBAŞI-Türkiye
34. Esentur KILIÇEV-Kırgızistan
35. Şeref YILMAZ-Türkiye
36. Mahym ROZYYEWA-Türkmenistan
37. Nurettin Gür OZANOĞLU-Türkiye
38. Şemsettin KÜZECİ-Kerkük
39. Karani ARDA-Türkiye
40. Mutalip BEPPAEV- Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti
ŞİİR AKŞAMLARI KAPSAMINDA YAPILACAK DİĞER ETKİNLİKLER:
1-Tiyatro: Ahşap Konak -18 Haziran'dan itibaren dördü ilçelerde ve biri şehir merkezinde olmak üzere beş gösteri yapılacak (PALU: 18 HAZİRAN PERŞEMBE -Kovancılar: 19 HAZİRAN CUMA, BASKİL: 22 Haziran Pazartesi, KEBAN: 23 Haziran SALI...)
Şehir Merkezinde: 28 HAZİRAN 2009 PAZAR - DT salonunda.
2- N.F.K Belgeseli: Beş okulda birer gösteri (4 Hazirandan itibaren) (1-Necip Fazıl Kısakürek Lisesi, 2-Yarımca Ferrokrom İÖO, 3-Ahmet Kabaklı Anadolu Öğretmen Lisesi, 4-Sıdıka Avar Kız Meslek Lisesi, 5-Koç İÖO)
3-Üstad Belgeseli: -Haziran ayı başından itibaren yerel TV kanallarında gösterimi.
Kayıt Tarihi : 18.6.2009 20:06:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!