Yaşam Gerçeği Şiiri - Yorumlar

Hamit Korken
293

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Hayat ırmağında,bir sal misali
Zaman kemiriyor,ruh kafesimi
Bu seyrü seferin,bir gün visali
Yitirdiğim an dır! son nefesimi

O an ki! gerçekle, yüz göz anıdır
Efsunlu rüyadan, uyanmak gibi

Tamamını Oku
  • Necdet Tabak
    Necdet Tabak 08.03.2012 - 13:24

    Selam. Güzel bir çalışma. Gerçek olan ölümdür.Yüreğinize sağlık.Kaleminiz her zaman daim olsun.Başarılarınızın temennisiyle sevgilerimi iletiyorum.Puanım tam puan.10[Şimdi vebalinle başbaşa kaldım,Sırtımda hiçliğin, sorgu gömleği.Öyleyse ne diye, sana aldandım.Meğerse ölümmüş yaşam gerçeği...]

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Demircan
    Hüseyin Demircan 08.03.2012 - 13:24

    Ve kadınlar
    bizim kadınlarımız:
    korkunç ve mübarek elleri
    ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
    anamız, avradımız, yarimiz
    ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
    ve soframızdaki yeri
    öküzümüzden sonra gelen
    ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
    ve ekinde, tütünde, odunda ve pazarda
    ve kara sabana koşulan ve ağıllarda
    ışıltısında yere saplı bıçakların
    oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
    kadınlar,
    bizim kadınlarımız
    NAZIM HİKMET RAN..

    bu şiirini bulmak için.. google ı tıkladım.. elin google ı yılın bir günü olsun.. googlenin kadın amblemine bir çiçek ve öpücük sunmuş.. ben antolojinin de bir gün için jest yapıp bu güne özel.. ezilen cehalete mahkum edilen okutulmuyan görücü usulü toplumdan kopartılan.. şiddete maruz bırakılan çilekeş kadınlar için yazılmış şiir görme arzusu taşırdım.. yoksa mükemmel bir şiir günün şiiri kutlarım.. Hamit Beyi.. ben kuşçu beye katılmıyorum.. bir kedi kendi iradesi ile değil zulüm sebebi öldürülüyorsa... kendini feminist diye adlandıranlar değil.. zulüme karşı herkes ortak ses çıkarıp sessizliğin sesi olmalı.. erkekler maça gidiyor bir biri kafasını yarıyor.. ama hayat kadınlar için sesini çıkarmıyor diye örnek vermemiz ne kadar talihsiz olursa.. femin hak savunucularını suçlamak bir başına yeterli değil..bazı sorunlar insanlığın ortak sorunu.. bu sorunları görmezden gelip sadece kendi merkezinde dönen .. karnının ağrıdığı midesinin bulandığı.. yanıp kavrulduğunu sevgiliyi özlediğini bıkıp usanmadan terennüm eden şair bile suça bir nebze ortak.. kendi yöneticilerini iyi tayin edemeyen kadın erkekli bir toplum.. mevcut ekonomik şartların kötülüğü bu hale getirdi o kadınları deme hakkına sahip değil.. başka bir perspektiften bakınca da cahil olmayı istemedi o toplum yerleşik düzen onları cehalete mahkum etti demekte mümkün.. yine uzaydan istem dışı gelmiyor o idareci kimseler.. pardon haddimi aşıyorum.. bırakalım siyaseti siyasetciler yapsın .. zaten marangoz çırakları berber kalfaları soyununca bu hale geliyoruz..kimse eleştirme arzusu gelmedim ben zaten her fikre her görüşe saygı duyarım.. ben şiiri ve kadınlar gününü kutlama için rahatsız etmiştim.. saygılarım ile efendim..

    Cevap Yaz
  • Arap Naci
    Arap Naci 08.03.2012 - 13:00

    güzel bir konuya temas etmişsiniz Sayın Çelebi kuşçuo3

    toplumda magandalar kadınların zevk için randevu evinde çalıştığını zannederler.bu magandalar o kadınlara hertürlü şiddeti uygulamayı da kendilerine hak görürler.

    halbuki cahil magandalar bilmezler ki o kadıncağazlar oralara ailelerindeki çevrelerindeki magandalar vasıtasıyla düşerler düşürülürler.

    sistemin kendi de kapitalist maganda olunca,kadın üzerinden et üzerinden kazanç sağlamak maksatlı olarak magandalara sonsuza kadar yol verir.

    ayrıca magandalara sorduğunuz zaman dini bütün magandalar ve çok milliyetçi vatansever magandalar olduklarını da ifade ederler.

    ayrıca kötüden örnek olmayacağı gibi, emperyalist maganda sistemi ile bizim milli maganda sistemimizin karşılaştırılmasının da doğru olmadığını düşünüyorum.

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Çelebi
    Hüseyin Çelebi 08.03.2012 - 12:43

    Naci bey teşekkürler ülkemizin suç dosyası baya kabarık bu olaydan yeriniyoruz gurur doymuyoruz bir de emperyalist güçlerin işlediği suç dosyalara ulaşsanız bizim bir yılda işlediğimiz ‘i onlar bir günde işliyorlar bizim seminst entel kadınlar bir gün ölen kadın çocuk için eylem etmişler mi bir kedi öldüğünde bir araya geliyorlar güzel o umum evindeki kadınların 8 martını hangi yüzle kutlarsınız bu çirkinliye hangi kadın karşı koymuş bunlar ikiyüzlü kadınlar bir de tutturmuşlar dünya kadınlar günü yesinler seni derler

    Cevap Yaz
  • Mustafa Nuri İnanç
    Mustafa Nuri İnanç 08.03.2012 - 12:30

    güzel ve akıcı kaleminizi kutluyor sevgi ve saygılar sunuyorum,üstad eyvallah.mustafa nuri inanç

    Cevap Yaz
  • Arman Turaçhan
    Arman Turaçhan 08.03.2012 - 12:13

    şıvan ocaklarda kül
    örselenmiş kahkül kaldı
    kızlarımızdan

    o ne büyülü masaldı
    çiçek çılgını bir orman seriniydi
    dalgalı saçları
    beyaz bir bayrağa sarılıp
    bohçalandı namus
    temizlendi çok şükür

    yüksek yüksek yüreklere
    aşk kurmasınlar
    bulur kara adamlar
    kör silahıyla

    ah Güldünya
    kül dünya...

    Cevap Yaz
  • Tayyibe Atay
    Tayyibe Atay 08.03.2012 - 11:49

    sosyal adalet denen şeyin ibresini kadından yana çevirmesi dileğimle;biraz reklam olsun diye,biraz da kazan kaldırmak adına bir şiirimi ekliyorum sayfaya:)))yani,madem Dünya Kadınlar Günü'ymüş bugün;neden bir bayan şairin şiiri asılmadı buraya diyerek efenim!..:))sayın Körken'den özür dileyerek...herkese saygılarımla...

    Zincir

    namusmuş, kendime tuzak!
    gözlerin gece ortasında şafak
    al,tut ellerimi, senin olayım...

    sarılır gönlüm bir avuç sevgiye!
    bundandır başımda ağaran saç
    ağzımda dökülen dişim...
    bir acı öyküdür yaşamak
    bu uyumadığım gece
    bu ağladığım sabah
    bayramlar herkese...

    namusmuş,kendime tuzak!
    gezinir gönlüm yaylalarda
    soğuk,mor sular doldurup boşaltarak
    kırık testilere...

    bıraksam içimde çırpınan kuşu
    düşmüş diyorlar toprağa cemre
    bahar daha çok uzak!
    dallarda çiçeklere...

    Tayyibe Atay(Berfin Bahar-sayı 29)

    Cevap Yaz
  • Arap Naci
    Arap Naci 08.03.2012 - 11:38

    -yaşamın gerçeği-

    aşağıdaki veriler 21.yüzyılda ülkemizin ne kadar maganda bir ülke olma yolunda koşar adımlarla ilerlediğini göstermiyor mu?

    ve kadının adı yok..
    ****************************

    Umut Vakfı 28 Eylül 2011 Verileri
    Dünyada(2011):

