Akrostiş = Say Sayma Şiiri - Mehmet Çoban

Mehmet Çoban
1967

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Akrostiş = Say Sayma

Yok saymak, yok sayılmak
Olumsuz düşlerde yaşamak
Kendini bilmez davranmak

Sözü bittiği, başladığı yerdir
Anlı şanlı kavgalar başlatır
Yokluğa terk edecek güçler
Mevcut olmak isteyen düşler
Arasında yaşam kavgasıdır
Kısaca tarihin sayfalarıdır

En güçlünün zayıfa yöneldiği
Nidanın insanca yükseltildiği

Bir yaşam umuda yükselirken
Ümitlerini nesillere söylerken
Yok sayılmamak istercesine
Ümitle bende varım dercesine
Kendini ortaya atar bilinciyle

Yok sayan tüm güçler / düşler
Adı barış diye üzerine yürürler
Nedensiz bencillikle üzerlerine
Istırap, acı, kan gözyaşı yüklerler
Lakırdıları ise insanlıktır / yalan
Görünürler hükümranlıklarından
Işığı sadece kendilerine yakılan
Düzen kurarlar “var”a katlarından
Ipıssız, ışıksız karanlıklarından
Rızaları vardır, yok sayılanlardan

12.03.2008 - İzmir

Mehmet Çoban
Kayıt Tarihi : 12.3.2008 07:46:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Yok saymak en büyük yanılgıdır.. Her inancın, düşüncenin, yaşam biçiminin, toplumda kendini var kılmasına engel koyan düşünceler dayatmacılıktan ayrı düşünülemez. Toplumlarda sadece belirli inançların taleplerinin olabileceğini, şu şu şu inançlara ait taleplerin olamayacağını söylemek ne kadar abes bir şeydir. Ki aynı mantıkla bunları söyleyenlerinde taleplerinin olamayacağını varsayan düşünceler bir gün erk olarak karşılarına dikildiğinde, özgürlüklerini sorgulayacakları muhakkaktır. Biliyoruz ki, hiçbir inanç toplumda kendinin yok sayılmasını istemez. Kendi inançlarının toplumda yok sayılmasını istemeyenlerin korkuları nedeniyle diğer inançların yok sayılmasını istemeleri ne çok bencilliktir. İnsanlık tarihinin önemli kavgalarından biri olan, insanın inançlarıyla, düşünceleriyle ve yaşamlarıyla kendilerini toplumlarda var kılma hakları, özgürlükleri, insanların temel kavgalarından biri olsa gerektir. Bugün dünyada din dışı anlayışlar egemendir. Din dışı inançların, düşüncelerin, yaşam tarzlarının taleplerini var saymak, diğerlerini yok saymak insanlar arasındaki eşitliği bozmaktan ibarettir. Hangi nedenle olursa olsun, bir insanı, bir toplumu, yok sayar noktaya getiren düşüncelerin insanlıkla bağdaşır yanı yoktur. Aydın olmanın gerekliliği, bütün insanların temel hakları olan, inanç, düşünce ve yaşam biçimlerine insanca özgürlük tanımak olduğu tartışılmaz. İnancını din dışılığı üzerine kurmuş aydınların, toplumda ancak bizim toplumsal, siyasi veya başka açılardan taleplerimiz doğaldır, yasaldır, demeleri dine göre inancını, düşüncesini ve yaşamını oluşturanlarda aynı hakları görmemeleri, bencil, çıkarcı bir düşünüş biçiminden başka bir şey değildir. Bu çelişki ve bencillik, insanlık tarihinin yüz karası olarak tarihlere yazılır. Bir insan, ancak kendinden farklı insana, insanlara tanıdığı yaşam hakkıyla değer kazanır. O nedenle günümüzde, din dışı inanç ve davranışlar sergileyen, dine inananların inançlarına, düşüncelerine, yaşamlarına geçit vermeyenler dayatmacı, baskıcı tutumlarıyla kendi değerlerini ortaya koymaktadırlar. Onların değerleri inançlarına güvensizliğiyle özdeşleşir. Duyulan güvensizlik, konuları karışık felsefi boyutlara çekmeyi, daha olmazsa dayatma ve baskıyı gündeme getirir. Ancak biliyoruz ki, açılımlı olan, insanların inançlarına, düşüncelerine, yaşamlarına saygılı olanlar değer bulacak ve tarihteki insanlık kavgası veren aydın insanların yanında yer alacaklardır. Dayatanlar ise tarihe baskıcı, totaliter insanlar olarak yazılacaklardır.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Ender Pehlivan
    Ender Pehlivan

    Kalemi, kelamı, yüreği kutlarım... Güzel, anlamlı, akıcı... 9. tam puanı bırakıyorum sayfana. Tebrikler..

    Cevap Yaz
  • Ahmet Akkoyun
    Ahmet Akkoyun

    Bir yaşam umuda yükselirken
    Ümitlerini nesillere söylerken
    Yok sayılmamak istercesine
    Ümitle bende varım dercesine
    Kendini ortaya atar bilinciyle


    güzel bir şiir okudum yine eyvallah üstadım yok asayanlarda br gün yok oluşu tadacaklar
    selamlarımla

    Cevap Yaz
  • Mehmet Asisa
    Mehmet Asisa

    Üstadım harikasınız. Çok önemli bir konu.. Olay çok basit aslında. Yok sayılanlar, tepkilerini yok sayarak göstereceklerdir.

    Zira bazı şeyler meşru müdafaa anlayışını getirir.

    İnsan durup durduğu yerde, karşı görüşü, karşı insanları silmez.

    Birlikte yaşamayı düşünen insanlar, silindiklerini gördükçe intikam biriktirmeye başlarlar. Sonra güçlerini kazanınca siler geçerler.

    Onun için şuan güçlü olanların ileride silinmemeleri için mutlaka birlikte yaşamanın çözümlerini bulmaları gerekir.

    Paylaşmayı, katılımcılığı esas almak önemlidir. Dayatmacılığı, siliciliği esas almak sonu hazırlar.

    Bu güzel çalışmanızı kutluyorum.

    Cevap Yaz
  • Muhiddin Ateş
    Muhiddin Ateş

    yüreğinize sağlık

    Cevap Yaz
  • Şebap Teker Armanc
    Şebap Teker Armanc

    Yüreğini sağlık sevgili can dostum, Bu şiir ile çok önemli bir konuya parmak bastınız, toplumları bir arada tutan en büyük faktür, bu toplumu oluşturan fertlerin Din, Dil ve ırkı değil, Bu fertlmerin her birinin asıl İnsan oluşunun hatırlatıldığı, ve insanca değer gördüğü bir ortamdır, Bu toplumları bir arada tutan bir değer husus ise, o toplumların ortak olan değer yargılarıdır, ve ya inançlarıdır, bu üç unsurun olmadığı hiç bir toplumun baki kalmasıda asla mümkün değildir, ve bu toplumların parçalanması süreci başlayarak er veya geç ya toplumlar bu üç unsur etrafına toplanarak kurtuluşlarını yenide yaratırlar yada bir müdet sonra kendiliğinde yok ulurlar, inşalah bizim toplumumzdu bu akibete nail olmaz, çünkü bizded e malesef ama malesef, Ne değer yargılarımız kalmış nede inançlarımız, her birinede bir kulp takılarak başka yönlere çekilmekte, ve başka hususlarda Mütesip aranmaktadırlar, Allah yar ve yardımcımız olsun Kaleminiz de daim olsun

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (31)

Mehmet Çoban