Zekat Şiiri - Yorumlar

Rıdvan Kaya 2
50

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Zekatın Kur’an’da geçmekte olan genel ismi infak yani ihtiyaçtan fazlasını vermektir. Yine aynı anlamlara gelmekte olan hayır Kur’an’da sadaka olarak değişik isimlerde de adlandırılmaktadır. Allah yoluna yapacağımız tüm hayırların, kimlere verileceği Kur’an’da açıklanmıştır. Onlara bakalım.
Kovulmuş Şeytandan Rabbime Sığınırım
Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla
Tevbe 60; Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Görüldüğü gibi Rabbimiz , kimlere zekat verileceğini çok açık bir şekilde anlatmış durumdadır. Ayrıca yine bu ayet Müslüman olmayan bir insana zor durumunda yardım ederek , O’nun İslam’a gönlünün ısındırılmasının öneminden bahsetmekte yani Müslüman olmayan kişiyede zekat verilir. Yine aynı konuda, Allah yolunda nerelere infak edeceğimizi , harcayacağımız konusuna açıklık getirilen ayete bakalım Tevbe 60; Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar. De ki: "İnfak ettiğiniz mal ve nimet; ana-baba, yakınlar, yetimler, yoksul ve çaresizlerle yolda kalan için olmalıdır. Hayır olarak yaptığınızı Allah en iyi biçimde bilmektedir."(Bakara Suresi 215. ayet)
Fakat anne babaya zekat vermeninde bir şartı bulunmaktadır. Bu şartada Kur'an'dan bakalım.
.....Ve sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: "İhtiyaçtan arta kalanı " Allah, ayetleri size işte böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.(Bakara Suresi 219. ayet)

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta