Halk Kültürünün içinden Gelen Yiğido
Orhan Kızlarkayası’na
Sivas denilince şairi, ozanı ve tarihi yapılarıyla birlikte kültürü gelir akla. Aşık Veysel,Ruhsati,Pir Sultan Abdal ve Sefil Selimi (Ahmet Günbulut) …gibi değerli ozanları yetiştiren ve bir döneme damgasını vurmuş ismini tek tek sayamadığımız yüzlerce şair-ozanlarımızdan bir kaçıdır bunlar.ozanların yurdudur burası.
Sivas’ın ileri gelen önemli tanınmış simalarından Dr.Dogan KAYA hocamızın yaptığı bir araştırmaya göre bu yöreden çıkmış şair 1000 ‘in üzerinde olduğu tahmin edilmekte olup, tespit edilen halk şairi sayısı 810 civarında olduğu bilinmektedir.
İşte Orhan KIZLARKAYASI da şairiyle-ozanıyla bilinen böylesine köklü bir halk kültürünün içinde yetişip gelen günümüz şairlerinden sadece biridir.
Zengin bir coğrafya içinde yetişen halk kültürünü benimsemiş şairimiz Orhan Kızlarkayası’nın kitap çıkaracağını duyduğumda çok sevindim. Şiire gönül vermiş bir şairimiz olarak bilgi ve birikimlerini sanal ortamda şiir ve Edebiyat sitelerinde şiir seven gönül dostlarıyla paylaşarak büyük bir beğeni toplayan şairimiz böylesine anlamlı ve kalıcı bir eser bırakmayı çoktan haketmiştir.
Şairimiz Kızlarkayası Yazdığı şiirlerinde işlediği konular. İnsan sevgisi başta olmak üzere milli ve manevi değerlerini koruyan, sahip çıkan, din ve mukaddesat sevgisi ile toplumsal konulara yer veren, uyarılar ve temenniler ile yazdığı şiirle önemli konulara değinen şiirleriyle hep ön plana çıkmıştır.
Geliri Sivas Enğelliler Derneğine bağışlanmak üzere Sivas’ta hazırladıgımız 2009 Mart Ay’ın da piyasiye çıkacak olan İl içi ve il dışında yaşıyan 58 Sivaslı şairimizin ortak katılımlarıyla hazırladıgımız“Sivaslı Şairler Antolojisi Güldeste “ Kitabında’da yer alan şairimiz hayır ve yardım severliliği ilede bilinmektedir.
Yazdığı şiirlerinde konu bütünlüğü ve akıcılığı sağlıyarak, okuyucuyu usandırmadan hayal dünyasından uzak düşüncelere götürmektedir. İşte Sivaslı Şairimiz Kızlarkayası bunun en güzel örneğini sergilemekte yazdığı şiirler kendi öz kültürümüzün bir parçası olarak kendi duygu ve düşüncelerimizi, sevinç mutluluk ve hüzünlerimizi yansıtmakta ve yazdığı şiirleri şiir sevenlerle buluşturmaktadır.
Şairimizi kutluyor. Daha nice kalıcı eserler bırakmasını temenni ediyorum
Bekir ALİM (SitemkarAşık) /Sivas
SN. Şevki KAYATURAN'IN Yazmış oluğu eserlerinde ki duygu dolu mısraları okumak elbette’ki insanı düşündürüyor. Öylesine içten ve samimi duygularla anlatıyor ki yazığı şiirlerde okudu ğun her satırda derin manalar taşıyan anlamlı sözleri görmek mümkün
Böylesine güçlü kalemi ile kelam sahibi bir hemşerimin Kitap çıkaracağını duyduğumda çok sevindim.çünkü o Türk kültürüne ve şiirine gönül vermiş bir şairimiz olarak bilgi ve birikimlerini sanal ortamda şiir ve Edebiyat sitelerinde şiir seven gönül dostlarıyla paylaşarak büyük bir begeni topluyarak şiirde küçümsenmeyecek derecede önemli mesafe alarak yoluna devam eden Sivas sevdalısı bir hemşerimiz olarak böylesine anlamlı ve kalıcı bir eser bırakmayı çoktan haketmiştir.
Kayaturan’ın Yazdığı şiirlerinde işlediği konular hep ilgimi çekmiştir. İnsan sevgisi başta olmak üzere milli ve manevi değerlerini koruyan,sahip çıkan, din ve mukaddesat sevgisi ile toplumsal konulara yer veren, uyarılar ve temenniler ile adeta sessiz çığlıkların sesi duygu ve düşüncelerin tercümanı,gözü ve kulagı olarak her yazdıgı şiirde önemli konulara deginen şiirleriyle ön plana çıkmıştır.
Yazdıgı şiirlerinde Konu bütünlüğü ve şiirlerindeki akıcılık okuyucuyu usandırmadan sürükleyip hayal dünyasından uzak düşüncelere götürmektedir. Kalıcı eserler bırakabilen Bir şairin en önemli özelliğide bu degilmidir. Yazılan bir eserde okuyan kişinin kendine ait bir şeyler bulması, ve okudugu bir şiiri benimsiyerek kendi öz kültürünün bir parçası olarak degerlendirmesi degilmidir. İşte Sivaslı Şairimiz Kayaturan bunun en güzel örneğini sergilemekte yazdıgı şiirler kendi öz kültürümüzün bir parçası olarak kendi duygu ve düşüncelerimizi,sevinç mutluluk ve hüzünlerimizi yansıtmakta Yazdıgı şiirleri kendine özğü uslubüyle yazarak şiir sevenlerle sevenlerle buluşturmakta.Ş.Kayaturan'ın yazdıgı ve benimde ses olmaya çalışdıgım 'Gardaş Duydun mu? ' isimli bir şiirinde şairimiz şöyle seslenmekte..
Geldi bayram alamadım kurbanı
Eller gibi beceremem yalanı
Devleti soyup da, zengin olanı
Deve kesecekmiş gardaş, duydun mu…
Memleket uzakta zaten, gidemem
Haydi gittin, üç beş günde dönemem
Adım memur, fazla bir şey diyemem
Jet sosyete Havaide, duydun mu…
Vatan desen her ülkede, yeri var
Ar damar çatlamış, sade deri var
Çifte vatandaşlık, kimliği de var
Global sermaye buymuş, duydun mu…
Toplumsal ve sosyal içerik konulu şiirleriyle toplumun duygularını dile getiren kısa zamanda kendini sevdiren ve saygınlıgıyla bizleri onurlandıran Şairimizi kutluyor.Daha nice kalıcı eserler bırakmasını temenni ediyorum
Bekir ALİM (SitemkarAşık) /Sivas
Bekir AlimKayıt Tarihi : 14.6.2008 12:49:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Bekir Alim](https://www.antoloji.com/i/siir/2008/06/14/yazi-18.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!