GÜNEY KENT GÜL BAHÇELERİNİ ZİYARETİMİZ...
Merhaba saygıdeğer gönül dostlarım. Fırsat buldukça, ömrüm oldukça, Allah izin verdikçe anlatılması gereken durumları paylaşılması gereken tüm konuları yazmaya çalışacağım. Süleyman Demirel Üniversitesinin Rektörü Profesör doktor sayın: Hasan İbicioğlu'nun daveti üzerine katıldığım 2. Uluslararası Davraz kongresini imkanlarım çerçevesinde dinlemeye özen gösterip farklı ülkelerden gelen konuşmacılardan istifade etmeye çalıştım.
Üç gün boyunca farklı salonlarda Demokrasi ve insan hakları, Ekonomi,
Suriye paneli, Medeniyet tartışmaları, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası ilişkiler, Güvenlik ve terör, Küresel rekabet, Basın paneli, Küresel rekabet ve İşletme davranışları, Tarım, gıda, açlık ve yoksulluk, Yönetim tartışmaları, Kimlik ve Ulus devlet tartışmaları, Küresel kriz sorunları Çevre ve enerji ilişkileri gibi önemli konuların işlendiği 2.Uluslararası Davraz Kongresi çok verimli ve olumlu geçti. Organize eden tüm yetkilileri, davete icabet eden tüm katılımcıları kutluyorum. Tüm dünya insanlığı açısından devamını diliyorum.
Programın son günü Gül vadisi gezisini, Eğirdir Akpınar gezisini içerdiği için bende farklı ülkelerden gelen misafirlerin arasına katılarak Güney kent gül bahçelerini ziyaret etme fırsatını değerlendirerek paylaşıyorum. Saat: 9 da Isparta şehir merkezinden başlayan yolculuğumuz Gül bahçelerini gül fabrikalarını kenti de ziyaret ettikten sonra saat: 12 de sona erdi.
Bu süre içerisinde kaptanımız yoluna devam ederken Oğuzhan hocamız çevreyi tanıtmaya çalıştı, Çetin hocamızda yöremizle ilgili tarihi bilgiler sunmaya çalıştı. Bizi karşılayan Güney kent belediye başkanı da rehberlik ederek konukseverliğini yansıtmaya çalıştı. Ziyaret ettiğimiz gül bahçesi sahipleri de konukların gül toplayışına karşı hoş görüsünü sunmaya çalıştı.
Bu arada benim şairliğim hissedilince bende gülle ilgi şiirlerimden bir kaç kıta dörtlüklerden okumaya çalıştım. Özet olarak: Burada güllerin hası, Meşhur meyvesi, halısı, Şirin ili Ispartası, Dünyanın kalbi Türkiye'm. Türkü olarak bestelenen Gül kokuyor şiirim: Dikenler içinden sünmüş, Pembe renk yeşili sevmiş, Bu yöreler ne güzelmiş, Yaprakları gül kokuyor. Neler üretir saçaklar, Yaşı, kuruyu kucaklar, Esansı sevdi ocaklar, Toprakları gül kokuyor. Bahçe duvarı örülmüş, Balkon üstüne bürünmüş, Saksıda bile görülmüş, Sokakları gül kokuyor. Aynalar şahittir buna, Hediyem olacak sana, Hak verirsin sende bana, İnsanları gül kokuyor. Halıları desen desen, Sevgidir içinde esen, Hayran olursun gelirsen, Isparta'da gül kokuyor. Tazedir sebze pazarı, Duygulu şair, yazarı, Değdirme sakın nazarı, Türkiye'miz gül kokuyor.
Gülün özelliğini, güzelliğini anlatan şiirimi de kısaca özetleyerek okudum. Farklı ülkelerden gelen konukların alkışını duymak, onların çekmiş olduğu görüntülerle arşivlerine geçmek beni de çok mutlu etti. Hocamın biri şiirimin güzel olduğunu ifade ettikten sonra benden bir istekte bulundu.Gülün oluşum serüvenini yaz dedi. Bende aşağıdaki şiirimle özetlemeye çalıştım.
Güney kent gül bahçelerini, fabrikalarını görmek isteyen ziyaretçiler çoktu. Bir otobüs dolusu Japon turistler inerek gül bahçesinde fotoğraf çekildiler. Yurt içi yurt dışı turizme açık olan gül şehrimizin özelliklerini güzelliklerini sadece okumak, duymak yetmez. Ziyaret ederek haz duyacağınızı ümit ederek herkesi bekliyoruz. Hoşça ve dostça gül kokular içinde kalınız.
***** GÜLÜN SERÜVENİ *****
Yöresine göre yatırım olur,
Bataklık sürülür kıvamı bulur,
Gülcülük mesleği yürekten gelir,
Arazi uygunsa toprak renklenir.
Ruhuna haz verir seni bıktırmaz,
Mis kokuyu salar tütün yaktırmaz,
Bereket saçıyor ele baktırmaz,
Kuru olan varsa fidan eklenir.
Suyunu içiyor yerden kökenler,
Gülü koruyacak artar dikenler,
Budama yapılır dışa çekenler,
Dalları kırkılır, pürüz ketlenir.
Tavını salmıyor iyi bakarsan,
Saçağı yok olur pulluk takarsan,
Zararlı oluyor mahsul ekersen,
Toprakla özleşip gübre saklanır.
Kendi haline de bırakma gülü,
Yarışa çıkıyor nevruz, sümbülü,
Dallarına konsun ötsün bülbülü,
Ota çapa değer dibi yoklanır.
Bahçenin sahibi ortamı tanır,
Hava bazen açar, bazen kapanır,
Yaprak açmayınca kurudu sanır,
Kışın uykudadır bahar beklenir.
Akşamdan bellidir domurcuk dallar,
Seherin vaktinde boş değil yollar,
Dikenden korunur eller ve kollar,
Sabah ezanıyla güller toplanır.
Pratik olursun ora varınca,
Aktarmak gerekir bohça dolunca,
Hazırlık yapılır araç gelince,
Torbalar boşalır, çuval yüklenir.
Pembe, mor yapraktan çıkacak damla,
Beyaz, eflatunu, al gülü anla,
Esans oluşuyor çok kayna yanla,
Maki naya girer kapak katlanır.
Özünü bırakmaz kurusu, yaşı,
Sağlığa şifadır ağrıtmaz başı,
Ispartayı övmek Zekinin işi,
Mevsimine göre güller koklanır.
Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
Zeki Çelik 2Kayıt Tarihi : 1.6.2014 19:00:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Zeki Çelik 2](https://www.antoloji.com/i/siir/2014/06/01/guney-kent-gul-bahcelerini-ziyaretimiz.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!