    • Ateşli silahlar her gün ortalama 1000 insanın öldürülmesinde kullanılmakta
    • 875 milyondan fazla ateşli silah var ve %75’i bireylerin elinde
    • Her yıl 8 milyon yeni ateşli silah ve 15 milyar mermi üretilmekte: Kişi başı 2 kurşun!
    Türkiye’de (2011):
    • 9 milyon silah olduğu tahmin ediliyor
    • Her 100 kişiden 12’sinde silah var
    • 178 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye 14.sırada
    • Silah ticareti ile ilgili şeffaflık konusunda 48 ülke arasında 31. sırada
    • Türkiye'deki silahlarla işlenen cinayetlerin %14'ünde ruhsatlı silah kullanılmış
    Umut Vakfı:
    • Eurostat’ın verilerine göre Türkiye Avrupa Birliği üye ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülke
    • Her yıl ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Bu küçük çaplı bir savaş demek.
    • Türkiye’de bireysel silahlı şiddetten kaynaklanan sosyal maliyetin (hayatını kaybeden insanlar, arkada kalan çocuklar ve onları tek başına büyütmek zorunda olan ebeveynler, emniyet güçlerinin suçluyu yakalamak için yaptığı çalışmalar, sağlık kuruluşlarında süregelen tedaviler vb.) yıllık 5 milyar $ olduğu tahmin edilmekte.
    • Amerika’daki verilere göre ruhsatlı bir silahın suça karışması ortalama 5,7 yıl almakta. Yani ruhsatlı olması, suç işlemeyeceği anlamına gelmiyor!
    Türkiye’de 2001-2011 yılları arasında gazete haberlerine yansıyan silahlı şiddet olayları araştırması:
    • Türkiye’de 2011 ilk altı ayında, 2001 yılı aynı dönem verilerine göre silahlı şiddet olaylarının %83 arttığı tespit edilmiştir.
    • Silahlı olayların nedenine bakıldığında %23,5 oranında aile içi şiddet, %33,8 oranında arkadaş, tanıdık, hasım akraba ve gönül ilişkileri oluşturmaktadır. Silahlı şiddet olaylarının %57,3’ü tanıdıklar arasında gerçekleşmektedir.
    • Olayların niteliğine bakıldığında ise aniden başlayan tartışma %42,68’dir. Silahlı olayların %4,3’ü intihar, %2, 40’ı ise silahlı gasp olarak gerçekleşmiştir. Kasten ya da planlı olaylar ise %16,9’dur.
    • Her 100 kişiden 13’ü kaza kurşunu ile hayatını kaybetmiştir. Çoğu durumda kişisel olarak görünen meselelerin, sadece iki kişi arasında halledilmediği, şiddet olayının ortaya çıktığı mekânda bulunan kişileri de etkilediği ve birçok olayda birden fazla mağdur olduğu dikkati çekmektedir.
    • Silahlı şiddet olayları %64,5 oranında ölümle, %29,2 oranında yaralanma ile sonuçlanmakta. Olaylarda %67 oranında ateşli silah kullanılmakta, %28 ile bıçak ikinci sırada gelmektedir.
    • Silahlı şiddet olaylarının %44,2’si cadde-sokak gibi topluma açık alanlarda, %30,4 oranıyla failin ya da mağdurun evinde gerçekleşmiştir.
    • Silah, anlaşmazlıklarında bir çözüm aracı olarak kullanılmakta, çözüm de öldürmek olmaktadır. Türk halkı silahı “öldürmek” için edinmekte ve kullanmaktadır.

    Kadına yönelik şiddette:

    • Silahlar sık sık kadınları kendi evlerinde öldürme, tehdit etme ve korkutma aracı olarak kullanılıyor. Pek çok ülkede, yasal ateşli silahlar ev içi cinayette en sık kullanılan silahlardır. Hala, pek çok ülke silah yasalarında ev içi şiddete yer vermemektedir. Bu nedenle, silahsızlanma ve silah kontrolü kadınların güvenliğiyle çok ilişkili bir durumdur.
    • Kadınlara karşı ölümcül şiddet riskini azaltmak için, aile içi şiddet ve ateşli silah yasaları dünya çapında bazı ülkelerde bir araya getirilmiştir. Bu strateji aile içi şiddet suç geçmişi olanları silah kullanımından mahrum etmeyi hedeflemektedir. Böylece, bazı ülkelerin ev içi şiddet yasaları ateşli silah mülkiyetine referanslar içermektedir ve ateşli silahlar yasaları ev içi şiddeti referans almaktadır.
    • Yasa reformları, pek çok ülkede pozitif sonuçlar sağladı. Kanada ev içi şiddet ve ateşli silahlar yasalarını 1995 yılında reforma tabi tuttuktan sonra 10 yıldan daha kısa bir süre içinde, genel ateşli cinayet oranı %15 ve kadınlara yönelik ateşli saldırı da %40 oranında düştü.
    • Aynı eğilim Avustralya’da da gözlenmiştir. Silahlı cinayetler, yasa reformundan beş yıl sonra %45 oranında azalmıştır. Kanada’da olduğu gibi, kadın kurbanların üzerindeki etki %57’lik düşüşle çok daha belirgin olmuştur.
    • Silahlı şiddet erkek kimliğiyle güçlü bir şekilde bağlantılı ve silah tutkusu erkeklik ile ilişkili. Erkekler “koruyucu” rolüne atanmış ve bu rol şiddet içermek ve ayrıca silahlara sahip olmak şeklinde anlaşılıyor.
    • Bir silah vücudunuza çok fazla hasar verir ve belirli bir mesafeden öldürmek için kullanılabilir. Bunun sonucu bir silah mevcudiyeti ölümcül şiddet olasılığını arttırır, silah içeren bir saldırıyla karşılaştığınızda ölme riskiniz 12 kat daha fazladır. Bir silahın öldürme gücü, genellikle bunlara sahip insanların sorumluluk seviyesiyle orantısızdır.
    • Neredeyse tüm silah kullanıcıları erkektir ve ölümcül bir atış yapan insanların çok büyük bir kısmı da yine erkektir.
    • Yasal ve yasa dışı silahlar - yanlış bir ayrımdır! Silahlı şiddet çeşitli biçimlerde meydana gelir ve silahlı şiddet suçluları polisi, silahlı kuvvetleri, devlet dışı silahlı grupları, iş arkadaşlarını, aile üyelerini ve partnerleri içerebilir. Silahlar çok hareketlidir ve farklı yerlerde sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca, yasal ve yasa dışı kullanımlar arasında kolayca yer değiştirebilirler.
    • Örneğin, avlanma gibi yasal amaçla taşınan silahlar da evde bir kadını öldürmek veya tehdit etmek için kullanılabilir. Yasal ateşli silahlar cinayetlerde öncelikle kullanılan silahlar da olsalar, yasal uygulama yasa dışı küçük silahlara odaklanma eğilimindedir.
    • Açıkçası, evdeki silah şiddeti kadınların güvenliği bakımından belirli sonuçlara sahiptir ve evde bulunan bir silahın aile üyeleri üzerinde kullanılma olasılığı bir saldırgana karşı kullanılma olasılığından daha yüksektir. Hala pek çok ülke, deneyim ve araştırmalar bunların bir araya gelmesinin ölümcül sonuçlara yol açtığını göstermiş olsa da silah yasalarında ev içi şiddet yasalarına yer vermiyor.
    • Cinsel ve cinsiyet temelli şiddet de dâhil olmak üzere kadına karşı şiddet uygulamayı kolaylaştırmak için sıradan bir silahın kullanıldığını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

    -alıntı-

    sürecek











    Cevap Yaz
  • Lara Açanba
    Lara Açanba 08.03.2012 - 10:15

    yorumcu arkadaşlarımı bir konuda bilgilendirmek isterim...hiçbir vakit yüzümüzü şiirden çevirmedik...bizi nereye götürürse götürsün peşindeyiz...amma velakin...rastladığımız veya bizzat keşfettiğimiz değerlere sahip çıkmanın sorumluluğunu da hissetmekteyiz...adımlarımız gözü kapalı değildir...iş böyle olunca...gayrıciddi eleştiri ve sataşmalara asla cevap vermeyiz...sessizliğimiz bu yüzden olup bilen bildiği gibi davranmaya devam edebilir...sevgilerimle...LaraAçanba

    Cevap Yaz
  • Kasım Çınar
    Kasım Çınar 08.03.2012 - 09:47

    Nasihat olarak ölüm insana yeter.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 98 tane yorum bulunmakta